За безсмислените "саможертви", или "чиста къща - пропилян живот"

• 15 954
  • 483
  •   1
Отговори
В не една или две теми тук се коментира липсата на достатъчно свободно време, прекалената натовареност на жените и дългосрочното им битуване на ръба на бърнаут. В различните житейски етапи предизвикателствата са различни, но лайтмотивът е един и същ, независимо дали става въпрос за жени без деца, майки на новородени, с деца в градинска възраст, със седмокласници или зрелостници. НЯМАМ ВРЕМЕ!

Съветите за оптимизация като цяло не са желани и добре дошли. С необясним за мен патос се брани идеята жената да е заета, много заета, много уморена като цяло, но задължително да върши сама и перфектно всички дейности по обслужване на "къщата". Защото никой друг не може да го свърши точно така и толкова добре, както самата тя.

Признавам, че в личния ми балон, съставен от роднини, приятели и колеги, имам само една-две такива жени, и то от по-старото поколение. Но тук във форума, и особено в специализираните теми, където има привидно "затворено общество" и хората се поотпускат да се пооплачат - масово се приоритизират прането, прозорците, цветята, градината, пред личната почивка и релакс. И то с някаква сладост едва ли не - "Ех, блазя ти не тебе, че можеш да си го позволиш, а аз горката..."

Това е темата. Вие "от тия" ли сте Smiley

Да кажем, че е почивен ден. Слънчев, приятно топъл.
Пролетно почистване с миене на прозорци, или разходки и активности навън?

# 1
Парите за домашна помощница са едни от най-добре похарчените пари. Времето, което спестяваш е неоценимо.

# 2
  • Наблизо
При мен е отплувал този кораб.
Важно ми е да ми е що годе чисто,да сме изпрани и да има готвено през повечето време.Ядем храна и отвън.
И това е.Понякога оставяме съдове в мивката,имам роботи и мием баните по веднъж в седмицата.Така има по-малко за правене всеки път.

# 3
  • София
Моят баланс - ще се наспя, ще пооправя колкото да не е Кербала, пералня, миялна и следобеда съм навън.

Впрочем, за жените, при които това е въпрос на живот и смърт - препоръчвам да си погледнат щитовидната жлеза!

Последна редакция: пт, 27 мар 2026, 10:41 от Rockstar

# 4
Не съм от тези ни най-малко, и избягвам общуването с такива. Приоритет е да се живее пред всичко останало, при слънчево време излизането на разходка е задължително. Но и зимата книга, чай и спокойствие пред роботско чистене и обслужване.. даже не ми се коментира и за безсмислието.

# 5
За мен истината е някъде по средата. С две деца съм в градинска възраст, ходя на работа и обслужвам къща. Гледам всичко в къщи а е умерено. Точно както в поста преди мен е описано. Имам помощници за всичко ,което може, роботи и т.н.

# 6
Аз лично няма начин да избера миене на прозорци пред семейно прекарване навън Simple Smile Иначе познавам такива хора, не ми пречат, докато не решат да водят с религиозен плам досадни разговори на тази тема.

# 7
Бях чистница на ръба на тежък ОКР. Тотално безмислено и пропиляно време. Аз съм с фобия от зарази и така си мислех, че ще се предпазя от болести, както и бебето/детето. Като дойде Ковид - съвсем.
След това почнах да боледувам от какви ли не хронични заболявания, хипохондрията ми се кротна и зарязах малоумното почистване. В момента у нас е кочина, а аз още си лежа в леглото.
Имам прахосмукачка-робот, скоро ще си взема и такава за мокро. Най-вероятно ще инвестирам и в такава за прозорци, защото по принцип викам едно момче да ми ги чисти, но ми идва малко скъпо.
Няколко години имах и една баба, която идваше да ми помага с почистването, тя и сега идва от време на време, но по-скоро да ми глади, че аз не умея (а и мразя). Уви, доста е възрастна жената и не искам да я товаря, но скоро ще трябва да си намеря някоя помощница, което е доста трудно като задача, защото не всички се стараят особено.
Но повече робуване на домакинска работа - не. Преди няколко месеца мъжът ми каза, че дори и да се старая да е вкъщи лъснато като за списание, никой не го оценява. Оценява се да имат какво да ядат и да имат чисти дрехи.

# 8
Точно "миене на прозорци" - не, с големи френски прозорци сме, по-големи от мен, как пък не да тръгна да ги мия Simple Smile Така че за прозорците викам фирма винаги. Обаче останалото си го върша сама и честно казано, ако вкъщи е "кочина" (никой да не се обижда, аз за у нас го казвам Grinning ), ама аз ударя ключа и изляза да се развявам по разходки - ами няма да ми е ок. Мъжът ми много не помага честно казано, отказала съм се да се разправям и превъзпитавам, има си други положителни качества. Да водя битки и да стоя на мръсно и разхвърляно на инат, че да не го пипна аз - ми няма как да стане. Но всичко е до характер и темперамент - аз примерно не знам какво е да седна да пия кафе "на спокойствие". Мойто сутрешно кафе е на крак, докато обикалям по стаите и оправям легла, зареждам миялна, пералня... и не ми тежи честно казано.  Да седна да пия кафе докато около мен всичко е на вили на могили ще ме изнерви 10 пъти повече.
Но може би съм от "по-старото поколение" и съм "от тия" JoyJoyJoy

# 9
Когато децата ми бяха малки, клонях към "мърла". Сега имам много повече време, съответно се превръщам в "чистница". Никога не съм имала домашна помощница, но в момента не се нуждая от такава.

# 10
За мен Змей Горянски го каза най-правилно - да не “тежи”.
Обаче и аз не съм от тия, како Сийке. Мога да пусна спонтанно човек вкъщи, стига ми. Колкото толкова - един живот се живее.

# 11
  • Пловдив
Да отбележа още един фактор - партньорът да е на същото мнение за чистата къща. Ако той очаква чиста, или по-скоро подредена, къща или постоянно шетане, дори да се включва равностойно - работата е бегАла в повечето случаи. Не във всички, но рискът е голям.

Няма как и къща по конец, и деца изгледани (отиваме към "на повече от едно дете не може да му се отдели нужното внимание", което твърдо не е вариант за мен), и работа, и почивка/удоволствия.

Последна редакция: пт, 27 мар 2026, 11:18 от Магдена

# 12
Темата ще се превърне в отчитане кой кога чисти и кой ползва чистачка, фирма, помощ... както всяка подобна.

По темата: Домакинските задължения не са задължения само на жената, затова у нас всеки си има такива. Чувството за ред и чистота се възпитава от рано. Децата ни си чистят стаите от 6-7 годишни и постепенно поемаха и други неща в къщи. Когато задълженията са разпределени не тежат и не определят житието-битието на никого, не са приоритет, не са тегоба, никой не живее за да чисти и слугува, нито ги обсъждаме напоително. Поддържаме нормална хигиена и ред без вманиачаване и крайности. Саможертви в името на домакинството у нас няма.

# 13
Аз съм от мърлите ,не ми тежи ,но тая работа все някога трябва да се свърши ...не може да се отлага до безкрай и това вече ми тежи колкото и да е ,скапва ми дзена.Пробвала съм всякакви схеми -не става.Мисля да вземя някой да ми помага.

# 14
  • Пловдив
В крайна сметка темата ще стане: "аз съм много умерена, уважавам себе си и не робувам на..., но въпреки това къщата ми е чиста и подредена". Wink

Общи условия

Активация на акаунт