Цистоскопия мнения

• 657
  • 22
  •   1
Отговори
Поради неопределена болка в пикочния мехур и отрицателна микробиология, урологът ми предложи цистоскопия. По това, което четох процедурата е безобидна, но все пак крие рискове от наранявяне на пикочния мехур и усложнения. Бих искала да попитам имал ли е някой от вас някакъв негативен опит понеже доста ме е страх дали да се подложа.

# 1
  • София
На ехограф гледахте ли се?

# 2
На ехограф гледахте ли се?

Лекарката ми каза че на ехографа не вижда нищо

# 3
Преди да се подлагаш на такова нещо - преглед при АГ и пускане на всички възможни изследвания, не само МБ, но и PCR за хламидия, микоплазми и уреаплазми, както и тест за трихомони.
Нерядко такива инфекции дават такава симптоматика при отрицателна стерилна урина.
Аз лично почти бях стигнала до цистоскопия, но се заинатих, че има някакъв обективен друг проблем и в крайна сметка се оказах и с трихомони, и с уреаплазма.
Иначе - баща ми е с рак на простата, на него му правиха няколко цистоскопии. Не е имаш руптури или нещо такова, но от месеци е с някакви инфекции, но той беше дълго време с катетър, тъй че най-вероятно не е баш от цистоскопиите.
Една моя приятелка си прави няколко пъти, не е имала инфекции след това, но пи превантивно АБ.

# 4
Преди да се подлагаш на такова нещо - преглед при АГ и пускане на всички възможни изследвания, не само МБ, но и PCR за хламидия, микоплазми и уреаплазми, както и тест за трихомони.
Нерядко такива инфекции дават такава симптоматика при отрицателна стерилна урина.
Аз лично почти бях стигнала до цистоскопия, но се заинатих, че има някакъв обективен друг проблем и в крайна сметка се оказах и с трихомони, и с уреаплазма.
Иначе - баща ми е с рак на простата, на него му правиха няколко цистоскопии. Не е имаш руптури или нещо такова, но от месеци е с някакви инфекции, но той беше дълго време с катетър, тъй че най-вероятно не е баш от цистоскопиите.
Една моя приятелка си прави няколко пъти, не е имала инфекции след това, но пи превантивно АБ.

Какви са ви били симптомите? При мен е тъпа болка тип натиск в пикочния мехур винаги и понякога чувствам по настоятелен позив за уриниране понякога не.

# 5
Цистоподобни симптоми, не чак толкова силно изявени, но постоянни. Често уриниране с невъзможност да се изпразни добре мехура. И да, същата тъпа болка.

# 6
Цистоподобни симптоми, не чак толкова силно изявени, но постоянни. Често уриниране с невъзможност да се изпразни добре мехура. И да, същата тъпа болка.

В коя лаборатория и в кой град направихте PCR теста и какъв секрет дадохте, цервикален ли?

# 7
Имах същите симптоми преди години, сега са поносимо слаби и на моменти забравям за тях. Всички изследвания ми бяха чисти, известен професор ми каза, че по някаква причина пикочния мехур е станал по-чувствителен. От цистоскопия ми каза да се пазя като от огън, защото по-скоро ще навреди отколкото да помогне. Мислила съм за ЯМР, но не съм правила до момента.

Аз съм приемала много често Монурал в миналото и ми казаха, че това е възможна причина. Да не е провокирано и при вас от нещо такова?

# 8
Февруари усетих болка в пикочния мехур и чувство все едно пак ми се ходи до тоалетна след като вече съм била, но не съм имала силни позиви нито парене нито болка по време на уриниране. Личният лекар ми изписа две дози монурал през 72часа след това ми мина. Няколко дни по късно болката в мехура се върна и той изписа Селексид 4-5 дни. Изпих го, но тя така и не мина. Микробиологията е отрицателна и според майка ми може пикочния мехур да е станал чувствителен или поради увеличеното количество вода свръхактивен, но не смея да започна лекарства за свръхактивен мехур на своя глава. Не задържам урина, видя се на ехографа, бъбреците и мехура също на ехограф изглеждат добре и вчера ми дадоха час за понеделник за цистоскопия (тя не знам дали доказва свръхактивен мехур), но в амбулаторния лист са написали че такава може да има негативни последици като от интервенцията да се възпали мехура или да се нарани и се изплаших. Също така четох че цистоскопия се прави само когато няма бактерии защото иначе ако има някаква бактерия може да я качи към бъбреците. Една дама по долу коментира че е направила PCR и така се е спасила от цистоскопията и се чудя дали да пусна такъв или да си отива на часа в понеделник и да рискувам. Защото следващия им час бил чак за юни и ако на PCRа няма нищо така или иначе, после ще чакам много и да не стане хроничен интерстициален цистит.

Имах същите симптоми преди години, сега са поносимо слаби и на моменти забравям за тях. Всички изследвания ми бяха чисти, известен професор ми каза, че по някаква причина пикочния мехур е станал по-чувствителен. От цистоскопия ми каза да се пазя като от огън, защото по-скоро ще навреди отколкото да помогне. Мислила съм за ЯМР, но не съм правила до момента.

Аз съм приемала много често Монурал в миналото и ми казаха, че това е възможна причина. Да не е провокирано и при вас от нещо такова?

# 9
Така или иначе - за изследванията се налага да чакаш поне седмица.
Но аз лично не бих си направила цистоскопия преди да изключа АГ проблем. Особено с всичките АБ, които си изпила, то със сигурност нормалната ти флора е разбита и ще си по-податлива на инфекция.
А и дори и да имаш СПМ, да не мислиш, че като си направиш цистоскопия и ти дадат някакви хапчета, за 10 дни ще се оправиш? Дали ще направиш цистоскопия утре или след 2 месеца, ако е това, няма да има голяма разлика. То това си е хроничен проблем, не остър и лечението е трудно и цели поддържане на симтомите. А дали хапчетата са ефективни или не, е много въпрос на индивидуална поносимост.
Аз съм от София и препоръчвам да си направиш изследванията в НЦЗПБ. В понеделник сутринта можеш да им звъннеш и да обясниш проблема и че искаш да си пуснеш абсолютно всички изследвания, МБ, PCR, посявка за трихомони.
02/9446999, вътр. 318. Търси д-р Боянова.

# 10
Точно заради употребата на АБ слагам два пъти седмично вагинален пробиотик с лактобацили за профилактика за да не се развият гъбички и такива неща. Дали това би изкривило PCR резултата за уреаплазма и тн. и колко дни е удачно в такъв случай да изчакам

Така или иначе - за изследванията се налага да чакаш поне седмица.
Но аз лично не бих си направила цистоскопия преди да изключа АГ проблем. Особено с всичките АБ, които си изпила, то със сигурност нормалната ти флора е разбита и ще си по-податлива на инфекция.
А и дори и да имаш СПМ, да не мислиш, че като си направиш цистоскопия и ти дадат някакви хапчета, за 10 дни ще се оправиш? Дали ще направиш цистоскопия утре или след 2 месеца, ако е това, няма да има голяма разлика. То това си е хроничен проблем, не остър и лечението е трудно и цели поддържане на симтомите. А дали хапчетата са ефективни или не, е много въпрос на индивидуална поносимост.
Аз съм от София и препоръчвам да си направиш изследванията в НЦЗПБ. В понеделник сутринта можеш да им звъннеш и да обясниш проблема и че искаш да си пуснеш абсолютно всички изследвания, МБ, PCR, посявка за трихомони.
02/9446999, вътр. 318. Търси д-р Боянова.

# 11
Това е чудесно, че слагаш вагинален пробиотик. Но да, би изкривило. Трябва поне 2 седмици да не си слагала нищо за тези изследвания и поне 21 дни, най-добре месец без АБ.
Но си заслужава да го отхвърлиш като вариант. Понеже аз съм доста активна в този форум, от няколко години има сякаш бум на уреаплазма. И много момичета със симптоми като твоите се оказаха именно с такова нещо, а уролозите им бяха сложили диагнози СПМ. Аз самата съм лекувала 2 пъти, ох, и вече не знам колко много от всичките ми приятелки…

# 12
Понеже съм от Пловдив в една лаборатория там пише, че са това изследване искат или влагалищен, или цервикален, или уретрален секрет
Как да определя кой е най удачно да дам, тъй като
единия се взема от гинеколог, а другия от уролог. Моите симптоми с тъпата болка в мехура сякаш сочат уролог, но в друга лаборатория гледах, че искат само цервикален секрет. Вие какъв дадохте?

П.С от какво ли се получава този бум на уреаплазма не знам и как се лепва, аз би трябвало да нямам ПП болест, защото миналата година съм изследвала, а и с приятеля ми винаги се пазя.

Това е чудесно, че слагаш вагинален пробиотик. Но да, би изкривило. Трябва поне 2 седмици да не си слагала нищо за тези изследвания и поне 21 дни, най-добре месец без АБ.
Но си заслужава да го отхвърлиш като вариант. Понеже аз съм доста активна в този форум, от няколко години има сякаш бум на уреаплазма. И много момичета със симптоми като твоите се оказаха именно с такова нещо, а уролозите им бяха сложили диагнози СПМ. Аз самата съм лекувала 2 пъти, ох, и вече не знам колко много от всичките ми приятелки…

# 13
За хламидия, уреаплазма, микоплазма се пуска цервикален секрет, за МБ и тест за трихомони - влагалищен. Никакъв уретрален секрет, при жените не е меродавен. В Пловид - лаборатория Лина. За МБ са добри “Иванчев”, но те пък не правят PCR.
Нямам идея защо се получава това с тия уреаплазми, ама…
А ти миналата година пуска ли си абсолютно всичко?

# 14

Не знам дали снимката се вижда, но миналата година пусках фемофлор
Mycoplasma-ите негативни, хламидиите също, трихомите и те. Сега забелязвам чак че Ureaplasma spp. e била 10^4.5 а трябва да е под 10^4 но не съм имала симптоматика и гинекологът беше казал че всичко е в норма.
Може да е скочила последните месеци знам ли, значи да дам цервикален секрет и с уролог за сега да не се консултирам?

За хламидия, уреаплазма, микоплазма се пуска цервикален секрет, за МБ и тест за трихомони - влагалищен. Никакъв уретрален секрет, при жените не е меродавен. В Пловид - лаборатория Лина. За МБ са добри “Иванчев”, но те пък не правят PCR.
Нямам идея защо се получава това с тия уреаплазми, ама…
А ти миналата година пуска ли си абсолютно всичко?

Общи условия

Активация на акаунт