Политиката на България - епизод осем

• 417 615
  • 18 520
  •   6
Отговори
# 11 550
  • София
Имаме си Боци номер 2 и не мога да повярвам, че ще го кажа, но и по-лошо. Тестват се реакциите на хората, като не мине се отмята, извърта всичко като геройство, а сега вече и няма дума опозицията, журналистите. Трагедия. Но толкова си можем.

# 11 551
Каква държава? За бизнеса е писано. Спад на печалбите, което рефлектира върху заплати в частния сектор, заетост, осигуровки и пр. Кой ще ти пълни хазната? Чиновникът ли?
Нашата държава. Аггрх имам чувството че не се чете. В една държава сме. Намаляването на разходите на държавата ще рефлектира по същият начин - намалена покупателна способност, свиване на частния сектор, замразяване на заплащането и т.н. едното влече другото в същата посока в която е тръгнало.
Намаляваш с 10% разходите в държавата, които са основно за заплати и социални трансфери, това автоматично ще доведе до 10% спад в частния сектор. И обратното. Свиване на 10% частен отново ще доведе до спад в потреблението от което ще страдаме отново всички. Държавата ще има и един плюс - ще си вдигне още разходите ако иска да го продължава да го ѝгра "сьоцялна"

# 11 552
Как ще вдигат данъци при всички нереформирани системи? Да пипнат в силовите министерства, здравеопазването, регионалното развитие...преди да запушат течовете, да не са посмяли да вдигат данъци и осигуровки. Забравихте ли за какво бяха протестите?

# 11 553
Бойко Рашков упорито твърди, че украинската посланничката е замесена с Невзоров.

Доказателства и да я изтеглят. Много ще се радват в Украйна, че е помагала на руски сепаратист. Без доказателства обаче си остават приказки от ватнешкия кабинет на Радев.

Само напомням, че дъртият комунистически следовател Бойко Рашков е депутат от ПП вече не знам колко мандата. И явно много им е ценен, защото вснаги го пробутват на сигурно избираемо място.

# 11 554
Да съкратят и администрацията навсякъде наполовина.

# 11 555
Каква държава? За бизнеса е писано. Спад на печалбите, което рефлектира върху заплати в частния сектор, заетост, осигуровки и пр. Кой ще ти пълни хазната? Чиновникът ли?
Нашата държава. Аггрх имам чувството че не се чете. В една държава сме. Намаляването на разходите на държавата ще рефлектира по същият начин - намалена покупателна способност, свиване на частния сектор, замразяване на заплащането и т.н. едното влече другото в същата посока в която е тръгнало.
Намаляваш с 10% разходите в държавата, които са основно за заплати и социални трансфери, това автоматично ще доведе до 10% спад в частния сектор. И обратното. Свиване на 10% частен отново ще доведе до спад в потреблението от което ще страдаме отново всички. Държавата ще има и един плюс - ще си вдигне още разходите ако иска да го продължава да го ѝгра "сьоцялна"
Каква сьоцялна държава?! С 200€ за дърва веднъж в годината или 2 чинии манджа веднъж на ден, колкото да не умрат от глад, или 50€ на месец за храна, лекарства и транспорт? Това ли наричаш сьоцялна? Това е подаяние, колкото да не излязат да просят.

# 11 556

Гръбнак? Пред кого, пред съседите ни, които си плащат и газ, и пренос и нямат вина за нищо. Да ги доим тях, казваш. Логика и чудо. И докъде стигна този гръбнак, до под кривата круша.
Само защото Василев казал и .... изсипваме торбата с хвалбите без крам критичност.
Скрит текст:
Тези нещо не почнаха добре. И макар да съм гласувала за ГЕРБ, тези явно имат същия гаден навик като ГЕРБ да предлагат нещо, хората да се разпищят и тези да дръпнат назад. Ако ще се правят промени, все някой ще е ощетен.
Така е. Няма идеален вариант и всички да са доволни.
Опипването на почвата се прави от всички политици. Адекватните отдръпват безумните мерки, а неадекватните си настояват на тях на инат. Справка - Асен Василев. Още помним как реши да облага газопреноса към Сърбия и Унгария с допълнителна такса. За малко да предизвика 3-та Балканска война.

Когато наш’те се наакат, веднага се вади Асен Василев.
О, не, мога да посоча и Кирил Петков, Денков, Желязков. Примери много. По принцип няма правителство без гафове, но тези на сглобката водят в класацията определено.
Да ми е "мъчно" за съседите или за Газпром ?! Сериозно ?Flushed

Правителство без гафове няма. И като говорим за критичност, интересно сегашното друго освен гафове има ли?

# 11 557
Скрит текст:
Тази ковид добавка трябваше много отдавна да се махне, аз чакам решение за пенсия и най вероятно ще съм от тези които няма да измират от глад. Сега получавам минималната пенсия и да, няма ковид добавка.
Тя е включена автоматично в минималната още през 2022 г. Няма да я видиш отделно.

Първо това и второ - повечето минимални пенсии са дотирани, реално и за минимума нямат вноски. Какви добавки още искат?
Дева, стига мрънка за пенсииите, и ти ще дойдеш на този хал някой ден. Всички тези с пенсии за осигурителен стаж и възраст са внасяли десетки години осигуровки. Това че държавата ги е разпиляла и не ги е стопанисвала добре е друг въпрос, който няма връзка с това, че с минимална пенсия днес си под прага на бедност. Дотирани били! Дотирали са осигуряващите се на свой ред докато са работили и са давали пари за тогавашните пенсионери, щото толкова е акъла на политиците, които трябва да управляват тези системи грамотно и честно.
Не сте права. Има страшно много хора, които не се осигуряват на реалната си заплата, пък като се пенсионират реват, че пенсиите им да ниски. Обикновено управляващите флиртуват с тази група и увеличават с по-голям процент ниските пенсии (щото граница на бедност и др. подобни). И се получават диспропорции. Нормално е като си се осигурявал на по-високи доходи да получаваш и по- висока пенсия.
Само донякъде съм съгласна. Работещият човек, колкото и малко да е внасял, има право да живее така, че да не гладува и да може да си плати тока и водата. Държавата му го дължи това. Е, сега за тези, които не са внасяли и искат пенсия и аз не смятам, че трябва да получават, но ето на - разни актьори като Марта Вачкова и Владо Пенев се уредиха с пожизнена пенсия от държавата без осигуровки. То много  сладко така, харчиш си всичките парички и после държавата ти дава, щото си много симпатичен.
Има и друга категория хора с минимална пенсия - земеделските производители близо 20 години се осигуряваха на половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица. Бяха привелигировани. Не изравняваха осигуровки и до размера печалбата си със субсидиите. Те са от тези, които имат най-малък принос в осигурителната система. Сега получават изравнена пенсия, с тези които сас се осигурявали на минимален осигурителен доход. Някои от тях , сега пенсионери с минимална пенсия, продължават да са земеделски производители, внасящи само здравно и получаващи подаръци от държавата под формата на субсидии. Купиха апартаменти чак на внуците си. Да са живи и здрави, но хич не ги жаля.

# 11 558
Да съкратят и администрацията навсякъде наполовина.
Може и повече да съкратят, но някой трябва да я оптимизира и това важи за всичко - здравеопазване, образование, култура, социална и пенсионна система ....
Намаляване количеството на нещо, не винаги води до качество.

# 11 559
Как ще вдигат данъци при всички нереформирани системи? Да пипнат в силовите министерства, здравеопазването, регионалното развитие...преди да запушат течовете, да не са посмяли да вдигат данъци и осигуровки. Забравихте ли за какво бяха протестите?
Защото не се работи на парче. Имаш текущ дефицит. Каквото и да пипаш трябва да става с бюджет. 
Миналата година ме питаха какво мисля за вдигането на данък дивидент. Казах категорично да. Плосък ДОД и дивидент на същото ниво. Това е начина - разни популистки полурешения не приемам

# 11 560
Санди, ми като няма се делим на сектори, да почнат държавните служители с парите, които са изкарали да ми плащат заплата. Пък аз ще им връщам услуги.

# 11 561
Санди, ми като няма се делим на сектори, да почнат държавните служители с парите, които са изкарали да ми плащат заплата. Пък аз ще им връщам услуги.
Ама те това правят Василке. Техните заплати генерират потребление което движи частният сектор и респективно твоята заплата. Никой не желае услуги от теб, ти се нуждаеш от услуги от държавата
ако ще ми вдигат данъци и осигуровки да запълват дупки, през които парите изтичат като река.
И това ще стане. С бюджета. Към момента може само анализи да се правят. Даже идеи имам за основното силово. Особено ми се иска да спретна един TCO на МВР Joy

# 11 562
  • София
Бойко Рашков упорито твърди, че украинската посланничката е замесена с Невзоров.

Доказателства и да я изтеглят. Много ще се радват в Украйна, че е помагала на руски сепаратист. Без доказателства обаче си остават приказки от ватнешкия кабинет на Радев.

Само напомням, че дъртият комунистически следовател Бойко Рашков е депутат от ПП вече не знам колко мандата. И явно много им е ценен, защото вснаги го пробутват на сигурно избираемо място.

Да де, заради това и олекват. Години мълча, дойдоха ПБ и се събуди Рашков от комата за Варна и подхвана това за посланика след Демерджиев. Странни съвпадения

# 11 563
Каква сьоцялна държава?! С 200€ за дърва веднъж в годината или 2 чинии манджа веднъж на ден, колкото да не умрат от глад, или 50€ на месец за храна, лекарства и транспорт? Това ли наричаш сьоцялна? Това е подаяние, колкото да не излязат да просят.

Е, ама тя социалността е вид благотворителност, тоест незаслужени и незаработени пари, храна, дърва... Тоест подаяние си е и колкото толкова. Не знам защо някои под социалност разбират да им се осигури висок стандарт.

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 12:29 от Черна станция

# 11 564
Не знам защо някои под социалност разбират да им се осигури висок стандарт.
Защото това им е удобно. Но и не разбират, да!

Общи условия

Активация на акаунт