Политиката на България - епизод осем

• 465 719
  • 20 342
  •   13
Отговори
# 20 295
Проф. Огнян Минчев за промените в Изборния кодекс:
Скрит текст:
"Тези промени, които бяха направени вчера, са промени, които не са технически, промени, които не са организационни. Това са политически промени, които отварят широко вратата за мащабни политически манипулации и фалшификации на изборите под благовидния предлог, че изборите ще бъдат честни, защото ще бъдат с машини. Нищо подобно няма вярно. Да ме прощават всички, ПП, ДБ и всички други лобисти на машинното гласуване като панацея за демократични избори. Нищо подобно не съществува. Няма панацея. Или има институции, които са подложени на строг закон, за да спазват честността на изборите, или подобна хавра, каквато управляващата Прогресивна България въведе вчера  на второ четене и отвори широко врата за непрекъснатото автоматично препотвърждаване на своята власт чрез манипулирани избори.

Бойкотът на избори е директна помощ за тези, които държат властта, да я усилят още повече! Ако ти не гласуваш, на практика гласуваш за тези, които са на власт. "

С това гласуване са премахнати контролните механизми.

Доста е некоректен в изказването си. Не се задълбочих да проверявам кога и дали изобщо е имало  задължително броене на ръка на бюлетини навсякъде, а не само в контролни секции или при несъответствие /вероятно и сега ще го има при несъответствие, защото контролният отрязък не е премахнат /. Но примерът му според мен е подвеждащ.  Когато заради грешки при преброяването Величие влезе в парламента, изобщо нямаше машинен протокол. Машините действаха като принтери на бюлетини и всички се брояха на ръка.  Точно при ръчното преброяване стана не/умишлената грешка, отстранена при повторното преброяване.

Много му е коректно и юридически аргументирано  изказването. Той коментира промените в ИК, които водят до още по-голяма възможност за фалшификация,  начина на вземане на решения в ЦИК, около 2 млн. мъртви души, които никой не иска да оправи в списъците, защото са удобно използвани и т.н. Ограничава се възможността за контрол. Така е удобно. Под предлог, че с машините ще бъдат честни избори. Но честни избори се постигат с контрол и затегнати законови мерки, а не с премахване на контрола.
Като връщат машините, защо промениха така ИК, че да няма ефективен контрол?
Според теб как ги броиха машинните разписки и хартиените бюлетини на предишните и по по предишните избори, откакто машините се ползваха само като принтери? Вероятно мислиш, че са гадали на кристално кълбо и така попълват протоколите с резултатите.  В КС също вещите лица броиха по няколко пъти всичко.
И като гледам, нищо относно промените в ИК не си казала. Важното е да критикуваме.

ПС Аз също искам машинен вот навсякъде, имам по-голямо доверие. Не дава възможност да играе химикалката и " Краси иска 300".
Но не съм съгласна с промените в ИК, които занижават контрола. Напротив! Искам много по-засилен и строг контрол на целия процес.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 10:33 от Diorela

# 20 296
ПС Аз също искам машинен вот навсякъде, имам по-голямо доверие. Не дава възможност да играе химикалката и " Краси иска 300".
Машината не решава проблем от вида "краси иска 300" даже го улеснява Joy Съществената промяна в ИК не е отпадането на хартията. Очаквах бурен отпор от привържениците на ПП и ДБ но засега подозрително мълчат по въпроса.

# 20 297
  • Капустин Яр
Това "компромат" ли трябва да е, че Иво Христов пишел речите на Радев? Аз го написах преди 2 седмици, то е известен факт. Кирил Петков ли да му ги пише?  Grinning Grinning Всеки голям политик има хора, които вършат тази работа, в Белия дом има цял отдел, който се занимава с това. Радев си е подбрал човек с ум и дарба за целта, ще припомня изключително остроумното и подходящо използване на един административен термин в политически контекст и аз бих добавил и в личен. Всеки ден започнах да го използвам с повод и без повод, когато говоря с хора. Терминът е "Отпаднала необходимост". Blush

# 20 298
  • София
Малко резултати от анкетата на историка Ал. Стоянов.

# 20 299
  • София
Да, уникален термин е, само не е споделил към Гулаг ли ще ни праща, или направо в газовите камери. Да си знаем, нали.
Хора с отпаднала необходимост все едно от Майн Капф е извадено, щеше да му завиди Хитлер, със сигурност.

# 20 300
Хора с отпаднала необходимост все едно от Майн Капф е извадено, щеше да му завиди Хитлер, със сигурност.
Пропагандата върви с пълна сила. Joy Партиите с отпаднала необходимост са преминали в хора... Направо е плашещо. Почти толкова колкото култовото "Чувам нагли изказвания от бивши хора, може би ние трябва да осветим някой."

# 20 301
  • София
За Руди Гела защо казвате, че не сме му вярвали като е говорил срещу Ппдб? Той извади един запис и никой не го е отрекъл. Казаха си хората, ми да, това е записа, това сме си говорили.
Явно сега като говори срещу други, вече не става Joy Ама няма проблем, ние това си го знаем.
О, оспорваше се и автентичността на записа, търсеха се и оправдания. Не е като да не помним. Просто не е в стила ми да ровя в минали постове, но паметта ми все още е отлична, слава богу.
Що се отнася до настоящия случай, Руди ако излезе със запис, ще го призная тотално.
Но разни ЕЖК и клюкини ми звучат жълто, чак кафяво, а той не е известен с честността и почтеността си, така че имам право на доза скептицизъм в случая. Нищо повече.
А Антон Кутев не го харесвам отдавна, типичен политически номад. Има доста хора, от които е добре Радев да се освободи - външната, Слави Василев, Кутев на първо време. Дано стане скоро.

# 20 302
Явно гледаме различни новини. Твоите са доста тенденциозни. Аз не харесвам такива.
Обикновено се гледат както новините по националните медии, така и алтернативни от нета и т.н. Аз гледах уж брифинг, на който не бяха поканени по-малки медии, а само три-четири по-големи и абсолютен медиен комфорт, малките като Евроком и т.н. бяха в неведение, че се провежда подобно мероприятие. Не знам на кое викаш тенденциозно и откъде се информираш, всъщност не ме интересува, просто се опитах да обясня нещо, но ако не си ме разбрала, проблемът не е мой. Новините са си новини, харесваме ли ги или не.
П.П. Магента, може ли да споделиш ти откъде се информираш и на каква база определяш написаното от мен като глупост, да не би да четеш ФБ страничката на Прогресивна България? Страшен избор, няма що. Или хвърляш боб какво е станало днес в държавата? Нещо жегата много напече и това се отразява......

# 20 303
Много ми хареса снощи Явор Гечев като каза, че старите ги свалила наглостта и надмеността...

Каквото и да си говорим най-много ПБ се доближава до ИТН , и това не е комплимент.

# 20 304
А най-интересното е, че ще се сгромоляса по-бързо и от чалгарите. Колко трябва да си неможач, че да биеш техния антирекорд?!

# 20 305
Никой прогресар не отговори обаче...
Самолетите лоши ли са, че ги гони Радев или са добри, защото ги пуснаха от ПБ ? Laughing

# 20 306
А, изчерпали се, не били длъжни. Я го кажи на прогресорите в Безмер, които са гласували за дезертьора. Те искат да знаят как така им ги натресе самолетите РР.

# 20 307
Някой знае ли тази кукувица външната с какво е важна и полезна на Радев. Явно не е заради дипломатическите й качества, нещо чух за бившия й мъж, който имал връзки с МИ 6?

# 20 308
  • София
Те отговори не дават, а само размиват. Няма как да защитават иначе неадекватността на тия радевски действия.

# 20 309
Ама как, на ПП-ДБ са. Загубихте ги безвъзвратно и сега можете да се отречете от тях. Чака се следващото неадекватно решение на това правителство, за да се отлюспи следващата огромна част от избирателите на прогресорите. Знаейки ги какви са неможачи, няма да се чака дълго. Може би 3-седмичната ваканция, която си гласуваха и за която излъгаха, че няма да си гласуват, ще ги спаси за кратко. Но отлюспването е неизбежно.

Общи условия

Активация на акаунт