Кърмене след секцио

• 762
  • 18
  •   1
Отговори
Предстои ми раждане със секцио и имам въпроси относно кърменето. Чувала съм, че бебето се носи чак след няколко часа при майката и без да питат се дава АМ. Аз ако искам да кърмя, но бебето свикне с АМ, как ще ми се увеличи кърмата? Докато бебето не е при мен трябва ли да ползвам помпа, за да се увеличи? Ако кажа, че не искам да се дава АМ, а само от моята кърма, дали ще ми позволят и как ще стане това? Какво мислите за лъжиците за коластра, как се използват?

# 1
Приоритизирайте себе си. Дайте си тези там 12-24 часа да се раздвижите и почувствате по-добре. Няма да имате първите часове с бебето, както при нормално раждане, но щом се налага операция, налага се. Гарантирам, че на бебето няма да му стане нищо, ако пие няколко пъти адаптирано мляко и започнете кърменето с няколко часа закъснение. Важното е да си дадете малко време за възстановяване.
Свържете се с консултант по кърмене, който да Ви даде насоки за първите часове, за да сте по-спокойна, че имате план.

# 2
  • София
Желая ви всичко да мине по план, да си имате едно хубаво и здраво бебче, вие да сте добре и не мислете, че с някакви мл адаптирано мляко идва края на света.

След секциото не е приказка първите часове, постарайте се за себе си.
Кърмата ви може да забави “слизането” и с два и с пет дни.
Коластрата е някакви дребни милилитри, до същинската кърма има време.
Щом се осаферите искайте бебето и слагайте на гърда.
Ако имате затруднения - а то ще има, обърнете се към опитна сестра, акушерка, консултант.

Не го мислете отсега и не се напрягайте, ще се случат нещата Hug

# 3
По принцип е най-добре да ви дадат бебето веднага - на мен ми го дадоха, когато ме изкараха от операционната, но аз не съм в България. Закърмих си го тогава. Трябва да питате в болницата как точно правят. И коластрата е изключително важна, не бих я подценявала. Важно е и да се стимулират гърдите, ако бебчето не е при вас. За коластрата изцеждане на ръка е по-добре, защото в помпата се губят капките.

Иначе малко АМ е началото не означава провалено кърмене. На моето му даваха специално АМ с високи калории, защото беше родено рано и беше с ниско тегло. Но му го дадоха от шише с бавна струя, което е много, много важно. Аз трябваше и да се цедя после, въпреки че бебето беше при мен, защото тя отказваше да засуче - типично за родените преждевременно. След всеки опит за кърмене - цедене и после от шише с бавна струя изцедената кърма. Постепенно малката се научи да суче и сега на 19 месеца още си се кърми - АМ и шишетата в началото не я спряха, макар че аз получих хиперлактация от многото цедене и това беше доста болезнено за мен и малката отказваше гърда заради пръскането с мляко, но постепенно и този проблем решихме. Всъщност аз трябваше след 5 месеца да се върна на работа и тя си ядеше от Philips Avent Natural Response размер 2 до годинката.

Няма лошо да пробвате с лъжица или със спринцовка да давате коластра. Във всички случаи си я запазете, ако не можете да я дадете - тя си е течно злато.

# 4
  • Melmak
Не се натоварвайте с излишни планове. В реанимацията няма да може да кърмите, а понякога кърмата слиза след 2-3 дни. В това време няма как да държат бебето гладно.
Секциото не е лека операция, надявам се всичко да мине леко при вас, но определено не е като нормално раждане и първия контакт с бебето. Има болка, слабост, понякога реакции от упойките и тн. Не е случайно да се нощува в реанимация. Така че мислете и за себе си, много жени кърмят след секцио и то успешно!

# 5
И двата пъти след секцио съм закърмила успешно, не се притеснявайте. Организмът дава сигнал за производство на кърма след като се отдели плацентата. Първият път ми дадоха бебето около 8 часа след операцията, имах драма със засукването, защото се роди по-рано, засукваше по-трудно плюс силна жълтеница. Второто - 4 часа след операцията го закърмих. Някои от акушерките ми даваха много противоречиви съвети и могат да те объркат. Лично на мен информацията от Ася Демирева и Хедра ми е била доста полезна.
Да, не е лека операция, но не се натоварвайте предварително. Също така има и безплатни консултации по кърмене онлайн, по телефон, фейсбук групи. Успех!

# 6
Това, че кърмата "слиза" на 2-3 ден не означава, че преди това няма нищо. Има коластра и обикновено тя е напълно достатъчна, да не говорим колко е важна и полезна. Но не знам в България доколко насърчават даването на коластра. Но вие не я подценявайте. Може даже да имате хладилна чанта за нея, ако в болницата нямат хладилник за съхранение и не я дават на бебето веднага след изцежда не (на стайна температура може да стои до 4 часа).

По принцип идеалното е без АМ и без шишета от гледна точка здраве на бебето, но дори и с тези спънки, пак може да се кърми успешно, спокойно

Последна редакция: сб, 23 май 2026, 18:42 от Zimk02

# 7
  • Melmak
Не знам как е в чужбина, но в реанимацията ми донесоха бебето само един път и едвам я докоснах, защото бях дроб. Абсурд за нещо повече. Стоя 5 мин и акушерките я взеха. А и много зависи какво е състоянието на майката. Аз бях толкова зле, че се радвах, че има кой да се грижи за бебето, докато аз събера душа.

# 8
"От гледна точка на здравето" е добре да бъде хранено бебето. А дали ще приема адаптирано мляко и ще пие такова или кърма от шише няма да му го пише на челото.

# 9
На челото не, но коластрата е много важна за колонизацията на червата с правилните бактерии, затова е оптимално да се даде коластра. Но не всичко може да е оптимално

# 10
На мен секциото ми беше в 15 ч. До другата сутрин бях с катетър в леглото и не съм става изобщо. Чак до вечерта не си усещах долната половина на тялото. Разбира се, че през това време не са държали бебето гладно. Дадоха ми го на другия ден и си почнах да го пробвам да го кърмя, но мисля, че кърмата тръгна на втория ден след секциото. Дали е успяло да изсмуче нещо от коластрата, при положение, че това са капки, не знам, но още в болницата си го кърмех и връщах АМ-то, поне през деня, защото вечер ми го взимаха бебето.
Имала съм точно 3 проблема с кърменето - в началото, понеже зърната ми бяха малки, се налагаше да ползвам силиконови зърна, после получих хиперлактация и от мен месеци наред се лееха огромни количества кърма и накрая - с 300 зора ми спря след конска доза хормони за спиране. Което се наложи на 11-тия месец, заради лекарства несъвместими с кърменето.
Тъй че първоначалното захранване с АМ грам няма отношение към кърменето, а и наистина, както са ти писали, то не става с магическа пръчка моментално.
А и каквото и мнение да се вихри, че видиш ли, секциото е едва ли не за лигли (и това съм чувала), това е отворена коремна операция. Възстановяването не е нито крайно лесно, нито крайно приятно. То на другия ден едва се изправяш права. Тъй че - в болницата си знаят работата, довери се на процеса и не се втелясвай толкова. Иначе - вземи си помпа и шишета. Аз лично ползвах тази в болницата, но веднага като се прибрах се сдобих с моя си, която ми беше ценен помощник през целия период на кърмене.

Последна редакция: нд, 24 май 2026, 09:21 от Mila1331

# 11
Когато родих секцио ми дадоха бебето за кратко.
След това го качиха в неорологията .
А мен във Реанимация.
На 5 ти ноември на обяд родих .
На 8 ми Ноември следобед си бяхме вече вкъщи.
На 9 ти сутринта ми дойде кармата .
До тогава бебето трябваше да яде мляко на хип.
След като дойде кармата тогава бебето си беше на карма.
Когато не му е стигнала кармата му давах на хип млякото.
Просто при нормално раждане кармата идва по бързо и може да свикнеш да кърмиш .
При секцио по бавно слиза кармата.

# 12
Не е задължително. При мен коластрата стана по-бяла след два дни и си беше вече мляко

# 13
Не знам защо се шири този мит за секциото. При мен с първото дойде на 2-3 ден, преди това имаше коластра. При второто - на следващия ден. Като го слагах на гърда при всяко “мрън”.

# 14
При секцио може да има проблеми и някои жени имат, особено ако има голяма кръвозагуба. Но да, секциото не е пречка за кърменето в повечето случаи

Общи условия

Активация на акаунт