Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 95

• 13 315
  • 408
  •   2
Отговори
# 390
Да, при диагностична няма епикриза. Има само проформа амбулаторен лист.

Това е доста некоректно. На мен ми отстраниха полип и никъде нямам писмено информация за това. Ако отида при друг лекар, ще трябва да се чудя как да го убеждавам, както ми се беше наложило да убеждавам д-р Чапанова, че на втората ми хистероскопия са ми рязали септум, т.к. епикризата някак беше изпаднала, но по-нататък й я показах.
Явно практиките и тайните на Надежда…

ladychar86, не знам какъв съвет да ти дам. Аз съвсем прясно прясно този цикъл си изпатих от това, че не бях при моята лекарка, а при заместваща. Според заместващата нямало проблем да се правят биопсии при наличие на хроничен ендометрит, съответно бих таймираща инжекция, постявах цяла седмица прогестерон.. и накрая отивам в деня на биопсията, давам за поред път кръв, чакам чинно два часа и моята лекарка ми съобщава, че биопсия няма да ми направи преди лечение, щом от хистологията е излязал хроничен ендометрит. Колко се фрустрирах, предполагам всяка от вас може да си представи.
В тази връзка, ако решиш да не пропускаш все пак цикъла, запиши си час при Стаменов преди да излезе отпуска, нищо че няма да е 19-ти ден. Да изговорите всичко и да прецените ще стартирате ли или не, и ако да - при кого точно.
Успех!

# 391
Здравейте, имам един сериозен проблем, за който много се надявам да ми дадете съвет.
Става на въпрос за следното:

Февруари 2024 направих извънматочна бременност, защото имам тежки уроинфекции с Е коли и кървава урина, и по случайност забременях след такава.

Възможна причина за извънматочната може да е била именно тази инфекция макар да няма категорично мнение по въпроса.

Опитвахме вече 2 години по естествен път и не става.

Към момента имам само лява тръба, която явно също не е особено проходима.

Потърсихме помощ от д-р Стаменов.
Предстои ни инвитро процедура при него.
Той каза този месец след като ми дойде, да отидем на 19-ти ден от цикъла, за да стартираме стимулация за инвитро.
Обаче...
На мен ми дойде на 14 юли и на 1 август точно се пада 19-тия ден. И точно тогава Стаменов е в отпуск.

Какъв реално е проблема?

Аз съм му пациент на доктора от една година вече.
Първоначално правехме опити за нормално забременяване, защото все пак имам шанс (само при следене на овулацията).

След това, като не стана, трябваше да започнем инсеминация.
Точно в деня на инсеминацията, той пак отсъстваше, въпреки че се бяхме разбрали от предния месец, че някъде в тези дни ще ми се падне датата за нея.
Не ме бе уведомил, че няма да го има в този период.
Отказах да правя инсеминацията с друг лекар.

Преди това пък (два месеца по-рано) също имахме казус с доктора. Трябваше да предизвикаме овулация с поставяне на инжекция Хориомон.  Поставена ми беше такава и Стаменов ни каза да започнем опити зя зачеване в неделя. А то се оказа, че не е изчислил правилно, нямам никаква идея защо, и е трябвало опитите да започнат още в петък.
Оказа се, че сме пропуснали овулацията и тя е била още или в петък вечер, или в събота рано сутринта. В неделя вече я бяхме пропуснали. Така опитът ни се увенча с неуспех и само излишно ми се би Хориомон, което не е безобидно. Аз имам проблеми със сърцето и съм със съмнение и за наследствена Тромбофилия.

Накратко - досега всички опити да направим нещо с доктора, се провалят.

Сега сме поставени в следната дилема - или трбва да пропуснем отново този месец, или да стартираме инвитрото сега.

Ако решим да започнем сега, трябва да бъде с друг лекар от екипа.
Имаме възможност за избор между Кайрякова, Тихомирова и някакъв мъж, чието име не запомних.

Разочарована съм, защото докторът често отсъства и винаги, когато трябва да започнем нещо с него, него го няма и отлагаме за по-нататък.

Аз много исках и държех инвитрото да ми се извърши от него.
Но това значи да чакам до следващия месец, когато точно в деня, когато трябва да отида, той може пак да отсъства.

Според Вас какво да правя?

Има ли и други жени, които са имали сходен проблем с него?

Аз съм на 40 години и за жалост загубих цяла година в чакане на доктора.

Какво да правя?
Тихомирова или Кайрякова
В инвитрото е важно биолози и ембриолог
За пример хориомона

# 392
  • София
Момичета, реших да питам, че нещо все не мога да се разбера с тези от Надежда явно.

Когато сте правили ДИАГНОСТИЧНИ хистероскопии, получавали ли сте епикриза?
От Информация ми казаха, че епикриза дават само на оперативните.

Нанси, по принцип е препоръчително. А защо прескачате инсеминациите?

Няма епикриза при диагностичната хистероскопия, само при оперативните има.

# 393

ladychar86, не знам какъв съвет да ти дам. Аз съвсем прясно прясно този цикъл си изпатих от това, че не бях при моята лекарка, а при заместваща. Според заместващата нямало проблем да се правят биопсии при наличие на хроничен ендометрит, съответно бих таймираща инжекция, постявах цяла седмица прогестерон.. и накрая отивам в деня на биопсията, давам за поред път кръв, чакам чинно два часа и моята лекарка ми съобщава, че биопсия няма да ми направи преди лечение, щом от хистологията е излязал хроничен ендометрит. Колко се фрустрирах, предполагам всяка от вас може да си представи.
В тази връзка, ако решиш да не пропускаш все пак цикъла, запиши си час при Стаменов преди да излезе отпуска, нищо че няма да е 19-ти ден. Да изговорите всичко и да прецените ще стартирате ли или не, и ако да - при кого точно.
Успех!
Не мисля, че има смисъл да записвам час за Стаменов пак, защото и да беше там, а той не е, защата е в дълъг отпуск, или поне така ме излъгаха на регистратура евентуално, та... И да бе там и да запиша час, той все се сърди, че от една година нищо не правим, като реално не правим, заради него.
Излиза така, че аз съм виновна, защото той отсъства.
Не го поправям, за да не го обидя.
Но честно, не зная какво да правя.
Някой има ли мнение за д-р Кайрякова?
Тихомирова не я харесвам. Нещо е много серсем. Не ми допада. И не обяснява.

# 394
Май всички без мен тук харесват д-р Кайрякова. За мен тя ми загуби цял месец, беше изключително груба на първия ми преглед и ще си настоявам да не ме пращат повече при нея.

# 395
  • София
ladychar86 няколко страници назад има коментари за д-р Кайрякова. Може би е добре да разгледате темата. Аз имам добри впечатления от нея.
Относно отпуските на сайта на болница има официално публикуван график.
Заповядайте https://nadezhdahospital.com/novini/letni-otpuski-na-sektor-invitro-2026-g/

Lubanik щом има премахнат полип, би следвало да се води оперативна твоята хистероскопия. Защо не питаш д-р Чапанова. При мен беше само оглед и взет материал за хистология. На мен също не ми беше приятно, че нямам епикриза, а само проформа амбулаторен лист, но предвид, че няма нищо премахвано реших да не питам втори път.
Благодаря ти за споделеният опит за д-р Кайрякова. При мен винаги е била любезна и не е имало разминаване между това, което тя е дала и становището на д-р Чапанова.

# 396
Аз си взех епикризата за моята диагностична хистероскопия от информация, казах, че вече е коментирана с лекар, но искам документ и ми я принтираха. Не знам дали е било на късмет, но си струва да пробвате.
А някой, който е бил на Зарзио, да е правил пълна кръвна картина? Нещо имам тежест вляво и се притесних да не е нещо с далака.

Това е доста некоректно. На мен ми отстраниха полип и никъде нямам писмено информация за това. Ако отида при друг лекар, ще трябва да се чудя как да го убеждавам, както ми се беше наложило да убеждавам д-р Чапанова, че на втората ми хистероскопия са ми рязали септум, т.к. епикризата някак беше изпаднала, но по-нататък й я показах.

Успех!

# 397
  • Sofia
Аз също съм за д-р Кайрякова. Не виждам какво ви пречи да направите процедурата при нея. Така или иначе щом ви вика на 19 ден, вероятно ще сте по дълъг протокол, като просто ще видят, че има овулация или ще провокират такава и ще ви бият или една инжекция или ще ви дадат да си биете вкъщи. Процесът е поне 2 седмици преди да започне самата стимулация с FSH препаратите. До тогава Стаменов може да е вече на линя. През тези 2 седмици може дори да не се налага да ходите до болницата (на мен по дълъг не ми се налагаше след като се установи, че ми е минала овулацията). Чак почти 3 седмици след това започнахме стимулация.

Lucky1900, епикриза или резултати от хистологията сте си взели? Има разлика. Аз също нямах епикриза, защото се водеше диагностична, макар че имах полипектомия.

# 398
Аз съм на Зарзио и преди няколко дни пуснах ПКК и съответно левкоцити, неутрофили бяха доста високи, но е нормално
По принцип много ме е страх от тези лекарства, но ако успея ще ги изтрия от съзнанието си

Аз си взех епикризата за моята диагностична хистероскопия от информация, казах, че вече е коментирана с лекар, но искам документ и ми я принтираха. Не знам дали е било на късмет, но си струва да пробвате.
А някой, който е бил на Зарзио, да е правил пълна кръвна картина? Нещо имам тежест вляво и се притесних да не е нещо с далака.

Успех!

# 399
Благодаря за отговоите, момичета. За съжаление от регистратура ми обясниха, че ако започна процедурата при Кайрякова или друг лекар от екипа, Стаменов се е разпорадил после същия лекар да я кара докрай. И дори той да се върне след три, пет дни, както ще е при мен, няма да ме поеме. Тоест, почна ли при Кайрякова, значи с нея продължавам.
Та въпроса сега е, ако избера друг лекар, да е поне добър.
Вие бихте ли избрали Кайрякова или има по-добър в инвитро процедурите от нея?
Ако има - посочете ми лекаря, за да настоявам за него (нея), ако няма да е Стоменов.
Аз обаче държа на него.

И още нещо.
Бихте ли ми обяснили разликата между къса и дълга процедура? Не съм наясно.
И бихте ли ми обяснили какво представлява после и самото инвитро?

Също така, аз имам тежка аритмия с паузи от много години, както и компресия на лява бъбречна вена от други две вени, което може да доведе до покачване на кръвно и риск от тромб. Та... Интересува ме, има ли някоя от Вас, която да е минала вече през инвитро и която да има по принцип проблеми със сърцето, сходни на моите? Как й се отрази хормоналната терапия?

Аз се притеснявам терапията да не ми предизвика сгъстяване или усложняване на аритмията и паузите, и не зная трябва ли да бия или не фраксипарин по време и след терапията.

По принцип помолих Стаменов за разяснение на тези неща, но той не пожела да ми даде. Също за витамини не ми е казал нищо да пия. Поне, ако ще си го чакам, да се подготвя. Аз пия D3, B12. Но Фолиева не съм вземала, защото от нея ми става много лошо. Имам някаква непоносимост явно. Но ще почна и нея да пия - имам метилирана.
Купих си и Рибено масло омега-3 (1000 mg, 180 EPA – 120 DHA) на което отгоре пише NOW - не зная как да го пия. На листовката му пише два пъти на ден х 2 с храна. Както и да не го приемам с разреждащи. А аз тези дни взимах аспирин. Не зная кога да го почна.

# 400
Аз не съм била при Кайрякова, но Тихомирова има опит над 10 години. Кайрякова според мен е под 5. В никакъв случай не казвам, че Кайрякова е неопитна или неможеща. Просто според мен Тихомирова е в разгара на кариерата си. Аз съм при нея от октомври. Все още нямаме успех при нея, но като цяло съм доволна. Имам опит с други клиники и той е потресаващ 😀.

# 401
Благодаря за отговоите, момичета. За съжаление от регистратура ми обясниха, че ако започна процедурата при Кайрякова или друг лекар от екипа, Стаменов се е разпорадил после същия лекар да я кара докрай. И дори той да се върне след три, пет дни, както ще е при мен, няма да ме поеме. Тоест, почна ли при Кайрякова, значи с нея продължавам.
Ако има - посочете ми лекаря, за да настоявам за него (нея), ако няма да е Стоменов.
Аз обаче държа на него.

И още нещо.

Също така, аз имам тежка аритмия с паузи от много години, както и компресия на лява бъбречна вена от други две вени, което може да доведе до покачване на кръвно и риск от тромб. Та... Интересува ме, има ли някоя от Вас, която да е минала вече през инвитро и която да има по принцип проблеми със сърцето, сходни на моите? Как й се отрази хормоналната терапия?

Аз се притеснявам терапията да не ми предизвика сгъстяване или усложняване на аритмията и паузите, и не зная трябва ли да бия или не фраксипарин по време и след терапията.

По принцип помолих Стаменов за разяснение на тези неща, но той не пожела да ми даде. Също за витамини не ми е казал нищо да пия. Поне, ако ще си го чакам, да се подготвя. Аз пия D3, B12. Но Фолиева не съм вземала, защото от нея ми става много лошо. Имам някаква непоносимост явно. Но ще почна и нея да пия - имам метилирана.
Купих си и Рибено масло омега-3 (1000 mg, 180 EPA – 120 DHA) на което отгоре пише NOW - не зная как да го пия. На листовката му пише два пъти на ден х 2 с храна. Както и да не го приемам с разреждащи. А аз тези дни взимах аспирин. Не зная кога да го почна.
Как така не желае да обясни но вие държите на него ?

# 402
Стаменов е АГ, той няма как компетентно да отговори на тези въпроси. Дори и да има представа или предположение, най-разумното е да предложи пациентката да се свърже и консултира с подходящ специалист.

# 403
  • Sofia
ladychar86, относно здравословните проблеми се консултирай към съответните специалисти. Аз също съм със сърдечни проблеми от малка и преди да започнем посещение при всякакви репродуктивни съответно направих консултация с кардиолога ми дали можем и какво да приложим, ако трябва да се прилага нещо, което да ме защити. Моята репродуктивна още на 1вичният преглед прояви интерес да й представя последният ми амбулаторен лист за да види и тя състоянието ми след като й споменах, че имам такива проблеми.

Късият протокол започва от 2-3 ден от МЦ и е съответно доста по-къс - продължава до около 2 седмици и след това се прави пункцията.

Дългият протокол при мен продължи над месец, като 3 седмици поставях инжекции, които блокират цикъла ми (вкарват те в изкуствена менопауза). След това имах около 10тина дена стимулация и чак след това пункция. Цикълът започва от втората половина на предходният цикъл след засечена овулация. Идеята е, че се блокират яйчниците, хормоните се нулират и всичко се налива след това външно чрез стимулационните препарати.

Препоръчват се при различни проблеми и репродуктивният ти преценява кой от двата протокола да се приложи, като има и трети (на спонданен цикъл където пак се почва от 2-3 ден на МЦ).

# 404
Аз обаче държа на него.

И още нещо.

Как така не желае да обясни но вие държите на него ?

Ще припомня какви са ми здравословните проблеми, за да стане ясно защо се притеснявам и защо бих искала мнения от хора, които вече са минали по този път.

Извинявам се, че ще бъде дълго.

На 40 години съм.
   Д-р Стаменов е избрал за мен дълъг протокол, но не ми каза, че това е решението му, нито ми обясни защо избира дълъг, а не къс протокол.
   Разбрах случайно от жената на регистратурата.
   Опитах да го попитам, но не получих обяснение.
   Не оспорвам професионализма му.
   Напротив – държа именно на него, защото трима мои близки приятели имат успешни инвитро процедури при него, включително и от първия опит. Просто ми се иска да разбера логиката зад избора му, защото имам доста сериозни придружаващи заболявания.

Имам Синдром на Лешникотрошачката (Nutcracker syndrome):
    - Лявата бъбречна вена е притисната между аортата и горната мезентериална артерия.
    Поради това се получава венозен застой, а кръвта започва да се оттича през други съдове. Това може да доведе до разширяване и натоварване на:
    - Лявата яйчникова вена,
    - Вените около:
    * матката
    * пикочния мехур
    * уретрата и таза.

От години имам хронична тазова болка, което говори, че тези неща вече се случват с мен.

За две години правя вече три тежки уроинфекции с Ешерихия коли и кървава урина. Общо съм била на над 20 курса антибиотик за това време.

Освен това имам аритмия с паузи с неизяснен произход. Предстои ми поставяне на loop recorder, за да се установи дали има опасни паузи.
    Имам и пролапс на митралната клапа.

Не е ясно дали част от тези сърдечни проблеми не са свързани със Синдрома на Лешникотрошачката, но вероятно са.

Имам фамилна обремененост в две направления:
    - Съмнение за наследствена тромбофилия - предстои ми изследване.
    - Рак на гърдата -  леля ми (близначка на мама) и дъщеря ѝ.

След поставянето на Хориомон при предишна процедура, получих много силни болки в яйчниците, задух и следващият цикъл беше изключително болезнен, въпреки че си поставях Фраксипарин.
    Именно затова се притеснявам от по-продължителна хормонална стимулация.

Въпросът ми е: защо според вас е избран дълъг, а не къс протокол?

Не е ли късият по-подходящ при човек с моите съдови и сърдечни проблеми?
    Не крие ли дългият по-голям риск от овариална хиперстимулация, тромбоза или влошаване на аритмията в моя случай?

Не се оплаквам и не се опитвам да споря с лекаря.
   Просто искам да родя дете, без да поемам по-голям риск за живота и здравето си, отколкото е необходимо. Затова ми е важно да разбера защо е избран именно този подход.

И още един въпрос – има ли тук жена със сърдечна аритмия или друго сериозно сърдечно/съдово заболяване, която е минала през инвитро?
   Как понесохте хормоналната терапия?    
   Получихте ли профилактика с Фраксипарин и какви витамини приемахте?

Общи условия

Активация на акаунт