МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 21

• 3 267
  • 64
  •   3
Отговори
# 30
Здравейте!

Може ли да изкажете мнение по изложените резултати по-долу и по какъв начин биха могли да се подобрят, ако въобще е възможно това?
В периода септември-декември 2025 са приемани добавки от Надежда, които значително подобриха резултатите от първата спермограма правена през август.
Това е и първата разширена спермограма, която правим. Отделно имаме и много ниско АМХ, което е около 0.05.  

Дописвам: налице е варикоцеле в левия тестис, като мнението на репродуктивния специалист е да не се прави операция първо, заради възрастта (40г.) и второ, заради възможността от допълнително влошване на сегашната ситуация.

Иначе заключението от амбулаторния лист в Надежда е за: Олигоастенотератозооспермия.

Последна редакция: пн, 18 май 2026, 15:36 от Анонимен

# 31
Здравейте, бихте ли дали съвет за спермограмата на мъжа ми? Благодаря ви.

# 32
Здравейте!
бих искала да попитам, дали някой знае къде във Варна, може да се пусне спермограмата по Крюгер и ДНК фрагментация.

Правили сме 3 спермограми, но и трите са в МЦАР Варна, и от коментарите тук виждам че има доста неща, които липсват в нашата.

В сайта, на Геника, чета че го изследването го правят само в София. Моля ако някой знае, за съдействие.
Благодаря

МЦРМ "Радост" (Нова Радост)
Христо Ботев Одесос, ул. „Константин Доганов“ 48, гр. Варна - Там може да направите спермограма по Крюгер. Дори този център е в списъка с одобрени места, които можете да си направите спермограма за кандидатстване по програмата за инвитро.

# 33
Здравейте отново! Днес бях при моята АГ и ме посъветва мъжа ми да смени Андрозитола с Профертил. Някой има ли впечатление от въпросните добавки?

# 34
Да , моя мъж го пи 6 месеца профертила като тогава доктора казваше , че ще му се оправят показателите за това време.Нищо подобно-при контролната спермограма след 6 месеца нищо не се беше променило дори с 1%.
Това си беше загуба на време,надежди и пари.

# 35
Особено пари, защото видях, че Профертила никак не е евтин.

# 36
Особено пари, защото видях, че Профертила никак не е евтин.
Купете отделно всяка добавка, съдържаща се в Профертил и нека пие високи дози. Освен това има и други, които повлияват добре сперматозоидите.

# 37
Здравейте,
Според Вас 23% ДНК фрагментация и морфология по Крюгер (стриктна) 4% лоши показатели ли са?

Дали имате бременност с такива резултати при мъжа?

# 38
Здравейте,дайте съвет мъжът ми прави разширена спермограма февруари, резултатите бяха лоши и се оказа инфекция.Лекува я след това чист резултат ( на еякулат и стерилна урина).Но точно преди втората се оказа с гъбички и от нартивка по половия член взета от венеролог излезе друга бактерия.Пи повторно противогъбично и антибиотик и сега се чудим ,след като еякулата беше чист а бактерията беше по кожата отвън да пускаме ли направо нова спермограма или пак проверка на микробиология?Тя ни е за кандидатстване по фонд за инвитро.Благодаря ви предварително🍀

# 39
Здравейте, с мъжа ми още не сме започнали опити за дете, защото той още се бори с HPV 16, аз претърпях leep конизация заради предракова дисплазия от вируса и сега се ваксинирахме и чакаме последната доза, за да почнем опити. През това време съпругът ми пусна спермограма, за да видим има ли някакъв проблем. Според лекаря всичко е наред, моля и вие да споделите мнение понеже не съм запозната. Правена е в "Щерев". Прикачвам резултатите:
1. Общ анализ (Макроскопски показатели)
 Дни полово въздържание: 7 дни (референтни: 3-5 дни)
 Консумация на алкохол: Не
 Лечение с антибиотици, антиалергени: Не
 Материалът е: даден на място
 Материалът е получен чрез: мастурбация
 Време за втечняване: до 10 минути (референтни: до 60 мин)
 Втечняване: пълно
 Цвят: слонова кост
 pH: 7.2 - 8.0 (референтни: 7.2 - 8.0)
 Мирис: нормален
 Вискозитет: 0 (референтни: 0)
 Бактерии: Не
 Желатинови конгломерати: Не
 Аглутинати: Не
 Кръгли клетки: 1 - 3 (референтни: < 5.10^6/ml)
2. Количествени параметри и подвижност
• Обем: 4 мл (референтни: 1.4 - 6.0 ml)
• Обща концентрация на сперматозоиди: 49.95 млн / 1 мл (референтни: ≥ 16.10^6/ml)
• Общ брой сперматозоиди в еякулата: 199.8 млн (референтни: ≥ 39.10^6/ml)
• Нормокинетични сперматозоиди (А + В): 47 % (референтни: ≥ 30%)
А - с бързи линейни постъпателни движения: 13 %
В - с бавни линейни постъпателни движения: 34 %
• С - хипокинетични сперматозоиди: 20 %
• Акинетични сперматозоиди: 33 %
• Общ процент (А+В+C) сперматозоиди: 67 % (референтни: ≥ 42%)
• Концентрация на нормокинетични сперматозоиди (А+В)/1мл: 23.48
• Общ брой нормокинетични сперматозоиди в обема: 93.91 (референтни: ≥ 20.10^6)
3. Метод на обработка и показатели след селекция
 Метод: DGC (Density gradient centrifugation) – Да | SWIM OUT – Не | Teophylline – Не
 Обща концентрация на сперматозоиди след обработка: 40 млн / 1 мл (референтни: .10^6/ml)
 Нормокинетични сперматозоиди след обработка (%): 85 % (референтни: ≥ 90%)
 HBA (Sperm-Hyaluronan Binding Assay) - Тест за зрялост: 92 % (референтни: ≥ 80%)
4. Оценка на морфологията по Стриктните критерии на Kruger
 Нормални (%): 4 % (референтни: < 3.9 - под норма; ≥ 3.9(3.9-4) - в норма)
 Абнормални (%): 96 %
 Тератозооспермичен индекс: 1.46 (референтни: < 1.6)
 Деформационен индекс: 1.4 (референтни: ≤ 1.6)
Основна класификация на дефектите:
 Нормални (%): 4 % (референтни: ≥ 3.9 - в норма)
 Аморфна глава (%): 96 %
 Шийни дефекти (%): 20 %
 Опашни дефекти (%): 15 %
 Цитоплазмен дефект (%): 9 %

# 40
Здравейте, моля за мнение и подходящи добавки, спрямо резултатите, тъй като нямаме опит със спермограми досега.
П.с. От стрес не е успял да даде много материал.

# 41
Защо питате за добавки, при положение, че резултатите са отлични?
Заключението също потвърждава това.

# 42
Защо питате за добавки, при положение, че резултатите са отлични?
Заключението също потвърждава това.

Защото по-назад в темата прочетох, че резултат от над 15% днк-фрагментации може да е причина за ранни аборти, какъвто имаме и ние. Иначе, предполагам, че нямаше да питам Simple Smile

# 43
Пуснахме Андрофлор, но нещата изглеждат ОК според мен:

С тези левкоцити изглежда има някаква инфекция. Аглутинати и агрегати също могат да насочват за това. Пускал ли е изследвания - някоя микробиология, Андрофлор? Проверете това, ако има нещо да се излекува и спермограмата може да се подобри.

# 44
Може ли мнение за добавките, които изписват в инвитро болниците, които са си техни?
Надеждни ли са, кой ги произвежда, съставките качествени ли са, имат ли някакъв ефект?

Общи условия

Активация на акаунт