Отговори
# 330
Аз слагам доста смлени ядки, всякакви, надявам се е достатъчно като мазнина в закуската. Две лъжици общо, равни чия ленено семе, сусам, тиквени, кокос, лешници, коноп и орехи+една препълнена овесени.
Не съм го знаела, интуитивно.

# 331
Аз лично не биха консумирала толкова ядки и семена. Провъзпалителни са и пълни с омега 6 и оксалати, както повечето растителни мазнини (освен авокадо и маслини).
Просто споделям друг опит, за да се има предвид. Да не се приема като заяждане.

# 332
Разбира се, че не го възприемам лошо.
Да ги намаля на колко?
Посочила съм общо количество смлени, не за всеки вид по толкова.

# 333
Честно казано, аз лично ги избягвам изцяло. Е, като донесат на работа разни ядки, взимам си, ама е трудно да не се прекали с тях, насилвам се да спра. Преди години и аз бях залитнала по разни семена - ленени, чия, тахани... Като проучих малко повече - махнах ги изцяло. Бъкани са с омега-6 (провокира възпаления в организма, когато е в големи количества), лесно оксидират и образуват свободни радикали. От растителните мазнини ползвам само зехтин и ям авокадо чат-пат, като няма какво друго.
С което изобщо не искам да кажа, че шепа сурови, неподсладени ядки ще навредят.

# 334
Разбрах. Ти си в крайност 😄.
Не смятам на този етап да изключвам нищо напълно. И тахан хапвам чат пат.
Но всяко мнение ми е полезно, благодаря за коментарите.

# 335
  • В полите на Пирин планина
За мен най-големият "проблем" на ядките е, че лесно се прекалява с количеството и без да се усети човек е "думнал" едни 400-500 калории, ей така за междинка. Иначе и аз хапвам сурови ядки понякога, но гледам да не е често.

# 336
И аз избяхвам ядките. Много са калорични. Позволявам си понякога сурови някакви.
Тия дни си позволих да направя едно песто, че започна сезона на босилека. Но и от него най-много 2 пъти да произведа по 1 малко бурканче през лятото ... само аз си го ям. Другите вкъщи никак не го уважават пестото, а пък то като престои (дори добре съхранено с дебел слой зехтин отгоре) не е като току-що приготвено

# 337
Най-малкият проблем са им калориите на ядките.
Но аз и в това май съм "крайна" - изобщо не признавам броенето на калории Sweat Smile

# 338
Явно съм те засегнала с това крайна, недей, на различни етапи сме.
Ям олио, как да ме е страх от ядки.
Споделяй, полезно е, пък всеки отсява каквото му е нужно в момента.

# 339
Не, не, не съм се засегнала, аз не се обиждам лесно. Обичам самоиронията и даже не мога да общувам с някой, който я няма...
Ааа не, олиото го махай, моля ти се. Ядките са цвете пред него.

# 340
Най-малкият проблем са им калориите на ядките.
Но аз и в това май съм "крайна" - изобщо не признавам броенето на калории Sweat Smile
А какво друго им е? Аз също ги избягвам, защото трудно ги храносмилам и ме е страх от криза на жлъчката.

# 341
Малко по-нагоре на същата страница прочетете...

# 342
Аз ям много фъстъци. Но не като междинно хранене. А за десерт. Не смятам калории.
Олио сигурно от 10+ години не ползвам.

Общи условия

Активация на акаунт