НАБОРИ -2006 - Студенти - 3

• 31 834
  • 346
  •   1
Отговори
# 330
Аз си мислех, че средното образование в България е пълна бутафория, докато не се сблъсках с вишето. Е, вярно, имам поглед пряко само върху една катедра на ТУ-София, но съм в пълен потрес. Един семестър е четири месеца. За тези четири месеца никой нормален човек, който преди това не е учил материята, която е избрал да учи в университета, не може да усвои пълноценно материала за дадена дисциплина, какво остава пък и да го практикува. Невъзможно е просто за такова кратко време да се научи качествено толкова много сложен материал. И се питам после какви инженери завършват, с какво самочувствие, че знаят и могат?!
Та това са моите 5 стотинки по темата за продължителността на обучение на съответните дисциплини.

# 331
  • sofia
Големият ми син беше по Еразъм миналия семестър (трети курс) в университет в Лодз (Полша). По принцип им осигуряват общежитие, но понеже в последния момент преди заминаването става ясно има ли места, наехме квартира (със съквартиранти).
Парите, които му преведоха за програмата покриха квартирата и останаха.
Като цяло е доволен, защото видя и "друг свят" 🤣🤣 Групата им по Еразъм бяха 16 души и доби представа как се обучават в другите художествени университети. Мислеше да прави магистратура в Полша, но се отказа, защото си хареса някакъв чешки университет в Пилзен (базата им най-вече), покрай две студентки от там.
Тества се с живот в не до толкова добри условия и съквартиранти...оцени ол-инклузива вкъщи 😂😂
Художествените дисциплини му ги признаха (показа какво е правил там), но като се върна си държа разни история на изкуството и подобни.

# 332
  • софия
Покрай ровенето за Еразъм, дъщеря ми си избра втора магистратура 😂 Проблемът е, че още няма идея за първата, а без нея не може да запише избраната.

# 333
  • София
В коя държава анатомия се учи един семестър? Примерно питам.
Вероятно в нито една. Но пак казвам, че нито е задължително да се отиде, нито пък 2 семестъра от общо 8 в общия случай,  а в медицината от общо 12 пречат да се отиде, ако човекът желае.

# 334
  • София
Вероятно не пречи, но дали има желание зависи и от това дали има смисъл и каква ще е цената. Защото, ако учиш 4 години, може и да не е голяма драма да пропуснеш една /или да вземеш после някой и друг изпит, изучаван в един семестър с едноседмично четене/, но ако трябва да учиш 10, както е в медицината, рязко угасва желанието да си го удължаваш. А и има дисциплини, съвсем не само в медицината, които се учат по два, че и по четири семестъра, не за да пълним хорариум на преподаватели и да я "разтягаме излишно", а защото са с огромен обем и ниво на трудност, и просто няма как да са в един семестър.

# 335
Колко процента от децата учат медицина и колко други неща?
Sanaka, колко дисциплини в специалност Право бяха двусеместриални  в една година преди 15-20 години и колко са сега в две различни години? Какво помага това?

# 336
  • София
Доста дисциплини бяха двусеместериални в правото преди 20, че и преди 30 години /повечето всъщност/ - гражданско право, граждански процес, облигационно право, търговско право... И сега са така. Коя преди не е била двусеместериална, а сега е? И има причина за това. Аз не мога да си представя примерно един граждански процес в един семестър. Той и за два не се научава, а се учи с години практика после.

ПП. За разбиването на една дисциплина в две поредни години - преди нямаше, да. В това няма много смисъл, но доколкото знам само две сега са така - наказателно право обща/особена част и търговско право 1/2 част.

Последна редакция: нд, 04 окт 2026, 17:07 от sanaka

# 337
В ТУМ информатика, нямат предмет в два семестъра, но имаха например “основи на….” Първия семестър и “практика по …(същото)” втория семестър. Така че…на мен ми звучи като продължение.
Изпит си имат отделен за всеки семестър.

# 338
  • у дома...
В журналистиката едната година имат Теория и практика на текста, следващата - Журналистическо редактиране. Втори семестър учат социология - обща и икономическа. Два семестъра и психология - социална и народопсихология. Интересно ѝ е. Единствено не може да преживее задължителния спорт две години.

# 339
Просто майка щом спортът е само две години са добре. При нас е през всички години. И макар да е създаден за да се разтоварват, доста ги обременяват тези часове. Хора на по 20+ години, повечето от които ходят на фитнес и на работа и се тормозят как и е часове по физическо да влязат, че да нямат проблеми на края на семестъра или годината.

# 340
Здравейте момичета. Чета Ви отдавна, но досега не съм се включвала. Искам да попотам ако може някоя да ми даде малко повече информация за програмата "  от обучение към заетост" вчера ми попадна един материал за тази програма ,но немога да намеря нищо конкретно. Къде мога да видя кои университети работят с тази програма и за кои специалности е достъпна? Благодаря предварително.

# 341
Famiii, може би имате предвид това
https://edujobs.mon.bg/pages/infostudent

# 342
  • Varna
Проект „От висше образование към заетост“

https://www.mon.bg/dokumentatsiya/programi-i-proekti/upravlenie- … anie-kam-zaetost/

# 343
Дъщеря ми кандидатства по такава обява, но в МОН излиза първи курс, а трябва да е поне втори, а нищо не може да коригира от профила

# 344
  • sofia
Излиза първи курс, защото университетите още не са подали данните на новозаписаните към НАЦИД. Обикновено това се случва до края на октомври.

Общи условия

Активация на акаунт