Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 700
  • 471
  •   1
Отговори
# 330
Не мога да се сдържа..............................
ZinaSt и azaf, нещо не ви виждам коментарите по извадката на Мама Цоцоланка?
Дали децата родени в тези държави са само на родителите си и защо ли, разбираш ли, тези държави дават такива пари за родените деца???
А-а-а-а-а- сетих се! Това не са нормални държави! Шъ знаиш!
Айде, чакам отново забележки и  коментари..... нали всичко знаете!!!!

# 331
Дали децата родени в тези държави са само на родителите си и защо ли, разбираш ли, тези държави дават такива пари за родените деца???

Какви пари, бе пиле! Ти знаеш ли колко са 250 лири в Англия? Два пъти в живота на детето му давали по 250 лири! Страшна далавера! Пари за семки са 250 лири.

Да не говорим, че освен тези няколко държави в света има още много, много....То е много лесно, като решиш да пишеш, че в другите държави е по-добре и да си извадиш 10 държави, с които уж го доказваш. А за останалите стотици държави, в които не дават дори и това, което дават тук, не се пише. Защото не е в полза на тезата, която защитаваме...Ама не се прави така.

Сега ще ти дам коментар.
В Ирландия давали 1900 евро. Обаче ги давали на 3 пъти. По 600 евро на всеки 4 години. По 150 евро на година се падат. Далавера от всякъде просто! Айде да ходим там. Ако си направиш елементарна сметка ще видиш, че се падат по 12,5 евро на месец. Което не е много повече от тукашните помощи за отглеждане на деца. Помощите тук са 20 лева, а пък в Ирландия давали 24! Обаче колко струва АМ в Ирландия, не пише....

В Англия има давали по 14 лири на седмица. и какво можеш да купиш с тях? Два чифта ританки!

А ти имаш ли представа колко струва обучението в тези държави? А детските градини? Това, за което тук не плащаш ( образованието говоря ) там струва купища пари. Тези 14 лири...ще му стигнат за две тетрадки най-много. Защото висшето образование, което тук е около 300 лева на година, там е около 30 000 лири на година, мила. И тези 14 лири на седмица хич не ти помагат. Ама хич!

Ето Вили ти е писала какво дават в Англия. 6 седмици ти дава пари. После още 20 седмици ти дават някаква смешка ( защото тази сума от 112 лири е смешна наистина ) и толкова. Няма 315 дни, няма до 2 години няма после и 6 месеца неплатен отпуск. 26 седмици. Ако искаш раждай, ако не искаш - недей. Голям стимул, че докато детето ти стане на 18 вече ще има по сметката си 500 лири държавни пари. Направо му се решават всичките проблеми с 500 лири. А искаш ли да ти кажа колко осигуровки и данъци плащат майките и бащите там. Защото мила, в страните на запад няма осигуровки на МРЗ, няма аз плащам 35%, а работодателя останалото- Всичко е 50 на 50. Половината им заплати отиват в държавния бюджет. Всеки месец. И то реалните им заплати. Такова, осигуровка на МРЗ и другото на ръка - няма го там.И когато и тук спре да го има, тогава и тук ще има пари за нормални помощи.

В някакъв град в Италия давали 10 000 евро. Ама това си е решение на градската управа. Имат бюджет - дават. То и в България има един град, в който до скоро даваха по 2 000 лева еднократна помощ за раждане, а сега вече разбрах, че са почнали по 3 000 да дават. Имат си пари хората в общинския бюджет - дават.

Искаше коментар - получи го.

Последна редакция: чт, 10 май 2007, 22:18 от ZinaSt

# 332
SinaSt - страшна си! Поздравления!! newsm17 newsm51

# 333

Не съм Sina. И не съм страшна.

# 334

Извинявай, ZinaSt - правописна грешка! Страшна го казах като комплимент, в смисъл че много правилно разсъждаваш и защитаваш позицията си. Като се замисля,промени и моето мнение за Б-я.   bouquet

# 335

Извинявай, ZinaSt - правописна грешка! Страшна го казах като комплимент, в смисъл че много правилно разсъждаваш и защитаваш позицията си. Като се замисля,промени и моето мнение за Б-я.   bouquet

Мога само да се радвам, ако наистина е така.

# 336
Какви пари, бе пиле! Ти знаеш ли колко са 250 лири в Англия? Два пъти в живота на детето му давали по 250 лири! Страшна далавера! Пари за семки са 250 лири.

В Англия има давали по 14 лири на седмица. и какво можеш да купиш с тях? Два чифта ританки!

А ти имаш ли престава колко струва обучението в тези държави? А детските градини? Това, за което тук не плащаш ( образованието говоря ) там струва купища пари. Тези 14 лири...ще му стигнат за две тетрадки най-много. Защото висшето образование, което тук е около 300 лева на година, там е около 30 000 лири на година, мила. И тези 14 лири на седмица хич не ти помагат. Ама хич!

точно така е! Браво Зина! Лошо е да се плюе по собствената държава, без да се прави сравнение с другите страни по света. Елате в чужбинския форум и питайте там майките как се справят с 6 седмици майчинство в Англия или с по 4 месеца май във Франция беше. В Канада пък майчинството е година, и ти плащат 55% от заплатата, а не 90% както е в Бг. Да не говорим за цените на градините по света, и особено в "белите д-ви". Половината от едната заплата отива за градина на ЕДНО дете, ако решиш да имаш второ и не изкарваш кой знае каква заплата, е по-добре да си седиш у дома и да си ги гледаш, по евтино излиза. Няма екстри като 40 лева на месец за градина, има 800 евро или 1000 долара. Това е същото като детската градина в Бг да струва около 300 лв на месец при заплата от около 600.  Ако ти изнася. Да не говорим за 3 години майчинство, аз такова нещо не знам да има другаде освен в България. За образованието няма какво да говорим, Зина го е казала чудесно. Оценете нещата които имаме в Бг, преди да гледате на запад. И там не са цъфнали и вързали, но хората по-малко се оплакват и повече действат за решаването на проблемите си Peace

# 337
# 338
  • Пловдив
Силви - подкрепям те - наистина трябва да оценим какво имаме.
А и ще сме по-щастливи, ако гледаме на това, което имаме , отколкото на това, което го нямаме.

А че има неуредици - така е! И то много неуредици - но питали ли сте се защо тези страни, в които неуредиците са по -малко са на това положение?

# 339
Силви - подкрепям те - наистина трябва да оценим какво имаме.
А и ще сме по-щастливи, ако гледаме на това, което имаме , отколкото на това, което го нямаме.

А че има неуредици - така е! И то много неуредици - но питали ли сте се защо тези страни, в които неуредиците са по -малко са на това положение?
да, ама колко хора го правят? като че ли чуждото е все по-сладко Simple Smile Зина много добре го е обяснила, понякога е хубаво да се замисляме над цифрите и приказните примери от другите страни, щото накрая се оказва че и нас е същото, ако не и по-добро.
Неуредици има навсякъде, е, по принцип на запад малко по-малко като че ли... защо е така не знам, прави ми впечатление обаче че хората вместо да мрънкат като нас, си търсят правата. Ходят, питат, пишат молби и в крайна сметка повечето от тях си решават проблема. Вместо да реват че градините им са скъпи ( което е безспорен факт ) хората търсят начин да си ги позволят - било с друга по-добре платена или почасова работа. Така е и с всяко нещо де, само давам пример.

# 340
  • постоянно

Да не говорим, че освен тези няколко държави в света има още много, много....То е много лесно, като решиш да пишеш, че в другите държави е по-добре и да си извадиш 10 държави, с които уж го доказваш. А за останалите стотици държави, в които не дават дори и това, което дават тук, не се пише. Защото не е в полза на тезата, която защитаваме...Ама не се прави така.

Сега ще ти дам коментар.
В Ирландия давали 1900 евро. Обаче ги давали на 3 пъти. По 600 евро на всеки 4 години. По 150 евро на година се падат. Далавера от всякъде просто! Айде да ходим там. Ако си направиш елементарна сметка ще видиш, че се падат по 12,5 евро на месец. Което не е много повече от тукашните помощи за отглеждане на деца. Помощите тук са 20 лева, а пък в Ирландия давали 24! Обаче колко струва АМ в Ирландия, не пише....

А ти имаш ли представа колко струва обучението в тези държави? А детските градини? Това, за което тук не плащаш ( образованието говоря ) там струва купища пари. Тези 14 лири...ще му стигнат за две тетрадки най-много. Защото висшето образование, което тук е около 300 лева на година, там е около 30 000 лири на година, мила. И тези 14 лири на седмица хич не ти помагат. Ама хич!

Ето Вили ти е писала какво дават в Англия. 6 седмици ти дава пари. После още 20 седмици ти дават някаква смешка ( защото тази сума от 112 лири е смешна наистина ) и толкова. Няма 315 дни, няма до 2 години няма после и 6 месеца неплатен отпуск. 26 седмици. Ако искаш раждай, ако не искаш - недей. Голям стимул, че докато детето ти стане на 18 вече ще има по сметката си 500 лири държавни пари. Направо му се решават всичките проблеми с 500 лири. А искаш ли да ти кажа колко осигуровки и данъци плащат майките и бащите там. Защото мила, в страните на запад няма осигуровки на МРЗ, няма аз плащам 35%, а работодателя останалото- Всичко е 50 на 50. Половината им заплати отиват в държавния бюджет. Всеки месец. И то реалните им заплати. Такова, осигуровка на МРЗ и другото на ръка - няма го там.И когато и тук спре да го има, тогава и тук ще има пари за нормални помощи.

В някакъв град в Италия давали 10 000 евро. Ама това си е решение на градската управа. Имат бюджет - дават. То и в България има един град, в който до скоро даваха по 2 000 лева еднократна помощ за раждане, а сега вече разбрах, че са почнали по 3 000 да дават. Имат си пари хората в общинския бюджет - дават.

Искаше коментар - получи го.
Не се караите момичета! #Cussing out #Cussing out #Cussing out
Нека да кажа какво дават тук
£250 за детето като се роди а после още толкова на 7 година- тези пари са във формата на ваучер и го инвестираш където решите с таткото- за тези 18 години тези пари се олихвяват и до 18 годишнина може и да се съберат за една що годе прилична кола например.
На по-бедните маики се дава и еднократна помощ от £500 за да си помогнат в закупуването на наи-необходимите неща за бебето- количка ( около £150-200), кошарка(£100) ваничка с подложка за преобличане и шкафчета за дрехи( £45-50) и други подобни.
Майчинството : първите 6 седмици е 90% от заплатата ти, после 20 седмици- стандартното £112/седмица а после още 6месеца можеш да си гледаш детето , но не ти дават нищо.
Можеш да вземаш и Child Tax credit-  което не  е много около £600 кинта/година ако доходите  на семейството са прилични и  двойно и в някои случаи тройно ако доходите са по-ниски от приличните или ниски.
Ако работиш на половин ден и не превишаваш дадени лимити можеш да вземаш и Working Tax credit - но това  е най вече за хора чиито доходи са наистина ниски или за самотни родители.
И не на последно място  въпросните Child Benefits- £18/седмица, които са еквивалент на детските  в БГ и с които можеш да купиш например:
1 кутия АМ Аптамил -£6.94
1 пакет Хъгис х42- £3.98
5 броя бодита с къс ръкав- £5.00
и остават £2 кинта  може би за един пакет мокри кърпички или шампоан
Така че тези £18 кинта са достатъчно детенце да не остане гладно
Като погледнеш реално не ни оставят гладни , единствено на мен ми се струва малко кратко майчинството, но ако не ми отърва напускам и когато му дойде времето си търся работа.Ако си ценен кадър в фирмата която работиш може след това пак да те вземат на работа. Joy
Забравих да кажа че таткото се скъсва от работа и наи- вече се надяваме на него да плаща сметките по къщата  а ние с малкия си "живеем живота"( шегичка) Joy

# 341
  • постоянно
Забравих да добавя че образованието е наистина скъпо , но £30 000/ година е малко преувеличено.Разликата тук обаче че много малко деца могат да си позволят да отидат в Университет- но затова пък после могат да се реализират(вземат ги  фирмите още преди да са завършили.Някои фирми даже ги спонсорират.Други деца теглят студентски заеми които след това изплащат( след като започнат сами да вадят пари и то определена сума пари)А има и такива  които са много умни- на тях им дават стипендии и им плащат образованието( аз имам приятелка , която е една от 14 студенти  в Великобритания получила такава стипендия- учи египтология )
А в България мама и тати плащат като попове  а децата само по кафетата- после нямало работа за тях.Трябва да направят приемните изпити по-трудни.Но това никога няма да стане , защото така университетите ще губят студенти, а не си дават сметка че иначе губят репутацията си.
300 лв ??? Къде  е това? Пример : в Бургаски Свободен съм сигурна че цените са над 1000.
Вили

# 342
her_76, я кажи и какви данъци плащаш , за да стане истинско сравенението. Питам, защото в България все още малко хора си плащат данъците, а помощите и прочие екстри оттам идват главно. На мен ми взимат около 35% от заплатата на всеки чек. На края на годината като видя колко данъци съм платила и ми става лошо направо. Колко хора в България плащат поне 20% данъци от реалната си заплата? не на минималната.
Образованието тук е горе-долу $ 20,000.00 за 4-5 години( Това е средното за University of Toronto, но не за всяка специалност, медицината например е по-скъпа ). В БГ аз учех в СУ, държавна поръчка, плащах си само учебниците, и то защото ме мързеше да ги взимам от библиотеката и исках да си пиша бележки по полетата, та си ги купувах, иначе и това можеше да е безплатно. Хубаво е да искаме повече, но за тази цел трябва и да се дава, иначе няма откъде да дойдат парите и държавата да ги оползотворява под формата на помощи, майчински и т.н.

# 343
  • постоянно
Tax
her_76, я кажи и какви данъци плащаш , за да стане истинско сравенението. Питам, защото в България все още малко хора си плащат данъците, а помощите и прочие екстри оттам идват главно. На мен ми взимат около 35% от заплатата на всеки чек. На края на годината като видя колко данъци съм платила и ми става лошо направо. Колко хора в България плащат поне 20% данъци от реалната си заплата? не на минималната.
Образованието тук е горе-долу $ 20,000.00 за 4-5 години( Това е средното за University of Toronto, но не за всяка специалност, медицината например е по-скъпа ). В БГ аз учех в СУ, държавна поръчка, плащах си само учебниците, и то защото ме мързеше да ги взимам от библиотеката и исках да си пиша бележки по полетата, та си ги купувах, иначе и това можеше да е безплатно. Хубаво е да искаме повече, но за тази цел трябва и да се дава, иначе няма откъде да дойдат парите и държавата да ги оползотворява под формата на помощи, майчински и т.н.

Данък плащам върху всяка заработена стотинка- няма тън мън
11% отиват за national insurance(здравна, пенсионен фонд и други)
22% Tax(данък)
Какво прави това 33%
В България има хора които плащат  върху минималната по две причини:
те не искат да плащат пълен данък
работодателя не иска да плаща
Не се опитваите да ме убедите че вторият вариант не съществува, защото знам със сигурност че и такива хора има.
Тук плащаш данък върху маичинството, пенсията, отпуската- аванта никаква  Joy
Вили

# 344
В България всичко е абсурдно, ние сме държава на АБСУРДА. Вече нормалните неща ни се струват абсурдни...
Има нещо такова. Peace Особено за самотни  майки с деца....
Към допълнение на Мама Цоцоланка която едала супер инфо за подкрепата на държавата за първо дете.За протокола да допълня....В Норвегия също дават за първо дете около 30.000 Крони...това делено  на 5/курса на лева в крони / е равно на окло 6.000 бг лева!..Всичко това е голяма помощт за семейството за да посрещне първите нужди на бебето...количка,легло, играчки,дрехи,храна....и т.н.Плюс има доста привилегии за многодетни семейства....отпуска им се разсрочен заем  с много хубави/ниски/ренти на разплащане с която могат да си купят супер удобна и голяма къща. Верно говориме за други стандарти,но  въпреки всичко това, исках да кажа всъщност  е ,че че държавата мисли  и помага на майките/семейството/....това е основното.Социалната  им система е една от най-добрите в света след Канада.Кво да говорим за България..."Кога ще ги стигнем?!".....дет има един лаф Wink

Последна редакция: пт, 11 май 2007, 01:19 от roza66

Общи условия

Активация на акаунт