Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 802
  • 471
  •   1
Отговори
# 90
  • постоянно
Здравейте майчета,
честно да ви кажа писна ми от абсурди. Уж прираста е отрицателен, а държавата прави все по трудна задачата да си майка и да отглеждаш детето си спокойно. Ще споделя някои от абсурдите който ми се случиха и се надявам някой да ме подкрепи.
Първо докато бях бременна според закона ми се полагаха 2 видеозона. На първия нищо не се видя защото беше рано и гинеколожката ми ме покани в частния си кабинет и на същия ден видя че съм бременна. Втория видеозон не можах да го дочакам и отидох на часно пак защото се притеснявах вече бях в 4-ия месец, а работя в условия на облъчване и се притеснявах дали всичко е наред с бебчо. Страх ме беше да не стане късно ако нещо не е наред. За изследванията същата работа - пак се полагат 2-3 изследвания на кръв и урина за цялата бременност, а както знаете е много важно поне 1 път месечно да се изследваш за албумин и ... Та малко на риск е цялата работа. Или си плащаш за да се успокоиш, че всичко е наред или се молиш и се надяваш да е така.
В болницата докато раждах понеже не си платих нали се сещате - никакво внимание..
После се почна - дете ли да гледам, документи ли да оправям. И понеже сега системата е в преход и никой нищо не знае, та се наложи аз да чета из интернет да ровя из закони и да знам какво ми се полага и какво трябва да правя понеже няма кой да ми каже.
И понеже аз съм в по особенно положение работя в един град, живея в друг, а по паспорт съм от трети и галимацията беше пълна. А и от всякаде сякаш се опитват да ти усложнят живота. А  с това малко дете се сещате какво е и как имам време и нерви да се занимавам с всичко. На всичкото отгоре на работа финансиската е толкова непросветена, че аз трбява да и казвам какво ми трябва и да и се моля да прочете някой закон да разбере за какво става въпрос, а не да ме връща по 1000 пъти защото не знае  и я мързи да погледне някаде.
Последното е за ваксините понеже от тая година вече и в България е забранена живата ваксина, и ще се въвеждат убита като навсякаде по света, но все още няма никаде кадето да ти се полага от здравна каса убита ваксина докато не се изчерпи живата. Е как може хем да е забранена, хем да е задължителна????  И ако нямаш пари да си купиш от убитата КАКВО? Трябва да рискуваш с детето си ли????
Първо поемаш риска да си бременна , а после и с детето си ако трябва да правиш компромиси, тогава закаде сме? Или имаш пари и си плащаш за да е всичко наред или се молиш на теб да не ти се случва....
Слава Богу аз и бебка сме си добре и сме здрави (разбира се и ние си имаме малки проблеми) , но защо трябва всичко да е на риск? И защо трябва да търпим всички абсурди в тая държава? Не че не обичам страната си, напротив - просто системата ни тъпче и всички си мълчат...
Много ще се радвам ако някой ме подкрепи Simple Smile
Споделете и вие с какви абсурди сте се сблъсквали - олеква  Simple Smile
Мама на Ема прости ми ако съм засегнала някого с мнението си. Hug Hug Hug
Вили

# 91
Не моля Ви аз ще спра да пиша -  вие си продължете.
Не съм искала да засегна никого- изразявам мнение.
Бъдете здрави!
Вили  Hug

Не, аз просто отивам да си лягам  Peace.
И темата наистина е интересна, стига да не се залита в крайности и да се уважава мнението и на другите.
 Peace
Лека нощ!

# 92
И аз да кажа на всички че темата наистина не беше такава. Не съм писала че държавата ми е длъжна и че чакам тя да ми гледа детето. Просто аз съм гражданин на тая държава плащам си осигурновките и съм коректна към нея и искма и държавата да бъде коректна към мен. Не става въпрос за пари и ли помощ от държавата пак да кажа. Нито съм негативно настроена или пък ще се тръшна защото държавата не е коректна. Просто исках да кажа че майчетата имат нужда от подкрепа а не от спънки на всяка крачка (примерно чиновническите простотии, които те карат да се мотаеш до безкрай).  Да не говорим че има още толкова неща ама ади да не си отварям устата че като гледам какъв отзвук има в темата ме изкарахте че съм някоя готованка дето чака от държавата пари и блага, което в никакъв случай не е така. Живея на квартира, плащам си сметките и успявам да си гледам и детето и не става изобщо въпрос за пари. Защо никой не каза за ваксините, които ни се полагат от 1 януари (убитата ваксина), защо трябва да рискуваме да слагаме на децата си от живата докато не се изчерпи?
Защо няма тротоари в един такъв голям град като Варна? Защо събарят къщи , строят блокове а никой не мисли че после в тези блокове ще живеят и деца и няма една градинка кадето да излязат, че няма тротоар кадето да минават майките всичко е застроено? Е това от мене ли зависи или от държавата? Кой дава разрешителните за строеж? Такова нещо просто в една по цивилизована държава няма да се случи?
Защо децата могат да ги приемат в ясла сама с рушвети или с връзки? А тези майки които няма не могат и да тръгнат на работа?
И още безброй неща мога да изброя ама сигурно ще засегна някой.
Това е надявам се да сте ме разбрали правилно.
И между другото много съм щастлива че си имам най хубавото съкровище вкъщи  Simple Smile

# 93
Здравейте,мамчета.Абсурда е огромен и оправия няма.Аз като майка на увредено детенце вече 6 месеца се опитвам да разбера какво точно се случи.Това че ми направиха 2 видеозона в началото на бременността-добре.Мислех си,че това не е редно и ходих и на частни прегледи.През бременността ми ми маправиха само веднъж кръвни изследвания и на урина-и с това се примирих.Информация черпех единствено от форума,защото видиш ли гинеколога ми беше толкова зает,че единственото което правеше при посещенията ми да пита как съм и да ми напише болничния.Живеех в тревога 9 месеца и се оказах права за съжаление.И се питам как една бъдеща майка да се справи наведнъж с тежката бременност,това че работи по 12 часа на ден и същевременно да е информирана за всичко свързано с бременността си.Та дори и да отида на консултация трябваше да се моля на шефа си и да обяснявам цял ден защо искам да отсъствам.А той те гледа така,сякаш това че съм забременяла е най-голямото престъпление на света.
Сега съм се заела да разбера какво точно се случи и след като обстойно прочетох всичко в бг.мама разбрах че е трябвало да си направя озследвания,за които и не бях чувала преди.Оказа се,че имам листериоза и цитомегаловирус,които може да са увредили детенцето ми по време на бременността.И сега кого да обвинявам?Може би себе си?Защо бременните жени не получават информация за всички тези рискове от когото трябва и тези псевдо лекари индиректно погубват децата ни.
Нямам думи за скапаната държава в която живеем.Дори и сега,когато съм се заела сериозно да разбера какво се случи и как трябва да се лекувам-спънка след спънка.Вече повече от 2 месеца ме мотаят и аз тотално се обърках.И се питам как да имам сили да продължа напред?Как да събера смелост да създам и друго дете и на кого да се доверя?
Отговора ми е само на себе си.
P.S бъдещи мами направете си изследвания за токсоплазмоза,листериоза и цитомегаловирус задължително.Също така си направете и биохимичен скрининг и всеки месец на ехограф.Не допускайте моята грешка. Sad Sad

# 94
И аз да кажа на всички че темата наистина не беше такава. Не съм писала че държавата ми е длъжна и че чакам тя да ми гледа детето. Просто аз съм гражданин на тая държава плащам си осигурновките и съм коректна към нея и искма и държавата да бъде коректна към мен. Не става въпрос за пари и ли помощ от държавата пак да кажа. Нито съм негативно настроена или пък ще се тръшна защото държавата не е коректна. Просто исках да кажа че майчетата имат нужда от подкрепа а не от спънки на всяка крачка (примерно чиновническите простотии, които те карат да се мотаеш до безкрай).  Да не говорим че има още толкова неща ама ади да не си отварям устата че като гледам какъв отзвук има в темата ме изкарахте че съм някоя готованка дето чака от държавата пари и блага, което в никакъв случай не е така. Живея на квартира, плащам си сметките и успявам да си гледам и детето и не става изобщо въпрос за пари. Защо никой не каза за ваксините, които ни се полагат от 1 януари (убитата ваксина), защо трябва да рискуваме да слагаме на децата си от живата докато не се изчерпи?
Защо няма тротоари в един такъв голям град като Варна? Защо събарят къщи , строят блокове а никой не мисли че после в тези блокове ще живеят и деца и няма една градинка кадето да излязат, че няма тротоар кадето да минават майките всичко е застроено? Е това от мене ли зависи или от държавата? Кой дава разрешителните за строеж? Такова нещо просто в една по цивилизована държава няма да се случи?
Защо децата могат да ги приемат в ясла сама с рушвети или с връзки? А тези майки които няма не могат и да тръгнат на работа?
И още безброй неща мога да изброя ама сигурно ще засегна някой.
Това е надявам се да сте ме разбрали правилно.
И между другото много съм щастлива че си имам най хубавото съкровище вкъщи  Simple Smile
Hug  Hug  Hug
Много добре си го написала.

# 95
ela79 кураж мамче, точно това исках да кажа - изобщо не ставаше въпрос за пари и т.н както се опитаха да изместят темата. Болката е голяма от това дететце да не е добре, а в днешния свят, където науката е толкова напреднала и може да се предодвратят доста такива случаи защо трябва да се оставяме на случайността. Много ясно ще си платиш, ще си направиш изследвания, но кой да те насочи. Разбира се на може човек да знае всичко. И се случват много такива случаи, което е много жалко. И някой се опита да защити докторите че нямали парички, това причина ли е да не погледат нуждаещ се човек който няма пари. За колко случаи знам ама няма време толкова да пиша ама ми е много болно, защото това не е нещо обикновенно а става въпрос за здравето и живота на хора, на деца. Трябва ли това да е бизнес. Не мога да отрека че има и много добри доктори...Но има и добри доктори, които са добри когато си платиш под масата, иначе ще те оставят да умреш като куче. И това го има, може да не ви се вярва.
Точно и аз така се чуствам пред колеги и шефове, сякаш съм виновна че искам да имам дете.
И другото което много ме подразни в мненията на някои хора, че трябва да си готов и тем подобни и тогава да създадеш дете. В такъв случай само богатите ли трябва да имат деца!!!!! И аз чакаш да имам пари, да мога да осигуря детето си, но докога да чакам като става на 40 ли да раждам? Или изобщо да не раждам? Абе нямам думи...

# 96
Пак изопачавате.
Ела79, съжалявам искрено за това което ти се е случило и ти желая много сила. Но не давай такива категорични съвети- знаеш ли колко лекари, не само в България отричат БХС?
Медицината не е механика, всички сме различни.
Мама на Ема, тротоари няма щото няма пари за тях. А пари няма щото няма достатъчно постъпления от данъци.
Между другото всички се оплакват от строежите, но никой не се замисля колко хора работят и си изкарват хляба покрай тях. Аз си имам едно наум че когато този строителен бум утихне ( което ще е скоро според мен) ще настъпи сериозна криза в икономиката. Ще има скок на безработицата и съответно доста хора ще останат без работа. Дано не съм права.

# 97
Не става въпрос за строежите а за местата на които се строят! Не може да събориш къща и да построиш блок и до него друг и т.н. Щом има пъри да се вдигат толкова стоежи поне да построят и тротоари пред тях. И дано живот и здраве родиш здраво детенце и като излезеш и няма каде да го разходиш защото трябва да караш количка по шосето между коли и да се надяваш да не блъсне някой, ще видиш че не си права. А аз като си плащам данъците какво да направя според тебе да седя и да си трая и да търпя. Съжалявам ама не съм кон с капаци. А и не мога да платя толкова данък че да има пари за всичко в тази държава. И не става само въпрос за пари а за начин на управление и политика. На теб хубаво ли ще ти е да излезеш на терасата си и изгледа да ти е стена или друга тераса, защото се строи кой кадето му падне и това се позволява защото пак играят пари. Ай стига много те моля...

# 98
  • В полите на Пирин планина
Моля, да не си плюем държавата, защото тя е олицетворение на нас самите  Sunglasses

# 99
Никой не я плюе, просто не ми харесва да живея така и защо като има нередности трябва да мълча. Това вашето патриотизъм ли трябва да е? Щом ви харесва да живеете така и да се примирявате това е ваш избор. Нали като има гласност по проблемите има по голям шанс те да се разрешат или се бъркам. Трябва ли всички да се правим че всичко ни харесва и че няма проблеми? Моята идея беше не да плюя държавата, а да се опитаме всички хора да я променим, колкото и да са ни малки възможностите. Нали като се говори, и като се разискват проблемите и нередностите може някой да чуе и да се заинтересува (макар че се съмнявам) и да направи нещо.....
Много съжалявам че има такива хора които се правят че всичко им харесва, като нередностите всеки ден ще ни избодат очите.
Вече не ми се и спори който каквото иска да мисли и да прави. На мен не ми харесват някои неща и си ги казах. Това е.

# 100
Моля, да не си плюем държавата, защото тя е олицетворение на нас самите  Sunglasses

Ма точно туй и аз казах вчера. Ако ние я лъжем и крадем защо трябва да й се сърдим?
Имам пряк поглед върху плащането и събирането на данъци и осигуровки от 10 години насам. Ние като граждани сме наистина, съжалявам, гадно племе. Като знам колко мои познати и от мен по- здрави получават инвалидни пенсии, как се крият доходи и как се съставят фактури и други документи с всякакво съдържание... просто ме е срам. Самата аз съм била години наред държавен служител, та не ми се е налагало лично аз да крия доходи и да не се осигурявам, но имам толкова близки в другия /т. нар. "реален"/сектор, които имат за първостепенна задача да минат по тъча, та изводи съм си направила отдавна.
И аз навремето, като млада и вдъхновена, плюех и недоволствах. Постепенно и аз осъзнах, че мога да променя единствено себе си и собствените си виждания за света и в частност за държавата. Никога не съм разчитала на нея. Това, че съм била държавен служител не означава, че разчитам на нея, аз съм работила, за да си вземам заплатата, никога не съм разчитала на помощи- за мен, за семейството ми, за децата. Била съм и самоосигуряващо се лице и пак не съм разчитала на нея.
Смятам да възпитам така и децата си. Първо да се научат, че каквото днес си заработят утре само на него могат да разчитат.
Една от любимите ми сентенции е, да мога да променя това, което искам и което зависи от мен, да се науча да приемам това, което не мога да променя и да мога да различавам двете неща- просто и ясно. Няма смисъл да се нервим излишно, с нерви нито ще променим това, което не зависи от нас, нито ще си помогнем на нас самите.

# 101
Не се нервя, а споделих. Незнаех че ще засегна толкова хора. Имам право на мнение нали? А и не мисля че съм единствената която мисли така.

# 102
Никой не я плюе, просто не ми харесва да живея така и защо като има нередности трябва да мълча. Това вашето патриотизъм ли трябва да е? Щом ви харесва да живеете така и да се примирявате това е ваш избор. Нали като има гласност по проблемите има по голям шанс те да се разрешат или се бъркам. Трябва ли всички да се правим че всичко ни харесва и че няма проблеми? Моята идея беше не да плюя държавата, а да се опитаме всички хора да я променим, колкото и да са ни малки възможностите. Нали като се говори, и като се разискват проблемите и нередностите може някой да чуе и да се заинтересува (макар че се съмнявам) и да направи нещо.....
Много съжалявам че има такива хора които се правят че всичко им харесва, като нередностите всеки ден ще ни избодат очите.
Вече не ми се и спори който каквото иска да мисли и да прави. На мен не ми харесват някои неща и си ги казах. Това е.

Аз никога не съм била патриот и това качество не ми е любимо. Говоря за практическата страна на нещата. Ако нещо не ми харесва се опитвам да го променя, поне за себе си, не съм Господ, в края на краищата, отдавна съм се отказала да променям държавата. Ако не мога да го променя чисто и просто го приемам такова, каквото си е. Не става въпрос за примирение, напротив. Аз съм активен гражданин- и жалби подавам редовно и съдебната система задвижвам, но мога да направя само това, което е по силите ми.
Естествено, че има нередности и те не са малко. Само че нередности има навсякъде. Излишно е да се поболяваме поради този факт. Ако дотолкова не се долюбваме с тази конкретна държава просто бих я напуснала и не бих изпитвала скрупули.
Лично аз не съм засегната от когото и да било. Отдавна ми е минало времето да се засягам лично от общи постановки и лични мнения. Всеки може да изразява каквото си иска мнение по който си иска въпрос, стига да не обижда някого, а тук мен лично никой не ме обидил.

# 103
Не искам да напускам държавата си - искам да я променя  Laughing

# 104
Това е то... Българите сме си стадо и такова ще си останем. НЕ ИСКАМ ДА ОБИДЯ НИКОЙ!!!
Всичко изписано по темата си има тежест, но ще ме извините,но когато отидете и се сблъскате с поредната лелка, която НЕ иска да работи днес, а държата и плаща, т.е. всички ние, ееееееее не това не е нормално. Бюрокращина има, да няма спор, но колко хора не са си на мястото, само вземат заплати и НИЩО не работят. Е това адски ме дразни, и е така, защото си мъчим. В другите държави може и да е също тромава бюрокрацията, но къде ви се зъбят и стряскат, когато отидете да си платите някоя такса или нещо подобно??!!!
Ей това ще си остане така докато всички си мълчим и плюем другите държави, с цел да се успокоим, че тук е хубаво.  - типично по български : "Не е важно аз да съм добре, важното е на Вуте да му е зле!"

Общи условия

Активация на акаунт