Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 97

• 26 665
  • 756
  •   1
Отговори
# 375
Брей, имотна акула да си, покрай Джирото сега спечелихте и в Бургас и в София, догодина покрай Евровизията, а по-натам и зимна Олимпиада на Витоша може да вземем и направо ще задминем Монте Карло по цени 😀

# 376
Писала съм и преди в темата
90-те години, някой да ми беше казал, че германци, французи, испанци и и и, ще дойдат да живеят, учат, работят и отглеждат деца в България.... Оооо, щях да му кажа да ходи да се прегледа Joy
Но сега има толкова много.
В петък обядвах с млада двойка от северна Европа в едно ресторантче на улица Екзах Йосиф. Идват за трети път в България, като са си предвидили обиколка из страната, за да преценят къде да се заселят.
Та така

# 377
  • София
От такива събития печелят хотелите, краткосрочните наеми и търговците.
Печелившо ще е да продавате бира и да пуснете платени тоалетни, за да затворите цикъла...

# 378
От такива събития печелят всички Simple Smile

# 379
  • София
Бре, не знаех, че съм от печелившите.
Къде да си взема бонуса?

# 380
Така добре печелят местните, че на много туристически места правят петиции да ограничат броя на туристите, да забранят Ербнб-тата, круизните кораби и други такива - защото "печелят" само вдигане на цените, които трябва да плащат за всичко, и да се бутат в навалицата.
Естествено, има браншове, които печелят, но далеч не всички местни - за повечето от тях има само негативи.

# 381
А, моля ви се!

Имам имоти и в Бургас, и София, където и да се проведе, все печеля:)
dany също Simple Smile
Ако щете вярвайте, първата ми мисъл беше същата, че може да не домакинстваме Евровизията в София, а в Бургас. Дори може да се изгради временна сцена на открито. Имаме опит с много фестивали. А в Бургас времето е отлично, много слънчеви дни има и много рядко вали.

Брей, имотна акула да си, покрай Джирото сега спечелихте и в Бургас и в София, догодина покрай Евровизията, а по-натам и зимна Олимпиада на Витоша може да вземем и направо ще задминем Монте Карло по цени 😀
Джирото мина на метри от всичките ми нови парцели в Созопол. По стария път Каваци-Созопол покрай Буджака. Докато ги застроя, обаче, ще са забравили за Джирото. Освен ако не ми щукне някаква нова идея след 5г и реша да преместя основната дейност от София в Созопол.

# 382
Гледам всички са се размечтали за урожая дето ще падне от евровизия ама първо трябва да издържим този сезон. А той не се очертава да е много силен с високите цени на горивата и спрени полети.

# 383
  • Бургас
Ти нали ще купуваш на едро, ще теглиш ДДС и ще даваш под наем? Какво толкова те тревожи?

Всички местни печелят. Ербнб вдигат дългосрочните наеми. От тях печелят наемодатели, защото тези имоти са по-малко. От повечето туристи печелят всички местни бизнеси. Дори и най-бедните печелят, защото върви ли икономиката, има много работа за всякакви хора.

Не печелят само мрънкачите на държавна работа. Макар че и те печелят, щото заплатите им идват от бизнеса.

# 384
Хората са късопаметни. Когато живеят в забравено от бога градче си мечтаят за туристи и приходи от тях. После като дойдат туристите и се замогнат забравят сиромашията и (особено тези, които не печелят пряко от туристите) почват да мрънкат и да се оплакват от тълпите, шума и неудобствата. И да превъзнасят пасторалния покой от миналото, забравяйки глада Simple Smile

# 385
Всички местни печелят.
Какво печели някой работещ извън сферата на туризма, освен по-високи цени, навалица и глъчка?
Добре известен феномен е, че местните в много популярни туристически дестинации протестират срещу прекомерния туризъм - ето тук например пише за Барселона, Венеция, Палма де Майорка, но и в много други туристически места е така. Ако си местен, трябва да си дадеш жилището за ЕрБНБ или да отвориш сергия да продаваш магнитчета или хотдоци може би, иначе какво ще спечелиш?
https://backroadplanet.com/8-european-cities-where-anti-tourist- … ests-are-growing/

# 386
  • Бургас
chris, прочети Черна станция.

Кой бранш "извън туризма" не печели?
Айде посочи един такъв бранш, да видим дали не печели.
И трябва ли заради един, дето не печели, и всички останали да не печелят?

# 387
Всички печелят малко или много, разбира се.

Плочкаджиите как печелеха от програмистите. Вади програмиста доларите, дето са пристигнали от САЩ и ги раздава. Раздава на плочкаджията, на строителя, на фризьорката, на мвата, на ресторанта, на джамбазина, на фитнеса.
Тия пари са външно-пристигнали. Твърда валута, внос.
Същото е и с туризма. Пак има внос на твърда валута. Е, не е супер-добавена стойност като програмирането, ама с малко изобретателност можеш да привлечеш туристите като клиенти. Има варианти за старчески домове, варианти за лекуване и лекарски туризъм, пластични операции, зъболекари, маникюр, фризьорки. Ако щеш и млади масажисти (и масажистки).
А общината трябва да се погрижи да им вземе данъците, да не въртят сива икономика, а с доходите да плати по-добре на държавните лекари, полиция и другите държавни служби.

Отварям скоба, не е най-добрият вариант за бизнес и развитие, малко е долна работа обслужването на туризма, и най-вече нискообразована и с ниска добавена стойност.

Но въпросът беше, всички ли печелят, всички печелят.
Ако искате да развивате кариера в приложната ядрена физика, и да търсите да ви се заплаща, туристическо село не е вашето място.

Между другото, основна причина софийските завдения да държат такива цени е именно туризмът.
Сега ще кажете, ама то за повечето хора е зле.
Що да е зле. Аз по ресторанти не ходя, но давам апартаменти на готвачи и сервитьорки под наем. Като печелят повече, печеля и аз.

# 388
Разбира се, че всички печелят. Все пак общността е една система, а в системата всяка промяна на едно място се отразява на другите. Но някои повече, а други по-малко, докато трети не се усещат, че печелят индиректно, през някой по-напред от тях. Но нищо не е перфектно и е съвсем нормално когато оптималното ниво на туризма бъде надминато негативите да станат повече и даже неприемливи.

# 389
Косвено може някои хора извън туризма и да спечелят нещо от събития, които докарват туристи, но много хора - програмистите например, или аз самият, който не съм програмист - нищо няма да спечеля, освен по-високи цени в ресторантите и навалици по центъра.
Работя в офис. Няма да разширим бизнеса ако ще олимпиада да направят в София - е, може би ако построят инфраструктура с чужди пари, която после да ползвам и аз, но те ще я построят със заеми, които после и аз ще връщам - с олимпиадите обикновено става така.
Но нищо де, скоро може да не работя в офис - може да трябва да се преориентирам към обслужващия сектор и да чакам евровизии, че да захлебя. АИ шефът на Майкрософт казал оня ден, че до 18 месеца всичката офисна работа щяла да се автоматизира:

Само не знам туристите тогава отде ще вземат пари, че да харчат - нали и те повечето работят в офиси.

Общи условия

Активация на акаунт