Майчинството счетоводно - 103

• 13 244
  • 352
  •   2
Отговори
# 90
Аз пък не бих си ползвала отпуската сега, ами директно бих подкарала болнични. Зависи коя г.с. си, ако е преди 12г.с. - от личния и вече като се водя по ЖК, почвам от гинеколога и комисия. И грам не ми дреме кого и как ощетявам, нито държавата много се е загрижила за теб, шефът ти и той за нищо не става, да не говорим, че години наред съвестно си си плащала данъци и осигуровки.

И ще ти кажа защо бих подкарала болничните, а не отпуска - нямат право да те пипнат, когато си бременна, ако е обявено черно на бяло - с документ от гинеколога, подаден към шефът ти и счетоводството и получен входящ номер от последното. Ти обаче най-вероятно въобще не си минала през каналния ред, ами сте си говорили така, както ние сега с теб, а видно е долняк и не може да разчиташ на честната му дума. Ще извърти, че не е знаел и не е уведомен, когато те е уволнил примерно по време на отпуск, пък ти върви си търси свидетели, че не е така. Не си създавай излишни филми, подкарвай си болничните, дори и да ти спадне майчинството като сума, спокойствието ти няма цена. Отпуска ти така или иначе не се губи, никой няма право да те задължи да пускаш отпуск вместо болничен.

И колегите, и шефовете са олигофрени, и ако утре умрете, образно казано, няма никой да ви жали, ами ще ви намерят заместник бързо. Така че гледайте себе си и не обръщайте внимание на тия селски психоатаки ама шефа, ама колегите, ама общината, ама кой бил ощетен. Не е ваша грижа и толкоз. Пускате си болничните месец по месец и никакви обяснения и комуникация на никого, даже телефона не бих си вдигнала.

А на когото му тежи, че работниците му могат да забременеят, да раждат и трябва да плаща майчинство, да вземе да наема само мъже и да се гръмне, не точно в същия ред.

Направо ме докарват до бяс такива истории и оценявам колко нормален работодател имам. Какъв изрод трябва да си, че да тормозиш бременна??? И да се опитваш да я изманипулираш да остане без доходи баш в най-уязвимия й период??

Никакво напускане, никакво даване назад. Директорът да спре да лапа луди пари заплата за нищоправене и веднага общината ще си отдъхне откъм разходи Joy

# 91
Здравейте,

Включвам се въпрос за изчисляване на обезщетението за майчинство първата година.

Края на юли ми изтича втората година майчинство с второто ми дете. Бременна съм в трети месец, т.е. Ще имам около 2.5 месеца разлика преди 45 дневния.

Осигурявам се на максималния праг ( който се е увеличил от 2024 досега). Текущото ми майчинство включваше периода на втората година майчинство с първото (осигуровки на минимална заплата), съответно вземах доста по-малко като сума.

Въпросът ми е как би се преизчислило обезщетението,  ако поискам от работодателя да ползвам натрупана отпуска и след това изляза в последващо майчинство.

В сайта на НОИ ми ги изчислява на минимална заплата.

Благодаря!

# 92
При всички положения щом второто дете е навършило 2 години, а вие все още не сте излезли в нов 45-дневен - то ще имате ново изчисление 24 месеца назад, считано от месеца преди излизането в 45-дневен болничен.

- Втората година с второто дете ще е на минималния доход;

- за месеците, включващи първата година за второто дете ще се вземе дохода, от който самите те са изчислени;

- месеците след 2рия рожден ден ако ползвате платен отпуск ще се вземе текущия ви осигурителен доход.

# 93
Здравейте!
Включвам се и аз с въпрос, на който се надявам някой да успее да отговори Simple Smile)

Ако се наложи да взема болничен по време на бременността (преди 45-дневния болничен), каква сума се взима за изчисление на първата година майчинство? Взимаме среден 24-месечен осигурителен доход преди термина, но продължителният болничен оказва ли влияние, или осигуровките ми продължават да са същите през периода на болничен?
С две думи, този потенциален болничен как би се отразил на обезщетението за първата година? Осигурявам се на максимален доход.

# 94
  • В полите на Пирин планина
Може да повлияе в намаление, защото настоящият максимален осигурителен е от 01.04.2025 г., а базата за болничните за общо заболяване е предходните 18 месеца. Зависи кога ще излезете в болничен.

# 95
Благодаря! Бихте ли обяснила с пример?
Напр., болничен, започващ от 01.07.2026,; 45-дневен, започващ от 15.09.2026

# 96
Благодаря! Бихте ли обяснила с пример?
Напр., болничен, започващ от 01.07.2026,; 45-дневен, започващ от 15.09.2026

18 месеца са от 01.01.2025 до 30.06.2026.
При него 3 месеца ще са на 1917,34 евро, а 15 месеца ще са на 2111,64 евро. Доходът, от който се определя обезщетението се получава, като се сумират всички осигурителни доходи и се разделят на общия брой на работните дни за периода от 18 месеца. Съответно, това е и дневния осиг. доход за периода на болничния, умножен по броя работни дни.

За БЛ 45 дни преди термин се броят 24 месеца от август 2026 назад.

# 97
Здравейте! Допитвам се по въпрос тип ,,една жена ми каза,, Grinning
 Мъжът ми е ползвал данъчно облекчение декември за двете деца , по спомен му преведоха общо 1200лв. Сега обаче двете деца са с Телк 50% и 56%, на телка пише че влиза в сила със задна дата , на едното дете от 11.12 . 2025, а на другото от 28.08.2025г . В този случай, може ли да се направи преизчисление на данъчното облекчение за 2025г и да се вземат някакви допълнителни пари от данъците?

# 98
Здравейте! Допитвам се по въпрос тип ,,една жена ми каза,, Grinning
 Мъжът ми е ползвал данъчно облекчение декември за двете деца , по спомен му преведоха общо 1200лв. Сега обаче двете деца са с Телк 50% и 56%, на телка пише че влиза в сила със задна дата , на едното дете от 11.12 . 2025, а на другото от 28.08.2025г . В този случай, може ли да се направи преизчисление на данъчното облекчение за 2025г и да се вземат някакви допълнителни пари от данъците?

Мисля, че може да подадете ГДД, т.е. мъжът Ви евентуално.

Скрит текст:
Данъчно облекчение за деца с увреждания

Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания (по чл. 22г от ЗДДФЛ) е 12 000 лв. за отглеждане на едно дете с 50 и с над 50% вид и степен на увреждане, определени с влязло в сила решение на компетентен орган (ТЕЛК/НЕЛК), и се приспада от сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 от ЗДДФЛ до размера на тази сума.

Облекчението се определя според броя на децата с увреждания и няма ограничения за максималния му размер – например за две деца с увреждания размерът на облекчението ще бъде 24 000 лв. (сума за получаване до 1 227,1 евро/2 400 лв.)
За 2025 г. годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец се намалява с разликата между 12 000 лв. и размера на ползваното данъчно облекчение за деца с увреждания от сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 от ЗДДФЛ за същата година.

Възстановената сума въз основа на данъчното облекчение не подлежи на принудително изпълнение.

# 99
Здравейте,не става въпрос за майчинство,но не намерих друга сходна тема.
Получавам заплата 1050 евро нето(1350) бруто.Април месец бях 4 дни болничен.
Получих заплата 894 евро и болничен 94 евро,тоест общо 988.
Това прави разлика от 60 евро със заплатата,която обикновено получавам.
Искам да питам,това нормално ли е?
Дали има значение,че Април имаше почивни дни  и че болничният е за гледане на дете?
Ще съм много благодарна,ако някой може да ми отговори и хубав празник на всички!

# 100
Здравейте,не става въпрос за майчинство,но не намерих друга сходна тема.
Получавам заплата 1050 евро нето(1350) бруто.Април месец бях 4 дни болничен.
Получих заплата 894 евро и болничен 94 евро,тоест общо 988.
Това прави разлика от 60 евро със заплатата,която обикновено получавам.
Искам да питам,това нормално ли е?
Дали има значение,че Април имаше почивни дни  и че болничният е за гледане на дете?
Ще съм много благодарна,ако някой може да ми отговори и хубав празник на всички!
Напълно нормално. Първите два дни болничен (които работодателят плаща) са в размер 70% от възнагражданието. Вторите два дни (от НОИ) се плащат в размер 80%. 60 евро разлика общо си е съвсем в реда на нещата. Няма значение какъв е бил болничния - за дете или за вас.
За болничен се гледат суми 18 месеца назад, осреднено, така че реалната ви база вероятно не е текущата ви заплата 1350, а по-малко.

Последна редакция: ср, 06 май 2026, 11:21 от HoneyBee33

# 101
Благодаря,а не са ли 70% първите два дни от работодател?

# 102
Да, 70%, недоглеждане на клавиатурата вероятно. Joy Ще го оправя.

# 103
Ясно 😄,а има ли значение,че и миналият месец(тоест Март) съм била 3 дни болнипен за общо заболяване.Тогава разликата беше само 10 евро,като сметна заплатата и преведеното от НОИ.
Или всеки месец е различно

# 104
Средно-дневните възнаграждения за двата БЛ различават ли се?

Няма как да изчислим дали такава трябва да бъде разликата, без да знаем какви са елементите на възнаграждението Ви.
За двата дни от работодател разликата е към 28 евро. За дните от НОИ зависи какви са доходите от предходните 18 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт