Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 789
  • 471
  •   1
Отговори
# 120
Judy само да те питам като почнат да те мотаят от една институция на друга и на края излиза, че едва ли не няма решение, кво прайм?
Като пример: работодателя казва, че ти е платил осигуровките, а в НОИ казват че не са платени и си играят с хората като ги препращат от едно място на друго и решение няма? Какво става тогава? Не всичко си има такова просто решение? А случаи такива има колкото си щеш.... А като се обърнеш към по горно ниво едва ли не ти се присмиват, каде си тръгнал ти, нали точно те са им родата и т.н.
Така че не мога да се съглася, че на всички проблеми е толкова лесно решението... Мотаенето и правенето на маймуна е патент на българските чиновници, а това че няма контрол от държавата си е неин проблем нали?

# 121
И на мен много пъти ми е докипявало до такава степен, че ми е идело да се изнесем цялото семейство от тази държава. Естествено, че има компромисни варианти. Но от "вратичките" се възползват само малцина.
И аз се чувствам обидена.

# 122
Между другото, на еднократна помощ при раждане на дете имат право абсолютно всички, дори и неосигорените майки.

# 123
Judy само да те питам като почнат да те мотаят от една институция на друга и на края излиза, че едва ли не няма решение, кво прайм?
Като пример: работодателя казва, че ти е платил осигуровките, а в НОИ казват че не са платени и си играят с хората като ги препращат от едно място на друго и решение няма? Какво става тогава? Не всичко си има такова просто решение? А случаи такива има колкото си щеш.... А като се обърнеш към по горно ниво едва ли не ти се присмиват, каде си тръгнал ти, нали точно те са им родата и т.н.
Така че не мога да се съглася, че на всички проблеми е толкова лесно решението... Мотаенето и правенето на маймуна е патент на българските чиновници, а това че няма контрол от държавата си е неин проблем нали?
От университета казваха че са ми платили осигуровките, от НОИ- че не са. Отидох в университета, взех служебна бележка, с нея отидох в НОИ и нещата се оправиха.
Проблемът беше решен.
Аз съм допускала грешки в работата си. Коя от нас не е?
Заради моя грешка един камион преседя на митнически склад 24 часа повече от необходимото. Това дали спада към абсурдите в държавата ни или е просто човешка грешка?

# 124
ela79 кураж мамче, точно това исках да кажа - изобщо не ставаше въпрос за пари и т.н както се опитаха да изместят темата. Болката е голяма от това дететце да не е добре, а в днешния свят, където науката е толкова напреднала и може да се предодвратят доста такива случаи защо трябва да се оставяме на случайността. Много ясно ще си платиш, ще си направиш изследвания, но кой да те насочи. Разбира се на може човек да знае всичко. И се случват много такива случаи, което е много жалко. И някой се опита да защити докторите че нямали парички, това причина ли е да не погледат нуждаещ се човек който няма пари. За колко случаи знам ама няма време толкова да пиша ама ми е много болно, защото това не е нещо обикновенно а става въпрос за здравето и живота на хора, на деца. Трябва ли това да е бизнес. Не мога да отрека че има и много добри доктори...Но има и добри доктори, които са добри когато си платиш под масата, иначе ще те оставят да умреш като куче. И това го има, може да не ви се вярва.
Точно и аз така се чуствам пред колеги и шефове, сякаш съм виновна че искам да имам дете.
И другото което много ме подразни в мненията на някои хора, че трябва да си готов и тем подобни и тогава да създадеш дете. В такъв случай само богатите ли трябва да имат деца!!!!! И аз чакаш да имам пари, да мога да осигуря детето си, но докога да чакам като става на 40 ли да раждам? Или изобщо да не раждам? Абе нямам думи...
Вообще не искам да се включа в дебата за пари,обезщетения и тем подобни.За мен е важно единствено адекватната лекарска намеса,която липсва в България.Може и да съм крайна,но не мога да съм друга след всичко случило се.И иска да кажа на всички майки-не се ядосвайте за глупости и за неща които трудно бихте променили.Важно е децата ни да са живи и здрави и нищо друго няма значение...

# 125
Понеже съм самоосигуряваща.
Бях си внесла осигуровки за болнични и т. н. ..всичко както трябва,но съм пропуснала да подам ЕДНА ДЕКЛАРАЦИЯ.
МЕ НАКАРАХА ДА ВЪРНА АБСОЛЮТНО ЦЯЛОТО МАЙЧИНСТВО НА ГОЛЯТО МИ ДЕТЕ ,КАКТО И ЕДНОКРАТНАТА ПОМОЩ ЗА РАЖДАНЕ И
ДЕТСКИ ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА.
Не получих абсолютно никаква подкрепа от Министерството на труда и социалната политика.
Не ми се пише повече ,че ми е болно
.

Понеже си спомням случая от Майчинството - счетоводно, мисля, че доста некоректо сте описала ситуацията. Неподаването на декларация ( една, пет, няма значение ) е закононарушение и се наказва дори и със затвор. Еднократната помощ цза раждане не могат да ви накарат да я върнете, но ако имате задължения към държавата, могат да не ви я изплатят, а с нея да покрият част от тези ви задължения. Вероятно същото е и със майчинството ви.

Понякога доста некоректно се споделят случките. Имаше една майка, която тръбеше из темите, че тя се била осигурявала на висока заплата, обаче държавата я била извозила, защото вече не се взимал дохода 6 месеца назад, а 12 месеца назад и колко била прекарана тя. Като се поразрових в случая се оказа съвсем друга картинка. Почнала мацката работа на въпросната висока заплата и излязла в болничен. И на практика не се е осигурявала на тази заплата 6 месеца, както разказваше, а нямаше и 2 месеца осигуровки на тази заплата. Обаче, що пък да не поплюем малко и да си изопачим нещата така, че да звучат в наша полза...

Не е коректно така.

# 126
Между другото, на еднократна помощ при раждане на дете имат право абсолютно всички, дори и неосигорените майки.
Не става .
Еднократна та помощ можеш да си я поискаш до три години.
А нещата в моя случай се получиха сле д три години 20 дена .
За двадесет дена изтървах правото си да получа еднократната помощ при раждане.
Явно след три години майката забравя че е родила а детето ,че се е родило Confused

# 127
Не става .
Явно след три години майката забравя че е родила а детето ,че се е родило Confused

Ееее, извинявай, ама 3 години имаш да я вземеш тази помощ! И това ако е малък срок. Това си е законна давност. както например за данъците, които ти дължиш на държавата - 5 години. Ако дойдат след 5 години и 20 дена - нищо не могат да ти вземат.
Айде стига глупости. Как пък 3 години не ти стигнаха да се организираш да си поискаш парите, а сега държавата ти е виновна.

# 128
Бях си внесла осигуровки за болнични и т. н. ..всичко както трябва,но съм пропуснала да подам ЕДНА ДЕКЛАРАЦИЯ.
МЕ НАКАРАХА ДА ВЪРНА АБСОЛЮТНО ЦЯЛОТО МАЙЧИНСТВО НА ГОЛЯТО МИ ДЕТЕ ,КАКТО И ЕДНОКРАТНАТА ПОМОЩ ЗА РАЖДАНЕ И
Не получих абсолютно никаква подкрепа от Министерството на труда и социалната политика.
.

Понеже си спомням случая от Майчинството - счетоводно, мисля, че доста некоректо сте описала ситуацията. Неподаването на декларация ( една, пет, няма значение ) е закононарушение и се наказва дори и със затвор. Еднократната помощ цза раждане не могат да ви накарат да я върнете, но ако имате задължения към държавата, могат да не ви я изплатят, а с нея да покрият част от тези ви задължения. Вероятно същото е и със майчинството ви.

Понякога доста некоректно се споделят случките. Имаше една майка, която тръбеше из темите, че тя се била осигурявала на висока заплата, обаче държавата я била извозила, защото вече не се взимал дохода 6 месеца назад, а 12 месеца назад и колко била прекарана тя. Като се поразрових в случая се оказа съвсем друга картинка. Почнала мацката работа на въпросната висока заплата и излязла в болничен. И на практика не се е осигурявала на тази заплата 6 месеца, както разказваше, а нямаше и 2 месеца осигуровки на тази заплата. Обаче, що пък да не поплюем малко и да си изопачим нещата така, че да звучат в наша полза...

Не е коректно така.

ZinaSt ,става въпрос за декларацията , за това ,че започвам да се осигурявам върху големия процент.
А самите ми осигуровки върху болнични и т.н. си бяха внесени коректно.
Минах през цялостна ревизия ...проблема ми е този .Декларацията.
А осигуровките които бях внесла държавата ми ги върна.

# 129
 Вообще не искам да се включа в дебата за пари,обезщетения и тем подобни.За мен е важно единствено адекватната лекарска намеса,която липсва в България.Може и да съм крайна,но не мога да съм друга след всичко случило се.И иска да кажа на всички майки-не се ядосвайте за глупости и за неща които трудно бихте променили.Важно е децата ни да са живи и здрави и нищо друго няма значение...
[/quote]
Е те това е най-важното Hug

# 130

Има си начини. Рокси ви е написала единя. Друг начин е да подадете жалба в деловодството на НОИ. От там ще разпоредят ревизия и ще накарат работодателя ви да плати осигуровките, ако не ги е платил. Има не един или два случая такива и доста от тях са се разрешили бързо и в полза на служителите, при това без въпросните служители да са някой на някой, който познва някой....
Дори наскоро една майка, на която помагах за подобен проблем сподели, че са насрочили ревизия на работодателя и и тъй каот ревизията се е проточила, от НОИ са и изплащали обезщетението докато ревизията приключи, а след това отново е започнала да получава сумите от работодателя си. И това една съвсем редова служителка без връзки в НОИ.

# 131
Не става .

Ееее, извинявай, ама 3 години имаш да я вземеш тази помощ! И това ако е малък срок. Това си е законна давност. както например за данъците, които ти дължиш на държавата - 5 години. Ако дойдат след 5 години и 20 дена - нищо не могат да ти вземат.
Айде стига глупости. Как пък 3 години не ти стигнаха да се организираш да си поискаш парите, а сега държавата ти е виновна.

Всъщност ревизията ми беше направена тогава.За това съм пропуснала този период.
Вина не търся.Вината си е моя ,че не съм подала тази декларация.

# 132
.

Не е коректно така.

ZinaSt ,става въпрос за декларацията , за това ,че започвам да се осигурявам върху големия процент.
А самите ми осигуровки върху болнични и т.н. си бяха внесени коректно.
Минах през цялостна ревизия ...проблема ми е този .Декларацията.
А осигуровките които бях внесла държавата ми ги върна.

Еми че то това е най-важното. Дори и да си внесеш осигуровки, ако не подадеш декларация, нищо не правиш. Осигуровките стоят като надвнесени просто. Не може да не подаваш декларация. Неподаването на тази декларация също е нарушение. Азо ако съм работодател, мога всичко да си внасям на служителите, но ако не подам декларациите, все едно нищо не ги осигурявам. Не можа да не подадеш декларация. това не е малък пропуск. Това е нарушение на закона.
Въпреки че, аз си спомням и за една друга неподадена декларация за една фактура, но нищо.

# 133
Всъщност темата се изчерпа- на всички ни се случват нещастия, само че не държавата е виновна за повечето от тях.
Аз лично се подразних от формулировката на темата и се опитах да изложа разумни аргументи.
Толкова.

# 134
Не става .

Всъщност ревизията ми беше направена тогава.За това съм пропуснала този период.
Вина не търся.Вината си е моя ,че не съм подала тази декларация.

Три години ревизия няма!

Общи условия

Активация на акаунт