Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 903
  • 471
  •   1
Отговори
# 75
  • постоянно
...
Държавата да не би да е длъжна и следването в престижен университет да плати? Laughing

Е, нали стана дума, че при комунизма всичко е можело - и 3 г. майчинство, и безплатно образование, и безплатни лекарства... Ама тя Държавата  ooooh! да не ги копае тези пари - бездънни кладенци няма, та затова сега ни е такова положението. Само дето веч психиката на много хора е променена и стоят, чакат и се оплакват... /не визирам никого/.

...
И аз пак да питам кой е казал, че децата са на държавата?
Децата не са на държавата, а живеят в нея и тя малко или много трябва им осигури нормален живот. (не говоря за пари, осигуровки и тем подобни) Нали затова има държава, нали затова се развива света. Не живеем на племена или всеки сам за себе си??!!?

Ами, ако нямам възможност да осигуря на децата си нормален живот /аз го разбирам като - отношение, сигурност, любов, образование и финансови средства, а нито едно от тези неща не може да ми ги осигури друг освен самата аз и човекът до мен/, просто няма да раждам - точно, защото не живеем на племена - в племето всички са се грижили за общите стада, за общите градини, за всички деца и т.н., а днешното общество се състои от семейства и има един термин "семейно планиране"...
Значи Вие казвате ако нямаш пари- не раждаи така ли?Момичета ако  няма раждаемост няма да я има тази държава.Такива като вас , които могат да си го позволят не са  толкова разпространена "порода"
Ще ме прощавате но детето не трябва да бъде лукс придобивка  в едно семеиство- детето е да се продължи рода, да расте държавата, да се пише история.И тази държава трябва да стимулира това.
Вили

# 76
Ох , знаех си
 Joy

# 77

Мдааа, просто няма смисъл.
Ами, дайте тогава да се раждат деца, които после да ровят по кофите.
Следва продължение в стил "кой на кого е длъжен": на децата задължително трябва да се осигури последен модел телефон, поне 3-ма частни учители, кола за 18-тия рожден ден, апартамент за сватбата, къща за внуците и отрочетата да се дондуркат, докато родителите предадат Богу дух.
Типична БГ психология, вЕрвайте ми.
И не, не съм чак толкова богата, но искам децата ми да пишат своята история, а не моята или на държавата.
А тези, чиито деца са от смесен брак, чия история пишат? Към коя държава принадлежат? Хммм - аз съм такова дете и принадлежа на себе си, а очаквам единствено, когато си плащам за нещо, да получа нещо насреща /независимо дали става въпрос за покупка в магазин, здравна осигуровка или нещо друго/. Но не очаквам някой да ми плати, за да стана майка. Защото ако нямам желание, колкото и да ме стимулира държавата, няма тя да ми роди децата. И обратното, ако искам да имам деца, света ще обърна и пак ще имам /ето, решила съм да имам 3 деца и не чакам на някого - аз работя на 3 места, мъжът ми на 2 и правим всичко, за да живем повеч от добре при едни недобри родни условия и това е моят избор, а не на държавата - факт/.
И не вярвам отишлите в чужбина да очакват там някой да ги чака с отворени обятия или да им плаща, за да раждат деца и да се почесват по носа... Тогава защо еди-къде-си може да има едно мислен, а другаде друго? Хич не ми става ясно.
То и онази Димитрина с 10-те деца така ражда граждани на държавата и не плаща билетче за трамвая и сметките си за ток /за 1000-ди левове/, защото "възпитава граждани на държавата"  ooooh!.

# 78
Интересна тема... по-скоро интересен начин на мислене (поне за мен).
Много хора очакват здравеопазването да е безплатно. Така са свикнали. Лекарите за нищо ги нямат. Негативно им било отношението и били груби. Очакват като отидат при тях да ги посрещат с разперени обятия, да ги прегледат и обърнат внимание каквото те искат и най-накрая да си тръгнат без да питат дали изобщо нещо дължат за този преглед. Ама как, прегледът ТРЯБВА да е безплатен!!!! Те докторите семейства нямат, разходи нямат - за какво са им пари?!?!
Само ще попитам, не ме интересува кой какво работи и как се издържа, ама ако някой дойде на работното ви място, ползва от вашите продукти и услуги (плод на вашия труд) и реши, че това му се ПОЛАГА безплатно как ще реагирате?!? Ама това да се случва ежедневно, не инцидентно!
Смятам, че в този живот никой не е длъжен на друг! Човек за това има глава на раменете си, за да може да обмисли съответната ситуация и да прецени как може да се справи с нея, а не да мрънка за каквото и да било!
Родих дете след 9 години брак, защото искам да съм сигурна, че със съпруга ми ще можем да му осигурим поне необходимите неща. Не очаквам нито майка ми и баща ми да ми гледат детето, нито държавата....

# 79
Колко е здравната осигуровка в БГ? Докато работех там ми беше около 2.6 процента от заплатата. Едно нищо. Плащах май по 2 и нещо  Crazy
Сега плащаме по 800 лева за същото, а обслужването не мога да кажа, че е по-добро.
Плюят навсякъде държават си, то това е неизбежно  Laughing

# 80
Моля ви, някой от живеещите в чужбина, успокойте ме, че и там така плюят и се оплакват хората.Не искам да вярвам , че е характерна национална черта само на българите.

А не бе! Плюят и още как. В нашата фирма работят много чужденци. Идват от начало за 6 месеца по някой проект и изобщо не си тръгват. Остават тук, създават семейства ( кой от там приятелка си доведе, кой тук си намери....) и в тяхната си страна ходят само на гости. И плюят, плюят. Това било лошо, онова било лошо, а тук колко било хубаво.

# 81
Родих дете след 9 години брак, защото искам да съм сигурна, че със съпруга ми ще можем да му осигурим поне необходимите неща. Не очаквам нито майка ми и баща ми да ми гледат детето, нито държавата....
Само си представи че както сега разчиташ на себе си и на съпруга си - изведнъж оставаш абсолютно сама, ама вече си с дете.
И аз не исках никой да ми гледа детето и да се справяме двама, ама когато си един (сама мама) си е доста трудно. Не искам да ми помага държавата - само да не ми пречи - имам предвид че ако не ме подкрепя финасново, поне да не ме ограбва финансово...

# 82
Само си представи че както сега разчиташ на себе си и на съпруга си - изведнъж оставаш абсолютно сама, ама вече си с дете.
И аз не исках никой да ми гледа детето и да се справяме двама, ама когато си един (сама мама) си е доста трудно. Не искам да ми помага държавата - само да не ми пречи - имам предвид че ако не ме подкрепя финасново, поне да не ме ограбва финансово...
Мисля, че преодоляването на такава ситуация зависи от характера на самия човек. Как е възпитан и до колко е борбен. Съжалявам, че ти се налага съвсем сама да се бориш за двама, но така се е случило (по една или друга причина)
Свекърва ми е отгледала сам сама сина си. Животът е бил доста суров с нея. Дълга история, да не я разказвам... но тази жена колкото и да й е било трудно, винаги се е усмихвала и е гледала от веселата страна на нещата. Човек сам си прави живота такъв какъвто е!
Пожелавам ти нещата за теб да се обърнат в положителна посока и разчитай само на собствените си сили  Peace

# 83
[

А не бе! Плюят и още как. В нашата фирма работят много чужденци. Идват от начало за 6 месеца по някой проект и изобщо не си тръгват. Остават тук, създават семейства ( кой от там приятелка си доведе, кой тук си намери....) и в тяхната си страна ходят само на гости. И плюят, плюят. Това било лошо, онова било лошо, а тук колко било хубаво.

Добре ! Отдъхнах си...

Интересна тема... по-скоро интересен начин на мислене (поне за мен).
Много хора очакват здравеопазването да е безплатно. Така са свикнали. Лекарите за нищо ги нямат. Негативно им било отношението и били груби.

Аз изповядвам следното мнение по въпроса за здравеопазването:
РЕДНО е да бъде платено. И то с внимателно обмислени , ясни и фиксирани цени.
НО- във всички случаи,когато се касае буквално за животоспасяване - да бъде безплатно
или с възможност за по-късно и разсрочено плащане и пр,(когато се касае за операции, гълтащи материал и ресурси).
Крайно нехуманна е практиката да ти поддържат животеца,колкото да не умреш, но да не се предприема нищо, щото нямаш да платиш.
вярно е, че преди векове хората са умирали,защото не са имали пари за доктор,
но нали уж живеем в 21 век...
А че винаги ще има недоволни , е факт.

Малко се поотклоних от темата .

# 84
  • постоянно
Мисля че много от вас преиначават нещата
Кои говори тук  за " държавата да ти плаща" нещо , което не си заслужила?- нали плащат данъци  в България- те къде отиват?И колко пъти раждаш? 2- 3 ? А плащаш данък всеки месец , нали? Ето затова държавата после ти връща една Част от всичко платено във вид на майчинство- мамите говорят че размера на това майчинство не е достатъчно, което сигурно е така.
Някои спомена за това че нищо нямало безплатно на този свят и че едва ли някои очаквали да не си плащат за медицинските услуги.Че как да не плащат хората?! Нали здравната осигуровка  е точно за това?Или бъркам? Поне тук е заради това- после като отида да ми изследват кръвта не ми викат дай 2 лева ами ме питат за иншуранс номера ми.
Още някои каза нещо за децата на смесен брак- и аз съм едно такова(родена в Русия, израснала в България , а сега любовта ме доведе  в Англия) И аз се гордея  със себе си и това каквото съм- майка ми ни е отгледала с една заплата и ме  е направила ЧОВЕК.Не  е чакала да си купи кола, апартамент, вила по морето , по планината, банкова сметка пълна с парички ЧЕ тогава да ни роди.
Някои от мамите тук явно са от средната класа и си мислят че  с пари ще направят децата си ХОРА-  ще станат такива каквито ги направите  вие  а не парите.И пази боже да мислят един ден като вас, но да нямат този късмет да натрупат пари , че тогава и деца няма да си родят и така Родът Ви ще се затрие.Това ли ми казвате???

Вили

# 85

Някои от мамите тук явно са от средната класа и си мислят че  с пари ще направят децата си ХОРА-  ще станат такива каквито ги направите  вие  а не парите.И пази боже да мислят един ден като вас, но да нямат този късмет да натрупат пари , че тогава и деца няма да си родят и така Родът Ви ще се затрие.Това ли ми казвате???

Вили

Не . Никой не ти казва това, не виждам и реална причина да се изказваш така остро.
Прекалено залиташ в крайности.

# 86
Абсурди че има, има... но ще ми е много интересно ако болшинството, които пишат тук живеят в село или малък град...там нещата са коренно различни и хората нямат избор за много неща... и много по-трудно се живее,а деца пак се раждат и се отглеждат...

# 87
  • постоянно

Вили

Не . Никой не ти казва това, не виждам и реална причина да се изказваш така остро.

Така разбрах нещата от написаното- че преди да родиш деца трябва да натрупаш достатъчно пари за това.Извинявам се ако е прозвучало остро- но то така си беше описано.
Вили  bouquet

# 88

Вили

Абсолютно.
И четеш между редовете.
Нямам намерение да пиша повече в темата.
Жалко. Беше интересна, но коментари под формата на "някои", квалификации по отношение на класа и произход и т.н. не ми допадат.
И, ако отново прочетеш, ще видиш, че говоря за същото, за което и ти /за майчинството, осигуровките, заплащането и т.н./ - само дето ти започна доста да изместваш фокуса /и прочети отново - точно там е работата, че не мисля, че съм длъжна да дам на децата си коли, вили и апартаменти - дано имат глава на раменете и да си ги купят сами - аз ще им оставя, каквото имам, когато умра, но преди това ще им дам други неща - дай Боже да са нематриални/.
И не е важно да имаш нещо преди да имаш деца, важното е децата да те подтикнат да направиш нещо - в името на тях и на семейството ти /когато реших да имам деца, нямах дори собствен дом, но реших да имам и деца, и дом - постигнах го сама, а не ми го даде държавата - това говорех, а не друго/. Но само в името на рода, без покрив над главата и без работа, а само с чакане наготово, "защото някой ми е длъжен" наистина не бих родила дете. Това е.
А на Мама-на-Ема /понеже тя отвори темата/ пожелавам по-малко негативни емоции и повече позитивизъм, защото всеки от нас избира живота си и той е такъв, какъвто си го направим, а не какъвто ни го направят! Повече вяра в себе си и толерантност към другите!

Последна редакция: чт, 03 май 2007, 23:53 от azaf

# 89
  • постоянно
Не моля Ви аз ще спра да пиша -  вие си продължете.
Не съм искала да засегна никого- изразявам мнение.
Бъдете здрави!
Вили  Hug

Общи условия

Активация на акаунт