Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 917
  • 471
  •   1
Отговори
# 60
  • САЩ
Не искам да оплювам или оправдавам системата в България, както и да определям дали е нормална или не държава, но ето моя опит от бременноста и раждането в САЩ - държава която, нали се смята за нормална:
До 7-мия месец ми се полагаха по един преглед месечно. В 8-мия месец по един преглед на 2 седмици и накрая в 9-тия по един преглед седмично. На тия прегледи сестрата ме теглеше, мереше ми кръвното и ме питаше за проблеми. Докторката я виждах за по 5 минути и тя слушаше сърцето на бебето с доплер и в по късните месеци мереше корема ми със сантиметър и това беше. Видеозон ми се полагаше веднъж за цялата бременност между 20-22 седмица, когато вече можеше да се види пола на бебето и се правеха други замервания. В самото начало ми правиха кръвни изследвания, към 16 седмица ми направиха изследване да установят дали има риск за бебето да има Даун синдром и към 7-ми месец ми направиха изследване за диабет. Ами това беше. Малко или много това е. При мен всичко си беше наред, но естествено ако имаше проблеми щяха да ми се направят допълнителни изследвания и видеозони, но слава богу не се наложи.
Раждането ми беше със секцио. Не планувано, но след 12 часа контракции и изтекли води докторката прецени че става рисково за бебето и така се наложи секцио. Всичко беше много точно. Страхотен професионализъм от целия персонал. Пълно спокойствие и добро отношение.
А ето и малко цифри. Няма да ги спестя за да не си помисли някой че ето видите ли в САЩ се ражда супер и безплатно. Тук има една приказка, която е много вярна а именно че безплатен обяд няма. Та ще кажа че имам здравна застраховка от фирмата към която работя и на мен тя ми струва $100 на месец ($1200 на година). Още на първия преглед ми бе казано че всичко което трябва аз да платя на лекарката за прегледите по време на бременноста и раждането ще е $1150. След раждането започнаха да валят сметки от които свят да ти се завие. Като обща сума цялото раждане струваше към $22000. Това включва прегледи по време на бременност, видеозон, сметка на докторката за раждането, епидурална упойка, престой в болницата за мен и бебето, сметка за бебето. От тази сума аз платих около $2000 общо. Е, на фона на $22000, $2000 си е направо подарък  Mr. Green Остатъка се покри от застраховката. Нооо, представете си че бях без застраховка, както между в проче е голям процент от населението на САЩ. Е тогава да ми е яка гърбината. Плащам си ги тия пари като поп.
След раждането обаче се почна и административната разправия. Записахме детето към застраховката на мъжа ми. Започнаха да му удържат пари от веднага. Но се започна отхвърляне на сметките за бебето, а те валят. Нали знаете - консултации, ваксини, разболяло се нещо ... Та се започна обаждане без спир и разговори. Е след 3-4 месеца всичко се нареди и каквото трябваше си покриха, но не мина без нерви и проблеми.
Така че проблеми има навсякъде и в нормалните и не нормалните държави. Гледайте да сте здрави и да не се налага да се ползват здравните застраховки и осигуровки. Също не искам и се надявам да не ми се налага да разчитам на никоя държава, ното българската, нито американската, да си гледам детето.
Малко дълго стана, но реших да си напиша всичко.  Mr. Green

# 61
Пак да питам тези, които мислят, че децата са на държавата (питам с най-добри чувства): ами ако някога цялото ни семейство емигрира; ако децата ми, като порастнат, решат да живеят в друга държава; и .т.н.? Къде е гаранцията за самата държава?
Т.е. ако са "на държавата" не би трябвало да имаме тази възможност - малко като крепостничесткото право.
Затова не съм съгласна.

И аз пак да питам кой е казал, че децата са на държавата?
Децата не са на държавата, а живеят в нея и тя малко или много трябва им осигури нормален живот. (не говоря за пари, осигуровки и тем подобни) Нали затова има държава, нали затова се развива света. Не живеем на племена или всеки сам за себе си??!!?

# 62
Ако не си помогнеш сам, няма кой да ти помогне. Ако не си гледаш детето, няма кой да ти го гледа.

Не ми харесват такива теми.
Поради бурните промени в последните години ние, българите, се научихме на много хитрини. Една, от които е, щом нещо не е така, както на нас ни харесва, значи е виновна държавата. Да, ама не. И ако не се отърсим от тази "народопсихология" нещата няма да тръгнат никак на добре.
Говорите за безумието на бюрокрацията. Добре, признавам, много безсмислици има. Но да попитам - вие с колко бюрократични системи сте се сблъсквали? И защо мислите, че само в България търчането е лудо?
Като свой личен дълг, когато се захващам с нещо ново и непознато за мен, предварително проверявам какво ме чака. Какво се очаква от мен. И след това нямам проблеми.
Здравната система. Добре. Всяко стадо си има черните овце. Навсякъде. Както навсякъде има задръствания и невъзпитани шофьори. Държавата ни е дала избор. Можем да се възползваме от това, което тя ни предлага, можем и да откажем и да се обърнем към частния сектор. Пазарна икономика. Свобода голяма. Навсякъде е така. И понеже на нас ни се иска всеки месец да ни гледат на видеозон, а държавата не ни го осигурява, системата вече е лоша. Ами не е точно така. Ето, постът на Hitrusha. А има още много по тази тема, която ще ви убеди, че не сме в първобитното общество и че не само в "скапаната" ни държава е така.
А децата си ги гледаме ние. Кой както може, с каквото може.
Едно време парковете бяха пълни с пенсионери и кучета. Сега също има пенсионери и кучета, но някак се губят измежду многобройните детски колички. За мен това е едно огромно щастие. И си мисля, че не само инстинктът за самосъхранение и половите нагони напълниха парковете.
Още много мога да напиша по темата, но ще се въздържа, защото ще стане една дълга епопея.

Без лоши чувства. 

# 63

Извинявай, обаче не мога да се стърпя да не попитам ( във връзка с един постинг на предната страница ). На следващия ден, след като роди, дойдоха ли да те гримират? Laughing

# 64
Направо не ми се говори по темата - само мога да споделя, че не се чувствам особено щастлива майка когато сега (след определени непредвидени събития) ми се налага сама да отглеждам бебето си; да се чудя дали ще ми го вземат на ясли преди да е проходило, за да се върна на работа; да се връщам на работа когато детето е на 9 месеца, понеже със 180 лв не можем да живеем двама; да се моля за топла зима, за да не ми се налага да купувам лекарства и сметката за тока да не удари нови рекорди. И при всичко това да не съм сигурна какво ще вечерям, защото парите в джоба ми стигат само за детето...
А най-тъпото в цялата история е, че 20 години посветих на образованието си, вече няколко години работя в "добра" фирма и взимам "добри" пари - разбирайте осигуряват ме не на минимален доход и получавам малко повече от средната заплата за страната. И пак не стига... Явно аз нещо не съм нормалната.
А... и да не забравя големия жест за прираста - връщат ми годишно такава сума от вече платените данъци, с която мога да купя памперсите на детето за 1 "цял" месец. ..

# 65
  • САЩ

Извинявай, обаче не мога да се стърпя да не попитам ( във връзка с един постинг на предната страница ). На следващия ден, след като роди, дойдоха ли да те гримират? Laughing

Ох, да, извинете че пропуснах да напиша - не, никой не ме е гримирал и за такова чудо за първи път чух тук в тази тема   #Crazy  Mr. Green

# 66

Така е навсякъде, не виждам абсурд в държавата ни.

# 67
  • постоянно
Мило момиче,
абсурдите за майката са навсякъде. Живея в Белгия и тук абсурдите ми се струват повече. Имам по закон точно 3 и нито един повече видеозона. Бях ужасно грубо пребърквана непрекъснато, в резултат на което получих кървене в 4-ти месец. Получавам майчински 39 евро, при стотици евро данък всеки месец. За сравнение - 15 евро е пакет памперс, 15 евро кутия АМ. Никога никъде никой не ти отстъпва място в градски транспорт, на опашка в магазина, където и да било. В България никога не е било така. Ако искам спешен преглед, няма такъв. Трябва да чакам с месеци. Ако имам кървене, обяснявам по телефона какво ми е и ми се казва да си легна... Абе, отрицателните ми впечатления от чужбина с в пъти повече, така че не се настройвай лошо, за нещо, за което те уверявам, че навън е много често още по-лошо  Confused
Това с 39 евро на седмица ли е?

# 68
Мама на Ема,
Държавата за съжаление само преразпределя ( поне в този смисъл на държава). Тя няма собствени средства- парите й идват от нас. Колкото дадем, толкова ще преразпредели пак между нас. Слага се една летва на осреднена височина и тези под нея печелят, тези над нея губят.
За съжаление тук не се е чул гласа на майки, които никога не са работили, но пак получават помощ от държавата всеки месец. Нали техните пари идват от нашите вноски. Не можем да ги оставим да умрат. А тях ги има.
За това стана дума наскоро и в друга тема.
А по отношение на лекарите и отношението им....в никакъв случай не ги оправдавам. Имам обаче приятели лекари, около моите години. Единият съжалява вече че е избрал тази професия (ако беше жена бих казала че е в депресия) и как не, когато сме с година разлика във възрастта, завършихме заедно висшето си образование ( по едно и също време ) и сега неговата заплата е около 20 % от моята. И то не защото моята е толкова висока, а защото неговата е толкова ниска. Как да мотивираш този човек? И как да му кажа " търси допълнителни доходи" ? Другият преди известно време в приятелски разговор се оплака че някакъв пациент си направил фунийка от епикризи и си изтърсил пепелта от цигарите вътре ( на тея пациенти с белодробни проблеми, които се крият и пушат в болницата им викат карабатаци...) . Моят приятел каза че няма да пише повторно епикризи и аз се замислих какво ще стане с пациентите, на които са те и как ще ги изпишат. И всичко това защото здравната каса няма пари да наеме дори стажанти да водят документацията и да подреждат папки. Лекарите не са лекари, ами писари и то ниско платени.
А от опит в работата си знам че да накараш лекар да попълни формуляр е кауза пердута- не казвам че са глупави или нещо друго, просто не могат и това е.

# 69

На месец. Кой взима седмични майчински? Имам позната самотна майка, на помощи за безработни. Взима двойно на мойте  Laughing

# 70
  • постоянно

На месец. Кой взима седмични майчински? Имам позната самотна майка, на помощи за безработни. Взима двойно на мойте  Laughing
Аз вземам всяка седмица по £17.8 детски + маичинството от £110.5 за 20 седмици
За сравнение една кутия Аптамил е 6.90 пакет Хъгис е £5.00 Само с детските покриваш разходите на детето а с останалите плащам сметките.
Тук са се погрижили за децата- верно след 6 месеца нищо не ти плащат, но тогава ще мислим.
А  в България един Аптамил е 20 лв- колко маичинство и детски дават?
А ти не взимаш ли детски или нещо друго освен тези 39 евро?

Вили

# 71

За Англия съм се наслушавла. Нищо положително.  Stop
Не, не взимам друго, само това. Виж, когато те взимат, всичко трябва да е на мига и стриктно. Когато дават... има да си чакаш... Не искам да плюя или оборвам разни митове, но нека живущите в България не си мислят, че в чужбина е цветущо. Напротив  Naughty

# 72
Ако не си помогнеш сам, няма кой да ти помогне. Ако не си гледаш детето, няма кой да ти го гледа.

Не ми харесват такива теми.
Поради бурните промени в последните години ние, българите, се научихме на много хитрини. Една, от които е, щом нещо не е така, както на нас ни харесва, значи е виновна държавата. Да, ама не. И ако не се отърсим от тази "народопсихология" нещата няма да тръгнат никак на добре.
Говорите за безумието на бюрокрацията. Добре, признавам, много безсмислици има. Но да попитам - вие с колко бюрократични системи сте се сблъсквали? И защо мислите, че само в България търчането е лудо?
Като свой личен дълг, когато се захващам с нещо ново и непознато за мен, предварително проверявам какво ме чака. Какво се очаква от мен. И след това нямам проблеми.
Здравната система. Добре. Всяко стадо си има черните овце. Навсякъде. Както навсякъде има задръствания и невъзпитани шофьори. Държавата ни е дала избор. Можем да се възползваме от това, което тя ни предлага, можем и да откажем и да се обърнем към частния сектор. Пазарна икономика. Свобода голяма. Навсякъде е така. И понеже на нас ни се иска всеки месец да ни гледат на видеозон, а държавата не ни го осигурява, системата вече е лоша. Ами не е точно така. Ето, постът на Hitrusha. А има още много по тази тема, която ще ви убеди, че не сме в първобитното общество и че не само в "скапаната" ни държава е така.
А децата си ги гледаме ние. Кой както може, с каквото може.

Абсолютно на същото мнение съм.
Наистина напоследък държавата е виновна за всичко.
Преди всичко, ако нямам пари, няма да планувам отглеждането на дете.Това е отговорност, която изисква ,
за съжаление,не само много любов и всеотдайност, но и финансови средства-и то не за памперси и други преходни неща, а за подсигуряването на бъдещето на това дете.
Държавата да не би да е длъжна и следването в престижен университет да плати? Laughing

# 73
...
Държавата да не би да е длъжна и следването в престижен университет да плати? Laughing

Е, нали стана дума, че при комунизма всичко е можело - и 3 г. майчинство, и безплатно образование, и безплатни лекарства... Ама тя Държавата  ooooh! да не ги копае тези пари - бездънни кладенци няма, та затова сега ни е такова положението. Само дето веч психиката на много хора е променена и стоят, чакат и се оплакват... /не визирам никого/.

...
И аз пак да питам кой е казал, че децата са на държавата?
Децата не са на държавата, а живеят в нея и тя малко или много трябва им осигури нормален живот. (не говоря за пари, осигуровки и тем подобни) Нали затова има държава, нали затова се развива света. Не живеем на племена или всеки сам за себе си??!!?

Ами, ако нямам възможност да осигуря на децата си нормален живот /аз го разбирам като - отношение, сигурност, любов, образование и финансови средства, а нито едно от тези неща не може да ми ги осигури друг освен самата аз и човекът до мен/, просто няма да раждам - точно, защото не живеем на племена - в племето всички са се грижили за общите стада, за общите градини, за всички деца и т.н., а днешното общество се състои от семейства и има един термин "семейно планиране"...

# 74

Е, нали стана дума, че при комунизма всичко е можело - и 3 г. майчинство, и безплатно образование, и безплатни лекарства... Ама тя Държавата  ooooh! да не ги копае тези пари - бездънни кладенци няма, та затова сега ни е такова положението. Само дето веч психиката на много хора е променена и стоят, чакат и се оплакват... /не визирам никого/.

Да , ама и от комунизма бяхме недоволни...Ей  , няма угодия ,бре! Joy
Моля ви, някой от живеещите в чужбина, успокойте ме, че и там така плюят и се оплакват хората.Не искам да вярвам , че е характерна национална черта само на българите.

Ами, ако нямам възможност да осигуря на децата си нормален живот /аз го разбирам като - отношение, сигурност, любов, образование и финансови средства, а нито едно от тези неща не може да ми ги осигури друг освен самата аз и човекът до мен/, просто няма да раждам - точно, защото не живеем на племена - в племето всички са се грижили за общите стада, за общите градини, за всички деца и т.н., а днешното общество се състои от семейства и има един термин "семейно планиране"...

Ей точно такова нещо бях написала и аз , ама го изтрих, че веднага някой би ме пунтирал, че "като всички сме бедни в тая държава, дай да нямаме деца"....
Хич не ми се навлиза в спорове по тази тема....

Общи условия

Активация на акаунт