НЕМСКА ТЕМА 255 >Тук влезни и се разпиши.

• 11 214
  • 494
  •   1
Отговори
# 480
  • Немция
Ние имаме голям вентилатор на Rowenta с нощна безшумна програма, супер е, пу-пу. Laughing

Пробвахме преди година трикът за охлаждане на стая със замразена бутилка с вода, не видях полза, за нашата голяма всекидневна трябват поне няколко, за да има ефект. Laughing В легло не съм се гушкала с шише. Grin
По принцип, ако ми стане много горещо, се обливам със студена вода по ръце и крака, врат и лице, и е добре така.

Днес всеки от семейството се спасява поединично от горещината.
Големият син е с баща си из климатизирани магазини Smile, малкият е при приятел на тяхното басейнче, аз съм на дебела сянка на огромна поляна, голям кеф е. Под дърветата е прохлада и подухва, взела съм и книга за четене.

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 09:45 от Бибит

# 481
Тая сутрин с мъжо пихме кафе на терасата с разтворен чадър и вентилатор. Не знам колко градуса беше, но със сигурност над 25.
От снощи бяхме стегнали багажа, само чакахме внука да се събуди и су бихме камшика на едно езеро. Доста щау имаше, народа масово се изнася да търси прохлада. Но се добрахме някак си. Внука влиза вече за десети път да плува 😂 аз и мъжо се топнахме, па се изтегнахме на сянка. 😎
Така се живее 100 години, вика моят половин. 😀

# 482
Phloxx, на моят тийн дебитната карта така беше отказала в един ресторант скоро. Добре че слуша майка си и винаги има пари в брой. В понеделникът след това пак пробва да плати някъде и нямаше проблем.

Ето снимка на температурите в наше село:

Сутринта в 5.30-6 термометърът на терасата показваше 17 градуса. В schwäbische Wald живеем.

# 483
...
На някой случвало ли му се е, вчера и днес не можах да платя с дебитната карта, казва че е отхвърлена. В онлайн банкирането картата си е активна, всичко изглежда нормално. В понеделник ще звъня на банката.
Това се случва на мен! Засекли са нещо и не са били сигурни доколкото разбрах. Поне при мен така.
Пробва ли с телефона става ли плащането ?
В понеделник ще ходя да се предтавя лично да оправим нещата.
А както доскоро тръбяха за пасив хаус , сега непрестанно ми изниква Hitzeresistente Häuser

# 484
Като отказа картата платих в брой, и аз винаги нося в портмонето.
Да, в гората е по-добре. Наблизо до вкъщи има малка горичка, там е прохладно, но в момента конските мухи са много активни при нас, и те също са около горичката. Може би защото около нас отглеждат много коне, е пълно и с техните мухи, през лятото не е за разходки около фермите.

# 485
  • Berlin
Ние бяхме снощи на Бруно Марс. Ако можете, отидете, Мьос. Невероятен, огромен глас, страхотно шоу беше. Сбъднах си една мечта аз - да отида на негов концерт.

Вкъщи е 28С, издържаме засега. Нямаме вентилатори, едно ветрило някъде имам, трябва да го намеря.

# 486
Утре сме на Бруно ние. За понеделник не успяхме да се освободим и сменихме плановеге. Продадох билетите, макар и на загуба.

# 487
Ако си спомняте преди известно време ви занимавах със снимки за лична карта. Направихме я на автоматите в Бюргербюрото. Мина успешно. Но голямата изненада беше при подаването на заявлението. Бяхме за подаване на първа немска лична карта със сина ми. Той има немски паспорт, понеже 2023 година още нямаше 16 г. и решихме да му  направим само немски задграничен паспорт след приемането на гражданството. Тогава синът ми си запази бащиното име като второ лично име в паспорта. Днес сутринта отиваме в Бюргербюрото със запазен час, иначе не става. Казваме за какво сме, подаваме немския паспорт и служителката на гишето ни казва, че законът вече е изменен и в немската му лична карта бащиното му име няма да фигурира. Казваме, че в паспорта фигурира като второ лично име и той иска да си ги запази. Не можело, ако иска да му остане като второ лично име трябва да подадем заявление в Standesamt, където писмено да обясним, колко ни е важно и те да ни издадат документ. Питаме, не можем ли сега пред нея да го декларираме като през 2023 г., не можело. Трябвало в Standesamt-a и да си направим нов час за подаване. Синът ми отказа и продължихме процедурата. Не знам, дали това е провинциално изменение само за Хесен или на национално ниво, но да го имате предвид.

# 488
Това е мега, мега странно. Той има акт за раждане. Сега излиза, че паспорта ще е
Петров,
Иван Георгиев,
А в личната карта ще е
Петров,
Иван
Това няма ли да доведе до повече обърквания?

# 489
Според мен една лелка си е объркала работата и не и се поправя.

# 490
Di Soleil,
Паспортът изтича след 2 години, после всичко става като в личната карта. Единствената връзка с българския акт за раждане е документът за новопридобитото гражданство. Написах го, за да не се чудите ако ви сполети. На нас просто не ни се занимаваше с допълнителна бумащина.

# 491
Аз те разбрах, обаче не разбирам как човек, който има 3 имена няма да му разрешат да си изпише едното в документа?

# 492
интересно как искат всичко да съкратят до 2 . ии то ми дава примери за реални, дълги и сложни конструкции:

Скрит текст:

1. Испански и латиноамерикански модел
В испаноезичния свят е традиция да се дават две лични имена, последвани от две фамилии (първата на бащата, втората на майката). Често се добавят и религиозни елементи като де ла (от) или дел (на).
•   Пример: Хосе Луис Родригес де ла Фуенте (José Luis Rodríguez de la Fuente)
o   Лични имена: Хосе Луис
o   Бащина фамилия: Родригес
o   Майчина фамилия: де ла Фуенте
•   Пример: Мария де лос Анхелес Перес Мартинес (María de los Ángeles Pérez Martínez)
o   Лични имена: Мария де лос Анхелес (означава "Мария на ангелите", води се едно дълго лично име)
o   Фамилии: Перес Мартинес
2. Арабски модел (Верига от предци)
Традиционните арабски имена не ползват просто "фамилия", а описват родословното дърво чрез думата ибн или бен (син на) и ал- (от фамилията/града).
•   Пример: Мухамад ибн Салман ибн Абдулазиз Ал Сауд (Muhammad ibn Salman ibn Abdulaziz Al Saud)
o   Лично име: Мухамад
o   Баща: син на Салман
o   Дядо: син на Абдулазиз
o   Фамилно име (династия): Ал Сауд
3. Южноиндийски модел (Тамилски)
В Южна Индия имената следват стриктна структура: Име на родното място + Име на бащата + Лично име + Име на кастата/фамилията.
•   Пример: Мадурай Рамасами Венкатараман Кришнан (Madurai Ramasamy Venkataraman Krishnan)
o   Град: Мадурай
o   Баща: Рамасами
o   Лични имена: Венкатараман Кришнан

# 493
Deni-meni, нещо ми се струва, че тази служителка хич не е била наясно. Какво е името в документа за гражданство? Предполагам същото като в паспорта. Т.е. това е името на сина ти в системата. Не може някой да го променя просто ей така. По тази логика трябва и на всички немци с по 2-3-4 лични имена да им ги махнат автоматично ако не подадат специално заявление. Такава глупост няма как някой да измисли.
Цитат от тук (Bundesministerium der Justiz und für Verbraucherschutz): https://www.bmjv.de/SharedDocs/Publikationen/DE/Broschueren/Name … blicationFile&v=3
"Beispiel 28
Die irakische Staatsangehörige Farah Haias Hoshyar verlegt ihren
Wohnsitz von Bagdad (Irak) nach
Mannheim. Bei ihrem Namen handelt es sich um eine Namenskette
bestehend aus „Farah“ (Tochtername) Haias (Vatersname) und Hoshyar (Großvatersname). Sie möchte
„Farah“ und „Hoshyar“ zu ihren
Vornamen und den Vatersnamen
„Haias“ zu ihrem Familiennamen
bestimmen.
Farah Haias Hoshyar kann nach
Artikel 47 Absatz 1 Satz 1 Nummer 1 EGBGB aus ihren Namen
Vor- und Familiennamen bestimmen. Die von ihr gewünschte Namensbestimmung (Vornamen:
Farah Hoshyar; Familienname: Haias) ist zulässig. Ab 1. Mai
2025 wäre auch ein Doppelname
als Familienname, zum Beispiel
„Hoshyar Haias“ möglich."

Аз щях да отида със закона и да ѝ го натикам под носа настоявайки да оправи нещата за нейна сметка!

# 494
Грешка на служителката..
На мен преди години на първата лична карта ми бяха вписали града на раждане. До колкото бях гледала при други погерманчени нямаше град на раждане. Отказах да си взема личната карта и ги накарах да ми направят нова без град на раждане.

Общи условия

Активация на акаунт