Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 674
  • 471
  •   1
Отговори
# 300
  • постоянно
Аз пък си мислех, че темата касае абсурда да си майка в България... Grinning. Мисля, че всеки чете достатъчно из Форума като черпи както позитивни, така и негативни впечагления. Самият факт, че момичето е отишло на БХС, означава, че чете и се информира достатъчно. И не смятам, че трябва да подценяваме околните до такава степен, че да считаме, че собственото ни мнение ще окаже решаваща роля върху психиката и поведението им. Аз, например, чета много мнения, но си формирам собственото становище избирателно. Може би има и други, за които с малкото прочетена информация се изчерпва даден въпрос. Но при всички положения всеки има право да види и двете страни на проблемите, едностранчивото представяне на обстоятелства си е чиста манипулация на мнението... Grinning

Ами добре, дай сега да и разкажем за всичко лошо, което може да се случи. За това, че 1% от ражданията са с летален изход - за майката, за детето или и за двамата ( и това не само в България, това е статистика в световен мащаб ). Дай да и разкажем за преждевременните раждания, за проблемите на недоносените деца, за това как може едно раждане да продължи и денонощие, за това как може след секцио да я зашият лошо, да се получи срастване и да се наложи да и отстранят матката ( това се случи на моя приятелка, родила в Белгия. Правя уточнението, за да не започнеш пак с безотговорните български лекари )...дай да и разкажем. Със сигурност ще я успокоим. Тя затова си споделя жената, за да и кажем ние, че може и по-зле да стане.

Ей, аман от негативисти!Понякога хората имат нужда просто да им вдъхнеш увереност, че нещата ще се оправят и лошото е зад гърба им. Може и да не се окаже така. Може лошото тепърва да предстои, но не можем да живеем живота си в постоянен страх да не стане по-лошо. Така изобщо не живеем. Така само се страхуваме и пропускаме всички хубави неща, които ни се случват.

Няма друга страна, в която да има поговорка " Много хубаво не е на хубаво"! Няма друга страна, в която да има суеверие, че ако много се смееш - ще плачеш!
Но едва ли има и такава , която да казва "Като ти се плаче= смей се"
 HugДа мислим позитивно е едно, до да летим в облаците- съвсем друго.Както спомена Дорка76 това маиче сигурно  само е  изчело повечето теми тук и е наясно с това какво се е случвало на мамите от форума.
Leiche, в крайна сметка ТИ си взела наи-правилното за теб и твоето дете решение .Пожелавам ти леко раждане и здраво бебче.В крайна сметка лесно или трудно раждането не  е  това което помниш завинаги- запомняш моментите  с малкото пухкаво същество в скута ти.Наслаждавай се на бременността си!Вили

# 301
Като ти се плаче - смей се е индийска поговорка.  Laughing

# 302
  • постоянно
Като ти се плаче - смей се е индийска поговорка.  Laughing
Зинче  без да ме разбираш погрешно сега ще ти кажа какво е казал  кардиологът на майка ми.
След прегледа  я е попитал кога за последен път е плакала?Тя  е отговорила че не си спомня.
Доктора е обяснил че  е важно човек да плаче, по този начин  изпуска напрежението от тялото си и  "сърцето не страда" толкова, колкото ако таиш и се правиш на герои.
И наистина  е така:Аз когато родих, загубих и погребах детето си плаках  с дни ,нощи и с месеци  и сега със сигурност мога да ти кажа че ако се бях смяла щях да завърша в mental house(лудницата)
Днес съм горда майка и имам повод за черпавка- Сам се обърна днес за 1-ри път от корем по гръб. Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Нека денят ви бъде изпълнен с хубави емоции!
Вили

# 303
Не успях да изчета цялата тема, но я прегледах в общи линии. Искам да се съглася с абсурда да си майка в тази държава! Преди 20 дена станах майка за втори път. И този път за разлика от пътвия усетих истинската радост от раждането на едно малко човече. Причината не е в това, че първият път не е било осъзнато и т.н., и двете бременности са ми планирани и желани. Причината е, че сега си платих за раждането! Оказа се, че ужасът, който съм преживяла при ппървото раждане е можел да ми бъде спестен, но тъй като не бях "НИЧИЯ" в болницата ме оставиха да се мъча.
Много дълго мислих дали да платя за това раждане или не - осигурителният ми доход е над 1000 лв., т.е. здравната ми осигуровка е доста добра, но въпреки всичко си платих и си платих. Платих за спокойствието. Та питам -  защо се налага да плащам при положение, че плащам солидно здравни осигуровки!
Някой беше писал че в БГ има частни здравни и пенсионни фондове - има само пенсионни фондове. Има идея от догодина да се въведът и допълнително здравно осигуряване, но здравният министър е против, тъй като нямало да могат всички да се осигуряват, т.е. няма да сме равнопоставени!
Освен това изобщо не съм съгласна с моите осигуровки да се плаща на мургавите ни събратя, които въртят бизнес с децата си.
Също така не съм съгласна, че ние сме хората които трябва да направим нещо, да ние може да искаме това да се случи, но има едно хора наречени политици, които взимат решенията какво и кога да се случи!
В страните от западна Европа и САЩ, майчинството е доста по-малко от нашето, но там доходите на единият член от семейството са достатъчни да се издържа цялото семейство. Също така след като се роди бебчо получават една доста добра сума, а не 200 лв, както тук. И най-важното не си получават майчинството 2 месеца след като се роди бебето!
Цялата система е абсурдна - наистина не разждаме децата си на държавата, но тези деца живеят в тази държава, и те са дивидент за тази държава, може малко грубо да звучи, но това е самата истина.

# 304
Честито за хубавата емоция   bouquet
Не отричам, че трябва да се плаче. Аз самата плача и то по различни причини, не само от болка и мъка.
Хубаво е да се плаче. Не съм казала, че не е. Напротив, емоциите трябва да се изразяват. Всички емоции. Тези, които не изразяват емоциите си, за мен са повредени хора.

# 305
  bouquet
Не успях да изчета цялата тема, но я прегледах в общи линии. Искам да се съглася с абсурда да си майка в тази държава! Преди 20 дена станах майка за втори път. И този път за разлика от пътвия усетих истинската радост от раждането на едно малко човече. Причината не е в това, че първият път не е било осъзнато и т.н., и двете бременности са ми планирани и желани. Причината е, че сега си платих за раждането! Оказа се, че ужасът, който съм преживяла при ппървото раждане е можел да ми бъде спестен, но тъй като не бях "НИЧИЯ" в болницата ме оставиха да се мъча.
Много дълго мислих дали да платя за това раждане или не - осигурителният ми доход е над 1000 лв., т.е. здравната ми осигуровка е доста добра, но въпреки всичко си платих и си платих. Платих за спокойствието. Та питам -  защо се налага да плащам при положение, че плащам солидно здравни осигуровки!
Някой беше писал че в БГ има частни здравни и пенсионни фондове - има само пенсионни фондове. Има идея от догодина да се въведът и допълнително здравно осигуряване, но здравният министър е против, тъй като нямало да могат всички да се осигуряват, т.е. няма да сме равнопоставени!
Освен това изобщо не съм съгласна с моите осигуровки да се плаща на мургавите ни събратя, които въртят бизнес с децата си.
Също така не съм съгласна, че ние сме хората които трябва да направим нещо, да ние може да искаме това да се случи, но има едно хора наречени политици, които взимат решенията какво и кога да се случи!
В страните от западна Европа и САЩ, майчинството е доста по-малко от нашето, но там доходите на единият член от семейството са достатъчни да се издържа цялото семейство. Също така след като се роди бебчо получават една доста добра сума, а не 200 лв, както тук. И най-важното не си получават майчинството 2 месеца след като се роди бебето!
Цялата система е абсурдна - наистина не разждаме децата си на държавата, но тези деца живеят в тази държава, и те са дивидент за тази държава, може малко грубо да звучи, но това е самата истина.

Браво! Много хубаво го каза! Честито бебче! Много да те радва!  bouquet

# 306
В страните от западна Европа и САЩ, майчинството е доста по-малко от нашето, но там доходите на единият член от семейството са достатъчни да се издържа цялото семейство.

Така ли? Точно в страните от  Западна Европа и САЩ е абсолютно нормално да се работи на 2, дори 3 работи, за да се покрият разходите. Особено ако не си с добро образование. Само че там образованието не е като нашето. Безплатно, общо достъпно. Само който го е домързяло или не му се е учило, само той да не е изкарал по някое друго висше. Там образованието е скъпо. Не всеки може да си го позволи. С години хората изплащат кредитите си от висше образование. Затова, когато имаш диплома за висше образование, тя значи нещо и ти носи по-високи доходи. Когато нещо е безплатно и общо достъпно, то не може да носи големи дивиденти. Но...това с образованието е отделна тема.

# 307
Частни здравни фондове има- аз се осигурявам и в такъв, фонд Доверие. Тъй като е отскоро за моя радост все още не съм им ползвала услугите и не мога да изкажа конкретно мнение или впечатление ( така или иначе дори и да има проблем, едва ли ще е по вина на държавата).
А иначе- и в моето семейство доходите на мъжа ми биха били достатъчни да живеем . Едва ли е само в моето. Както и едва ли във всички семейства в САЩ/ ЕС доходите на единия стигат за цялото семейство.
Децата не са дивиденти на държавата, защото ако ни няма нас държавата няма да има разходи.
Те са наши "дивиденти" ( макар че не ми харесва тази формулировка), защото ако те не работят утре ние няма да имаме пенсии. И преди да ме апострофирате за индивидуалното пенсионно осигуряване- само индивидуално има в една единствена страна в света и тя не е в цъфтящо икономическо положение. Навсякъде част ( по голяма или по малка) от пенсиите се изплаща от следващите поколения работещи. Така че ако децата са нечии дивиденти, те са само и единствено наши.

# 308
Имах търпението да прочета цялата тема. Не очаквах такива разгорещени спорове. Мен по ме вълнува друг един фактор. За Жените, които искат да станат майки, но по лични или здравословни причини не могат. Има два варианта за тях. Единият е оплождане инвитро, а другият да си осиновят дете. И за двата варианта държавата прави спънки. Ако имаш повече пари /но повечето от жените нямат/, се подлагаш на инвитро. Дали ще стане от първия път, един господ знае. Ако стане - добре. Но ако не стане.... Ако няма повече пари за втора манипулация. Защо няма закон ли, кво ли в това здравно министерство, с което забременяването инвитро да се поема от здравната каса? Защо? Е как се поощрява по този начин майчинството и изграждането на нация.
При другия вариант - осиновяването. Ами и там същата работа. Децата си висят по домовете, има хора които искат да ги осиновят, но системата ни е такава, че всичко ще стане евентуално чрез мното нерви, много пари и някъде във времето.
Няма улеснение за нищо. Бюрокрация отвсякъде. Гледат да те стъпчат както могат ooooh!

# 309
За инвитро оплождането не давам мнение, тъй като не съм запозната с фактическата обстановка. Поради това нямам право да обсъждам ситуацията у нас. Така е по- честно. Само по тази част ще вметна- закон има, пари- няма. А няма, защото парите не стигат за нищо, поради подробно изложеното в настоящата тема, да не повтарям мотиви, че не е интересно.
Сега да кажа за осиновяването- поради професията ми се позапознах и с този проблем. В чужбина е не по- малък. От нашия дом за деца идват предимно осиновители от чужбина. децата са в по- голямата си част с малцинствен произход и това стъписва българските осиновители /факт/. Това обаче е далеч по- малка пречка за чужденците. Предимно те осиновяват такива деца. Причината е, че и при тях осиновяването не е лесно разрешим въпрос. Затова чужденци и от ЕС и от САЩ и Канада прибягват до нелегални методи за "сдобиване" с дете. Ако при тях положението беше розово нямаше да ходят по Филипините и в азиатските страни, за да си търсят дечица. Българинът рядко би си взел обаче негърче, азиатче, ромче и т.н. Той си има скрупули и това не може да се отрече.
По домовете висят основно и деца, за които родителите /български граждани/ не са подписали съответните документи, даващи право друг да ги осинови. Държавата не може насила да вземе едно дете от майка му, освен ако последната не бъде лишена по съдебен ред от родителски права, и да го даде на друго лице. Приемните семейства са сравнително нов институт у нас, но това не е равнозначно на осиновяване. Когато човек иска да има дете, а не може той най- често желае да осинови такова, а де бъде приемен родител /факт/.

# 310
  • постоянно
Частни здравни фондове има- аз се осигурявам и в такъв, фонд Доверие. Тъй като е отскоро за моя радост все още не съм им ползвала услугите и не мога да изкажа конкретно мнение или впечатление ( така или иначе дори и да има проблем, едва ли ще е по вина на държавата).
А иначе- и в моето семейство доходите на мъжа ми биха били достатъчни да живеем . Едва ли е само в моето. Както и едва ли във всички семейства в САЩ/ ЕС доходите на единия стигат за цялото семейство.
Децата не са дивиденти на държавата, защото ако ни няма нас държавата няма да има разходи.
Те са наши "дивиденти" ( макар че не ми харесва тази формулировка), защото ако те не работят утре ние няма да имаме пенсии. И преди да ме апострофирате за индивидуалното пенсионно осигуряване- само индивидуално има в една единствена страна в света и тя не е в цъфтящо икономическо положение. Навсякъде част ( по голяма или по малка) от пенсиите се изплаща от следващите поколения работещи. Така че ако децата са нечии дивиденти, те са само и единствено наши.

Ако ви няма вас няма да я има и държавата!

# 311
Judy, цитирала си ме неправилно или още по-точно въобще не си ме цитирала в предпоследното си мнение, макар че името ми фигурира  Grinning.
Вили, ужасно съжалявам, мила, за случилото се с теб. Сигурно няма по-голяма болка от тази да загубиш дете... Hug Дано никога не разбера какво е...

# 312
Цитирала съм Зина, просто тя пък е цитирала теб, а аз да не става натрупано съм махнала горната част.
Пиша по това, което точно Зина казва. Laughing Даже собственото ми мнение излезе като мой цитат, ама дано е ясно, че е мое мнение, а не на някой друг....

# 313
  • София
Обаче друго ще ви разкажа за болниците на запад, което ми е останало като спомен. Имам колега французин. Веднъж, докато играеха футбол с другите колеги, се контузи лошо. И веднага го закарах до Пирогов. Мен от Пирогов тръпки ме побиват. Ужас ми е да влизам там. И през цялото време си мисля как ще реагира момчето на гледката и на опашките и на....абе на всичко. 45 минути седя на земята пред кабинета на хирурга, защото не можеше да стои прав ( толкова му беше лошо ). И като си тръгвахме, за моя огромна изненада ми каза, че толкова хубаво спешно отделение с такова добро обслужване във Франция безплатно няма! Без да се шегува и иронизира. Каза, че там в държавното спешно отделение е отвратително. В сравнение с там, Пирогов бил като частна болница.

ооо, много яко се е пошегувал с вас тоя французин!

понеже съм била във френска болница - и частна и държавна - да те уверя, че това изобщо не отговаря на истината. по някаква причина, човекът ви е говорил неистини.

а на ония, дето са се запътили към други държави и не са наясно, да кажа - няма да ви е по-лесно да сте майки и там. не се надявайте.

# 314
  • постоянно
Judy, цитирала си ме неправилно или още по-точно въобще не си ме цитирала в предпоследното си мнение, макар че името ми фигурира  Grinning.
Вили, ужасно съжалявам, мила, за случилото се с теб. Сигурно няма по-голяма болка от тази да загубиш дете... Hug Дано никога не разбера какво е...

Благодаря ти за милите думи Дорка76 Hug

Общи условия

Активация на акаунт