Майчинството счетоводно - 103

• 17 070
  • 437
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте! Много ще се радвам някой да ми отговори на въпроса, никъде не мога да намеря категоричен отговор:

Детето ми е на почти 1 година. Тъй като е прието в детска ясла обмислям да го запиша и тъй като майчинството ми автоматично трябва да се прекрати обмислям да взема неплатения отпуск за гледане на дете до 8год възраст за няколко месеца.

Въпросите ми са:
1. Имам ли право изобщо на този неплатен отпуск при положение че детето е под 2 год и 2те год майчинство не са изтекли
2. Полагат ли ми се 50% от майчинството за месеците, в които ще съм в неплатен отпуск докаощто започна работа?

Благодаря!

# 436
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Много ще се радвам някой да ми отговори на въпроса, никъде не мога да намеря категоричен отговор:

Детето ми е на почти 1 година. Тъй като е прието в детска ясла обмислям да го запиша и тъй като майчинството ми автоматично трябва да се прекрати обмислям да взема неплатения отпуск за гледане на дете до 8год възраст за няколко месеца.

Въпросите ми са:
1. Имам ли право изобщо на този неплатен отпуск при положение че детето е под 2 год и 2те год майчинство не са изтекли
2. Полагат ли ми се 50% от майчинството за месеците, в които ще съм в неплатен отпуск докаощто започна работа?

Благодаря!

1. - не, нямате право на този отпуск; той може да се ползва, след като детето е навършило 2 години, а и реално каква е идеята да ползвате отпуск за гледане на дете (плетен или неплатен), а реално детето да е на ясла?

2. Да, но няма как да сте в неплатен, а трябва или да ходите на работа, или да ползвате примерно натрупан платен отпуск.

# 437
LittleSunshine22, аз си използвах натрупаният платен отпуск, докато детето се адаптира в яслата и така взимах и 50% от майчинството за 2-рата година.

Общи условия

Активация на акаунт