Политиката на България - епизод осем

• 446 531
  • 19 560
  •   24
Отговори
# 7 845
В моят квартал цената е по 2, 3 спрямо тази във веригите, особено на плод-зеленчука. Пример - броколи 3, 50 евро в Била,  срешу 7 евро в квартала. Цената на боровинките е 35!! евро за кг и т.н

# 7 846
В моят квартал цената е по 2, 3 спрямо тази във веригите, особено на плод-зеленчука. Пример - броколи 3, 50 евро в Била,  срешу 7 евро в квартала. Цената на боровинките е 35!! евро за кг и т.н
Броколите и боровинките основни храни ли са?

# 7 847
  • Разпиляна във въображението
Голямо тръшкане срещу едно наблюдение и изискване на обяснение при съмнение за висока цена от страна на магазините. А производителите искат защита и изсветляване на веригата. При тях остават малко пари, натискат ги с много такси и накрая големите пари при търговците.

# 7 848
Сега трябва да жалим веригите ли? Предполагам, че те слагат онази надценка за реклама, брошура, място на рафта и така до 100%? Отгоре на всичко никой не им казва на колко да продават, просто ще се види какво начисляват. Нали всичко е ок? За какво мрънкат? Доколкото разбрах справедливата цена ще се следи за малката кошница, а не за всичко.

Предполагам, че ако си пазаруваме от малките квартални магазинчета, ще купуваме само това, което ни трябва, без да се блазним Simple Smile
Не, не жалим веригите, а жалим потребителите на техните промоции. Повечето от тях не се блазнят, а буквално си броят евроцентовете, за да вържат бюджета с храна, лекарства и режийни. Ако не могат да си пазаруват промоционално месо/олио/сирене и други такива, просто ще минат на хляб и вода. И ще намалят лекарствата.

В кварталните магазини повечето неща от малката кошница са с 20-30% по-скъпи. Не става дума за боровинки.

Последна редакция: ср, 13 май 2026, 21:39 от Petrof

# 7 849
Вие тук плачете за вмирисаните продукти с изтекъл срок на годност във веригите? Не ги жалете тях....

# 7 850

За мен - да. Grinning Във всеки случай, са си нормални храни. Нищо екозтично.

# 7 851
Maй месец нормално ли е в квартала краставицата да гони 5 евро, срещу 2-3евро във веригите?
Да я броим ли за основна стока?

# 7 852
  • София
Какво значи да се тръшкаме за веригите? За пореден път казвам, че без веригите кварталните магазинчета ги забравяте. Ще са с празни рафтове. И след веригите кой ще е следващият враг на тутраканската селищна сричаща система на Николов и компания? Моловете? Да ходим до битака да си пазаруваме турски дрехи, щото другото глезотийка? Да, броколите са основна храна. Боровинките - също. Комунизма не ви го щем, косплейвайте си го, ако ви допада, на мен не ми.

# 7 853
Чудесно! Който иска да пазарува от гаража под блока, където всичко е с 20% по високо.

# 7 854
Какъв враг си измисляте отново? Правителството иска информация. Нито налага таван, нито им скъсява веригата, нищо. Притесняват се, че ще лъсне какво правят ли?

# 7 855
Айде пак приказките за големите лоши вериги. Защо малките магазинчета не продават по-евтино от колонизаторите със 100% надценки, никой не може да отговори.

# 7 856
Много по интересно е защо една и съща стока в магазините на една и съща верига в България и, да кажем, Румъния, Германия, Испания, Италия и т н в България е по-скъпа винаги. В някои случаи - до двойно. Последно гледах градински артикули в България и Румъния, по брошура.
За кварталните магазини - пълен смях, скъпо и застояло.

# 7 857
Какъв враг си измисляте отново? Правителството иска информация. Нито налага таван, нито им скъсява веригата, нищо. Притесняват се, че ще лъсне какво правят ли?

Нищо подобно, но както и да е. Няма да влизам в спор. Обясни ми моля, как това нещо справедлива цена ще направи там, какво ще направи на цените, че и това не е ясно. Ще ги овладява ли, намалява ли, ще казва на веригите как да ценообразуват ли, все тая. Та обясни ми, че аз така и не разбрах, но пък се вижда как искат да ги ограничат в договарянето и да доказват, че нямат сестра.

# 7 858
Броколите и боровинките може да са основна храна за хора с определен доход. За хора на МРЗ(около МРЗ) и минимална пенсия не са.
Не съм проверявала дали са включени в малката потребителска кошница.

# 7 859
Достатъчно ясно го обясниха. Когато има голямо отклонение от справедливата цена ще се търси обяснение защо.

Т.е. ще се бранят търговците, а няма да се опитаме да браним и помогнем на производителите. Ясно. Договаряне. Доколкото чета договарянето сякаш е винаги в полза на търговците. С една цена се взимат от производителите и тя става двойна-тройна при купувачите. Но не се иска да се разбере точно колко и къде се товари цената.

Общи условия

Активация на акаунт