Политиката на България - епизод осем

• 621 598
  • 25 860
  •   19
Отговори
# 25 665
Целия бизнес от транспорта, през земеделието до баничарките са на дизел. Прогресистите обявяват, че свалят акциза на газта. Толкова.
Важно му е Хер Флик да се изтъпанчи по телевизията и да обяви, че намалят нещо. То полза никаква, ама с комунистите е така. Не мога да му гледам мазната физиономия на Пулев.
Явно по мазнотия са ги избирали прогресорите - Пулев, Иво Христов, Проданов...мазник до мазника. И все изготвят анализи, стратегии, и като настъпят мотиката почват да обясняват как ще има промени между две четения, ама не знаят точно какви. По-добре нищо да не променят и нищо да не правят, че накрая на мандата им Боташ ще ни се струва песен.
Ето, в момента мазникът Проданов при Ризова обяснява за увеличението на данъците при имотните сделки. Ще се вдигне за 3 години с над 100 %, той се пъне и гъне, и пак в момента още се прецизирали стъпки, пак още не са баш готови. Аман бе! Откъде си изкопахме тия неможачи, некадърници, но пък наглеци и крадци.

# 25 666
  • Буркина Фасо
Аз силно се учудвам защо при това положение в момента банките все още раздават нисколихвени заеми. В един момент и този балон ще гръмне и тогава много народ ще изхвърчи във въздуха...а гърмежът на този балон се задава много скоро.
банките имат много пари и за да имат печалби трябва да ги пускат в действие. с високи лихви нЕма  желаещи за заеми.

# 25 667
... Лошото е, че ще ни заглобят в заеми, както са тръгнали. Не, че много ме касае, обаче младите хора ги касае. Защото който живее назаем, не живее свободно.
...

По тази логика България е сред най-свободните страни в ЕС, но младите ги влече към по-"несвободните", тези, с високите заеми.

Точно напротив - ако наистина ги влечеше, щяха до сега да са забелязали, че в държавите, към които ги влече, хората живеят под наем. Жилища купуват само определена прослойка (каймакът на средната класа и богаташи), която може да си го позволи. Wink

П.С. Слушам го Пимпирев, леле как се овъртоли...ах, ах...защо, защо?

Последна редакция: пт, 18 сеп 2026, 17:57 от Janelle

# 25 668
... Лошото е, че ще ни заглобят в заеми, както са тръгнали. Не, че много ме касае, обаче младите хора ги касае. Защото който живее назаем, не живее свободно.
...

По тази логика България е сред най-свободните страни в ЕС, но младите ги влече към по-"несвободните", тези, с високите заеми.

Точно напротив - ако наистина ги влечеше, щяха до сега да са забелязали, че в държавите, към които ги влече, хората живеят под наем. Жилища купуват само определена прослойка (каймакът на средната класа и богаташи), която може да си го позволи. Wink

Потокът общо взето е натам -  към страните с висок дълг  /по твоята дефиниция по-несвободни/, и по-голям процент живеещи под наем. Не към нас, които сме сред водещите по собствени жилища, основно наследство от соца, съдейки по годините на строителство, и сред водещите по нисък дълг /по твоята дефиниция по-свободни/.

Или нещо съм пропуснала? Май не съм.
https://www.ngobg.info/bg/news/132929-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%BB% … %D0%B0%D1%82.html

Последна редакция: пт, 18 сеп 2026, 18:05 от Vapor

# 25 669
Скрит текст:
...

Потокът общо взето е натам -  към страните с висок дълг  /по твоята дефиниция по-несвободни/, и по-голям процент живеещи под наем. Не към нас, които сме сред водещите по собствени жилища и сред водещите по нисък дълг /по твоята дефиниция по-свободни/.

Или нещо съм пропуснала?

Ако имаш предвид потокът от нашите гастарбайтери, да, има такъв - използват ги за работа на черния пазар. Но хората, които са успешни, вече отдавна се отказаха да "потичат" натам. Е, има едни други хора, които все още "текат" натам, но то е заради социалните "мерки" (наложилият се напоследък термин и у нас Wink). Обаче чувам, че и там нещо не са съгласни с тези мерки и май ще ги режат и по-точно казано - изкореняват. Ще им дойде и на тях акъла. Не е добра идея да си отглеждат търтеи...

# 25 670
Скрит текст:
...

Потокът общо взето е натам -  към страните с висок дълг  /по твоята дефиниция по-несвободни/, и по-голям процент живеещи под наем. Не към нас, които сме сред водещите по собствени жилища и сред водещите по нисък дълг /по твоята дефиниция по-свободни/.

Или нещо съм пропуснала?

Ако имаш предвид потокът от нашите гастарбайтери, да, има такъв - използват ги за работа на черния пазар. Но хората, които са успешни, вече отдавна се отказаха да "потичат" натам. Е, има едни други хора, които все още "текат" натам, но то е заради социалните "мерки" (наложилият се напоследък термин и у нас Wink). Обаче чувам, че и там нещо не са съгласни с тези мерки и май ще ги режат и по-точно казано - изкореняват. Ще им дойде и на тях акъла. Не е добра идея да си отглеждат търтеи...

Имам предвид https://www.ngobg.info/bg/news/132929-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%BB% … %D0%B0%D1%82.html

Трудно е да се намери статистика за трудовата мобилност в рамките на ЕС, но потокът определено е натам, не насам. Включително за квалифицирани професии. А по мои наблюдения в тази прослойка, ако има желание /което май вече нерядко липсва, може би поради повече възможности за други инвестиции/, има и възможност за покупка на жилище. Не че това е определящо.

ПП Да се върнем към началото на дискусията. Че по логиката на задлъжнялостта на държавата България е сред най-свободните страни в ЕС. Определено не е така.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2026, 18:10 от Vapor

# 25 671
Скрит текст:
Скрит текст:
...

Или нещо съм пропуснала?

Имам предвид https://www.ngobg.info/bg/news/132929-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%BB% … %D0%B0%D1%82.html

Трудно е да се намери статистика за трудовата мобилност в рамките на ЕС, но потокът определено е натам, не насам. Включително за квалифицирани професии. А по мои наблюдения в тази прослойка, ако има желание /което май вече нерядко липсва, може би поради повече възможности за други инвестиции/, има и възможност за покупка на жилище. Не че това е определящо.

Гледай сега, между "склонни" и емигрирали има разлика, нали така? Аз също съм склонна да емигрирам в Австралия (поради други причини), обаче само със склонността ще си остана.
А терминът гастарбайтер казва всичко - това е човек, който временно гостува някъде, за да изкара пари.
После си се връща у дома да си ги харчи.

# 25 672
...
Гледай сега, между "склонни" и емигрирали има разлика, нали така? Аз също съм склонна да емигрирам в Австралия (поради други причини), обаче само със склонността ще си остана.
А терминът гастарбайтер казва всичко - това е човек, който временно гостува някъде, за да изкара пари.

Терминът "емигрирал" е  малко размит за хора работещи в ЕС и изобщо не разбирам защо намесваме гастарбайтерите.

Да се върнем към началото на дискусията. Че по логиката на задлъжнялостта на държавата България е сред най-свободните страни в ЕС. Определено не е така и определено към нашата свободна държава няма приток на желаещи да се заселят тук. /освен ако гастарбайтерите, като например непалци, не решат да се заселят трайно/

# 25 673
Показваш му данни, ма то не! Grinning

# 25 674
...

Терминът "емигрирал" е  малко размит за хора работещи в ЕС и изобщо не разбирам защо намесваме гастербайтерите.

Да се върнем към началото на дискусията. Че по логиката на задлъжнялостта на държавата България е сред най-свободните страни в ЕС. Определено не е така и определено към нашата свободна държава няма приток на желаещи да се заселят тук.

Точно тук се разминаваме. Не съм много сигурна, че задлъжнялостта на населението в България няма да стане проблем. Наскоро слушах интервю, че хората, които не успяват да връщат заемите си са нараснали на 22%, като голяма част от тях са младежи. Ако човек още от младини влезе в дългова спирала, не мисля, че ще е много свободен. Както и да е, няма да се срещнем по този въпрос. Който си иска да си живее назаем, но аз лично смятам, че животът назаем ограничава личната свобода.

# 25 675
То и собствеността ограничава личната свобода. Не са толкова много тези, които могат да си позволят жилище без ипотека.

# 25 676
То и собствеността ограничава личната свобода. Не са толкова много тези, които могат да си позволят жилище без ипотека.

Ами като не могат да си го позволят, защо го купуват? Thinking
С какво е по-лоша опцията живот под наем, че бая народ (няма да търся статистики сега) на запад живее така? А за САЩ нещата са различни - там има 30-годишни заеми, но забележи - с ниска фиксирана лихва. Доста по-лесно е да купиш жилище и да го изплатиш там и пак поне половината американци живеят под наем.

# 25 677
При живот под наем ще плащаш цял живот и никога жилището няма да стане твое.

Постоянно очите в жилищата на хората. Въпросът се повдига от тези, които имат по няколко имота. Какви сте вие, че държите сметка на собствеността на хората?! Всеки иска да си има покрив над главата. Това си е тяхно решение. А, че държавата се чуди как да смъкне по 10 кожи от гърба на народа, за да има за благоденствието на определена клика по върховете, това е друг въпрос.

Ами като не могат да си го позволят, защо го купуват? Thinking
С какво е по-лоша опцията живот под наем, че бая народ (няма да търся статистики сега) на запад живее така?

Последна редакция: пт, 18 сеп 2026, 18:29 от DNT177

# 25 678
Интересно е как някои хора може да вярват на "опорката",че западният човек не можел да си купи жилище,(!),и затова живеел под наем!

# 25 679
При живот под наем ще плащаш цял живот и никога жилището няма да стане твое.

И какво от това?

Общи условия

Активация на акаунт