Медицински университет - Тема 6

• 16 359
  • 239
  •   3
Отговори
# 225
Имам един бърз въпрос:
Ако ни приемат на две места, може ли да се запишем на първото и после да си изтеглим документите и да се запишем на второто място, което е по-предпочитано? Ще ми върнат ли внесената семестриална такса?
Питам, понеже класиранията излизат по различно време, а по-предпочитаният университет (Варна) е последен по класиране.

# 226
Можете да си изтеглите документите и да се запишете в друг университет. Преди години удържаха някакъв процент от таксата при отписването, колко точно е удръжката трябва да проверите в сайтовете на университетите, които ви интересуват.

# 227
  • София
Можете. За таксата - мисля, че се връщаше по-голямата част, а не изцяло, но не съм сигурна.

# 228
Здравейте, при записването за МУ Пловдив сам ли си избираш една от датите(30.06 или 01.07) или системата те разпределя?

# 229
Здравейте, при записването за МУ Пловдив сам ли си избираш една от датите(30.06 или 01.07) или системата те разпределя?
Едната дата е за Биология, а другата за Химия. Трябва да се явите и на двете за Медицина, Дентална и Фармация

# 230
  • София
Можете. За таксата - мисля, че се връщаше по-голямата част, а не изцяло, но не съм сигурна.
Опит със СУ имаме.
Записа се и плати. Като излезе класирането в МУ-Сф, се описа от СУ и се записа в МУ- Сф, като това го направи е един ден. Върнаха му всички документи в това число и студентската книжка от СУ.
Парите върнаха по-късно по банков път - удържаха процент.

Последна редакция: чт, 18 юни 2026, 18:09 от Desem

# 231
Може ли някой да сподели от кое класиране нататък се гледа второто и третото желание на кандидат-студента? Нали в МУ класирането е по първо желание.

# 232
  • Сандански
Може ли някой да сподели от кое класиране нататък се гледа второто и третото желание на кандидат-студента? Нали в МУ класирането е по първо желание.
В МУ София, почти няма второ желание.
Посочете си най-желаното първо и успех!

# 233
Доколкото разбрах са отделни опашки за всяка специалност и трябва да се изчерпят хората от едната опашка, за да се вземат кандидати от другата, ако не греша

# 234
Доколкото разбрах са отделни опашки за всяка специалност и трябва да се изчерпят хората от едната опашка, за да се вземат кандидати от другата, ако не греша
Ама не знам дали това не важи само при първо класиране, защото в противен случай може да се получи парадокс, че кандидат с бал 30 да влезне напр. дентална, защото го е писал като първо желание, а друг с бал 38 да не успее да се класира, защото го е писал като второ желание. Мисля, че след някое си класиране отпада предпочитанието и се гледа бала, но не съм сигурна Simple Smile

# 235
  • Сандански
Ама не знам дали това не важи само при първо класиране, защото в противен случай може да се получи парадокс, че кандидат с бал 30 да влезне напр. дентална, защото го е писал като първо желание, а друг с бал 38 да не успее да се класира, защото го е писал като второ желание. Мисля, че след някое си класиране отпада предпочитанието и се гледа бала, но не съм сигурна Simple Smile
Точно това се случва.
След като си с първо желание Дентална си влизаш дори и бала да ти е 30 Anguished

# 236
Специално за МУ-София се гледа именно първото желание. За да се стигне до класиране по второ желание трябва всички да се изчерпали всички от първото желание. Такова нещо за последно се беше случило за МУ-София през 2020 година, когато нямаше предварителен и резултатите бяха много ниски.

По спомени, без да претендирам за точност, мисля че това го направиха вече и във Варна и Плевен. Най-добре отворете и прочетете справочника на съответния университет, който Ви интересува

Лично според мен това е добра практика, защото и трите специалности са отговорни, а в същността си са различни, т.е е по-добре според мен да влизат хора, които искат да следва конкретна специалност, а не някой, който просто иска да влезе в МУ.

# 237
  • Plovdiv
В справочниците на всеки университет е описан принципът на извършване на класирането за всяка година. Hug
Сега погледнах за МУ София 2026/2027, не е променено от миналата година.
Цитат
Чл. 35. Класиране в Медицински университет-София:
Чл.35.1. Класирането за специалностите Медицина, Дентална медицина и Фармация се извършва по категории (мъже и жени) по първата желана специалност, посочена в състезателния картон и по низходящ бал.
35.1.1. За дадена специалност се класират по низходящ бал само лица, посочили тази специалност на първо място.
35.1.2. Не се подават молби за участие в следващите класирания!
35.1.3. При второ и следващи класирания се запазва принципът за приоритет на първата желана специалност.
35.1.4. При недостиг на кандидат-студенти с бал над 24.00 за съответната категория и специалност, класирането се извършва по втората желана специалност по реда на състезателния бал.
МУ Пловдив миналата година промениха начина на класиране. От по първа желана специалност и низходящ бал, стана по низходящ бал и реда на посочените желани специалности.
Цитат
8. Класиране
8.1. Класирането за всички специалности се извършва по низходящ
ред на бала и по реда на посочените от кандидата желани специалности и основание за прием.

# 238
Здравейте, не открих отговор на въпроса си - за МУ Варна - точно по учебниците, издадени в годината,  изписана в списъка с учебници ли се готвиха Вашите деца. Т.к по биология изданията са между 2017-2020 година, а по химия, не са дори описани. В издателствата се предлагат актуализирани издания. Остана да търся по групи в интернет, защото с безплатните учебници изчезнаха и физическите борси /живеем в областен град/. Вие как набавихте учебни помагала? Дъщеря ми завършва 10 клас в професионална гимназия, в която повече няма да изучава биология и химия и от това лято започва активна подготовка за КСК 2028 г.Благодаря!

# 239
  • Варненска клюкарка
Не съм съвсем сигурна че ви разбирам какво питате за Варна. Учебниците за подготовка всяка година се обявяват на сайта на МУ Варна. По биология изданията по които се подготвяше синът ми бяха от 2011, а кандидатства през 2022 т.е бяха доста старич издания. През годините  съм ги снимала и показвала някъде назад в темите, но няма да ги търся, че и без това вече не са актуални. Аз се сдобих с тях от моя позната, а негови съученици успешно си ги намериха и купиха от OLX, но не бяха оригинални, а разпечатани и подвъэрзани копия. От там дори си купиха готови разработени теми по биология, по същите учебници, които свършиха добра работа, синът ми навсякъде ходеше с тях и четеше при всяка възможност. Щом има масово разпечатване  и продажба на някакви стари издания, предполагам че има хора които следят и какво препоръчва университетът, така че вероятно  учебни материали се намират. Беше ученик в профилирана с биология и химия паралрелка и обменът на информвация между децата беше огромен.

Последна редакция: пт, 19 юни 2026, 17:41 от Беллора

Общи условия

Активация на акаунт