Проблем с говора при дете на 1 год. и 5 м.

• 785
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте,
Момчето ми скоро става на 1 год и 5 месеца. От преди да навърши годинка е започнал да повтаря разни срички,  най-често та-та, те-те, ам ам, па па и това си го прави досега. Понякога сочи с пръстче, а понякога с цяла ръка, посочва основно това, което иска и му е интересно на него, ако го питам ''къде е котето'' няма да ми го покаже, а ще си го гледа той. Забелязвам, че има явно добра памет, когато се разхождаме и минем от място, на което вече сме били преди дни и нещо съм му показала на това място, в случая беше едно разцъфнало дръвче, той ми го посочи и издаде един бебешки звук с въздишка Grinning Виждам, че ме разбира в повечето случаи, когато му говоря, много е усмихнат, палав, гушка се, когато е гладен или жаден не ми сочи храната си или шишето с вода, а отива и го взима сам или ми го носи на мен, има по-голяма сестра на 7 год. с която много играят, смеят се, той се закача с нея и така. Разбира ''НЕ'', като не иска нещо си върти главата за НЕ НЕ, тоест показва с жест. Обръща се на името си. Тук идва частта, която почва да ме тревожи, до тук по предназначение казва само ам-ам, понякога тата за тати и 3 пъти с много много усилие каза кака на кака си, защото не можа да свърже К с А и се чуваше едно ккккх ааа ккхаа, след няколко опита го каза по-гладко, но после се отказа и мисля, че нещо му пречи. Като го питам как прави кравичката ми казва ММММ, не може да свърже М с У и затова казва само МММ, като го питам как прави котенцето, казва ААА с една интонация, която ние вече сме научили, че се касае за котето, имитира, че говори по телефона, слага си нещо на ухото или играчката телефон и тръгва и казва пак АААА, но с друга мелодия някак, не знам дали е рано, не искам да сравнявам с другото ми дете или генерално с други деца на тази възраст, но почва да ми прави впечатление. Иначе маха за здравей и чао, дава целувки, показва колко голям ще стане, пляска за браво, с ръчичките също е много сръчен, показва, че се срамува от непознати.. забравих да кажа, че имаше къса юздичка под езика и му я резнаха като беше на 3-4 месеца, но на скоро педиатърката ни каза, че според нея все още леко опъвала, но каза, че не било проблем засега, чудя се дали може да са свързани двете неща. Когато има забавяне в проговарянето, хората най-често почват да мислят за изоставане в развитието или нещо от аутистичния спектър, аз обаче си виждам детето, че е будно, комуникативно, любопитно, търси контакт с нас и други хора, мисля си че нещо му пречи чисто физиологично или пък очаквам прекалено много на тази възраст, ако няма промяна до 2 месеца ще го водя на логопед, но все пак да питам и тук дали някой може да сподели подобен опит или да ми препоръча добър специалист в гр. Варна. Благодаря

# 1
Според мен избързвате.
За протокола през празниците се видях с моя приятелка, чието дете е на 3 годинки и ходи на градина - нито едно дете от групата не говори , знаят отделни думички, предимно са на срички и бебешки говор с посочване. Аз даже се запитах това нормално ли е, моята приятелка ми казва, че е новото нормално. Точно така се изрази.
И от всички деца в групата само 3 са без памперс. Всички останали са с памперсите още. Това са деца на 3 годишна възраст, всъщност тази година на 4 ще стават.
Дайте шанс на детето, най-вече много му говорете, четете приказки, пейте песнички. Ще проговори скоро.

# 2
На мен ми звучи нормално, бих изчакала до 2-2.5 години преди да потърся специалист. Второто ми дете е на същата възраст, до скоро бърбореше неразбираемо, сега изведнъж започна да казва доста думички и фрази, но не ги произнася чисто. Както са написали в горния пост, занимавайте се с него, говорете му много, четете книжки.

Lanarte, това което описваш ми звучи много странно. Големият ми син е на 3, в групата му почти няма дете което да не може да говори с прости изречения, дори да са неправилни. Няколко деца, включително и моето, говорят много чисто и напълно разбираемо. Има 3-4 деца с памперс, другите повечето ги махнаха миналото лято.

Последна редакция: пн, 20 апр 2026, 19:11 от Tessaria

# 3
На мен ми звучи нормално, бих изчакала до 2-2.5 години преди да потърся специалист. Второто ми дете е на същата възраст, до скоро бърбореше неразбираемо, сега изведнъж започна да казва доста думички и фрази, но не ги произнася чисто. Както са написали в горния пост, занимавайте се с него, говорете му много, четете книжки.

Lanarte, това което описваш направо му звучи много странно. Големият ми син е на 3, в групата му почти няма дете което да не може да говори с прости изречения, дори да са неправилни. Няколко деца, включително и моето, говорят много чисто и напълно разбираемо. Има 3-4 деца с памперс, другите повечето ги махнаха миналото лято.

Знам. Аз също бях много изненадана и ми се стори странно, но това е факт.
Според мен е комплекс от фактори - ангажирани родители без възможност да обръщат достатъчно внимание на детето, баби и дядовци, които не се занимават с детето, често защото живеят далече. Госпожи и сестри в градината, на които не им се работи повече, отколкото им се плаща и така, и така...
Често на децата се пуска телевизор, дава се таблет и така с часове.
В детската градина също им се пуска телевизор - голям минус.
Децата не се слагат на гърне , за да привикват, а това почва да се учи още около 1 годинка. Родителите нямат време и опит, госпожите нямат време и желание.
Има майки, които сутрин си водили децата с нощния памперс и обяснявали, че госпожите са длъжни да "оправят" детето. От своя страна госпожите връщат детето вечерта вкъщи с дневния памперс, за да се научели родителите, че така не се прави.
За уточнение - градината е в София и е хубава, ремонтирана, предпочитана и т.н. Не е някоя градина на село.

# 4
  • София
Забавяне в проговарянето скоро психолог  и лекар ми казаха, че се води след 4 годишна възраст. Вашето е едва на 1г. и искате да говори... Малко бързате.
Тука във форума има логопед ако искате попитайте и него за съвет.

# 5
Имахме една съфорумка логопед, тя беше писала, че нормата е до 1 годинка детето да е казало първата си дума, до две да прави прости изречения от 2-3 думи.

Аз не бих чакала до 4 години, ранната интервенция е важна за бързото преодоляване на проблема и наваксването.

# 6
Забавяне в проговарянето скоро психолог  и лекар ми казаха, че се води след 4 годишна възраст.
Това е абсолютно неверно. Заповядайте темата за трудното проговаряне ако искате да наваксате с актуална информация.

Аз лично не бих гледала какво НЕ СА направили другите родители за децата си на 3 години. Защото така скоро патологията ще стане норма.

Като отговор към авторката.
Докато едно дете проговори в онзи смисъл на думата, има да се извърши много предварителна работа. Съгласна съм че има ранни и късни говорители, но при дете на 1,5 години ние все още не говорим за говор във вашия смисъл   а за комуникация. И тя е видима от това, което описвате. Детето взаимодейства. За момента е важно детето да  пълни пасивен речник, да играе, да взаимодейства и това става с родител най-естествено. Никой логопед или специалист по ранно детско развитие няма да направи нищо различно от това, което прави родител. Който обаче отварям една скоба- родител, който не е взрян в телефона си нон-стоп. Отнема   време да се обвържат познатите предмети с думи , които постъпват слухово. Т.е. детето ще може по-късно да вокализира нещо което чува и свърза с запомнен предмет. За самата вокализация също си  има ранни късно звукове, а тези та-та и ба-ба за които пишете са били все още лепет на не говор. Вземете под внимание, че проговарянето е  произнасяне на нещо което вече стои в главата на детето. И вие трябва да го "сложите" там. В рамките на 22 - 24 месеца детето трябва да прави изречение от две просто думи, да кажем "папа още" ( искам още да ям) , " виж мама", "Бам топка'.

Последна редакция: пн, 20 апр 2026, 20:53 от Moderator1

# 7
Моето дете проговори късно (след 2), и то след намесата на логопед. Преди това имаше случайни думи, беше си определил някакви срички, но основният му метод за общуване беше да те заведе и да ти посочи какво иска. Смислени изречения започна да прави по-късно, а разбираеми - още по-късно.
След работа с логопед и ерготерапевт, в момента не можеш да му затвориш устата или да го накараш да престане да се катери навсякъде.
Мисълта ми е - вие си познавате детето, ако имате някакви притеснения, говорете с педиатъра на детето или на своя глава го заведете на логопед.

# 8
Според мен избързвате.
За протокола през празниците се видях с моя приятелка, чието дете е на 3 годинки и ходи на градина - нито едно дете от групата не говори , знаят отделни думички, предимно са на срички и бебешки говор с посочване. Аз даже се запитах това нормално ли е, моята приятелка ми казва, че е новото нормално. Точно така се изрази.
И от всички деца в групата само 3 са без памперс. Всички останали са с памперсите още. Това са деца на 3 годишна възраст, всъщност тази година на 4 ще стават.
Дайте шанс на детето, най-вече много му говорете, четете приказки, пейте песнички. Ще проговори скоро.

Не, това изобщо не е нормално, а е следствие на системно неглижиране на децата, явно и от родители, и от учители. Фактът, че ги зомбират с телевизия в детската градина обяснявя достатъчно според мен, както и че на родителите явно им е все тая от този факт.
В яслата на детето ми всички дечица над 2,5 са без памперс и говорят. Но там няма неглижирани деца.

Към авторката - според мен няма никакъв проблем. Моето момченце е на 1,8 и също е с много ограничен речников запас засега, комуникацията е 99% сочене и всякакви звуци. Но е нормално за възрастта и пола, не ме притеснява. Всичко с времето си. Важното е да няма екранно време и да се обръща много внимание и говорене на детето.

# 9
https://www.cdc.gov/act-early/milestones/18-months.html

За 18 месеца нормата е 3 думи. По-важното е дали разбира.

# 10
Благодаря за споделените мнения, за мен също не е нормално деца над 3 годишна възраст да не говорят съвсем и да са изцяло с памперс. Голямото ми дете окончателно махна памперса малко преди да стане на 2, а за проговарянето имах притеснения и с нея, такава съм си тревожна. Тя като беше на възрастта на сина ми също не говореше, даже и не сочеше с пръст все още, но пък помня много добре, даже имам и клипчета някъде, че се опитваше да повтаря по-сложни и дълги думи след мен, то е било съвсем папагалската, но все пак се опитваше и можеше да казва гласни и съгласни и да ги навърже заедно, докато той не може, виждам го, че му е трудно, също тя пресъздаваше много добре звуците на животните, по едно време спря да го прави и се бях филмирала и тогава, така де.. децата са различни. Синът ми е по цял ден с мен, говоря му много, като излизаме навън се спирам да му показвам всякакви тревички, листенца, охлювчета и каквото видя, като легнем за следобеден сън му пея песнички, даже вчера и днес ми направи движението с главата за НЕ НЕ, явно не искаше да му пея, спрях и заспа Grinning дъщеря ми започна от раз да свързва думички в изречения когато тръгна на ясла на година и 10 месеца, надявам се и тук да се получи нещо такова.

# 11
https://www.cdc.gov/act-early/milestones/18-months.html

За 18 месеца нормата е 3 думи. По-важното е дали разбира.

нека четем с разбиране

Language/Communication Milestones
Tries to say three or more words besides “mama” or “dada”
Follows one-step directions without any gestures, like giving you the toy when you say, “Give it to me.”

Това не означава изречение от три последователни думи, а  повече от три думи в речника и тези три думи да не включват  двете упоменати.

# 12
Ами да. Изобщо не става въпрос за изречения на тази възраст, това само някои доста напред в развитието деца го могат. Казва общо три думи освен мама и тата. И като се казва дума, не се има предвид, че я произнася правилно, а че казва звуци, в които има смисъл. Например моята казва амамама, когато иска да яде (опитва се да каже ам-ам). Някои може да казват мяу да означава котка. И тн.

Между другото, не мисля, че памперсът има общо с проговарянето. Памперс се маха, когато родителите решат да научат детето да е без памперс с много редки изключения на сериозни медицински проблеми. Проговарянето е много по-сложно и зависи от много повече фактори от това дали някой ще научи детето.

# 13
Връзката с памперса е, че децата са неглижирани.

# 14
Това, че някое дете не говори, не означава, че е неглижирано

Общи условия

Активация на акаунт