Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 805
  • 471
  •   1
Отговори
# 105
  • В полите на Пирин планина
Това е то... Българите сме си стадо и такова ще си останем. НЕ ИСКАМ ДА ОБИДЯ НИКОЙ!!!
Всичко изписано по темата си има тежест, но ще ме извините,но когато отидете и се сблъскате с поредната лелка, която НЕ иска да работи днес, а държата и плаща, т.е. всички ние, ееееееее не това не е нормално. Бюрокращина има, да няма спор, но колко хора не са си на мястото, само вземат заплати и НИЩО не работят. Е това адски ме дразни, и е така, защото си мъчим. В другите държави може и да е също тромава бюрокрацията, но къде ви се зъбят и стряскат, когато отидете да си платите някоя такса или нещо подобно??!!!
Ей това ще си остане така докато всички си мълчим и плюем другите държави, с цел да се успокоим, че тук е хубаво.  - типично по български : "Не е важно аз да съм добре, важното е на Вуте да му е зле!"

Ами то и това да изкарваме все някой друг виновен пак си е наша българска народопсихология - все тая вездесъща държава е виновна за нашите неволи. Кой е държавата? Посочете го тоя негодник да го распнем на кръст  #Cussing out
Щом някой някъде не си изпълнява задължениятя - оплачете се от него на началника му, пуснете жалба - търсете си правата  Peace

Ето за това е права  Mama_na_Ema - щом нещо не ни харесва трябва да се опитаме да го променим.

# 106
Това е то... Българите сме си стадо и такова ще си останем. НЕ ИСКАМ ДА ОБИДЯ НИКОЙ!!!
Всичко изписано по темата си има тежест, но ще ме извините,но когато отидете и се сблъскате с поредната лелка, която НЕ иска да работи днес, а държата и плаща, т.е. всички ние, ееееееее не това не е нормално. Бюрокращина има, да няма спор, но колко хора не са си на мястото, само вземат заплати и НИЩО не работят. Е това адски ме дразни, и е така, защото си мъчим. В другите държави може и да е също тромава бюрокрацията, но къде ви се зъбят и стряскат, когато отидете да си платите някоя такса или нещо подобно??!!!
Ей това ще си остане така докато всички си мълчим и плюем другите държави, с цел да се успокоим, че тук е хубаво.  - типично по български : "Не е важно аз да съм добре, важното е на Вуте да му е зле!"

Ами то и това да изкарваме все някой друг виновен пак си е наша българска народопсихология - все тая вездесъща държава е виновна за нашите неволи. Кой е държавата? Посочете го тоя негодник да го распнем на кръст  #Cussing out
Щом някой някъде не си изпълнява задължениятя - оплачете се от него на началника му, пуснете жалба - търсете си правата  Peace

Ето за това е права  Mama_na_Ema - щом нещо не ни харесва трябва да се опитаме да го променим.

Извинявай, но ти оплаквала ли си се от държавна институция?!!!!!!!!!!!
После пак може да даваш съвети!!!!!!!!!

# 107
Не искам да напускам държавата си - искам да я променя  Laughing

Успех мила, аз не успях и не мисля, че ще успея. Както пише в Библията сега първо гледам да оправя "собствения си дом".
Пък на въпроса "Кой /или по- скоро "какво"/ е държавата?" умовете са дали отговор- единство от народ, територия и власт, без който и да било от тези три компонента държава не съществува. 

Последна редакция: пт, 04 май 2007, 10:25 от Judy

# 108
  • В полите на Пирин планина

Извинявай, но ти оплаквала ли си се от държавна институция?!!!!!!!!!!!
После пак може да даваш съвети!!!!!!!!!

О, да - имам си работа със значително количество държавни институции и работя много добре с тях, повярвай ми. За справка - Дирекция Бюро по труда, Дирекция Социално подпомагане, Национален статистически институт, НОИ, НАП, Търговско-промишлена палата ...

Когато се е налагало съм си търсила правата и то успешно. Това не е загубена кауза.

# 109
И аз съм се сблъсквала с не малко абсурди и абсурдни закони в нашата родина. По никакъв начин не се опитва да стимулира раждаемостта, а същевременно непрекъснато се говори за отрицателния прираст.
Когато родих голямата си дъщеря, нямах право на майчинство, защото държавата реши, че съм богата майка и нямам нужда от пари за отглеждане на детето си. Shocked Понеже бях докторант и точно тогава смениха закона - майчинство вече не се изплащаше от университета и се наложи да отида в "Социални грижи". Но там ми поискаха месечният доход. Аз нямах такъв, така че занесох необходимите документи с доходите на съпруга ми. Да, но служителите се интересуваха от брутната заплата, а колко получаваме в действителност (след удръжката на данъците), никой не се вълнуваше. И така, месечният доход надвишаваше 150лв на член от семейството и до тук с майчинството и детските надбавки. Много ми беше мъка. Нима аз не съм родила дете? А същевременно наистина богати хора, укриваха истинските си доходи и си взимаха полагаемото от държавата. Дъщеря ми стана на 7м., когато закона се промени - 200лв на член от семейството. И дефакто получавах майчинство само 5м. А детски надбавки и до ден днешен не получавам. Защо? Аз не съм ли родила 2 деца?
Здравната система е под всякаква критика! Едва не изгубих живота си, заради тежки усложнения след секцио, защото клиниката, в която раждах, решила да си спести задължителните след операция хепаринови инжекции. И аз кого да осъдя сега? Държавата, здравната каса, клиниката, лекарите? Случаят ми се потули и край! Ами, ако децата ми бяха останали сираци, сигурно държавата щеше да им изплаща детски надбавки? newsm78  И не става дума за 18лв месечно на дете (и без това са смешна сума), а за това аз родила ли съм в крайна сметка деца на тази държава или не. И аз вече 5г. се чудя... newsm78

# 110
Аз явно съм имала късмет. И двете ми бременности ми следеше страхотна лекарка. Не ми е брояла видео-зоните,колко поема касата и колко не,гледала ме е толкова пъти колкото е необходимо. За изследванията също беше така. За раждането също. Започнаха контракции,отидох в болницата и колкото и тежко да ми беше си родих. Никога не съм плащала за такива услуги.
Не съм с нагласата,че някой ми е длъжен да ми дава. Децата са си мои и на мъжа ми и ние си се грижим за тях. И трето дете да родя,пак така ще бъде.
 Мисля, че ние понякога с отрицателната ни нагласа предизвикваме и такова отношение отсреща. Когато подавам документи по държавните учреждения отивам с усмивка и говоря нормално с тях и те не ми се навикват,даже се опитват да ми помогнат. Може просто и тогава да съм имала късмет.
 Това е моето мнение.

# 111

О, да - имам си работа със значително количество държавни институции и работя много добре с тях, повярвай ми. За справка - Дирекция Бюро по труда, Дирекция Социално подпомагане, Национален статистически институт, НОИ, НАП, Търговско-промишлена палата ...

Когато се е налагало съм си търсила правата и то успешно. Това не е загубена кауза.

Завиждам ти благородно!
Но изключението не е правило!

# 112
Хайде пак въпроса се завъртя кой на кого били или не бил длъжен. blagovesta, естествено, че децата са на теб и мъжа ти, но те са и граждани на тази държава. Това ми беше мисълта. Не е въпроса в парите. Естествено, че грижата за отглеждането им си е работа единствено на родителите, но смятам, че всяка майка има право на майчинство и детски надбавки. Ти виждала ли си майка, която е принудена да храни детето си с кисело мляко още на 2 седмици, да суши памперсите, за да ги ползва отново, да очаква някой да и даде дрешки? Защото аз съм. При това говорим за българка.  При това, според държавата - семейство с висок доход, ама на нея не и пука, че майката е безработна, бащата изплаща заем по апартамент и т.н. А въобще да не говорим, че циганите са обърнали раждането на деца в бизнес. Няма да забравя как един път "висейки" за пореден път пред "Социални грижи", една циганка (извинете, не съм расистка) каза: "Айде, детето порастна, няма да има вече пари, ще правим друго бебе". Shocked

# 113
И аз да напиша Grinning, държавен служител съм и финансиската ни също. Трябваше ми бележка за доходите, която се прави точно за 5 мин. Отиваш с позитивна нагласа и тя ти казва ела утре ще я направя. Отиваш утре и тя ти казва ела в петък, ела в понеделник и така месец докато ми я направи и на 10 път само да питам с каква нагласа да ида? Отивам усмихвам и се и тя ми казва за пореден път не е готова незнам кога ще е?!!? А в същото време пуши пред канцеларията и има време за кафета и за цигари, а за работа за 5 минути няма и разкатава майка, която и е само до това.... Накрая и бележката беше сбъркана, че трябваше още един месец молби да направи нова. Та накрая няма ли да се обезкуражиш и да се откажеш, да и теглиш една м...на (с извинение) и пак да си позитивно настроен. Да не говорим за майчивството дето изобщо не беше в час какво трябва да прави. Абе... луда работа
А на тия дето не са се сблъсквали с такива "лелки" и аз мога да им завидя  Grinning

# 114
Мила мамо, в твоя случай не е виновна държавата, а служителката. Всички знаем, че на всякъде има хора и хора. И когато едните хора не ни вършат работа аз лично се жаля до където мога срещу конкретния човек и поведението му.
В твоя конкретен случай бих направила писмена молба, която бих завела в деловодството на административната структура, в която работиш. От там за служителката си текат срокове, които вече няма как да пренебрегне, тъй като носи и административно наказателна /така се казва/ и дисциплинарна отговорност. Молбата се прави в два екземпляра, като единият се оставя в деловодството, а другият- с входящия номер задължително поставен си го вземаш ти. Предложение за последващи жалби при забава- до прекия ръководител, до органа по назначаване /нали е държавен служител женицата/, но НОИ и до РИТ- това на прима виста. Аз когато искам нещо веднъж устно вторият път си го искам писмено с входящ номер и обикновено си получавам това, което го искам така настойчиво. Нито тегля майни, нито даже се сърдя. Действам си полекичка, че да е по- лекичко.
Та това исках да кажа- за конкретната болка има конкретна "билка". Така общо не става нито да се оплакваме, нито да решаваме глобални проблеми можем. Затова казвам- да решаваме мъничките, тези, които ние можем да решим. Ако всички сме активни при решаването на мъничките проблеми и големите ще се решават по- лесно.

# 115
Да бе Judy, много си права, но не мога лично да ходя при нея понеже работя в друг град, а не мога да оставя детето и да ходя да се разправям, затова карам някоя колежка да ходи, та те са ми разправили как отиват с усмивка и какво е отношението на въпросната служителка. Така трябва да се действа , но нямам кога да отида до там и да действам. Пък и накрая сигурно тя ще излезе правата, а не аз. Държавата е виновна, че с подкупи и роднински връзки се назначават хора, които не им е там мястото и ги мързи да си свършат работата.

# 116
Понеже съм самоосигуряваща.
Бях си внесла осигуровки за болнични и т. н. ..всичко както трябва,но съм пропуснала да подам ЕДНА ДЕКЛАРАЦИЯ.
МЕ НАКАРАХА ДА ВЪРНА АБСОЛЮТНО ЦЯЛОТО МАЙЧИНСТВО НА ГОЛЯТО МИ ДЕТЕ ,КАКТО И ЕДНОКРАТНАТА ПОМОЩ ЗА РАЖДАНЕ И
ДЕТСКИ ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА.
Не получих абсолютно никаква подкрепа от Министерството на труда и социалната политика.
Не ми се пише повече ,че ми е болно
.

# 117
Значи следващ вариянт- мои клиенти при подобни проблеми пращат молбите си с писма с обратни разписки, особено ако става въпрос за друго населено място.  При съществени проблеми, когато става въпрос за голяма сума пари, да речем или при отказ да се приеме молба /последен случай- отказ да се приемат документи за ТЕЛК/ пращаме документа с нотариална покана.х Ефектът е често пъти доста положителен.
Така с конкретните проблеми по- ще стигнем до решения комай.
Пък за връзките- има ги във всяка държава по отношение заемането на държавна служба. Пак ще кажа за Кипър, там също хората гледат "да се нагласят" на държавна служба, тъй като могат да си бутат частния бизнес паралелно. Ами има си тарифи, като у нас, за определени длъжности да речем. Връзките далеч не са български патент. Още в римско време ги е имало и винаги ще ги има. Не че да отчайвам някого- просто и това приемам и си гледам работата по моя си начин.
Ако някой се чувства ощетен от държавни органи и длъжностни лица си има ред за защита. Българинът просто трябва да се научи да познава законите, ако не ги познава- да пита и да си плаща, като на всякъде по света, за данъчни и правни консултации. Е те това е истината за мен- искаме пък да не дадем не може. Хората си имат както фамилни лекари, така и фамилни адвокати и данъчни консултанти. Вярно е, че струва пари, но за спестеното време, спестените нерви и спестените пари си струва да се плати, нали?
Само тъй го виждам аз решението- просто и ясно, от както свят светува за да получиш, трябва да дадеш. Плащам си данъците, плащам си осигуровката и съм изрядна, от една страна. От друга си търся правата. Ако не правя това където и да отида едва ли ще се чувствам комфортно.

# 118
Дими, това е просто потресаващо! Shocked Това не е никаква родина, ами си е мащеха.

# 119
Така или иначе това   е факт .
Няма да гласувам вече никога в тази държава .
Ако има начин да сменя гражданството на цялото ми семейство ..ще го направя без да се замисля.
Сигурна съм ,че има компромисни варианти.Убедена съм в това.
Явно обаче от тях се възползват хора ,които имат връзки и т. н.

Общи условия

Активация на акаунт