поправка на оценка-11 клас

• 822
  • 11
  •   1
Отговори
Някой по-запознат може ли да ми отговори на няколко въпроса, свързани с изпит за поправяне на оценка след 12. клас? Искам да се явя по БЕЛ за 11. клас. Близки ме съветват, че изпитът сигурно е труден и не си заслужава. В момента се подготвям за матурата по БЕЛ и си мисля, че донякъде съм подготвена и за поправката. Оттам идват и следните ми въпроси: форматът подобен ли е на този на матурата? Кой изготвя тези изпити, учителят, който ми преподава в момента, или някакви стандартни, изготвени от министерството? И тези, които са се явявали на такъв изпит, могат ли да кажат дали си заслужава? Лесни ли са или има голям шанс да си понижа оценката?

# 1
  • самодивско дърво
Не мисля, че можете да се явите на изпит от предишен клас. На дъщеря ми не разрешиха преди няколко години.

# 2
Защо така? В правилника пише, че е позволено и директорката също каза, че имаме право да се явим

# 3
Изпит за повишаване на оценката. Отидете при Заместник директора по учебната дейност във вашето училище. Назначава се комисия, тя изготвя изпита, който е върху материала за съответната година.

# 4
Mama Ru, то реално е изпит за промяна на оценка. Ще пишат в дипломата оценката от изпита, дори да е по ниска.

# 5
Да, така е. Оценката от изпита е окончателната.

# 6
  • София
Вече не можете да се явите на изпит за промяна на оценката за 11-ти клас. Това става веднага след приключване на учебните занятия в съответния клас. Сега /в края на 12-ти клас/ можете да се явите за промяна на окончателната оценка, т.е. изпитът ще включва материалът от 11-ти и 12-ти клас и ще промени окончателната Ви оценка в дипломата. Това означава, че независимо какви оценки имате от 11-ти И от 12-ти клас,  общата Ви оценка в дипломата ще бъде тази от изпита. Специално за БЕЛ проблем с по-обемния материал не би трябвало да има, дащото така или иначе матурата е върху него, но рискувате не само оценката си от 11-ти клас, но и тази от 12-ти.
 За този изпит няма утвърден формат - определя се от учителите по съответния предмет в конкретното училище.

# 7
  • Майничка
Не можете само за 11. клас, изпитите за промяна на оценка са само в края на степен, върху материал от цялата степен, т.е. 11. и 12. клас. Правят се от преподавателите и обикновено следват програмата на МОН. Писмен и устен са.

# 8
  • София
Гаргамела, може само за 11-ти клас, но е трябвало да стане в края на съответната учебна година. Вече не може. Сега може само за промяна на окончателната оценка в края на втори гимназиален етап.

# 9
  • Майничка
Моя грешка, правилно.
За 7, 11 и 12 клас може поотделно в края на годината, не и за другите.

# 10
Има два вида изпит за повишаване на оценката - за определен клас или общата (средната) от дипломата. Най-добре е да се прочетат съответните документи, но не би следвало да е проблем да се яви само на 11 клас. Представете си ситуация - 11 клас завършил ученикът с Добър (4), а в 12 - Отличен (6). Какво ще му повишава на 12 клас?

# 11
  • София
Ами, аз като казвам нещо, съм прочела съответните документи.

Наредба № 11 за оценяване на резултатите от обучението на учниците:
Чл. 35. (1) Изпитите за промяна на годишна оценка се провеждат след приключване на учебните занятия съответно за VII клас, за ХI клас или за ХII клас.
(2) Изпитът за промяна на годишната оценка по учебен предмет или модул се полага върху учебното съдържание, включено в учебната програма по съответния учебен предмет или модул за съответния клас.

Чл. 36. (1) (Доп. - ДВ, бр. 77 от 2020 г., в сила от учебната 2020 - 2021 г.) Изпитите за промяна на окончателна оценка при завършване на първия или втория гимназиален етап се провеждат след приключване на учебните занятия съответно за Х клас или за ХII клас.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2022 г., в сила от 10.06.2022 г.) Изпитът за промяна на окончателната оценка по учебен предмет се полага върху учебното съдържание, включено в учебните програми по съответния учебен предмет за съответните класове от етапа.

Така че, проблем е. В 12-ти клас не можеш да се явиш на изпит за промяна на оценката от 11-ти клас. Можеш само за промяна на оккончателната оценка.

Последна редакция: вт, 28 апр 2026, 22:49 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт