Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 610
  • 471
  •   1
Отговори
# 30
Имам много близка в САщ и тя ми казва, че всички институции се грижат за майките. Да не говорим, че след като родила, веднага дошли сестри, които я гримирали, облекли и показали всичко за кърмене, къпане, въобще за гледането на бебето. Де у нас такива болници и такъв персонал........
Защо и у нас ги има! Питай познатата ти колко е платила и виж, че с тези пари и тук можеш да родиш в болница - хотел.

Аз по темата - за децата, дето някой ги бил родил на държавата и сега държавата му била длъжна съм писала много, затова няма да пиша пак. ( Между другото вие като ги раждахте на държавата тези деца, питахте ли я дали е съгласна? Това ми звучи като да забременееш от някой мъж, да не обсъдиш въпроса с него, а пък после да казваш, че той е безотговорен баща...Много елементарно мислене е това, че сте родили деца на държавата. Родили сте ги на себе си, на съпруга си, родили сте ги, за да са членове на семейството ви и отговорността за тях е изцяло ваша. )

Обаче друго ще ви разкажа за болниците на запад, което ми е останало като спомен. Имам колега французин. Веднъж, докато играеха футбол с другите колеги, се контузи лошо. И веднага го закарах до Пирогов. Мен от Пирогов тръпки ме побиват. Ужас ми е да влизам там. И през цялото време си мисля как ще реагира момчето на гледката и на опашките и на....абе на всичко. 45 минути седя на земята пред кабинета на хирурга, защото не можеше да стои прав ( толкова му беше лошо ). И като си тръгвахме, за моя огромна изненада ми каза, че толкова хубаво спешно отделение с такова добро обслужване във Франция безплатно няма! Без да се шегува и иронизира. Каза, че там в държавното спешно отделение е отвратително. В сравнение с там, Пирогов бил като частна болница.

Иза кои болници става въпрос и колко струва? Че незнам ?????

# 31
  • София
Здравейте майчета,
честно да ви кажа писна ми от абсурди...

Много обичам подобни мнения! направо са ми любими!
В тази връзка, ето ти да четеш една тема от "Клюкарника"- дано да се поуспокоиш...
Абсурдистан !!!

# 32
... Да не говорим, че след като родила, веднага дошли сестри, които я гримирали, облекли и показали всичко за кърмене, къпане, въобще за гледането на бебето. Де у нас такива болници и такъв персонал........ ...

Да. И на 3-тия час след раждането там изписват майките - пак с цел да не плащат допълнително.
Никъде другаде не оставаш под лекарско наблюдение 3 или 7 дни (което е повече от похвално).
Аз останах в болницата близо месец - сестрите бяха постоянно наоколо (слава Богу, не ме обличаха и гримираха, за да ме изхвърлят по-бързо), проверяваха състоянието ми, показваха ми как да кърмя, как да къпя децата, как да им сменям памперсите, как да се цедя, кога да си мажа раната, хранеха ме (първите дни дори ми носеха храната в стаята и ми помагаха да се подмия).
...

azaf - За твое сведение не ги изписват на 3-я час, нито на 3-я ден. Тя лично е била 5 дни в болницата. И аз бях 5 дни, и добре, че си платих, за да се грижат за мен добре, за останалите в стаята.... не ми се коментира. Раждах в МД, а ти къде получи толкова много внимание?

Там ги задържат по-дълго от 1 ден за нормално и 48 ч. за секцио, само при проблем или при съответното заплащане, но не искам да коментирам здравната политика на чужда държава.
Аз родих в Св.София.

Мама_на_Ема, аз също не искам да споря (още повече, че мнението ни за "собствеността върху децата" се различава Wink). Просто си изказах мнението, а то в конкретния случай е свързано с това, че хората трябва да знаят и правата, и задълженията си - да си търсят едните и да си спазват другите.

# 33
  • София
Всеки сам си взима решението да има ли деца или не. Както са казали по-горе, държавата не е длъжна да ни гледа децата. Не това е проблема.

Проблемът е, че като цяло доходите са малки, а инфлацията последните 1-2 години ги яде още повече.

Проблемът е, че като дойдат избори всички пищят като ущипани моми, че нямало за кого да гласуват,  а после се оплакват.

Проблемът е, че всички искат да се осигуряват на минимална заплата, а като родят да взимат 1000лв. Да, ама не!

И на мен не ми е лесно, и аз съм осигурена на мин. заплата, не мога да си взема и малкото пари от февруари насам поради некадърност от страна на счетоводителката, заплатата на мъжа ми, която не е мизерна, свършва за отрицателно време, но не се оплаквам.

Крайно време е всеки да се вземе в ръце и да направи каквото му е по силите за собственото си добруване. Ако не - свят голям.

п.п. Родих в държавна болница абсолютно безплатно, нямам забележки към отношението и грижите към мен!

# 34
Всеки сам си взима решението да има ли деца или не. Както са казали по-горе, държавата не е длъжна да ни гледа децата. Не това е проблема.

Проблемът е, че като цяло доходите са малки, а инфлацията последните 1-2 години ги яде още повече.

Проблемът е, че като дойдат избори всички пищят като ущипани моми, че нямало за кого да гласуват,  а после се оплакват.

Проблемът е, че всички искат да се осигуряват на минимална заплата, а като родят да взимат 1000лв. Да, ама не!

...

Крайно време е всеки да се вземе в ръце и да направи каквото му е по силите за собственото си добруване. Ако не - свят голям.

п.п. Родих в държавна болница абсолютно безплатно, нямам забележки към отношението и грижите към мен!

bouquet

# 35
......И още нещо! За това, че "децата ни не са на държавата", не съм съгласна, защото те СА деца на тази страна!!!!! По повод за майчинството - малко пари са 180лв! Не, че се отнася за мен(мен ме осигуряват върху брутната ми заплата 1600лв, и сега получавам 90% от нея, а и мъжа ми си има бизнес, така че не съм за жалене) , но 180лв. е подигравка, когато памперсите, млякото, пюретата и прочие струват на месец някъде над 400лв, не говорим за облеклото на бебето. Освн това, за детска ясла е необходимо поне година предварително за да запишеш детето си. Ей и по този въпрос трябва да помисли ДЪРЖАВАТА, за да може майките да се върнат на работа , да изкарват пари и да си плащат данъците...... за да се върти колелото!

# 36
Имам много близка в САщ и тя ми казва, че всички институции се грижат за майките. Да не говорим, че след като родила, веднага дошли сестри, които я гримирали, облекли и показали всичко за кърмене, къпане, въобще за гледането на бебето. Де у нас такива болници и такъв персонал........
Защо и у нас ги има! Питай познатата ти колко е платила и виж, че с тези пари и тук можеш да родиш в болница - хотел.

Аз по темата - за децата, дето някой ги бил родил на държавата и сега държавата му била длъжна съм писала много, затова няма да пиша пак. ( Между другото вие като ги раждахте на държавата тези деца, питахте ли я дали е съгласна? Това ми звучи като да забременееш от някой мъж, да не обсъдиш въпроса с него, а пък после да казваш, че той е безотговорен баща...Много елементарно мислене е това, че сте родили деца на държавата. Родили сте ги на себе си, на съпруга си, родили сте ги, за да са членове на семейството ви и отговорността за тях е изцяло ваша. )

Обаче друго ще ви разкажа за болниците на запад, което ми е останало като спомен. Имам колега французин. Веднъж, докато играеха футбол с другите колеги, се контузи лошо. И веднага го закарах до Пирогов. Мен от Пирогов тръпки ме побиват. Ужас ми е да влизам там. И през цялото време си мисля как ще реагира момчето на гледката и на опашките и на....абе на всичко. 45 минути седя на земята пред кабинета на хирурга, защото не можеше да стои прав ( толкова му беше лошо ). И като си тръгвахме, за моя огромна изненада ми каза, че толкова хубаво спешно отделение с такова добро обслужване във Франция безплатно няма! Без да се шегува и иронизира. Каза, че там в държавното спешно отделение е отвратително. В сравнение с там, Пирогов бил като частна болница.

Иза кои болници става въпрос и колко струва? Че незнам ?????

Не го разбрах този въпрос. Не знаеш, че в българия има частни болници, в които можеш да родиш ли? Колкото искаш. И цени каквито си поискаш. От 1200 до 4500 лева. А познай в тази, в която плащаш 4500 лева за раждане и 5 дневен престой дали няма да те гримират, ако поискаш. Не само ще те гримират, а ми и прическа може да ти направят.

# 37
  • София
Ама, Рени, ако на всички, независимо как са се осигурявали, дават по 1000 лв, нали се сещаш, кои ще се възползват най-много - тези, които не се осигуряват! В края на краищата унифицирането си е жив комунизъм!

# 38
Добре де, ама откъде да дойдат тея пари? В никакъв случай не съм против големите помощи от държавата, но да мислим като големи хора- как може да се случи това?
Съгласна съм напълно че 180 лв не са достатъчни  на месец за живот на майка +дете. Както и за пенсиите и т.н. Но ...как да стане в реалния живот? Аз все си мисля че е невъзможно от икономическа гледна точка. Дори и да пренебрегнем принципа на солидарността и всеки да получава това, което  е внесъл сметнете колко време трябва да сте внасяли по колко осигуровки за да получите по 180 лв на месец в продължение на 24 месеца.

# 39
ZinaSt - Не родих в частна клиника, защото им нямам голямо доверие, пример, ако се наложи кръвопреливане - дали ще имат дадената кр. група, а за прическа - сигурно могат да ми направят. А по повод за приятелката ми в САщ, не говорех за частна клиника, а за обикновенна болница!

# 40
Освен това никъде държавата не поема изцяло грижата за майката и детето. Тя само подпомага майчинството. Основната грижа /и тежест/ си остава за родителите.
Разбира се, че колкото и дава държавата все няма да ни е достатъчно. Аз затова и двата пъти започнах работа рано, дори първият път след навършване 1 месец на детето. Но не обвинявам държавата за това.
Пък майките, които разчитат действително предимно на държавата, едва ли ще бъдат някакъв надежден приходоизточник за бюджета.
Не може в бедна държава да се дават големи суми за социално подпомагане и обезщетения. Просто на практика няма как да стане. Откъде ще вземе държавата средства с толкова застаряващо население, с такъв огромен процент пенсионери, да не споменавам мнимите пенсионери- инвалиди, дето ги има почти по един брой във всяка къща. С държавата ние отдавна се лъжем взаимно и не можем да я обвиняваме, че не е коректна към нас, когато и ние не съм цвете за мирисане и спестяваме кой както може от осигуровки, данъци, мита и т.н.

# 41
Пак да питам тези, които мислят, че децата са на държавата (питам с най-добри чувства): ами ако някога цялото ни семейство емигрира; ако децата ми, като порастнат, решат да живеят в друга държава; и .т.н.? Къде е гаранцията за самата държава?
Т.е. ако са "на държавата" не би трябвало да имаме тази възможност - малко като крепостничесткото право.
Затова не съм съгласна.

# 42
  • Монреал
Там ги задържат по-дълго от 1 ден за нормално и 48 ч. за секцио, само при проблем или при съответното заплащане, но не искам да коментирам здравната политика на чужда държава.
Аз родих в Св.София.

Не знам откъде черпиш информация, но от личен опит знам, че не си права. Аз родих секцио по спешност в Щатите и ме изписаха на 4-тия ден, като преди това ме питаха дали искам да си ходя или да остана още. Аз естествено исках да си ходя. По въпроса, че в България се виси със седмици след раждането по болниците - ами много ясно, като се има впредвид, че човек трудно се възстановява когато няма добър медицински персонал да му помогне. Аз съм страшно впечатлена от нивото на обслужване в болницата, където раждах. Ние използваме осигуровка, която плаща 80% от разходите - така че ДА плащаме си за обслужването. НО хората, чието здравеопазване е поето от държавата си раждат в същите болници и се радват на същото обслужване и при това без 1 стотинка да платят за това.

Ето и нещо което никога няма да забравя: Купихме няколко кутии бонбони на сестрите да се почерпят за здравето на бебчо и да благодарим за чудесното отношение. Жената, направо за малко да се разплаче - тя такова нещо не беше виждала и й стана много мило. А в България, лекарите едва ли не им дължиш не само пари, цветя и какво ли още не затова, че са си свършили работата (под всякаква критика обикновено).

# 43
  • постоянно
... Да не говорим, че след като родила, веднага дошли сестри, които я гримирали, облекли и показали всичко за кърмене, къпане, въобще за гледането на бебето. Де у нас такива болници и такъв персонал........ ...

Да. И на 3-тия час след раждането там изписват майките - пак с цел да не плащат допълнително.
Никъде другаде не оставаш под лекарско наблюдение 3 или 7 дни (което е повече от похвално).
Аз останах в болницата близо месец - сестрите бяха постоянно наоколо (слава Богу, не ме обличаха и гримираха, за да ме изхвърлят по-бързо), проверяваха състоянието ми, показваха ми как да кърмя, как да къпя децата, как да им сменям памперсите, как да се цедя, кога да си мажа раната, хранеха ме (първите дни дори ми носеха храната в стаята и ми помагаха да се подмия).
...

Е хайде сега фантазии къде  го правят това с 3-я час.Тук  в Англия може да те изпишат след 8 и то само ако не  е първо дете и всичко ама всичко е ОК.
Що се отнася за 2 видеозона това е задължително един в 12гс и един в 20. На мен ми правиха всеки месец до края на бременността след 20г.с.И ми пускаха кръв и един бол още изследвания докато не родя здраво бебе( защото загубихме едно преди това)
След като родих  2 сестри ми измиха цялото тяло с влажни , ароматизирани кърпи(в България ти викат като на животно на повечето места)
Верно плащам яко осигуровки а не както повечето работодатели в БГ- върху минимална
Вили

# 44
...
Не знам откъде черпиш информация, но от личен опит знам, че не си права. Аз родих секцио по спешност в Щатите и ме изписаха на 4-тия ден, като преди това ме питаха дали искам да си ходя или да остана още. Аз естествено исках да си ходя. По въпроса, че в България се виси със седмици след раждането по болниците - ами много ясно, като се има впредвид, че човек трудно се възстановява когато няма добър медицински персонал да му помогне. Аз съм страшно впечатлена от нивото на обслужване в болницата, където раждах.
...

Информацията ми е от много близки хора - раждали и живеещи там. Разбира се, става въпрос за политика на конкретната болница, затова казах, че не искам да коментирам здравеопазването в която и да е друга държава.
По отношение на висенето по болници и специалистите в България - грешиш. Възстанових се изключително бързо - благодарение на невероятния професионализъм на медицинския персонал и на много добрите условия в болницата - благодарение на тези хора днес съм жива и здрава и имам 2 прекрасни деца.

Общи условия

Активация на акаунт