Медицински университет - Тема 6

• 36 262
  • 606
  •   15
Отговори
# 570
  • София
Sanaka, Т.е можем преспокойно да се съберем хора и да предложим законодателна промяна в ЗВО?
И аз бих се присъединила. epicagotenmoten благодаря и браво за усилията, които полагаш за информация и систематизирането й, че и идеи за нормативни промени!
Както е тръгнало, догодина може и 41 да стигне за момичетата, пък и казват, че наборът е по голям, не ми се мисли как ще тръпнем момичешките майки Smile.
Сигурно е възможно да се намери такъв формат, който да мери подобаващо способностите и на момчета, и на момичета, без да се налага да им се запазват квоти, примери с Германия, Австрия, Италия и други сигурно имa, като примерно австрийския MedAt е достатъчно труден, за да отсява кандидати и включва няколко различни компонента. А централизиран изпит би било чудесно. Лека по лека нещата може да се променят. Все пак предварителните изпити са малка стъпка в тази посока. Това, че излизат почти по едно и също време резултатите и класиранията тази година и че си стиковат датите за изпити да не се припокриват, също е донякъде добър знак.

# 571
Аз съм от Варна, майка на две момчета и тук, за разлика от София, никъде няма квоти в средното образование. Малкият на НВО беше първи от момчетата в област Варна миналата година и пети от всички. Големият по-скромно-четиринадесети от всички. Никога не ми е било проблем наличието на общ прием. Когато аз пък кандидатствах в СУ преди сто години право, за която специалност тогава се бореха 5000 човека и имаше квоти, пак не ми е било проблем. Не знам защо за медицината се вдига толкова шум. Като цяло винаги момчетата са влизали с по-нисък бал, което нито ги прави по-глупави, нито по-малко знаещи и можещи. И не е несъизмеримо сравнението със средното образование, защото, за разлика от висшето, където избор на университети и градове бол, в това число и в чужбина, в средното, поне в нашия град, изборът са 3-4 гимназии. А средата е тази, която определя много за изборите, които децата правят в пубертета. Големият например не искаше медицина до краят на 11 клас. Негови приятелки го насочиха. Влезе в Лайстунг клас, последната година се отказа, можеше да завърши с национална диплома, ама не си даде зор. Избори, спрямо които аз след определена възраст нямам никакво влияние. Момчетата не са по-глупави, просто са малко по-мързеливи и рационални.

# 572
Момчетата не са по-глупави, просто са малко по-мързеливи и рационални.

Не могат да се правят такива обобщения. Има и много мързеливи момичета, както и много организирани момчета.
Като се говори за бала на момчетата, някак си се изпуска фактът, че за едно място кандидатстват 2 пъти по-малко момчета, а в някои университети и 3 пъти по-малко от момичетата. Просто тази професия по ред причини не е толкова привлекателна за мъжете, колкото за жените.
Има други специалности, които са по-предпочитани от мъжете и там баловете им са по-високи от тези на жените.
В Бургас също няма квоти в средното образование и има много паралелки само от момчета или само от момичета. Всичко е въпрос на професионална насоченост и интереси. Бях разказвала в темата случая с едно близко момиче, което беше в средното училище точно в такава чисто женска паралелка. Приемат я по първо желание в университета, специалност без квоти, и когато отива с родителите си да се записва, установяват, че в специалността са класирани само жени. Директно се върнаха обратно, без да я запишат.

Последна редакция: сб, 11 юли 2026, 08:01 от GG*

# 573
  • София
Никъде и никой не е казал, че момчетата са по-глупави.Такова нещо няма.Просто квотите при такива космически балове дават незаслужено предимство на по-скатаващите се сред тях. Те иначе са си умни.  Няма ли ги квотите, последните ще се понапънат малко  повече, ако искат прием. Просто ще е по- справедливо, не става въобще дума за умствен потенциал.

И аз ще се включа в такава инициатива, нищо че нямам деца,  на които им престои кандидатстване.

PS Ако наистина  съотношението  мъже  към жени  е  1:2  при кандидатстване,  тогава  по най- естествен начин без  квоти  би  се получило  разпределението другаде. Попитах  chatgpt, все за  един   груб  ориентир  става,  как  изглеждат нещата  навън и  най-вече дали има  квоти.  Върна  ми  това  като  отговор  (% приети жени,   %  приети мъже и  уточненение  дали в  съответната държава има  квоти  при  приема):

Германия   58–65%   35–42%   ❌ Не
Австрия   56–58%   42–44%   ❌ Не
Белгия   60–65%   35–40%   ❌ Не
Нидерландия   60–65%   35–40%   ❌ Не
Франция   62–68%   32–38%   ❌ Не
Испания   68–72%   28–32%   ❌ Не
Швеция   58–63%   37–42%   ❌ Не
Дания   60–65%   35–40%   ❌ Не
Финландия   60–65%   35–40%   ❌ Не
Норвегия   58–62%   38–42%   ❌ Не
Италия   55–60%   40–45%   ❌ Не
Португалия   65–70%   30–35%   ❌ Не
Ирландия   55–60%   40–45%   ❌ Не
Чехия   58–65%   35–42%   ❌ Не
Словакия   60–65%   35–40%   ❌ Не
Унгария   58–63%   37–42%   ❌ Не
Хърватия   65–70%   30–35%   ❌ Не
Словения   65–70%   30–35%   ❌ Не

Следователно, когато приемът е изцяло по успех и конкурсен резултат, естественото разпредление  в повечето европейски държави е около 58–65% жени и 35–42 % мъже сред приетите студенти по медицина.

България  е май единствената   държава с  квоти за медицина в  ЕС.

Последна редакция: сб, 11 юли 2026, 08:26 от Просто русалка

# 574
Дали тази глупост “под условие” няма да отпадне тази година? Гледам, че СУ си прие 69 деца без условие, а в план приема имаше 45 бройки държавна поръчка и 24 с договор. Или те не се съобразяват с решението на МС.

# 575
Реално всички страсти се вихрят за София, защото сме сравнително малка държава и сме си свикнали да ни е близо всичко. За 7ми клас наистина няма как да избягаме от града, детето си иска с мама и татко. Но за висше - каква драма да се отиде в Пловдив, Варна - супер градове. Моята щерка не иска, не знам това някакво набиване в главите ли е между столицата и "тъпите" провинции. По принцип казах, че средствата за родителя ще са сходни - дали ще плаща за издръжка в друг град или такса платено - все тая. Обаче моята го приема като стигма, че си от платените и е убедена, че отношението е друго. Отделно е убедена, че всичко извън София е друго. Еми точно такива мисли сигурно надуват баловете в академията.
Мъжете по принцип не са толкова по академичното знание - с някои малки изключения. Това изобщо не значи, че няма да проявяват истински интерес към това, което си изберат като професионално специализиране, няма да му се отдадат изцяло и в процеса няма да съберат толкова опит и знания, че даже ще надминат женските си колежки, които по няколко години от живота си ще дундуркат бебета. Някои от най-добрите ни софтуерни архитекти са едва-едва дипломирали се, някои от най-добрите лекари, които познавам, са завършили в Плевен и Варна.

# 576
  • Варна
По принцип казах, че средствата за родителя ще са сходни - дали ще плаща за издръжка в друг град или такса платено - все тая.
Като родител на студент, който учи в друг град /София/ бих казала че издръжката е по-евтина от платеното обучение. На общежитие е.

# 577
По принцип казах, че средствата за родителя ще са сходни - дали ще плаща за издръжка в друг град или такса платено - все тая.
Като родител на студент, който учи в друг град /София/ бих казала че издръжката е по-евтина от платеното обучение. На общежитие е.

Да, и аз това го мислех, но не знам как е класирането за общежития, мога ли да съм сигурна, че д-р Мързелиева ще изкарала бал, че да й дадат общежитие? Като програмист, оптимизирам за най-крайния вариант, а той е квартира, която си делят с колежка.

# 578
  • Варна
Скрит текст:

Да, и аз това го мислех, но не знам как е класирането за общежития, мога ли да съм сигурна, че д-р Мързелиева ще изкарала бал, че да й дадат общежитие? Като програмист, оптимизирам за най-крайния вариант, а той е квартира, която си делят с колежка.
Не чувала за държавна поръчка да има проблеми с места в общежититята в нито един град.

П.П. Варна пак са затворили портала, явно днес ще излезе и химията...

# 579

Не чувала за държавна поръчка да има проблеми с места в общежититята в нито един град.
Това е много добра новина, ще подсили аргументацията ми в полза на държавно в Пловдив/Варна. Благодаря.

# 580
Може би квотите за мъже трябва да са не повече от 20% - колкото за хирурзи и ортопеди,т.е. да не се премахват напълно🤣

# 581
  • София
ivana 31, няма  проблем  да идат и  в  Плевен, и във  Варна , и  другаде.  Но  при сегашната  схема на кандидатстване, разпиляват излишни сили за подготовка и напасване и към  други  формати, явяват се на  повече изпити, зa да  имат  резервни варианти.  Точно затова  единният изпит  с еднаква  сложност за  всички  от-до ще  успокои  страстите и  ще се класира  всеки  там,  за където му  стига балът  в низходящ  ред на желанията.  Но  ще се е  готвил само за  един изпит.  Ще  има  опцията  да  подреди желанията  си според персоналните  си  предпочитания, а оттам насетне  вече  от него  ще  зависи  да се  пребори  за най-желаното, което  определено не  за всички  е  МУ  София. Тогава и минималните балове  за прием  ще  са   по-изравнени и близки  в  различните  мед.  факултети  в  страната.

Последна редакция: сб, 11 юли 2026, 13:05 от Просто русалка

# 582
  • София
Ако направят изпитите логически с достатъчно елементи от физика и математика (както е в други бели държави), без зубрене няма да има нужда от квоти! Дори може и мъжете да изкарват по-високи оценки!

# 583
ivana 31, няма  проблем  да идат и  в  Плевен, и във  Варна , и  другаде.  Но  при сегашната  схема на кандидатстване, разпиляват излишн сили за подготовка и напасване и към  други  формати, явяват се на  повече изпити.  Точно затова  единният такъв ще  успокои  страстите и  ще се класира  всеки  там,  за където му  стига балът  в низходящ  ред на желанията.  Но  ще се е  готвил само за  един изпит.  Ще  има  опцията  да  си  ги  подреди желанията  според персоналните  си  предпочитания, а оттам насетне  вече  от него  ще  зависи  да се  пребори  за най-желаното, което  определено не  за всички  е  МУ  София. Тогава и минималните балове  за прием  ще  са   по-изравнение и близки  в  различните  мед.  фкултети  в  страната.
Русалка, то сега не е ли така с ДЗИ-то, последно като гледах с моята фръцла, всички освен академията, приемаха ДЗИ-тата по биология и химия вместо техните си изпити. Отделно само едни нямаха онлайн портал и се искаше на място да кандидатстваме, всичко беше дигитално за другите.  Говоря не съвсем осведомено, беше само предварителен "оглед" как ще реализирваме Кампанията за Медицина. пфффффф.... Stuck Out TongueGrin

# 584
Ако направят изпитите логически с достатъчно елементи от физика и математика (както е в други бели държави), без зубрене няма да има нужда от квоти! Дори може и мъжете да изкарват по-високи оценки!
Напълно съгласна. Това дословно, буквено и цифрово копиране е напълно излишно. По никакъв начин не развива логика и мислене. Няма как да лекуват като им цитират дословно учебниците. Трябва много мислене и желание…..

Общи условия

Активация на акаунт