КГБ = Клуб на Готините Баби - 238

• 21 467
  • 720
  •   1
Отговори
  • Вила Великула

Месец септември символизира началото на есента, събирането на реколтата, жътвата и узрелите плодове на майката природа. През този месец настъпва есенното равноденствие, денят и нощта се изравняват. Той е своеобразен символ на баланса между лятото и зимата, светлината и мрака, материята и духа. В древността, началото на римският календар се отбелязвало с настъпването на пролетта и месец март. Това отброяване на месеците нарежда месец Септември на седмо място, откъдето идва и името му: на латински “septem” означава седем.
Според митичните сказания една от богините на есента била великата богиня, плетяща нишката на съдбата. Тя тъкала колелото на живота и завъртала нишката на всеки човек, докато дойдел момента, в който ще я пререже. В някои култури паякът, който изплитал своята мрежа се асоциирал с богинята на съдбата и затова бил почитан от народа. Тази могъща богиня бдяла над живота и смъртта, сеитбата и жътвата. Тя била пазителка на равновесието и баланса в живота и съдбата.
Старото славянско име на месец Септември било руен – “жълточервен”, понеже по това време земята се покривала с червените цветове на есенните цветя и листа. Някои го свързвали с цвета на виното, което започвало да се прави именно тогава.
Любопитно: Всяка година септември започва на същия ден от седмицата като декември.
Празници през Септември: На 6 септември празнуваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., една от най-важните дати в новата българска история и символ на българските сила и единение. На 7 септември, когато се чества подписването на Крайовската спогодба от 1940 г. между България и Румъния, с който последната ни връща Южна Добруджа след продължило повече от две десетилетия съществуване на областта в рамките на чужда държавност. Много важен празник е 22 септември - Денят на независимостта на България (обявена на този ден през 1908 г.). На този ден,  цели 30 години след освобождението на България през 1877-1878 г., страната ни става суверенен международноправен субект, напълно независим от Османската империя.

Вече всички прочетохме прекрасните стихове на Боряна за септември, но няма как да не ги публикувам и тук, в новата ни септемврийска тема:
Септември

Септември е. Пристига есента
и лятото щафетата предава.
Ще цъфнат вече есенни цветя,
ще се обагри близката дъбрава.
Септември е и виното кипи
събрало сладост от горещо лято.
Сеялката из нивата върти -
засява златно жито във нивята.
Последните ята летят на юг,
нанизали герданите по жици,
а аз и ти оставаме си тук
със поглед вперен в птичите редици.

Септември е. Ухае на покой,
на спомен летен, ябълки и дюли.
В премяна листопадът капе. Свой.
Прегръщаш бавно спомена за юли.

СТАРИ ТЕМИ:  

ВИНАГИ ЩЕ ВИ ПОМНИМ
Скрит текст:
=======       =======       =======
Мел, винаги ще бъдеш една от нас!
04.09.1985 - 14.12.2012
Мими (Руми), винаги ще бъдеш една от нас!
12.06.1954 - 18.08.2018
Хармонично (Таня Тодорова), винаги ще бъдеш една от нас!
05.04.1954 - 28.02.2019
Хули (Пенка Маринова), винаги ще бъдеш една от нас!
01.03.1953 - 12.11.2022

Приятелки, забавлявайте се и не забравяйте добрия тон!

# 1
# 2

Пипи, чудесно си спретнала новата ни къщичка - благодаря! Нека с много хубави неща да я изпълним!
Борянка, чудесни мисли си сътворила в стих!

Спокойна нощ баболинки Heart

# 3
  • някъде другаде
Пипи , благодаря за новата тема. Да я напълним с добри новини.

# 4
  • София
Толкова хубави неща в един ден!
Пипилота, благодаря за прекрасната тема, Боряна, благодаря за стихчето!
Ениса, благодаря за гостоприемството и вкусната храна! Момичета, благодаря за хубавата компания! Всичко сте казали, няма какво да се допълни. Остава само надеждата да се повтарят срещите още много пъти, понеже имаме нужда от такова общуване!
Лека да е вечерта!

# 5
Благодаря за новата тема!
Да сме здрави и щастливи. Да напълним и тази тема с позитивизъм и поводи за усмивки!

# 6
  • София
Пипи,благодаря за новата тема! Много стил и красота.
Боряна,благодаря за стихчетата,които правят темата ни уникална!
 Искам да подканя момичетата,които не пишат редовно,да се обадят.Липсвате ни.
 Днес беше един хубав ден.Нека всички дни са такива.

# 7
  • София
Хайде, да ни е честита 238 тема!
ПИПИ, както винаги - стилна, изпипана, изискана тема! Поздравления! Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus Flowers HibiscusБОРЯНЧИЦЕ, чудеснен тандем сте с ПИПИ. Придаваш много чар и финес на мястото ни за срещи. Подаваш ни и теми за размисъл... Благодаря ти! Hug
Както я започваме, така да я свършим! Яли, пили и се веселили - три дни и три нощи!
Едва завърнали сме се от Перник и вече имам едно мечтание - срещата в Луковит. Grinning
ЯЖКЕ, изпревари ме само с части от секундата. Айде, нЕма да се бием. Пускам те пред мен!
Връщам се в къщичката ни, за да си посипя главата с пепел и да си дръпна една критика. Чак ушите ми почервеняха от яд.
Вчера имен ден имаше син 2 на БОРЯНА, но все ми се искаше да отворим новата къщичка и там да е поздравлението. И така денят си отлетя, а аз мълчах като продупчена гайда. Вечерта мислех да пиша, но посрещане на гости, ол инклузив и накрая - бяло петно... Ама че ме е яд! Признат грях, половин грях! Нали?
БОРЯНЧИЦЕ, макар и на патерици, да ти е здрав Зарко! Да има много късмет и успехи по всички фронтове! Да го споходи и главозамае любовта!  Да те глези както до сега!
Е, казах си го. Сега е ваш ред, дружки. Grinning
Отивам да спя! Лека нощ! Hug

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 22:28 от Flo 51

# 8
Пипи, благодаря!
Чудесна си, както винаги!
Ениса, как се чувства Борис?
Много ли го стресирахме?
Той беше много мил, както
и съпругът на Мериан.

# 9
Борянка,  да е жив и здрав Зарко - името да му носи късмет и сполука!
Ама и ти спести тортичката вчера Simple Smile

# 10
  • Вила Великула
На патерици да честитя имения ден на Зарко. Да е здрав и много успешен. Да има късмет в любовта.

# 11
Даже не знам за вчера. Пропуснала съм, нищо напомнящо няма. И не обичам празниците от доста време. Беше празнично някога. Извинявам се.

# 12
Боряна, честито да е момчето ти, да постигне всичко, което желае.
Пипи, както винаги стил и красота в новата тема, в здраве и хубави новини да я изпишем!
Бела, няма от какво да е стресиран ММ, след 43 години с мен е свикнал на всичко  Sunglasses
А и ние обичаме гости и  сме свикнали с такива събирания. Отминаха времената на чутовните купони у нас, но като цяло поддържаме форма.

# 13
Ениса:heart:

# 14

„Слънцето не избира кого да огрее – то дарява светлина на всички. Така и ние можем да бъдем като него: да раздаваме усмивки, добри думи и топлина, без да очакваме нищо в замяна.“

Добро утро CoffeeCoffeeCoffee

Героите са уморени след вчерашния купон и най-ранобудните баболинки още почиват.
Има нужда - затова са почивните дни.
Свежа е сутринта, леко хладничка и приятна.
Клечи, къде зачезна момиче - май вчера не си била в пернишката група?
Кассс, очакваме да споделиш емоциите на вчерашния ден.
Танитка, скоро не си се появявала тук - как си?
Дидиа, ти май стресна миялната - работи ли?

Днес ММ ще вземе кола от приятел да занесе лекарствата на бабата на село. Аз мисля да си спестя ходенето. Ще се занимавам с домашни работи.

Спокоен и усмихнат ден от мен Heart и

Общи условия

Активация на акаунт