Майчинството счетоводно - 103

• 15 542
  • 400
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
При приключване на втората година майчинство попълва ли се нещо при работодател или се явяваш на работа първия работен ден, след това?

# 391
Ако няма да ползваш други видове отпуск просто се явяваш на работа в деня след 2рия рожден ден на детето.
Ако ще ползваш натрупан платен отпуск веднага след майчинството, или пък 6+5 месеца неплатен, то е добре да си ги попълниш и заявиш поне 10 дни по-рано.

# 392
Здравейте, родих през януари и в момента съм по майчинство. Бременна съм и се очаква второто бебче да се роди през март 2027. Ще получавам ли същото майчинство, което е в момента ( осигурявам се над максималния праг)или се изчислява по друг начин?

# 393
Януари 2026 ли е родено първото дете? В такъв случай ще се застъпят двете майчинства и ще получавате същото обезщетение.

# 394
Януари 2026 ли е родено първото дете? В такъв случай ще се застъпят двете майчинства и ще получавате същото обезщетение.

Даа, януари 2026. Много благодаря за отговора!

Също се сетих да попитам: ще взимам само едно майчинство за второто дете, нали? Тъй като първата година за второто дете и втората година за първото ще се застъпят

# 395

Даа, януари 2026. Много благодаря за отговора!

Също се сетих да попитам: ще взимам само едно майчинство за второто дете, нали? Тъй като първата година за второто дете и втората година за първото ще се застъпят
За втората година (първо дете) може да взимате 50%. Аз ги застъпих и получавах сумата 50% за първото дете до навършването му на 2г. Попълних декларация при работодателя.

# 396
Здравейте. Може ли третия изравнителен болничен да бъде издаден от личния лекар на майката или задължително трябва да е от личния лекар/педиатъра на детето? Ако е второто, то може ли това да е педиатър, при когото просто сме отишли на преглед с направление от личния лекар на детето?

# 397
Здравейте. Може ли третия изравнителен болничен да бъде издаден от личния лекар на майката или задължително трябва да е от личния лекар/педиатъра на детето? Ако е второто, то може ли това да е педиатър, при когото просто сме отишли на преглед с направление от личния лекар на детето?
Може и от личния лекар на майката, ако не се бъркам.

# 398
Може и от личния лекар на майката, ако не се бъркам.

Моят личен лекар ми отказа с извинението, че вече само педиатърът ще може да ми издаде. Най-добре питайте вашият дали би ви издал, защото педиатрите с това се занимават редовно и оставят това на тях. Иначе на мен ми признаха от педиатъра при когото е записано детето направо, нямах направление от личен.

# 399
Моето дете е записано при общопрактикуващ лекар, не сме я записвали при конкретен педиатър.

# 400
  • Пловдив
И моите деца са записани при общопрактикуващ.

Общи условия

Активация на акаунт