КГБ = Клуб на Готините Баби - 247 "Май — Цветни, вдъхновени и благословени"

• 19 305
  • 753
  •   1
Отговори
  • Вила Великула

Май пристъпва бавно и уверено — с дълги светли следобеди и въздух, който ухае на възможност. Нека носим този месец като лек шал през рамо: с достойнство, с тихо любопитство и готовност за малки, смели дела. В къщичката ни ще слушаме старите песни, ще се смеем на позабравени шеги и ще събираме светлината в джобовете си. Няма нужда от големи жестове — май обича тези, които умеят да превръщат обикновеното в празник.

•   Май е символ на новото начало: След априлските дъждове, май идва, за да нарисува света в най-ярките нюанси на зеленото. Той ни напомня, че животът винаги намира начин да се обнови и разцъфти. Май е символ на триумфа на живота. Всичко наоколо е зелено, свежо и ухае на люляк. Това е перфектното време да се запитате:
- Какво в мен има нужда от ново начало?
- Как да добавя "повече живот към годините си", а не просто години към живота?

•   Месец на просветлението: С празничния 24 май, този месец ни кара да размишляваме за ценността на българската духовност, просвета и слово. Това е време за равносметка за наученото и за силата на знанието.

•   Време за прошка и традиции: Около 6 май (Гергьовден) често си задаваме въпроси за вярата, традициите и връзката с корените ни. Това е време за събиране на семейството и съхраняване на ценностите.

•   Май е емоционално време: Той е свързан с абитуриентските балове – символ на края на едно детство и началото на зрялостта. Това носи носталгия, но и много надежда за бъдещето.

•   Хармония с природата: Това е месецът, в който искаме да сме навън, да дишаме дълбоко и да се наслаждаваме на топлината. Май ни учи да бъдем по-спокойни и да се радваме на малките неща.
Май често носи усещане за лекота, което ни позволява да погледнем на проблемите си от друг ъгъл:
Правило 1: Не се тревожи за дреболии.
Правило 2: Всички неща са дреболии.
   Всеки ден се опитвайте да чуете една хубава песен или да прочетете една мъдра мисъл, за да поддържате духа си буден.
Май е месецът на прехода между пролетната надежда и лятното безгрижие. Използвайте го, за да забавите темпото и да се насладите на красотата около вас.

https://www.youtube.com/watch?v=UUwfxhllqIA

И нека си припомним майските стихове, които Боряна ни подари.

Какво е месец май, какво е?
Разходка в близкото усое,
танцуващ празник на цветята,
със зимата една разплата.

През месец май растат надежди,
макар все гледаме под вежди,
по-бодър погледът е вече,
настъпи пролетта ,човече.

Момичета се разсъбличат
и мъжки вятърът обича
да поразвее там полите,
да се зарадват пак очите.

Пристъпва лято, стъпки плахи
са още ,но пък ти почакай,
морето , планината дива
те мамят. С радост ти отивай.
Боряна

СТАРИ ТЕМИ:  

ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ:  

ВИНАГИ ЩЕ ВИ ПОМНИМ
Скрит текст:
=======       =======       =======
Мел, винаги ще бъдеш една от нас!
04.09.1985 - 14.12.2012
Мими (Руми), винаги ще бъдеш една от нас!
12.06.1954 - 18.08.2018
Хармонично (Таня Тодорова), винаги ще бъдеш една от нас!
05.04.1954 - 28.02.2019
Хули (Пенка Маринова), винаги ще бъдеш една от нас!
01.03.1953 - 12.11.2022

Да пазим топлината помежду си и да си напомняме, че щастието живее в простичките мигове – споделено кафе, мил поглед, добри думи. Май ни учи, че и най-малката усмивка е искрица на утрешна радост и надежда. Нека отваряме сърцата си за светлината, да множим вниманието и да се срещаме по-често тук. Да посрещнем май със смях, здраве и обич помежду ни.

ПРИЯТЕЛКИ, ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДОБРИЯ ТОН!

Последна редакция: пт, 01 май 2026, 15:28 от pipilota6

# 1
Първа!
Пипи, благодаря!  Боряна, на теб също!
Вярно! Преди 2 години имахме среща тук. Мили спомени!   
Тази вечер дъждът спря малко преди спектакъла и дори изгря слънце. Беше много вълнуващо и  тържествено. Имаше шествие на всички ученици  в града с портрети на въстаниците, знамена и други символи на въстанието. На голяма сцена актьори родени в нашия град бяха водещи на спектакъл със сцени от подготовката и самото въстание, голям хор пя революционни песни, ансамбъл "Пазарджик" имаше своя програма, след това голям детски хор пя песни за България и всичко   вплетено изкусно в цялостен спектакъл. На голям монитор имаше включване на български деца, живеещи в чужбина с послания и декламации за България.  Големият паметник беше осветен с цветовете на българското знаме. Предполагам и утре ще е така и евентуално да се види на тържествената заря.
Утре май няма и да се прибирам цял ден. Програмата е много разнообразна и целодневна. Само времето да се задържи! Обичам тези дни в нашия град! Някак си е много  различно по дух и тържественост.

Лека нощ!

# 2

Пипи, Борянка, благодаря ви за красиво оформената нова къщичка Heart
Нека я изпълним с приятни емоции и пролетно настроение, с добри новини и на финала - с една щастлива среща на живо Flowers Hibiscus

# 3
Брей, какво хубаво стихотворение съм написала,  става и за тази година.
 Аз забравих, но и колко вариации да има една тема - направо  му се зарадвах на стихчето сега.
  Краят на темата ще  е морски, както и  началото на следващата. Сега е  само мокро начало.

# 4
Добро утро готини баболинки- - боровинки!
Честит 1 май, честита ни нова тема!
Пипи, Борянка - благодарности!

К.А.Г и аз свързвам този ден с Панагюрище. Беше вълнуващо и  запомнящо се  - и вечерите, ах вечерите с песните на терасата под звездите...

Днес е студенко.
И в къщи ми е студено, та от снощи съм включила климатика, а и духалка изрових из резервите, че само той не може да завърти топлия въздух до кухнята.
А моите мрънчовци дойдоха все едно тази почивни дни са като миналите.
Каката одма я обличам с мои дрехи, но Росенчо има още много хляб да яде докато му станат. За сега само чорапи и пуловери можем да си менкаме.
Днес дано поогрее да постопли, че вчера хич не беше моето време.

Днес ще видим какви ще ги къдрим - и за забавления, и за хранене. Карам на запаси и не ми се купува малотрайни продукти, че от  следващата седмица ще ме няма за известно време в къщи, та така.
Имаме една китайка наблизо, много хубаво готви. Може да прескочим да се възползваме от манджите и.

На мен продължава сутрин да ми е замотано преди кафето, а до преди не беше така. Направо съм като зашемАтена зимна муха няколко часа - забавени реакции, не мога да си формулирам мислите.
С нетърпение си чакам почивката, измори ме това еднообразие и сивота.

Имам да дочитам малко от старата тема.
А сега ви казвам хубав ден, хубав месец и да ви е спокойно и уютно и във виртуалната ни къщичка, и в реалните ви домове.

Последна редакция: пт, 01 май 2026, 07:54 от Важна клечка

# 5
  • някъде другаде
Добро утро!
Пипи , благодаря за положения труд и старание. Темата е прекрасна и цветна.
Боряна , да много е хубаво стихотворението.
Макавели , а ти не си спала да се разпишеш.
На всички пожелавам чудесен месец , изпълнен само с хубави емоции.
Днес ще мързелувам. До обяд сме на маникюр с Теди. Довечера съм на танци.
Да ви споделя , Теди се раздели с гаджето. Заедно са от 5 години. Той работи в Петрич от 1 година и си идва 1 път на месеца. Каза , че подозирала , че имал друга приятелка , негова състудентка. Питала съпругата на негов колега , и тя казала , че момичето миналата събота е отишло при него. Тя му се обадила и приключили. Тя е спокойна , което ме радва , че няма драми. Аз освен да я подкрепя , нямам друг избор. Казала съм и , че винаги ще съм зад нея , каквото и да реши. Тя е млада , има време за всичко.
Хубав ден , баболини!

# 6
  • София
Благодаря за хубавата тема! Както винаги чудесно оформена!
Да се поклоним днес пред героите от априлското въстание!
Айше, как е възможно да му хрумне на малоумния ти зет да остави детето само в къщи? Дано не е!
Относно смяната на гардероба с летния - днес не е подходящ ден, температурата е близка до нулата.
Най - трудното при къпането с вързан в найлон крак е, че зверски се пързаля, така че на практика не мога да стъпвам на него. А съм стъпила, а съм се стоварила на земята. Иначе докторката ми увеличи дните на прием на антибиотика от 5 на 7 дни и през ден съм на превръзка, включително и утре. Много свестна жена се оказа.
Не съм ходила на кино от години. На практика всички филми след няколко години ги пуснат по телевизията. Иначе обичам филми, особено криминални и медицински.
Тони, добре, че дъщеря ти е разбрала какъв е приятелят й докато не са станали сериозни нещата.е го преживее, млада е!
Хубав празник, баболинки!

# 7
Добро утро и от мен!

Благодаря за хубавата майска тема!
Нека я изпълним с много и хубави неща. Да споделяме лесно и да намираме приятелско рамо тук.

Аз писах на администраторите тано-рано възмутен, че не мога да пиша в темата. Видях доста не прочетени постове, ама реших първо да кажа "добро утро". Да, ама не мога. И пробвам. И не мога. И пак. И пак.
И възмутена писах.
След което се усетих, че е първи май... И погледнах за нов вход за къщичката ни...
Simple Smile

Мериан, ако с найлона обуеш джапанки?

# 8
Добро утро ☕🌹
Изтърколи се и този месец, отметнахме още една тема и ето ни в нов месец с нова тема Simple Smile
Пипи и Борянка, благодаря! 💐 Както винаги, всичко е изпипано и прекрасно! 🥰
Мериан, много ти се насъбра, дано вече му се вижда края! 😘
Айша, как сте? Ти успяваш ли да тушираш вируса? Пожелавам бързо да го изгоните! 😘 А за предложението на оня, да стои детето само съм в потрес.
Тони, много неприятно! Пет години не са никак малко, но е хубаво, че го е разбрала що за човек е. Тежко е, тя може да не го показва, но си го преживява. Важното е, че си до нея и има твоята подкрепа. Преживяла съм го това със син 1 и знам какво е. Давай й кураж, животът е пред нея! 😘
Днес тук се опитва да се покаже Слънчо, дано!
Хубав да е денят ви момичета! 🌞🤗🥰
С Ранелка се сблъскахме на вратата Simple Smile Привет Ранелка! 😍

# 9
  • София
Ранела, не смея да слагам джапанки, че може да се скъсана найлона и тогава трябва да се оправдавам пред докторката че трябва извънредно да ме превръзка.
Аз пък имам реално оплакване от сайта. Когато кликнах върху линка, който Пипи беше дала ме отведе не на първото мнение, а няколко мнения по - надолу.
Касс ме превари, давам път!

# 10
  • Кубрат/ Пишурка
Дружна песен днес да екне!
Песен, песен на труда.
Честит празник, момичета, особено на работещите! Ееех, какъв празник беше едно време....
Пипи и аз благодаря за новата къщичка! Прекрасна е, както винаги! А стихотворението е точно в десятката!
И аз си спомням днес за срещата ни в Панагюрище. Спомням си и какъв дъжд ни пра на възтановката. Възхитена бях от себеотрицанието на младите хора, които участваха, въпреки силния дъжд.
Впрочем днес от 10 по Нова ще предават пряко тържеството.

# 11
  • Вила Великула
Е хаййде вече официално и през деня да кажа добро утро в новата тема. Радвам се, че ви харесва. Искам това което напиша за дадения месец да има смисъл за всички нас и всяка от нас да се припознае в някоя думичка.
Тони, неприятна история с Теди, но същото се случи и с моя син есента. Така, че и той в момента е свободен и освен да ги запознаем.....

# 12

Живей чрез сърцето си. Живей тук и сега. За мига, за себе си и всичко хубаво, което предстои.
Освободи се от страховете и привързаностите и познай най-сладката радост на живота!

Добро утро прекрасни дами CoffeeCoffeeCoffee

Свежо и усмихнато започва деня - да ви е приятно и щастливо през целия месец Flowers Hibiscus
Тони, аз нали съм си виден таласъм - и по нощите се "разхождам" из нета. Теди е умно младо момиче и ще намери правилния човек за себе си. По-добре е, че сега е разбрала що за човек е момчето. Не му прави чест да постъпва така - ами като си намерил друг, седни на един откровен разговор и си кажи нещата едно към едно.
Клечи, забавно и приятно да ви е с децата - ти умееш да организираш интересни занимания. Накъде смяташ да поемаш - по топли дестинации ли?
Мериан, от как моя приятелка падна в банята и си пукна прешлен на гръбначния стълб и дъщерята на друга пак в банята си счупи рамото, съм купила две ей такива килимчета за банята и винаги при къпане ги слагам на пода. Удобни са - не се плъзгаш, а и масажират ходилата докато "тропкаш" по тях.
Скрит текст:
Пипи, Тони, голям купон ще е ако съберете младежите - ще е много весело да има сватба в КГБ Heart Eyes

И тъй като днес е ден на Труда - не се презорвайте! Слагайте най-новите тоалети и беж на хубава разходка Hug

# 13
  • София
Пипи, благодаря за новата тема.
Честит неработен празник на труда!
Тони, Пипи, ще си намеряг нови гаджета младите, няма страшно.
Но аз много се чудя на сегашните младежи. Сгаджосат се в 10 - 11 кл и се бутат години заедно. Особенно момичетата как се правят на малката булка и бързат да живеят заедно с някого. Не разбирам защо вместо да си живеят живота, да се срещат с различни се затварят с първия. Наблюдавам ги и във Фантастико, нали офисчето ми е до масите за бързо хранене. Нагласени, направени, хубави моми и до всяка някакво маломерно или дебело момче. Вчера един щях да го бия - взел тел. на момичето, рови и пита защо е написала или лайкнала нещо си. А тя само не се разрева, че принца се цупи.
А пък при отиване в друг град или страна - за мене раздялата е задължителна.
Марияна, а не може ли да седнеш на стол под душа? С Пл. така правехме - имаме плластмасови столове на балкона. Трудно е, но ще мине.

# 14
Честит празник на труда и на работническата солидарност!  Солидарност отдавна няма, трудът е за някои, но парите от труда им са за други, но ......така си го направихме.

Вечна слава на героичните панагюрци, копривщенци, брациговци, батачани и перущенци! Поклон пред героизма на всички участници във въстанието от 1876 година!

Хубав ден, приятелки!

Общи условия

Активация на акаунт