Политиката на България - епизод осем

• 465 876
  • 20 345
  •   11
Отговори
# 7 620
Какъв е проблемът с Людмила Петкова?
Етикетът „свързан с Пеевски“ е най-лесният начин да се дискредитира дадено назначение, без да се навлиза в професионални аргументи.

Те не оспорват професионализма.
А етикет не се лепи заради "правите руси коси".
Не всеки се е сдобил с такъв, явно има защо няКой да имат.

# 7 621
  • Варна
Петкова е финансов министър в правителството на Главчев и е авторът на проекта за държавен бюджет за 2025 г., срещу който дори БНБ скочи - заради опасения, че ще съсипе финансовата стабилност на страната с раздути разходи и нереалистични прогнози за приходи. В същия проект беше и спорната идея за "данъчна амнистия", с която служебният кабинет твърдеше, че ще бори сивата икономика. Формално разчетите предвиждаха до 3% дефицит, но икономисти предупредиха, че те са неизпълними.
Едно от първите действия на кабинета "Желязков" и новата финансова министърка беше да изтеглят проектобюджета на Людмила Петкова от Народното събрание и да обявят, че ще се пише нов. Интересното е, че Делян Добрев, който беше председател на бюджетната комисия, я обвини в манипулации на числата за бюджета.

Ето, дори не споменавам Пеевски.
T.e. нищо реално. Този казал, пък онзи обвинил...

# 7 622
Людмила Петкова писа бюджета на Теменужка.

# 7 623
  • софия
БНБ е този?

# 7 624
Или "онзи"  Smile
Помня как ревнахме тук за нейната идея за "данъчна амнистия". Не беше толкз отдавна.

# 7 625
Скрит текст:
Цитат
Като служебен министър на финансите Петкова изготви проектобюджет за 2025 г., който беше критикуван както от Българската народна банка (БНБ), така и от редица икономисти заради раздутата разходна част (с планирани разходи в размер 46% от БВП) и спорните идеи в приходната част, сред които въвеждането на данъчна амнистия. 
Свързана с пеефски.
https://www.svobodnaevropa.bg/a/33310679.html
Не пише да е изпълнила "повелите" на ДП и да се превъне в "бухалка" или "чадър" според случая, само съмнения и предположения.

# 7 626
Цитат
Цитат на: jasmin tisane в вт, 12 май 2026, 11:01
Двойното обозначаване на цените все още спира пълното развихряне в поскъпването, защото все пак трябва да се спазва приличие и да се превалутира към официалния курс.
Като го премахнат, цените ще се качат още, вече няма да имат ограничения, ще разчитат на ниските номинали и психо техники "Ето вижте, салатата е само 2 евро".
Тези явления са вече проследени и в останалите страни, когато са се присъединили към ЕЗ, така че не виждам защо си затваряме очите.
За мен е непонятно това енергично отричане на поскъпването, на подменените данни в доклада, имам чувството, че и 100 евро да стане един хляб, пак ще ръсим хвалби към еврото, просто ей-така, напук.
Мерки трябват, а това с двойните цени пък е едно от най-безобидните неща, не виждам кому пречи.
И на мен не ми е ясно задоволството от откровените нагласени данни в доклада, само и само да сме е еврозоната и че някой ни завиждал. Последното според ЕЖК. Искрено злорадствам, когато най-големите привърженици на влизането ни в ез на всяка цена, сега се възмущават от скъпотията. Оправдания с войната в Иран също са смехотворни. Изглежда ние воюваме с иранците и само нас ни засяга. Сигурно за това сме с най-висока инфлация в ''клуба на богатите''. Stuck Out Tongue Winking Eye Друго ме интересува, ще има ли разследване, обяснение, отговорност за неправомерното ни вкарване в еврозоната, или само ще си говорим за принципи, честност, морал и справедливост?

# 7 627
  • София
Оправданията с Иран били смехотворни, след като барелът от 50$ скочи на 110$? Няма сопа, с която да се ударя толкова силно, че да забравя какво съм прочела.

# 7 628
Какво значи "неправомерно"? България беше подала молба и стоеше в чакалнята. От там нататък нещата не зависеха от нас. Да съди някой другите държави, че ни приеха Wink
Аз си оставам доволна, че това мина и замина. И да има ефект на поскъпване специално от еврото, то щеше да го има и по-късно. А сега се сливат с ефекта от войната и може би наведнъж е по-малко от на два пъти.

# 7 629
  • Варна
Или "онзи"  Smile
Помня как ревнахме тук за нейната идея за "данъчна амнистия". Не беше толкз отдавна.
Нейна идея ли е?
 Доколкото знам из министерствата се въртят едни и същи хора и според това какво правителство е на власт и каква политика води, правят съответните проекти.

# 7 630
Скрит текст:
Цитат
Цитат на: jasmin tisane в вт, 12 май 2026, 11:01
Двойното обозначаване на цените все още спира пълното развихряне в поскъпването, защото все пак трябва да се спазва приличие и да се превалутира към официалния курс.
Като го премахнат, цените ще се качат още, вече няма да имат ограничения, ще разчитат на ниските номинали и психо техники "Ето вижте, салатата е само 2 евро".
Тези явления са вече проследени и в останалите страни, когато са се присъединили към ЕЗ, така че не виждам защо си затваряме очите.
За мен е непонятно това енергично отричане на поскъпването, на подменените данни в доклада, имам чувството, че и 100 евро да стане един хляб, пак ще ръсим хвалби към еврото, просто ей-така, напук.
Мерки трябват, а това с двойните цени пък е едно от най-безобидните неща, не виждам кому пречи.
И на мен не ми е ясно задоволството от откровените нагласени данни в доклада, само и само да сме е еврозоната и че някой ни завиждал. Последното според ЕЖК. Искрено злорадствам, когато най-големите привърженици на влизането ни в ез на всяка цена, сега се възмущават от скъпотията. Оправдания с войната в Иран също са смехотворни. Изглежда ние воюваме с иранците и само нас ни засяга. Сигурно за това сме с най-висока инфлация в ''клуба на богатите''. Stuck Out Tongue Winking Eye
Друго ме интересува, ще има ли разследване, обяснение, отговорност за неправомерното ни вкарване в еврозоната, или само ще си говорим за принципи, честност, морал и справедливост?
Не, няма да има. Предвид, че това беше момента, в който ЕЗ отвори "прозорец" за нас и си затвори очите за шашмите, с които нагласиха цифрите. Явно момента беше изгоден и за двете страни, от геополитическа гледна точка, но сега трябва да се доказва, че може да бъдем дисциплиниране, без шашми/трикове. Те ни осигуриха влизане  в ЕЗ, но сега трябва да плащаме реалната сметка за поддържането имиджа като държава в ЕЗ. Може да сме влезли „през задния вход“, но сега сме в официалната зала и трябва да спазваме правилата на големите.
Иран не беше предвиден, глупостите на Тръмп също, това са отежняващи фактори.
Въпреки всичко ако до пет години, нещата се нормализират в посока нагоре, всичко това ще бъде забравено. Просто няма смисъл да гледаме назад, важно е да преодолеем и това.

# 7 631
Лошото е, че няма как фа разберете какво щеше да е без ЕЗ с тия.. "прогресисти" , от които свят ще ни се завие...

# 7 632
  • София
Лошото е, че няма как фа разберете какво щеше да е без ЕЗ с тия.. "прогресисти" , от които свят ще ни се завие...
Вече сме виждали 6000 лв за долар, не е като да не се знае

# 7 633
те никога няма да разберат. Идват, пускат опорката и заминават.

# 7 634
  • София
Най-смешното е, че ако не бяхме влезли в еврозоната, точно тези, които днес най-много се оплакват от еврото, щяха първи да се наредят на опашката, за да обменят спестяванията си от левове в евро, след като любимецът на народа се добра до 131 депутати, а валутният борд щеше да е на едно гласуване разстояние. Grinning
Дали нямаше да им пари под петичките с войната в Иран тогава?
И сочената от тях за пример Румъния, където се използва независим лев (дори името на валутата е същото като на лев) се обезцени доста сериозно последните месеци спрямо еврото. От 5.09 леи на евро, та на 5.26 за месец май.

Общи условия

Активация на акаунт