Захранване - въпроси и отговори - тема 18

• 6 380
  • 251
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте! Пише една изключително отчаяна майка, която кърми вече 13 месеца. Детето ми от шише с биберон не е пило от болницата и съответно не може и няма как да давам АМ. Захранвам от 5ти месец, неуспешно. ЗВБ, пюрета - почти нищо. Започна да опитва след появата на първия зъб. След това спирах и започвах отново няколко пъти, с цел да започне да яде. Опитвал е почти всякаква храна и яде единствено палачинки с банан, хляб, кисело мялко и плодови пюрета, но например плодови с каша не. От попара, юфка и т.н. направо му се гади. Сирене няма шанс да опита повече от 1 л. Кухня рядко яде по 20-30 гр макс и то само от основното. Готвено също отказва, дори и да е парчета. Максимум яде 100 гр и край, ако е плодово пюре изяжда 180 гр.
Стигнах до следния режим:
8ч закуска палачинки (само това яде за закуска, така че да е сит повече от 1 час)
10:30 ч кърмене
13 ч опит за обяд (обикновено не яде почти нищо, макс 50 гр)
15 ч кърмене
17:30 ч следобедна закуска 180 гр плодово с овесени ядки или извара (на гербер, за да не е чист плод)
19:30 ч вечеря, обикновено отказва всичко и яде 100 гр кисело мляко
21:30 кърмене
Буди се по 2 пъти по принцип за кърмене през нощта, а понякога и повече.
Искам да отбия или да видя някаква светлина в тунела с края на кърменето, но някак не виждам кога бих спряла…Просто вече се отчайвам, че детето ми не яде. Имах огромното желание да кърмя дълго, но някак си го представях да бъде по 1-2 пъти дневно, а не по 6-7…Последната ми надежда е консултация с Хедра, но все пак вътрешно знам, че няма да ми помогне вероятно.
Педи казва колкото и каквото иска това да яде, но вече съм уморена и нямам сили да го кърмя като новороден...
Надявам се, да има и други злояди бебета и да имате някой скрит коз за това как да прояде 🤞
Само моля без идея да му пускам детски филмчета, за да яде, не съм ОК да си зомбирам детето, за да се храни.
Благодаря, че изчетохте ❤
Знам, че кърменето е нещо страхотно но според мен не яде защото се засища от кърмата и я предпочита пред всичко друго. И с това нощно кърмене по 2 пъти как да яде.

# 196
Ами моята е на почти 2 години и по-често суче даже, на 13 месеца много сучеше и се будеше много повече и пак си яде като ламя. Кърменето няма връзка.

Най-добрият начин е да ви гледа вие как ядете, когато тя самата е гладна. Моята например с месеци отказваше авокадо под всякаква форма. Един ден баща и си направи авокадо тост за себе си и тя му го открадна - първо само хляба, накрая и авокадото изяде

# 197
Аз също мисля, че кърменето не е проблемът. Аз подкрепям казаното, да яде заедно с Вас. За попарата, моят я прояде като намачках малко банан вътре. Аз също закусвам попара с него. За пюретата, ако са купени, пробвайте с домашни. Смесете нещо неутрално с нещо с изявен вкус. Например тиква с картоф, чушка и домат. Ако са купени, добавете нещо от Вас. За кашите, аз ги давам с масълце и плодове пюре или банан, масло и сирене. В интерес на истината е доста вкусно. Пробвайте да обогатите вкусовете, направете домашни мъфини с овесени ядки и плодове, хранете се заедно с детето. Да ме коригирате ако не съм права, но мисля, че детето вече може да яде от вашата храна. Ако не готвите, сега е моментът да започнете Grinning Успех!

# 198
Не се отчайвайте. И аз бях във вашата ситуация. С тази разлика, че нямаше режим и го кърмех на поискване през целия ден и през цялата нощ. Това, което направих е да му давам постоянно трите неща, които ядеше. Всеки ден едно и също. Държа да отбележа, че детето се развиваше много добре, въпреки еднообразното хранене. Отбиването не се оказа трудно, но и нощните събуждания не намаляха след това. Вместо кърма започнах да му давам айрян. Щом вашето хапва кисело мляко, може би ще може да заместите млечните хранения с айрян. Стига храната, която яде, да е пълноценна и качествена, а и да отговаря на енергийните нужди на детето, няма място за притеснение относно хранителната й стойност. Ако изяжда малко количество, то пробвайте да добавяте нещо по-калорично в яденето - банан, масло.

# 199
Момичета, моля за помощ - бебка е на 6м (почти 7) и все още я кърмя. Започнахме захранването, тя понякога яде с желание и големи количества, понякога не. Кърмя на поискване и нямаме точен режим за хранене. Също така яде през различен период от време и количество. Предпочита по често, по малко като цяло. И това според мен се получава, защото иска да суче и за успокоение (залъгалки не приема) и за заспиване понякога. Това преди не ми беше проблем, но сега със захранването нямам идея как да създам режим, понякога не успявам да нацеля кога е гладна и не хапва повече от няколко лъжички. Не знам дали не трябва да премахвам гърдата като асоциация като първа стъпка или как да изградя режим за хранене - много се чудя как да процедирам и какво е най-добре за нея. Понякога си мисля, че може и да преяжда през нощта, защото връща мляко а сутрин не е гладна.

# 200
Благодаря Ви! Като цяло всичко, което казвате е пробвано  и продължавам да пробвам периодично - хранене с нас, домашна храна, както и ядене от нашата храна. На всяко хранене му предлагам едно след друго 3 неща - например основно от кухня, домашно пюре правено от мен и солен мъфин или нашето ястие. Просто той нищо не яде освен тези 3-4 неща, които ви написах. Благодаря Ви за подкрепата, ще направя консултация и просто ще продължа да предлагам 🫶

# 201
Момичета, моля за помощ - бебка е на 6м (почти 7) и все още я кърмя. Започнахме захранването, тя понякога яде с желание и големи количества, понякога не. Кърмя на поискване и нямаме точен режим за хранене. Също така яде през различен период от време и количество. Предпочита по често, по малко като цяло. И това според мен се получава, защото иска да суче и за успокоение (залъгалки не приема) и за заспиване понякога. Това преди не ми беше проблем, но сега със захранването нямам идея как да създам режим, понякога не успявам да нацеля кога е гладна и не хапва повече от няколко лъжички. Не знам дали не трябва да премахвам гърдата като асоциация като първа стъпка или как да изградя режим за хранене - много се чудя как да процедирам и какво е най-добре за нея. Понякога си мисля, че може и да преяжда през нощта, защото връща мляко а сутрин не е гладна.

Напълно нормално е на тази възраст да хапва по малко, спокойно. Аз лично следвах модела 6-8 месеца едно, най-много две хранения на ден, 8-10 - две и след 10 месеца - 3. И после след годинката и междинни хранения, когато се наложи, като винаги съм кърмила на поискване. Преди 10 месеца първо кърмене, после ядене, след това - обратно, но и това не съм го спазвала много

# 202
Според мен зависи детето. Някои хора са апетитни, други не. И това се познава от бебета. Замислете, двама души. Един яде когато му падне, друг по определено време, един яде всичко, друг почти нищо. Може би всичко е нормално.

# 203
Момичета, моля за успокоение или съвет. Бебето ми е на 10 месеца и половина. Отказва да яде храна тип манджа и супа. Записах го на държавата кухня, в нашия град всички бебета, които познавам я ядат с удоволствие и я предпочитат пред частните. Отваря уста, давам с лъжицата и после плюе, кашля все едно му се гади и се плези, а по езика му стои ориз, парченца морков и т.н. остатъкът от соса тече по лигавника, столчето ... Това упражнение се повтаря 3 пъти и после спира да отваря уста. Парченцата са супер миниатюрни.
Досега винаги е бил лаком и си е хапвал добре. Захранвала съм го с пюрета от магазина, като внимателно следя за каква възраст са. Без проблем яде такива за 10 месечни, вътре също има парченца, но самите пюрета са по-гъсти. Има 7 зъба, 8ми никне ако е от значение. Яде сам с ръчичка малини, бебешки бисквити си хапва сам, нарязани плодове други също, за закуска му правя често кускус звездички, много ги харесва. Не съм го свиквала на гладко пасирано. Не знам какво да правя. Много ми е трудно. Да продължавам ли с опитите (досега са 3 дни)? Дали просто му трябва време да свикне? Да направя пауза? Да опитам с някоя от частните кухни? Ако трябва аз да му готвя не знам кога (никой не ми помага в гледането) какво и по какъв начин да го поднеса за неговата възраст + че има АБКМ и става още по-сложно. Не мога да го държа и гладен с надеждата, че ще прояде манджи и супи, защото пие и още доста време ще пие сироп Хемангиол, а той сваля кръвната захар и има риск от хипогликемия ако не се храни добре. Затова и след всеки неуспешен опит, предлагам алтернатива. Да продължавам да му купувам пюрета от магазина ... Ама до кога? Ако някой е преживял същото и може да сподели опит, идеи, съвети, всичко би ми било от полза. Благодаря, че ме изчетохте.

# 204
Преди години на каката слагах сухар в супите, за да стане гъсто, мразеше( и още мрази) воднистите и редки супи.

# 205
Преди години на каката слагах сухар в супите, за да стане гъсто, мразеше( и още мрази) воднистите и редки супи.
Много ти благодаря, днес с добавен сухар имахме по-голям успех.

# 206
Много ти благодаря, днес с добавен сухар имахме по-голям успех.
Радвам се, че съм била полезна.

# 207
  • Melmak
Здравейте!
Започвам захранването в понеделник. Въпросът ми е като започна с един зеленчук 3 дни подред ли трябва да го давам само него?
С картоф ли стартирахте, или с пащърнак е по-добре?

# 208
  • Sofia
Лично аз започнах с пащърнак и го давах два дена, после включих тиквичка.

# 209
Аз започнах с тиква и беше голям хит и до ден днешен много си я обича

Общи условия

Активация на акаунт