КГБ = Клуб на Готините Баби - 226

• 25 096
  • 722
  •   1
Отговори
  • Вила Великула

- Добре дошли в новата ни Коледно - Новогодишна тема. Тук сме се събрали най-готините баби и кандидат баби за да споделяме радости и болки, да си помагаме и да се забавляваме.

СТАРИ ТЕМИ:    

ВИНАГИ ЩЕ ВИ ПОМНИМ
Скрит текст:
=======       =======       =======
Мел, винаги ще бъдеш една от нас!
04.09.1985 - 14.12.2012
Мими (Руми), винаги ще бъдеш една от нас!
12.06.1954 - 18.08.2018
Хармонично (Таня Тодорова), винаги ще бъдеш една от нас!
05.04.1954 - 28.02.2019
Хули (Пенка Маринова), винаги ще бъдеш една от нас!
01.03.1953 - 12.11.2022

Декември е . . .
Декември е уют. Кори от портокали. Пукащи дърва. Запалени свещи. Червено вино. Понякога розе. Тихо пиано. Вълнен шал и дебели чорапи. Първи сняг. Декември е грижа. Внимание и мисъл към най-любимите ти хора.
Подаръци. Изненади. Срещи. Топло мляко с канела. Писма картички. Очакване. Декември е искри и фойерверки. Блясък по улиците, в очите. Светлини.
Декември е (равно на) сметки. Разплащаме се с 365 дни случвания и пропускания. Всичко онова, което сме можели да бъдем, а не сме. Всяка неказана дума и закъснял жест. Онзи телефонен разговор, който пропуснахме.
Пътуването, което не направихме. Работата, която не приехме. Думите, които не казахме.
Декември е обещания. Наравно стари и нови. Да бъдем по-добри. По-щедри. По-благодарни. Да мечтаем повече. Декември е поглед навътре. Носталгия по детството. По това какви бяхме, какво търсихме, в какво вярвахме. По приказки с щастливи начала, не краища. По онова утре, което все търсим и все не стигаме.
Декември е всичко в едно. Най-студеният и най-топлият месец. Най-пълният с хора и най-самотният. Едновременно край и ново начало. Прошка. Декември идва и си отива като сън. Всяка година се питаш кога пак стана Декември. Никога няма да разбереш. ...
Мария Василева

# 1
  • София
Насам, насам, красавици!
Елате в новата ни къщурка, сътворена и подредена от ПИПИ!
Благодарности, дружке!
Нека да сме живи и здрави, весели и засмени!
Обладана съм от стихотворението на БОРЯНА.

# 2
Честита нова тема! Да я  изпишем бързо и да започнем с нова  Новата година!
 Фло ,разрешавам ,разбира се. Няма нужда да питаш.

# 3
  • Вила Великула
Борянка, вярвам че ще я изпишем бързо. Предишната тема я приключихме за месец и няколко дни.
Ето и нещо, което ме касае:

# 4
Добър вечер на всички! Новата къща е впечатляваща, за Пипи Heart
Героите са уморени. Като в приказките  -  три дни яли,  пили и се веселили,  ама сега олеле. Прибрахме се благополучно, минаването на Петрохан през зимата не ми е любимо. Обиколихме Клисурския и Лопушанския манастири, разгледахме и Чипровския музей,  към купона в ресторанта след 12 нощеска се включи и циганския оркестър Виво  Монтана,  абе с две думи,  здраво иху.
Всички с болки,  кой ръка, кой крака и уста,  спрете се вече. От утре   - край. Да сте пушки. Всички.
Вчера пИятелят се е возил на коледния влак от София до Перник с парния локомотив. А във влака,  познайте  -  дядо Колед и Снежанка. И му дали подарък,  пък на гарата в Перник имало едни,  дето ги чакали и свирели на кавали като неговият, ама лъскави  ( духовият  оркестър на едно училище). Ама подаръците на всички деца били еднакви и за ядене само.
Това чух по телефона и ви го предавам. От мен  толкова. Два дни мълчание,  ама сега получихте пълен репортаж. Отивам към диванаТА. Лека вечер!

# 5
  • София
Този пост остана в предишната къща, та сега го преместих в новата.
БОРЯНЧИЦЕ, не знам какъв е бил оригинала и никога няма да узная, но на мен и така ми харесва!
Темата за завистта винаги е била  много актуална. Още в древността брат на брата е завиждал и сестра на сестра си. Казват, че това е наша транскултурална черта. Някъде бях чела, че завистта е религията на посредствените, на несретниците и на неуспелите. И като се замисля, си е съвсем така.
От психологична гледна точка това е една негативна, токсична емоция. Според мен, тя не може да навреди на този, на когото завиждат, но завистникът може да пострада. Защото със завистта ръка за ръка вървят злобата и омразата. Кое от кое по-негативно. А тези токсичните емоции могат да доведат до т.н. психосоматични заболявания. Все съм се чудила на някого, като каже или напише - "Благородно ти завиждам" или пък "Бяла завист". Дали може това да е вярно, да го има? Според мен не.
БОРЯНЧИЦЕ, прегръщам те! Подаде ми идея да поговорим в групата за подкрепа за завистта. И ако ми позволиш, ще им прочета твоето стихотворение.
ПП. Мама винаги си носеше в джоба на пеньоарчето моливче и лист хартия. Grinning
И сега една приказка - за размисъл...
Скрит текст:
Живееха двама съседи: Стоян и Иван. Стоян имаше магаре, а Иван нямаше.

„Хубаво нещо е да си имаш магаре“ — мислеше си Иван, като гледаше магарето на съседа си.

Загнезди се тая мисъл в главата на Иван, впи се като пиявица в мозъка му и започна да го измъчва непрестанно. Но сиромах човек беше той и не можеше да си купи магаре.

Стоян беше грънчар. Имаше си малка грънчарница и правеше от глина чудесни грънци и стомни, които шареше с жълта и зелена боя, а после ги товареше на магарето си и ги носеше за продан в близкия град.

Иван пък беше калпакчия и умееше да шие хубави калпаци. Но не се радваше той на майсторлъка си. Замислено беше лицето му и някак тъжно гледаха очите му. Оживяло му беше на сърцето магарето на неговия съсед. Винаги когато Стоян минеше с магарето си покрай дюкяна на Иван, калпакчията оставяше работата си, залепваше се на прозореца и дълго гледаше щастливия си съсед, който крачеше гордо подир дългоухото сиво животно.

— Ех, да можех и аз да си имам такова едно добиче! — въздишаше Иван и стоеше като прехласнат, докато грънчарят и магарето му се загубеха от погледа.

А пък то, пустото му магаре, да приличаше поне на вол, на крава или на кон — хайде, както и да е. Но то беше като всички други магарета и дори по-грозно от тях: старо, дръгливо, с увиснала опашка и с клепнали уши — тъй да се каже, на магарешка вещица приличаше.

Но когато човек се захласне в нещо, очите му виждат и грозното хубаво. Минаваше ден след ден, а Иван не преставаше да мисли и да въздиша за магарето на Стоян. И лека-полека у него се събуди завист към съседа му.

Тъкмо тогава се случи това, което ще разкажем по-долу.

Една привечер, както Иван си седеше и отупваше с пръчка един нов калпак, вратата на дюкяна му се отвори и вътре влезе непозната жена, забулена с черна забрадка. Приближи се тая жена до калпакчията и му рече:

— Добър вечер, Иване!

Погледна Иван жената и като продължаваше да тупа калпака, отвърна й:

— Добър вечер!

А гостенката седна на едно трикрако столче и каза:

— Виж какво, Иване, дошла съм да ти помогна. Аз съм Съдбата. Светът е нареден така, че на човек все нещо не достига. Кажи ми едно твое желание, което ще те направи щастлив, и аз ще го изпълня веднага!

Като разбра кой е дошъл при него, калпакчията изпусна пръчката и калпака и скочи от одъра.

— Значи, ти си Съдбата? — извика зарадван той. — Благодаря ти, че си се сетила за мене и си дошла да ми помогнеш!

— Кажи ми едно твое желание, което ще те направи щастлив, и аз ще го изпълня веднага! — повтори гостенката.

В това време Иван съгледа през прозореца своя съсед, който се връщаше с магарето си от града.

— Виждаш ли тоя човек? — рече калпакчията. — Моля ти се, убий магарето му!

И още преди да изрече тия думи, магарето на грънчаря се залюля и падна на земята, изпъна нозе, изблещи очи и издъхна, поразено сякаш от мълния.

— На̀ ти сега магаре! — извика усмихнат Иван. — И аз нямам магаре, но и ти не ще имаш!

И в същия миг през главата на калпакчията мина като светкавица мисълта, че и той можеше да има магаре, стига да бе пожелал това. Какво беше спечелил от туй, че магарето на съседа му бе умряло?

— Сбърках! — рече Иван. — Моля ти се, съживи магарето на Стоян, пък и на мене дай едно като неговото!

Но в дюкяна нямаше вече никого. Чудната жена бе потънала сякаш вдън земя.

# 6
Добър вечер в новата ни къщичка!
Пак започнах да пиша и се публикуваха 2 реда по средата, затова изтрих и започвам на ново.

Пипи,
кога успя, благодаря за труда и времето, което отделяш да ни е красиво!
Чудесно е оформлението,  а дай Боже, ние  да я изпълним само с хубави споделени моменти.

Ениска,
добре си се прибрала в къщи.
Нещо снимчица - маса, природа, красиви тоалети няма ли?

И на Мериан,
напомням - поне едно борче ни снимай. Пък ако е и заснежено, ще е картичка направо. Ти Мериан, днес ли се прибираш?

Чакаме и К.А. Г да се отбие и да разкаже, какво видя по чужбинско.

Темата за завистта не е моята тема.
Усещала съм думи на завист спрямо мен, и то от близки хора. Гадно е, болезнено го приемам и дълго го помня.
С тези размишления ми стана сериозно  и не съм добра компания.

Пак ще дойда, да ми поразмине.

# 7
  • в сърцата на любимите ми хора
Ето ме и мен в новата ни къщичка. Пипи, благодаря за труда Gift Heart
ЕНИСА, пИятелят не може да бъде впечатлен от подаръци, които се изяждат. Никаква фантазия от страна на Дядо Колед и Снежанка Laughing  А бабата да релаксира, че още иху-аху я чака.
ФЛО, стиховете на Борянка са впечатляващи, но и твоята приказка ме накара да се размисля. Пагубно чувство е завистта. Разяждащо.
И аз чакам репортажи от пътешественичките. Дано да са имали хубави преживявания и да са заредили добре батериите.
При мен нещата съвсем се закучиха. Едва мърдам. Все се надявам за вторник да ме поотпуснат малко краката, но не знам какво да кажа. А от Нова година трябва и за мама да се грижа Sad Дето се вика: Болен здрав гледа.  Гадно

# 8
  • София
Привет!
Рядко влизам вечер и  се обърках, но бързо се ориентирах, че има нова тема.
Пипи, благодаря за новата тема :
Дано я изпишем със здраве и само положителни емоции. Предстоят много хубави празници и подготовката за тях вече е в ход.
 За да не загрозявам новата тема слагам в скрит текст:
Скрит текст:
За мен завистта е болестна патология, както и злобата и най-голямо нещастие е за този който ги притежава. Нужно е лечение - психотерапия, а не поезия /Мое мнение/
Седемте смъртни греха на християнската църква са: алчност, гордост, завист, гняв, лакомия, похот и леност.
Хубава вечер.

# 9
Да махам ли стихото.

# 10
  • София
БОРЯНА, нищо няма да махаш.

# 11
Не го махай!

# 12

Аз ли развалих еуфоричното настроение в новозапочнатата ни тема?
Съжалявам и се извинявам на Борянка, ако неволно съм я засегнала.
Моля, недей да триеш.
Стихотворението е изкуство,  може да бъде на всяка тема.
То не е причина за моите усещания,  те са си част от характера и душевността ми.

Сменяме темата с нещо приятно, нали:) ?
Я к'ва хубава Баба Мразка има е началото на темата Simple Smile - отивам да си взема чая и да ви кажа наздраве, че друго не пия, а и нямам Simple Smile .

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 21:23 от Важна клечка

# 13
КЛЕЧИЦЕ, не си виновна за нищо. Просто отново намесиха религията съвсем ненужно там, където става въпрос за човешки емоции.

# 14
  • Кубрат/ Пишурка
Първо да благодаря на Пипи за новата тема и думите в началото!
За завистта - ами завиждам! Завиждам ви всеки път, когато се събирате - неблагородно! Ето сега на 17 ти пак ще имате среща, а Анжелка тогава става на 18. Можех да съм с вас, да почерпя, да споделя радостта си... Ами завиждам ви ПЪК! Но стихотворението на Боряна е чудесно. Да не си посмяла да го триеш!!!
И малко да се похваля, най вече пред КАГ - имах си ученик днес и ще идва за сега в събота и неделя за по 2 часа. Едно сладко момче в 7ми клас. От двегодишен е бил в Англия и от утре ще учи тук. Говори български, но не може да чете и пише на български. Та от днес започнахме да се учим да четем.. Умно е детето, ще стане работата.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 21:49 от Янче-то

Общи условия

Активация на акаунт