Медицински университет - Тема 6

• 38 313
  • 681
  •   25
Отговори
# 615
За медицина явно е карашък, и не се разбира дали си платено или не. Което е добре, за изпити/колоквиуми. Обаче за стоматологията са по групи. Някой беше писал (назад във форума), че е примерно от 1 до 10 група са държавно, а от 11 нагоре са платеното.

# 616
За медицина явно е карашък, и не се разбира дали си платено или не. Което е добре, за изпити/колоквиуми. Обаче за стоматологията са по групи. Някой беше писал (назад във форума), че е примерно от 1 до 10 група са държавно, а от 11 нагоре са платеното.
Аз мисля, че е редно да ти го кажат това в канцеларията като депозираш дипломата, за да участваш във второ класиране или да се записваш т.е. преди да решиш какво да правиш. Дори по телефон би следвало да дават тази информация, друг е въпросът, че ако не искат, може да се измъкнат с "всяка година е различно" или "не се знае още".

# 617
И в какво се изразява по-различното отношение към приетите платено?

# 618
Попълването/регистрацията в сайта става много лесно.

# 619
Няма как да се разбере дали си платено или държавна поръчка, трябва да се гледа евентуално поредността на фак. номер… Пък и наистина ли си мислите, че за преподавателите, особено в клиничната част, има значение това? Ако имате възможност, запишете си детето, съобразявайки че това е шестгодишно обучение, таксата може и да търпи сериозни промени в годините напред. След влизането в университета, “играта”започва от начало и справянето на студентите с дисциплините не винаги имат пряка корелация с КСК. Изискват се доста различни качества, пък и обемът на материала не позволява наизустяване.

# 620
  • София
Преди малко прегледах пак бройките по специалности … някой може ли да ми обясни защо за Фармация се отпускат толкова много бройки , вместо да отидат в медицината, както и високата такса за платено на тази специалност ?!
Няма как  едни  бройки  от  специалност  фармация  да се прехвърлят ей  така към медицина.  Обучението  по медицина  все пак е  доста  практически ориентирано  и едно осезаемо  увеличение на  броя на  приетите ще  доведе  до  влошаване на качеството му.
-  групите ще станат  големи, как  ще  се  събират  в по-горните  курсове  около  пациента  всички?  А в  операционната  като  влязат как  ще е?
-  анатомията  се изучава не  само на  теория  все пак, а и чрез дисекция на кадаври. За да научи студентът структурата на тялото, трябва да"пипне" сам. При твърде много хора ще гледа просто от  задния  ред...А с амос  гледане не  става.
-  колкото  повече  студенти има,  толкова повече преподаватели са  нужни
- обучението включва работа с медицински манекени, със симулатори и  друга апаратура. Броят  им не е безкраен. При прекомерен прием времето за практика на всеки отделен студент с тези апаратурата ще намалее драстично.

Ако не се  лъжа  Беллора беше  описвала  назад проблемите  вследствие на  раздутия  прием в  МУ  Варна. Причината за него е  ясна,   това са  приходи за университета, но  последствията  върху качеството също не  са  за пренебрегване.

В  Западна  Европа  приемът е  почти константен с  години.  Но  то и  това  е проблем..  Там има  също глад  за лекари.  Вместо да  поувеличат  бройката, те  залагат на    вноса на  готови  кадри  отвън, понеже  завършилите на място не  стигат.  Така обаче орязват  своите и   неуспелите да се класират  в страната  си се  оказват в  България,  Румъния  и  др. източноевропейски страни,  които намериха  доходоносна  пазарна ниша и я  запълват като увеличиха  осезаемо  бройките в платения  прием...

Някакъв  порочен  кръг  се  получава.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 10:52 от Просто русалка

# 621

Това в контекста на услуги като медицина/образование е трудно да се дефинира, но ще дам пример. Винаги, когато ми се налага да ползвам медицински услуги, в които има възможност за избор на екип - избирам. За ражданията без да го налагам, една майка беше казала във форума "Момичета, не ви ли се струва странно, че който е платил има леко раждане, а който не е често минава през мъки и проблеми?" Не става въпрос, че мед. специалисти стоят безучастно като не си платил, те "просто си вършат работата". В случая с плащането да кажем дават всичко/повече от себе си, за да станат нещата по оптималния начин за плащащия пациент.
С обучението дъщерята подозира, че е същата зависимост, но обратна. За държавните бройки всички по веригата, които имат информация, че са държавните, правят всичко възможно тези преполагаемо "високо мотивирани, трудолюбиви деца" да станат възможно най-добрите лекари, които могат. За другите, на тате и мама с възможности, просто ще си свършим работата. Децата усещат разликата, мотивацията пада и спиралата се върти надолу.

# 622
  • София
Беллора, макар и за МУ  Варна, не  за  София, беше  писала  тъкмо обратното: по-доброто винаги за тези  в  платено.Но там  тя  трябва  да каже,  сигурно  са разделени и така  лъсват  разликите.  Ако  в  МУ  София не  са, как предимство  ще имат едните  или  другите?

# 623
Беллора, макар и за МУ  Варна, не  за  София, беше  писала  тъкмо обратното: по-доброто винаги за тези  в  платено.Но там  тя  трябва  да каже,  сигурно  са разделени и така  лъсват  разликите.  Ако  в  МУ  София не  са, как предимство  ще имат едните  или  другите?
Точно, че ние искаме да не са и ако излезе, че е така, щерката ще се усмихне. Иначе пазарната икономика повелява, както казвате, даже платените да са по-гледани от другите. Ако са смесени е ясно, че няма как да има разлика в отношението и е перфектно и справедливо.

За конкуренцията от ЕС граждани логически следва да е вярно, все пак се чудя, че те трябва да избират следване на английски или да знаят български, отделно как ще заменят ДЗИ-то по български, сигурно с техен сходен изпит, който може и да не е толкова лесен. Та все си мисля, че не е толкова прав и широк път, но със сигурност ги има и университетите с удоволствие ще приемат техните семестриални такси, но затова и нашите деца могат да ходят по Европата да учат.

# 624
  • София
От споделеното от дъщеря ми - не са разделени само на платено и държавно, особено сред първата година се омешват, защото има отпаднали деца, а групите са запълват до 8 и началяват от големите номера. При отделни преподаватели има негативно отношение към платеното (познава се само по фн), но като цяло не е масово. Толерират се чужденците.
Таксата поне за последните 4 години и в държавно и в платено не мърда за приетите. Всяка година има нова такса за новите.
И на тази бройка студенти в началото аудиториите на лекции са препълнени и е кавга за места, после се сещат да не ходят на лекции и се бутат само ако някой ги задължава. Обичайно трябва на упражнения да са толкова (8-16 студента) че всеки да вижда и разбира в клиниката от 4 курс, да, ама не. Често са по 24 и нагоре, трима са в стаята на пациента другите са в коридора и от тях 3 чуват, другите все едно ги няма.
Патологията се учи на препарати и изпитът е на препарати, а не на кадавър.
Отношението на много преподаватели е, да кажем, интересно. Изисква се много, чете се много,.зубри се много, но само зубрене не стига.

# 625
От споделеното от дъщеря ми -........

Много благодаря за подробната вътрешна информация, това е безценното на форумите за майки Simple SmileFlowers BouquetHeart Eyes

# 626
Надявам се да не се зубри много … моят човек иска преди всичко да е разбрал материала Simple Smile

# 627
  • Варна
Ставаше дума за чужденците, не за българските студенти.

# 628

И дъщеря ми заложи само в София,  защото живеем тук, има си самостоятелно жилище,приятелите и са тук...но сега го отчитам като огромна грешка, с този висок бал които изкара имаше реални шансове и за други градове.
То и ние сме така и сега ще стане интересно какво ще правим... С голямата кошница тръгнахме и сега почти празна.  Платено в академията е ОК, но тя не иска и твърди, че отношението било различно. Чакаме със стоицизъм, доколко може да го измъкнем, второ класиране в СУ, а  цялата рода вече брейнстормва варианти, ако не ни се получи. Успех Ви желая!
Не е различно. Никъде не пише дали плащаш, оценките са спрямо знанията, които показваш на колоквиума или изпита. Самите състуденти не знаят кой как е приет, единствено, ако самият човек не си каже. Първите момичета под чертатата на практика са с доста по-висок бал от доста от приетите на първо класиране момчета и може би учат доста по-старателно от тях. Няма групи само платено (за МУ София), а ги разпръскват сред останалите.
[/quote]
Аз съм впечатлена, че това все още битува като притеснение.
Имам близка от първите набори завършили платено. Супер е, амбициозна, страхотен лекар е, завеждащ отделение сега.
И друго да вметна. При един мой престой в болница минаха студенти с изпитващия ги лекар. Бяха 1 момиче и две момчета. Момичето сечеше направо, знае, отговаря, чудна. Момчетата 2 думи на кръст не могат да обелят. Получаваха равен шанс да отговарят. Бях скандализирана направо. Какви лекари ще станат тези хора.
И ...
На ничие чело не пишеше платено ли е.
Да станеш лекар се иска 10 годишно обучение минимум. Не губете време. А и каква е гаранцията, че догодина ще е друго?

# 629
Не знам кой го е писал това, но не е вярно. Особено за МУ-София…

Общи условия

Активация на акаунт