Майчинството счетоводно - 103

• 20 672
  • 506
  •   2
Отговори
# 495
Ясно, да. Аз не питам във връзка с казуса, а по принцип, защото не съм се замисляла в детайли, а като го написа така - предложение - отказ, се замислих, тъй като досега винаги всичко, което съм чела, се простира до "фирмата е длъжна да ти намери друга позиция". Мерси. Simple Smile

# 496
Здравейте, пиша с молба за консултация. Ако ползвам една година неплатен отпуск за отглеждане на дете, веднага след изтичане на втората година майчинство и използване на натрупания платен годишен отпуск, то за тази година неплатен отпуск какъв стаж върви - трудов и/или осигурителен? За какво съм осигурена? Сама ли трябва да внасям осигуривки или ги изплащам на работодателя и той ги внася? Каквото се случва ако настъпи бременност в периода на неплатения отпуск?

# 497
Здравейте, пиша с молба за консултация. Ако ползвам една година неплатен отпуск за отглеждане на дете, веднага след изтичане на втората година майчинство и използване на натрупания платен годишен отпуск, то за тази година неплатен отпуск какъв стаж върви - трудов и/или осигурителен? За какво съм осигурена? Сама ли трябва да внасям осигуривки или ги изплащам на работодателя и той ги внася? Каквото се случва ако настъпи бременност в периода на неплатения отпуск?
Всеки от родителите има право на 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете от 2 до 8 години, като тези 6 месеца се признават за трудов и осигурителен стаж. Осигуровки (само здравни) внася само работодателя. Единия родител може да прехвърли до 5 месеца от своите 6 на другия родител при същите условия. Ако настъпи бременност по време на неплатен отпуск нищо не се случва - като изтече отпуска се връщате на работа, ако не - излизате в болничен (ако има причина за това или ако настъпи 45 дни преди раждането). При всички положения уведомете.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2026, 18:40 от HoneyBee33

# 498
Благодаря, че отговорихте! Знаете ли дали мога едностранно да прекратя ползването на неплатен отпуск и да се върна на работа или да изляза в болничен в случай на необходимост при бременност? Или съм длъжна да го използвам до заявения край?

# 499
  • В полите на Пирин планина
Благодаря, че отговорихте! Знаете ли дали мога едностранно да прекратя ползването на неплатен отпуск и да се върна на работа или да изляза в болничен в случай на необходимост при бременност? Или съм длъжна да го използвам до заявения край?

Може да го прекратите заради отпуск по болест или бременност и раждане.
За да се върнете на работа, само със съгласие на работодателя.

# 500
Надявам се да не ви досадя с въпроса , но за другия месец кога се предполага, че ще дойде майчинството - на 1 или 6 число? Спорим с една позната на площадката. Simple Smile
Както тези въпросните увеличения на майчинството, които ужким планират, дали се отнасят от 2027г, ако се приемат въобще?

# 501
Каквито и планове да има за увеличаване на каквото и да било, трябва да се гласуват с бюджета за 2027.

# 502
  • Пловдив
Опитвам се да си видя дохода в НОИ за да си подам заявление за детските надбавки.
Имам ПИК и т.н., виждам сумата от фирмата за единия месец, след приключване на майчинството ми, но в Данни за парични обезщетения при болест, трудоустрояване и майчинство ми излиза Не са намерени данни по въведените критерии за търсене.
Някъде другаде ли трябва да търся?

# 503
  • София-Младост
Ако питате за изплатените обезщетения, може в извлечение от банката да си ги видите.

# 504
  • Пловдив
Идеята ми е да ги видя онлайн, за да си ги сметна и да си подам документите по имейл. Със сигурност миналата година от сайта на НОИ съм взимала тази информация и затова се чудих защо сега не я откривам.
За извлечение от банката трябва да си пускам отпуск, за да отида на място. В онлайн банкирането виждам транзакции в рамките на месец назад.

# 505
В онлайн банкирането на двете банки, които ползвам има филтър, който ми показва извлечение и години назад. Пробвайте да звъннете в кол центъра на банката. Иначе точните суми за болнични, пак преди години си ги виждам точно там на обезщетения и т.н., май имаше нещо, че трябва да задавате периода за примерно максимум 6 месеца иначе не излиза. Не съм сигурна обаче.

# 506
Идеята ми е да ги видя онлайн, за да си ги сметна и да си подам документите по имейл. Със сигурност миналата година от сайта на НОИ съм взимала тази информация и затова се чудих защо сега не я откривам.
За извлечение от банката трябва да си пускам отпуск, за да отида на място. В онлайн банкирането виждам транзакции в рамките на месец назад.
При мен беше така. От юли миналата година съм болничен, от декември отпуск по майчинство. Миналия месец влизах да проверявам нищо не излизаше. Нито болнични, нито обезщетения. С помощта на ChatGPT се справих. Излизате от профила си, изчиствате всички бисквитки и кеш от устройството от което влизате и се логвате наново. При мен това сработи и си виждам вече всичко. Имаше и малко негатив, защото ме отлогна от няколко сайта с вече въведени профили.

Общи условия

Активация на акаунт