Майчинството счетоводно - 103

• 19 193
  • 475
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте! Имам въпрос относно майчинството ми.

Първото ми дете е родено на 12.01.2026 г. Обмислям да прекъсна майчинството преди изтичането на 410-те дни, да се върна на работа и да получавам 50% от обезщетението до края на 410-ия ден.

След това, през януари 2027 г., може ли бабата да поеме остатъка от първите 410 дни?

След изтичането на 410-те дни може ли бабата да поеме отпуска за отглеждане на детето до 2 години, да го ползва само 1 ден и след това да прекъсне отпуска, като продължи да работи и получава 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2 години?

Има ли минимален срок, който бабата трябва да е ползвала отпуска, преди да го прекъсне и да има право на 50% обезщетение?
P.S. Преди да изтекат 410-те дни ми предстои да изляза в ново майчинство за второто ми дете.

# 466
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Имам въпрос относно майчинството ми.

Първото ми дете е родено на 12.01.2026 г. Обмислям да прекъсна майчинството преди изтичането на 410-те дни, да се върна на работа и да получавам 50% от обезщетението до края на 410-ия ден.

След това, през януари 2027 г., може ли бабата да поеме остатъка от първите 410 дни? - По принцип може, но ще има ли изобщо остатък?

След изтичането на 410-те дни може ли бабата да поеме отпуска за отглеждане на детето до 2 години, да го ползва само 1 ден и след това да прекъсне отпуска, като продължи да работи и получава 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2 години? - Не. На бабата може само да се прехвърли отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст и тя реално да го ползва и да гледа детето. 50 % от това обезщетение се полагат само на майката, ако реално не ползва този вид отпуск за гледане на дете.

Има ли минимален срок, който бабата трябва да е ползвала отпуска, преди да го прекъсне и да има право на 50% обезщетение? - както казах - тази опция е несъстоятелна
P.S. Преди да изтекат 410-те дни ми предстои да изляза в ново майчинство за второто ми дете.

# 467
Здравейте! Предстои ми скоро да родя и ще получавам обезщетение за бременност и раждане, а след това и за отглеждане на дете. В момента съм на трудов договор.

Имам идея да създам собствен сайт и чрез него да продавам мой продукт. Все още съм в подготвителен етап и искам предварително да избера законен вариант, при който да не изгубя или намаля обезщетението си за майчинство.

Ще съм благодарна за насоки по следните въпроси:

1. Мога ли през първата година на детето да разработвам сайта, да подготвям продукта и да публикувам съдържание, ако все още не извършвам продажби и не получавам приходи?
2. Има ли законен вариант да започна реални продажби през този период — например чрез собствено дружество, свободна професия или дружество на член от семейството?
3. При кой от тези варианти би възникнало задължение да се самоосигурявам и това би ли довело до спиране или намаляване на обезщетението?
4. Има ли значение дали аз лично извършвам дейността, управлявам сайта, приемам поръчките и рекламирам продукта?
5. По-безопасно ли е да изчакам детето да навърши една година, преди да започна продажби, а дотогава само да разработвам сайта и продукта или да изчакам да минат и двете години и чак тогава?
6. Как се променят възможностите след навършването на една година на детето и по време на втората година от майчинството?

Търся счетоводител и мнения с опит конкретно в майчинство, онлайн търговия и собствен бизнес. Не искам да извършвам нерегламентирана дейност, а да намеря правилния начин още от самото начало. Благодаря предварително!

# 468
За тези въпроси наистина трябва консултация със счетоводител.
Най-общо съгласно чл. 46, ал. 3 от КСО, парично обезщетение за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за съответния риск. Същото се отнася и за обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст.

По мое мнение, самото създаване на сайт и публикуване на съдържание също е трудова дейност, дори и да не реализирате приход, но хайде да кажем, че от момента, в който осъществите първата си продажба задължително трябва да подадете декларация за СОЛ (самоосигуряващо се лице) и да внасяте осигуровки поне върху минимлания осиг. доход за СОЛ.

# 469
Здравейте, ще подавам декларация за 2рата година от майчинството. Може ли само да ми потвърдите дали трябва да представя приложение 7 на работодателя, или е друг документът? Благодаря предварително на отзовалите се.

https://www.noi.bg/wp-content/uploads/pril7_2022.doc

# 470
Това е да.

Някой може ли.да ми помогне -къде да прочета как се изплаща извънреден труд и зачита ли се за такъв този след работа през седмицата. (При ненормално работно време). Че много спорове има по темата.

# 471
Здравейте. Днес попълних декларация номер 2, обаче съм написала грешен номер на акта за раждане - има един дълъг най-отгоре. Това важно ли е, или е нужно по-скоро само ЕГН-то и другите данни да са верни?

# 472
  • София-Младост
Здравейте. Днес попълних декларация номер 2, обаче съм написала грешен номер на акта за раждане - има един дълъг най-отгоре. Това важно ли е, или е нужно по-скоро само ЕГН-то и другите данни да са верни?
Хубаво е всички данни да са верни Simple Smile Уведомете счетоводството и или те да коригират номера, или вие попълнете нова декларация.

# 473
Здравейте, възможно ли е по време на 15 дни отпуска за бащинство, таткото да постъпи в болница за процедура? Или трябва да се прекъснат тези 15 дни, съответно да се вземе друг болничен или платен отпуск? Никъде не намирам подобна информация ...

# 474
Здравейте, възможно ли е по време на 15 дни отпуска за бащинство, таткото да постъпи в болница за процедура? Или трябва да се прекъснат тези 15 дни, съответно да се вземе друг болничен или платен отпуск? Никъде не намирам подобна информация ...

Възможно е, просто не трябва да взема болничен лист от болницата, ако престоят е кратък, в рамките на отпуса по бащинство.

# 475
Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт