Нормализиране на хормоните след спиране на противозачатъчните

• 161
  • 1
  •   1
Отговори
Привет, момичета!
След дългогодишен прием на орални контрацептиви, на 22.03. завърших последната опаковка и от тогава не съм ги започвала, защото с мъжа ми искаме да работим за бебе.
През първите седем дни, в които така или иначе е обичайната пауза между опаковките, се чувствах съвсем нормално. От осмия ден насам обаче се чувствам все по-ужасно и по-ужасно с всеки изминал ден. Първоначално беше едно перманентно гадене от сутрин до вечер, придружено със световъртежи, сънливост, липса на енергия. Около 08.04. е възможно да съм имала овулация, не съм я следила целенасочено, но тогава симптомите отминаха и за 1-2 дни се чувствах много добре, пълна с енергия, имах леко придърпване едностранно, същевременно бях много обичлива към мъжа ми. Иии за всеобща изненада на 10-и просто се събудих изключително кисела и сърдита на света, с огромен корем, и от тогава насам с всеки следващ ден съм все по-физически и емоционално изтощена, един ден съм щастлива, на следващия ден плача, гневя се за глупости, после пак плача заради реакциите си, цялата съм се надула, лицето ми е като топка, за тези 10-ина дни съм с 3 кг нагоре (а поддържам едни и същи кг от поне 10г) без да съм променяла храненето си, не съм преяждала по празниците, даже се пазихме да не ядем много, опитвам да не спирам с тичането въпреки другата новост - задъхването. Коремът ми със ставането е подут, не мога да хапна нищо без да ми излязат киселини или да се надуя още повече, до вечерта дрехите са започнали много да ми стягат, само си подръпвам блузата, защото виждам как близките ме гледат в корема и явно очакват да чуят някоя радостна вест.
За сега е това, не съм забелязала по-голямо омазняване на кожата или косата, нямам акне, което след много ровене из форумите беше и единственият ми страх, не очаквах други екстри, но заради тези физически симптоми и постоянни промени в настроението вече изпадам в голяма депресия и през главата ми по 100 пъти на ден минават мисли струва ли си този тормоз.
Разбирам, че ще отнеме време хормоните ми да се нормализират и тялото ми да заработи само, но вече просто не издържам.
Вие за колко време се почувствахте нормално след спирането на противозачатъчните? И някоя от вас има ли опит с хранителна добавка, която да подпомогне нормализирането на хормоните.
Консултирах се с АГ, каза ми, че няма смисъл да пускам изследвания на този етап, но за хранителна добавка, която да подпомогне процеса нищо не каза.
Иначе си пия мултивитамини и колаген, от преди спирането на противозачатъчните (може би от края на февруари) започнах и фолиева киселина и рибено масло....
Съжалявам, че стана толкова дълго и мрънкащо, днес пак съм в черна дупка... Grinning
П.П. Ще се радвам да чуя и за колко време след спирането на противозачатъчните забременяхте, защото и потенциалното им влияние върху фертилността ме притеснява и допълнително усложнява емоциите ми.

# 1
3-6 месеца продължава нормализирането на хормоните.
Препоръчително е след спиране на хапчета да се изчака първата редовна менструация и чак тогава да се започнат опити за бебе.
Тоест малко избързвате с нещата.

Общи условия

Активация на акаунт