Мамник- Тема №6 Финал на сезона 🦅❤🔥

• 30 115
  • 540
  •   1
Отговори
# 165
Ето го и моето мнение. Оценката ми за сериала е доста висока, защото вече като изгледах всички серии, разбрах защо някои неща не бяха показани.
Разбрах защо мамникът беше умишлено непоказван. Например сцената от книгата, в която мамникът се сблъсква с Божана и тя взима перото му, не беше показана. Както и в сцената на покрива на хижата пак мамникът не бе показан... И т.н.
Ако мамникът беше започнал да ни се появява по-рано, щеше да се загуби цялата мистерия и на мен лично щеше да ми писне.
Лично аз одобрявам промените. Едно е да четеш на книга, където авторът може да трепе хора от раз доста кръвожадно. Друго е такива сцени да бъдат пресъздадени на живо, визуално. Може би има такива хора, жадни за кръв и екшън, но мен това само ще ме напрегне. Веднага ще го поставя в категория ужаси, и аста лависта... Достатъчно напрегнато ми беше таз вечер в сцената с колата на Почекаин... И да, определено тази вечер мамника въобще не ми се стори като творение на технологии от миналия век, както някои упорито твърдят. Тъкмо обратното - в моите очи пилето си беше напълно конкурентно на всякакви подобни твари от чужди продукции, в това число и тези от "Игра на тронове". Гледала съм "Игра на тронове", така че не мога да кажа, че техните ефекти с драконите са кой знае колко по-добри. Лично аз много харесах мамника и за мен, в тази серия, той беше звездата. Звезда, от която ще сънувам кошмари.
   Много ми харесаха и ефектите след гибелта на Венета и мамника. Първо ме изкефи нейното изчезване. Досто сносно си се пропука бабичката (както си заслужаваше). После побеляването и изпаряването бяха много изпипани.  
Сцената с колата също беше доста грандиозна в моите скромни нищо ниразбиращи от специални ефекти очи.
Дам.
Много, много яка серия, а още въобще не съм стигнала до Почекаин. Пичът много добре изигра страха. Просто беше перфектен и точно толкова нужно обран от към страна на хумор, колкото трябваше, за да не прецака концепцията за сериозност на последната серия. Беше наистина готин.
А Божана и Лазар - висша класа.
Чак сега разбрах защо техните сцени бяха толкова обрани дотук. Ако не бяха били такива, нямаше да ми направи такова впечатление как добре изиграха нежността, любовта и разочарованието от неизживяната любов, както и от нечестния край на историята им. Беше много по-драматично и тъжно, отколкото ако ми се развяваха през всички серии дълбоко влюбени и правещи по много секс, както е в книгата.
Хариса ми конципцията за опрощение на греховете или поне за осъзнаване на греха и искането на прошка. Майцеубийството е една от най-тежките форма на човешко извращение, и още като четях книгата, трудно го преглътнах.
Хареса ми идеята за осъзнаване на злото у антагониста и последвалото му самоубийството с цел изкупление на греха. Ако дъщеря й я беше убила, тя нищо нямаше да разбере - какво зло и гадно е сторила на тоя свят. Разкаянието на мамника за мен бе връх - кулминацията на всичко, и една от най-добрите сцени въобще в сериала. В очите на актрисата видях страданието от осъзнаването на злото. От разбирането на грешката... От съжалението, че е убила децата си. Защото реално нито едно от децата й, дори живата Наталия, както сама каза, не е живяла истински и щастливо. Въпреки столетието си.
Но да се върна на последната сцена между Лазар и Божана. Прекрасна! Толкова трогателна. Видях страхотна химия и това ми бе достатъчно да пусна няколко сълзи от тъга за несправедливата съдба. Но и от радост - за бъдещото дете, плод на тази странна, но не по-малко силна обич.
Котенцето?
То бе същинската изненада на вечерта. В нашия фолклор се казва, че вампирът може да се превъплъщава и в животни, ако не е убит, особено котета. Лазар не беше убит. Никой не го е убивал. Той просто се върна с тялото си там, където трябва, но душата му, вече свободна, се прероди или по-скоро въплъти в това котенце. И не случайно то. Защото това е трагично загубеното толкова отдавна котенце на Божана.
Освен това имаше и жертва, за която много ми стана жал. Горкият бай Венци. Но пък Емил оцеля, за да се върне при прекрасното си внуче и семейството си. Нямаше да има никакъв смисъл да оставят безплодния бай Венци жив, за сметка на плодния Емил. Емил остана жив, за да се събере едно семейство и любовта да възтържествува все пак накрая. Много ме радва това чувство у Божинов за доброта към героите му. Той накрая като по чудо винаги спасява някой от тях. Както беше с монахинята във "Вина".
Ето това е моето виждане за сериала.
Благодаря ти, господин Божинов, за изживяването. В моите очи такъв друг сериал досега не бе правен. Очаквах го с нетърпение!
Не знам какво ще правя сега.
Благодаря ти, Екатерина Лазаревска, благодаря Гринго, благодаря ти, Ръсин, благодаря ти Мариян Стефанов! И ужасно много благодоря на Пенев, задето първо ме преведе през книгата с невероятните си гласови и актьорски превъплъщения. За мен ти си титан. Запали ме по тази книга, а след това и по сериала.  Благодаря на целия останал екип: Ели Скорчева, Никола Додов, Атанас Атанасов, Димитър Селенски (който е цяла вселена), Надя Дердерян, Галя Александрова и на всички останали, особено на Антон Бикарски за прекрасното операторство. И на последно място, но не по важност, на Васил Попов, без който "Мамник" нямаше да размами и разбуни така българските духове.

Последна редакция: пт, 27 мар 2026, 00:28 от ladychar86

# 166
  • Галифрей
Той Камен ще умре от скука сега. Няма ковид, няма пилци, няма изчезнали туристи, мечки, убийства, караконджули... Освен да ходи да дава доброволчески дежурства в дома.

Няма да остане без скука споко. Идва по-голяма буря.

Трябваше да дадат как Лазар убива Мамника…

# 167
  • София
Гласувах с отличен за сериала, въпреки някои слаби места и не особено доброто начало, влезе под кожата, заживя свой собствен живот, изградиха актьорите и създателите Светът на Вракола. Книгата е зарядът, но и добре го разпалиха в крайна сметка. Ще липсва. Музиката, лафовете, сцените, героите, природата....Тази тема тук и нейната активност е знак, че филмът вълнува и е нещо добро като направа и въздействие.
Коя е тази пещера - дупка отгоре, беше впечатляващо излитането и влитането на Мамника в нея.

# 168
  • София
scalestone, сторя, сториш, стори … е една много хубава българска дума 🥰. “Що да старя, либе ле?”…

# 169
Хареса ми серията и сериала като цяло, въпреки че някои неща останаха недоизяснени. Искаше ми се да беше станала по-ясна връзката между Мамниката и Бай Венци. Загатнаха, че ако Венета е знаела по-рано, че е той. Значи нещо е станало преди, но не казалата какво. Сцената между Талчето, майката и Лазар същото беше някак недостатъчно развита и осакатена. А може би очакванията ми бяха други. Явно за драматичност пратиха Божана в гората. Можеше директно Талчето да влезе в мината с Лазар. Този път Арес беше сам и не видях другите съботници.

За пещерата не знам коя е. Малко ми прилича на Свирчовица, но не знам как излежа отгоре. Намира се много близо до Проходна (Божиите очи). До нея има още една Пещера - Банковица, която е пропастна и е тип дупка, но там трябва да се спуснеш, за да влезеш. Може да са снимало двете пещери.

Последна редакция: пт, 27 мар 2026, 00:49 от Пълнолуние

# 170
  • София
Страхотен финал! По принцип винаги може и по-добре,но нека да си признаем колко много зрители са заинтригувани и всеки четвъртък пускаха поредния епизод. Много ще ми липсва! Като за първи опит е направо супер. Имаше някои сценарни неточности, но хич не им придирям - Талчето не изглеждаше да е над стогодишна, много бързо се разбраха с майка й - мен сцената доста ме разчуства, но беше кратка. И не се случи като в песента,да се прегърнат и т.н. А ние тая песен я имахме за рецепта срещу магиите. Бай Венци също умря сякаш без да има нужда и без обяснение как е намесен и защо е гладен. Камен в колата и Мамника отгоре ми се сториха като наказание, дето не вярваше в мамничето. Готина сцена беше, ония граничните му приятели можеха малко да му помогнат, но явно страхът е бил голям за всички. Мамникът беше доста сполучлив, направо съм впечатлена, страшничък си беше, поне за мен.
Лафовете на Камен бяха по- обрани днес,но то е предвид промяната и в него. Най-много се смяхме като обсъждаха как да го примамят Мамника, и вика: с просо, Лазар или някой от старческия дом. Попикахме се от смях,представям си пътечка от просо,Лазар, още просо, старец, просо, може Божана, просо и т. н.
В крайна сметка много добър избор за финал и за оцелелите герои, вещицата сама сложи край на проклятието, с което освободи всички от църната магия. Оцеля и  Емил, което не ми се вярваше, Божана с бебето, майка й, Айрън и Сивчо, Камен и Митака. Даже Наталия оцеля. Има материал за продължение според мен. Огромно браво и за актьорите, повечето ми харесаха, Лазаревска и Гринго, Ръсин, Митака , Надя, абе да не пропусна някой. Какво ще гледаме сега,а?☺️

# 171
  • Варна
scalestone, сторя, сториш, стори … е една много хубава българска дума 🥰. “Що да старя, либе ле?”…

Да, да.

Аз просто го написах и се сетих, че Лазар я попита какво е сторИла, та така.

ladychar86, страхотно мнение! С удоволствие го изчетох, но ми свършиха харесванията и не мога да го харесам.

Харесва ми и че Талчето не уби майка си, както и Лазар мамника или мащехата си. По този начин показаха, че злото не може да породи зло, ако не иска потърпевшият.

Също нещо, което аз вече като майка и родител ми дадоха храна за размисъл е, че много трябва да внимавам какво говоря на детето ми какъв живот да има. Ето, Талчето каза, че я е послушала, изучила се, но не създала свое собствено семейство и не е разбрала какво е майчина любов, както и между мъж и жена. Друг е въпросът, че все пак е имала поне една връзка, защото нали е мащеха на Предраг и все пак явно и за това осъжда майка си, освен за всичко друго. Та вярвам, че ако сега пак изгледам целия сериал може и други неща да ми направят впечатление.

# 172
  • България
Скрит текст:
Не, не и пак не! Остави осакатените образи на героите от книгата, но и играта и ситуациите, в които са поставени героите не вдъхват никаква достоверност.
От нищото Божана се сети, че сърбинът говорел за някаква роднина българка и тя -хоп, нашето Талче!
Отива Талчето при майка си, нахоква я "как не те е срам" и тя веднага се осъзна, че и самоуби!
За котето Божана разказа ли в сериала? Че като малка имала коте Сивчо, което от страх да не урочаса, завела и изоставила, а то връщайки се към къщи попада под гумите на кола.
Някак от нищото ми дойде този Сивчо сега.
Екатерина - не, твърдо не!
Много слаб финал!
Отивам да препрочитам книгата, за да си оправя вкуса!
Съвсем забравих за това коте. И то ще да е пътешественик във времето. SatisfiedSatisfiedSatisfied
С всичко написано съм съгласна. Липсва съдържание зад формата.

# 173
На мен и музиката много ми хареса. Определено е добра и има ефект.

# 174
Генерално давам положителна оценка на сериала,но с леко пристрастие,защото на мен лично това ми е любимия жанр сериали в комбинация с отдалеченото място,което ми дава чувство,че си сам и няма кой да ти помогне+ различните сюжетни линии,които се разплитат от различни герой.
Много ми хареса как Славов се захвана с цялата сюжетна линия на Бай Венци.
Колкото до него можеха малко по-героична смърт да му измислят. Все пак цял живот е живял със страх от мамника,ако накрая му се беше опълчил или беше казал,че вече Не е гладен за мен щеше да е епично.
А той все пак въпреки страха помогна доста за разплитането на мистерията.
Единствения ми основен проблем е,че си личи,че някой неща са супер недоизмислени или претупани и това се дължи,поради факта,че сериала почна супер бавно и нямаше време да се разгърне напълно.
Особено в последния епизод финалната сцена на майка и дъщеря трябва да е супер емоционална,(както тази на Лазар и Божана),защото това е кулминацията,малко ми се стори  дърварско, въпреки че може да се приеме,че хората са възрастни и не показват много емоции.
Но нищо не оправдава как Божана се сети,че Предраг и е споменал,че има роднина,която се оказва Наталия🤣.
Друго което исках да разгърнат е връзката на Венета и Зара Маренска.
Ясно е,че Зара е последвала Венета,защото и тя като нея ненавижда мъжете,но щеше да е интересно да разберем какво се е случвало в стария дом и някакси да ни покажат повече история между двете.
Имаше какво да се желае,но по-всичко изглежда ще получим и втора част ”Лехуса”,там ще си проличи дали са надградили.

# 175
финалният епизод не е лош - постарали са се откъм визуални ефекти, ама сигурно струват скъпо и са ги ограничили в една две серии. Пиша добър 4 на сериала, най-вече на ретроспективната серия, която много ми хареса. Иначе мудно и скучно действие в предишните серии и накрая набързо претупаха нещата. За разликите с книгата - опростиха някои неща, които биха били сложни за заснемане и донякъде разбирам, но това отне от динамиката на сериала.
И аз не разбрах за сивото коте. Реших,че Лазар се е преродил в котка.

# 176
Скрит текст:
С доста недостатъци, но ще ми липсва.
 Не се разбра защо бай Венци е гладен. Не ми хареса и Лазар на кон.
Не разбрах защо Мамника нападна Почекаин.
Скрит текст:
Нямаше смисъл от разговорите на Емил със семейството. Наталия много бързо я намериха,  но пък  Неда запържи мекици отново. Дана я принизиха да съседката, а съботниците защо не се втурнаха към Мамника. Български сериал, на пък първия, който доглеждам

Камен започна да стреля по него.

# 177
# 178
Гледах сериала. Много добра история, като идея, но като изпълнение доста куцаше. Много декламират актьорите, на Камен нищо не му разбирах какво говори.

# 179
Разочарована съм. Финалът беше последния пирон в ковчега на книгата, който представляват последните епизоди от тази преправена история. Сцената с Почекаин в джипа и мамника е съвсем точно копие на нападението на тиранозавъра в Джурасик парк. Толкова художествена немощ демонстрират авторите на сериала, ама иначе имали нахалството да пренапишат историята - нищо, той зрителят я няма да е чел книгата, я няма да е гледал откъде е крадено, я ще оправдае глупостите с липса на бюджет. И това коте накрая - село Вракола на майната си и внезапно се появява самотно марково персийче баш под прозореца на Божана и носа на Айрън.
Има някаква граница на промените, която в сериала минаха 20 пъти. Ами не става! Просто аман вече от хора, които искат да покажат ‘личен прочит’ - по-скоро е лично нечетене.

Генерално започвам да си мисля, че има голям проблем не с актьорите, а с тези около тях - преподаватели, режисьори, сценаристи. 50 години се оплакваме от лоша актьорска игра и рецитали, но явно това са заръки на режисьора, не некадърност на актьорите.

Последна редакция: пт, 27 мар 2026, 11:21 от Нарцùса

Общи условия

Активация на акаунт