КГБ = Клуб на Готините Баби - 247 "Май — Цветни, вдъхновени и благословени"

• 17 800
  • 753
  •   1
Отговори
# 45
Студеното свършва ,хубаво е за кратко и дрехите ще се сменят, макар да намерих по-дебело за тези дни, наложи се.
 Мисля и Танитка има Борко ,  и за него здраве и успехи ,че  е голям мъж вече. Бабина подкрепа.

# 46
  • Кубрат/ Пишурка
Честит празник на Борисите! Да са живи и здрави и тримата!
При нас е топло днес, но вчера включвах печка. Сега само една пералня и съм готова.
Понеже сега прочетох последните две страници, та и аз си припявам песента. Веднага се сетих за мелодията. Помислих си как помним старите песни. Явно доста са ни ги набивали, или просто са ни харесвали.

# 47
Има ли празник, явявам се веднага Simple Smile
Да са живи, здрави и късметлии Борисите на Ениса и Танитка!
Честита, здрава и щастлива да е и щерката на Тапета!
И на мен ми е студено, сега бебо спи сладко до мен, а аз при вас. Една супа топчета съм направила, имам ядене за обяд, за довечера ще го мисля по късно. Втора пералня се върти и така.
Хубав ден баболинки 🥰

Допълвам. Току що прочетох нещо, което силно ме впечатли и разтърси, а именно, речтта на кмета на Панагюрище  по време на тържествената заря проверка. Споделям и с вас:

Скрит текст:
ЖЕЛЯЗКО ГАГОВ: ПАНАГЮРИЩЕ СЕ ПРЕВЪРНА В СЪЛЗА В ОЧИТЕ НА НАРОДА НИ. ТЕЖКА СЪЛЗА, КОЯТО НЕ ПАДА, А СВЕТИ

"Христос воскресе, братя и сестри!

Стоим днес тук, под българското небе, в дни на памет. Сто и петдесет години от онзи Април, който ни научи как се умира за свободата. От онзи Април, в който Панагюрище се превърна в сълза в очите на народа ни. Тежка сълза, която не пада, а свети и осветява най-страшния, но и най-скъп български спомен.

Въстанието от 1876 година не избра мълчанието. То ни остави език, с който се научихме да пеем и да плачем едновременно. Остави ни достойнството, първо пред себе си, а после пред света.

Народното дело беше организирано от пламенната, от святата младост на народа ни. Бенковски е на 33 години. Каблешков и Бобеков са на 25. А Райна Попгеоргиева Футекова, Райна Княгиня, е на 20.

Тези светли, умни и смели хора се отрекоха от имена, имоти, титли и семейство, защото вярваха, че истинският човек е този, който се грижи по-малко за себе си и повече за народа си. А който няма богатства, ще раздава душата си.

Същите тези хора разбиваха страха с гърмежа на черешовите топове по Маньово бърдо. Тук сърпове и пендари ставаха оръжие. Затваряха се дюкяните, нивите оставаха, а църквите даваха вяра. Защото въстанието беше народно дело. И вяра.

Но имаше и предателство. Да си спомним героите, но да си спомним и онзи Ненко от Балдьово, с черния му доклад пред пловдивския турски управител.

После дойдоха погроми. Черни бесилки. Земя, пропита с викове, сълзи и огън. С миризма на кръв и пепел. Масови гробове без опело. И редицата от храбри младежи, които полагаха главите си на дръвника на Спасовден, гледайки към палачите със свободния вик: „Сечи, ага!“

Така сами сътворяваха мъченическия си венец. И пак сами го слагаха върху отсечените си глави, за да научи светът за непреклонния български дух. За да научат всички, че през април и май на 1876 година тези, които умираха, бяха по-живи от онези, които убиваха.

Историята е разказвана много пъти. Но дали я разбрахме?

Разбрахме ли, че свободата е родена в тази най-дълбока българска рана? Разбрахме ли, че ако забравим болката от тази рана, сме готови за ново робство?

Днес светът отново се опитва да говори с езика на страха. С войни. С безпилотни сенки в небето. С машини без лице, които чертаят нови граници от страх. Налагат ни да избираме страната на победителя или страната на победения. Избор, който не ни носи мир.

А тук, в България, традициите се ронят като изсъхнало дърво. Децата ни си тръгват с куфари, по-тежки от корена. Кой по мечта, кой по принуда. А майките, с притихнали погледи, гледат празните столове около масата и тихо се молят: „Дано и това лято си дойдат.“

Не разбрахме ли, че тук законът стана пожелателен?

Не разбрахме ли, че пътищата, вместо да водят към бъдеще, отнемат животи?

Не разбрахме ли, че засадихме градините със стъкло, вместо да дават хляб на народа ни?

Не разбрахме ли, че превърнахме републиката на Апостола и на въстаниците в нещо грозно и сиво?

Като че ли започнахме да разбираме. И надеждата престана да бъде в сянка."

Откъс от словото на кмета Желязко Гагов по време на тължествената заря проверка.

Последна редакция: сб, 02 май 2026, 12:53 от kasss

# 48
Фло, при Ромео, разбира се! Аз ли да те уча! Wink Heart. (докато пиша, вероятно си и ошетала)
Мериан, съчувствам ти! 🍀
Пипи, преди много години от Домко купихме възможно най-евтината изкуствена трева. Беше с много къс "косъм", като мокет. А и лесно се почистваше. Може ли линк към клипа с телешкото?
Връщам се да чета - още един именик - честит да е! 🍀

# 49
  • София
Послушах ви -щом сте рекли, тскс да бъде. Първо кафето, после всичко останало.😄
Говорих с либето на ГЪБКАТА. Поздравих ги, предадох поздрави и пожелания. Зарадваха се. Борбата продължава. Изпращат поздрави на групата.
Да е здрав, успешен и късметлия и Борко на баба ТАНИТА.
МЕРИАН, много жалко, че пак те боли. Докога? Някой казва ли ти?
РАНЕЛА, справи ли се с водосточната тръба?
При запушен нос аз си нагрявам на котлона синусите, хвърлям по няколко кристалчета захар и вдишвам дима през носа, а издишвам през устата. И така няколко пъти. Не разчитам на капки от аптеката.
АЙША, как сте с гаджето? Надявам се да сте добре. А дано!
КАССС, сигурно вече сте започнали подготовката за утрешния празник. Много е приятно!
Аз все още не съм прибрала всички "зимни" дрехи. И ботите ми все още  са в употреба. В преходните сезони се обличам добре.
Ако не сте обядвали, време е. Приятен обяд.

# 50
Само да уточня с мятането на кристалчета захар върху котлона - не бива да се прави върху стъклокерамичен котлон, защото може да се спука плочата. Става със сух тиган.

# 51
Здравейте!
Току що се върнах от местността "Оборище". Пълно с народ! Имаше тържествена част при самия паметник, после на поляната фолклорен концерт, който иска скара, бира, сергийки - хляб и зрелища за народа.
Вчера почти през целия ден имаше различни тържествени инициативи. Сутринта не ходих и съжалявам, защото е било много интересно. След издигане на знамето в чест на 1 май и почвтен ритуал,   на средата на площада е имало пиано и пеене на патриотични песни от деца , които са били пръснати из целия площад и хората са пеели с тях. От 14 ч. имаше шествие с "Райна Княгиня, Бенковски, въстаници" на коне и много, много хора, което започна от  Тутевата къща, където е прочетеното "Кървавото " писмо и стигна  до центъра. След това почти едночасова възстановка на събитията. В Градския музей е открита дигитална експозиция, на която е била и Президентът г-жа Йотова. Там е било само с покани. След това концерт на гвардейския духов оркестър с диригент Ради Радев и красива  демонстрация на почетни военни ритуали. Накрая официалната част, която надявам се, сте гледали по телевизията. Днес честванията продължиха на "Оборище", а довечера спектакъл със светлинно шоу, което не е правено до сега и се очаква с голям интерес.  Изобщо кметът и екипът му вложиха много емоция, време, идеи, средства, нерви, но се получи достойно отбелязване на тази велика годишнина. Спомням си и 100-годишнината, когато също имаше тридневни различни инициативи. Смело мога да кажа, че и тогава, и сега бяха запомнящи се.
Моля да ме извините, че съм толкова ентусиазирана и подробно описвам, но се надявам, че всеки българин би се вълнувал от тези събития в историята ни.
Касс, благодаря за публикуваната реч. И миналата година беше много силна. Приятно изкарване на бебешките ритуали на погачата!
На двамата Бориси от Западна България и на Борис от Черноморието честити имени дни! Да бъдат здрави!!!

Сега малко почивка и после пак на площада.
До скоро!

Последна редакция: сб, 02 май 2026, 18:27 от К.А.Г.

# 52
  • Вила Великула
Тетка, заповядай:
https://www.facebook.com/reel/2569488133468750

# 53
  • София
КАГ, едно гледах, друго изпуснах, но речта на кмета беше наистина много силна. Вълнувам се на такива събития.
ЯНЕ, с напредването на годините се позагубва кратковременната памет, а дълговременната остава. Затова може да не помним онзи ден какво сме правили,  но помним случки от детството. Или мъжете не помнят вчера какво са закусвали, но могат с часове да ти разказват за войнишката служба.
За днес обявих край на работата. Не мислете, че съм привършила. Още до прозорците и пердетата не съм стигнала.
И това ще стане...Някога, но не сега. Като в песента.😜

# 54
Здравейте дами!
Поздрав от Габрово!
Тук съм в централна България
и съм възхитена от чистотата
и не цените.В София е мръсно
и скъпо. Винаги съм казвала,
че София не е България
Хубав ден?

# 55
  • София
Да са живи и здрави Борисите!
С гордост да си носят името.
Ако има и други Борета - и на тях всичко по-по-най.
Пипи, у вас ще стане много красиво, чакаме снимки на новите места. А тази изкуствена трева как се почиства? Виждала съм на места набита с боклуци. Не може ли да сложите от настилките, с които са детските площадки?
То е нещо хем меко, хем устойчиво.
Тану, аз открих нещо подобно при преден гърлобол. Мажех крака на Пл. с Репарил гел, после си пипнах врата преди да се измия. Ами отболя ме. От тогава при всяко боледуване мажа обезболяващо на шията и ме отпуска. Не, че лекува, но не боли.
Питате как сме с Пл. - бива, ще живеем. Кашляме, подсмърчаме, пием си лекарствата. Вчера полудях цял ден в къщи, на топло до климатичо. В пристъп на лудост направих баница със спанак и сирене. Стана вкусна. Обаче, забелязах, че като спряха парното и у нас е доста по-хладно. Кл. е настроен на една и съща t, но не топли толкова добре. Явно си има и значение общото отопление на блока от ТЕЦа. А всички реват против таксата  за общи части. Ами не са прави.
Мрънч е с гнойна ангина и изписан антибиотик. Дано му го дават, че оня все иска организма да се справи сам. А мамка им е на работа до неделя. Децата ги гледат Дядо Бос и лелята.
ПРеди малко по Нова тв имаше предаване Съдби на кръстопът, което е снимано в автокъща срещу нас и се вижда блока ми и съседния. Последния сега го санират. Ние се разминахме с тази благинка заради домоуправителката.  Ако на някого му е интересно - отвън вида е потресаващ, но вътре е добре.

# 56
  • някъде другаде
Пак заваля. Мисля утре да чистя на гробищата , дано не е много кално.
Днес следобед чистих. Сега ще се прикреватя с книга.
Болните да се оправят бързо.
Хубава вечер.

# 57
Къде се изпокрихте, баболинки?

# 58
Скучаем. Ни да заспя ,ни нещо да правя, не ми се гледа ,но надничам.

# 59
  • Вила Великула
Да споделя завършената нова част от двора. Има много боклуци за изхвърляне и да довършим детския кът.

Общи условия

Активация на акаунт