НАБОРИ -2006 - Студенти - 3

• 31 837
  • 346
  •   1
Отговори
# 315
Maria007 е писала и за моят студент. Много ангажименти поема покрай студентски съвет, включва се в проекти на университета и общината. Не мисли за бригада и стаж в чужбина.
Колкото до Еразъм и медицина - на колега дъщеря му ходи в Германия и откри, че там не може да работи. Разочарова се. Вече е реализиран лекар в България със специалност и кабинет по ЗК .

# 316
  • София
Да, zvunche, описала си много точно нещата. Това имах предвид и аз.

# 317
  • Варна
Helene S Science Po е добър избор . Големият ми син завърши магистратура там . От него знам , че с дипломата от това училище ако не можеш са си намериш хубава работа, значи проблема е в теб😀.

# 318
Еразъм може би ще се пробва ,но само в Полша или Унгария, иска в такава държава да е,а може и да се откаже. Евентуално догодина, сега се занимава с други неща. И, да ви покажа общежитието, тази година е в друго общежитие, беше решил да не пази предното, което беше много хубаво и ремонтирано преди 3 години. Получи някакъв номер на блок на показаната дата, и таман направиха група хората, които са зачислени там, и в приложението изведнъж на всички им се смени с друг блок. А този стария беше супер. Много се ядоса, но какво да се прави. След което от новото място на 2 пъти отлагаха настаняването, та чак вчера ги настаниха при положение, че в УНСС почват на 15.09.  Обаче, като отиде и направо умря от радост ,по-хубаво е от хотел, чисто ново,сега са завършили ремонта. Та,всяко зло за добро.Не знам къде се налагат ремонти по общежитията ,но в УНСС засега, или голям късмет,или са ремонтирани всички. И банята е чисто нова ,но не ми прати снимка. 

# 319
  • у дома...
Антиснежи, възможно е това да е в новият кампус на УНСС, който построиха съвместимост с МУ-София.

# 320
  • София
Много хубава стая. Дъщеря ми има няколко приятелки в Студентски град и всички са в приятни, ремонтирани стаи. И да има някъде остарели и мръсни стаи, май не са голяма част от сградния фонд вече.

# 321
  • София
Анет, така е, наистина, за неговата специалност са номер 4 в света. Дано да го приемат, ще видим.

Мое близко дете беше в ужасна стая миналата година в общежитие на УНСС, дано тази година е имала повече късмет. Ето това вече от снимката е адекватна стая за нашите времена, в които живеем.

# 322
  • Пловдив
Ето и моите 5 цента за Еразъм и дали си заслужава. Аз самата имам една година Еразъм по време на моята дисертация, даже защитих дисертацията си в приемащия университет, Берлин. Освен това съм била и като преподавател пак Еразъм във Виена. За мен лично опита е безценен и даже неуредиците с квартири не го изтриват. Опитвала съм се да мотивирам моите студенти да направят Еразъм, някои отидоха, но като цяло виждам, че българските студенти не го харесват и не пробват. За разлика от тях всеки студент и също така масово от моите колеги са били по тази програма, независимо дали точни науки или езици. Да наистина понякога се налага да се вземе един изпит или няколко, няма как програмите да са абсолютно еднакви, но придобития опит е несравним. Разбира се важно е и кога е направен, третата година в бакалавъра е добре да се замислят. Причината е, че понякога почват да кандидатстват в стажантски програми, като тази на ЕК blue book trainees, и там вече като нямат семестър на обмен губят точки. Наборната е вече трети курс медицина и вече търсим подходяща програма, да при нея се налага да говори езика на държавата която ще отиде и това е лимитиращия фактор. Тъй като учи на фрески сега ще се опита да изтупа немския и да вдигне едно ниво през следващия семестър. Има разлика от Еразъм и стажове, и двете дават много възможности, но стажовете са по време на ваканциите.

# 323
  • София
100% подкрепям мнението ти, pepsun!

Просто това си е сериозен пропуск отново от страна на българските ВУЗ-ве. Те не се рекламират с това. А за нас например това беше едно от важните неща, които искахме да чуем на всички визити в колежите. Да се учи дадена дисциплина по 2-3 семестъра не съм чула и видяла никъде нито тук, нито едно време в Германия, за разлика от бг. Но не искам да навлизам повече в дебати по тази тема. За мен всеки опит е ценен - без значение дали е позитивен или понякога негативен.

# 324
Helene, предния път не се включих в този дебат и сега не искам да участвам в такъв, ама за какви специалности става дума!
В УАСГ, например, да не говоря ангро за всички като не съм запозната, специалностите са пълни с предмети, които се учат по два семестъра, има и по повече. Недостатъци образованието ни си има не малко, ама как, по-дяволите, задълбаването в изучаваните науки се оказа и то такъв.

# 325
И по мое време някои предмети се учеха 2 семестъра, но в една учебна година. Сега се оказа, че се учат в две учебни години, което за мен е доста странно. Не се сещам каква разумна причина има за това.

# 326
  • София
Защо да е проблем ученето по 2-3 семестъра за една дисциплина? Аз съм учила голяма част от предметите по този начин. Събира се повече материал за изпитите, но пък се обхваща предмета в цялост. Сещам се и за Анатомията при медиците - те учат по 3-4 семестъра, системите са взаимно свързани, затова. В чуждите университети всеки семестър ли приключва с изпити по съответния предмет?

# 327
То дори не става въпрос за изпитите тук. Нещо се изучава повече от един семестър, защото има достатъчен обем, който да се усвоява. Колко да е неразумно! Отделно учебната програма има някаква нишка  (поне при точните науки) и дисциплини, които дори и да са с различни имена надграждат нещо изучено до момента.

И както казах, приемам, че аз нещо съм твърде старомодна, защото не разбирам скачането от програма в програма (при все че съм напълно съгласна, че такъв опит няма как да не е ценен). Все пак университетското образование и науката не започват с Еразъм пътуванията и ги имаше и преди това.

Последна редакция: нд, 04 окт 2026, 09:48 от solnichka

# 328
  • София
Та никой не казва, че всичко започва и свършва с Еразъм и други подобни програми. Нито пък някой ако не отиде за подобно нещо извън страната си, ще свърши света. Просто обаче не можем да отречем, че:
1. Не са никак малко случаите, в които просто пълним хорариума часове на дадени преподаватели и разтягаме ненужно дадена дисциплина.
2. България далеч не е сред първите места по образование във всичките си етапи от него. Това че много водещи по този критерий държави го правят, значи е възможно. В тях също излизат архитекти, доктори, инженери, без да “задълбават” по 3 семестъра в нещо.
3. В повечето случаи обучението е поне 4 години )8 семестъра, та ако човек желае да се възползва от такава възможност, може да си планира/организира времето така, че да може да отиде за 1 семестър в друг университет.
Хайде сега😃 Ако има желание, има и начин😉

Последна редакция: нд, 04 окт 2026, 04:06 от Helene S

# 329
  • София
В коя държава анатомия се учи един семестър? Примерно питам.

Общи условия

Активация на акаунт