Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 97

• 27 642
  • 756
  •   1
Отговори
# 450
Жалко че няма абонамент за мненията на конкретен потребител.
Здравият разум в мненията на Sapien ми харесва.

Апартамента на Докторски по-назад е надценен. Знам го, следя го

Посрещахме Дара на Летището. Посрещнахме няколко самолета преди тя да се появи
Та от тези самолети слезнаха забележително много млади семейства с по няколко деца и много, ама много багаж.
Коментирахме, че идват да се заселват и работят тук.
А хлапетата отпред ги посрещаха с Welcome to Bulgaria
И това е за един кратък интервал време...

# 451
  • София
Това е комплекс Festival, изграден в междупанелна градинка.

https://www.google.com/maps/@42.7150643,23.2409267,3a,75y,49.77h … MDSoASAFQAw%3D%3D

Първо чакаш градския транспорт /трамвай 8/, за да стигнеш до метрото. А трамвая там е... Иначе 2 км. пеша. Автобуса 310 прави връзка с него чак до Мола, като обикаля 5, 6 и 7 части.
Вторичен пазар е, някой е купил на тъмнозелено и разпродава...
Точно този район не го харесвам, петата част е куца работа. Имах една двустайка в ЕПК там, стана перфектен тристаен и замина преди десетина години Blush

# 452
Та от тези самолети слезнаха забележително много млади семейства с по няколко деца и много, ама много багаж.
Баш така ще да е.
Само едно се питам: ако е толкова хубаво (и лесно) в БГ да се гледат деца, то защо самите българи не раждат деца?
Четох днес, че на матурите се били явили 53,000 ученици. Това са хората, които влизат тази година на пазара на труда. А излизат по над 100,000 - толкова са новоотпуснатите пенсии. Толкова са и починалите.
Дано наистина идват чужденци с деца, че инак ще я закриваме тая държава, а имотите ще стоят празни.

# 453
Жалко че няма абонамент за мненията на конкретен потребител.
Здравият разум в мненията на Sapien ми харесва.

Апартамента на Докторски по-назад е надценен. Знам го, следя го

Посрещахме Дара на Летището. Посрещнахме няколко самолета преди тя да се появи
А хлапетата отпред ги посрещаха с Welcome to Bulgaria
И това е за един кратък интервал време...
Над 90% от пристигащите на софийското летище са с раница 40/30/20см.

# 454
  • София
Ще видим.
На мен са ми интересни такива, до вчера подценявани локации.

Въпросът с ромите, обаче ме притеснява.

За обратната миграция също бих искала да кажа, че процесът не стартира от вчера и има тендеция към засилване след Шенген и Еврозоната.

Кризите не касаят само Бг, отразяват се на всички.
А в локален план, Европа все още е най-доброто място за живот в света.

# 455
Миграцията към България е много сериозна. Обратната миграция също.
Статистиката излиза с голямо закъснение.

Подценяваните локации и на мен са ми интересни и наблюдавам от 20+ години определени райони, а и София като цяло

# 456
A според вас кои са подценявани локации? Не ми казвайте Люлин 5. Само който не е бил там не знае какво е. Дори хората от Люлин не ходят там.
Кажете други в София, които смятате за подценявани.

# 457
Преди да отворим шампанското щото сме видяли 3 семейства с куфари да пристигат в Бг е добре да гледаме трезво на фактите:
- за 2025 населението на Бг е намаляло с не ми се търси точната цифра ама това с над 10,000 дошли украинци и сигурно още толкова руснаци. Без тях сигурно и Варна и вероятно София ще имат отрицателен механичен прираст. Отделно май правителството имаше някаква програма дето раздаваха пари на българите да се прибират та това също е повлияло еднократно на статистиката за 2025. Всички области имат отрицателен естествен прираст.
- Ако ще и да се прибират по 1000 семейства на ден какво ни грее като знаем каква е статистиката за продажбите през Q1? Хинт- няма купувачи

Последна редакция: чт, 21 май 2026, 22:26 от Евлоги Георгиев

# 458
Откакто съществува живот на планетата Земя са починали между 118 и 120 милиарда души....
А тук да се притесняваме, че някой продал жилище на пазарна цена , а търси два за лев....

# 459
  • Бургас
Това е идеята на флипа, купуваш подценено/нежелано/одумвано, таже и с пресен труп в него Grinning Подобряваш и продаваш скъпо след Х период ...

Беше споделил и за едно ЕПК, как станало тристаен.
На какъв принцип избираш "подобрителя"? Фирма, бригади, единични майстори, сам?
С тези цени на ремонти не знам как излиза сметката, нервите отделно.
Имам няколко за флипване, но смятам да ги пусна на ШЗ. Не си струва разправията, поне за мен.

# 460
  • София
Е не мога да се разчекна, това не ми е основна работа. Познавам няколко бригади и ползвам който може да поеме. Лошото е, че те винаги имат няколко обекта и се забавя работата. Като имаме вече подове, баня и боя, следват фирмите - за врати, за климатици, за газ евентуално. Двама приятели мебелисти ползвам за кухните, преди работеха заедно, после се разделиха. Аз само ключове, контакти и осветление слагам, едно време баща ми беше електротехник и толкова съм усвоил Blush
До това ниво и приключвам.

# 461
Откакто съществува живот на планетата Земя са починали между 118 и 120 милиарда души....
А тук да се притесняваме, че някой продал жилище на пазарна цена , а търси два за лев....
Само дето 5-10 деца на една жена е бил стандарта до преди 50-70г. Сега е по 1 дете, евентуално.

Последна редакция: пт, 22 май 2026, 08:09 от Gogo1979

# 462
  • Бургас
... И от тези 5-10 деца половината са умирали.
Защо смяташ, че са имали много деца?
Защото са знаели, че част от тях няма да оцелеят, а им трябва работна ръка за нивата.
И на дъщерите не са се радвали. В чужда къща отиват да стават работна ръка.

"Официалните данни на Националния статистически институт (НСИ) показват следната динамика в исторически план:
1960 г.: ~45.1‰. Днес е 4 промила.

А преди това е било още по-страшно, в следвоенните години. И родилките са умирали масово.

# 463
  • София
Аз съм с обратните впечатления за Люлин.

Това е град в града и определено люлинчани си го харесват и си живеят чудесно там и не искат да сменят локацията и квартала.

Това с броя на децата сме го дискутирали и друг път.
Висока детска смъртност, работна ръка, ако са по селата, а само преди сто години, тази държава е била 90% селско население, така, че няма смисъл да се обсъжда градската култура, която пък е имала дами в заможните семейства, които са работили домакини.

# 464
По темата за Люлин

Скрит текст:
Преди няколко месеца Нова телевизия излъчи документален филм за Васко Василев. Той е израснал в Люлин 5 и вътре в блока между етажите някои от съседите му са гледали кон. С децата от района като дете е ходил да краде череши(или беше друг плод). Благодарение на обстановката там той е имал възможността да се упражнява с цигулката повече отколкото щеше да може да го прави в престижен квартал с престижни съседи. Бива забелязан от Партията, печели стипендия за Москва, после и за Лондон, където известно време живее в сутерен на посолството без право да води гости. Сега е гражданин на света, включително е бил поканен да свири по време на коронацията на британския крал. Притежава апартамент в Испания в квартал, който нормалните хора избягват, защото е тип гето с дилъри, затворници и пр. нещо като тамошен Люлин. По време на филма излъчват улично тържество на негови съседи в това испанско гето, а Васко им свири с цигулка, която струва 6-цифрена сума.

Препоръчвам филма. В него има кадри от конкретното място в Люлин 5. За мен беше интересен и поучителен филм, защото в крайна сметка показва че амбицията и упоритият труд се отплащат дори животът ти да е започнал в Люлин, а в неговия случай може би и благодарение на това, че е започнал именно там.

Ако имате активиран ad blocker, трябва да го деактивирате и ще ви се наложи да гледате доста реклами
https://play.nova.bg/video/vasko-and-the-violin/vasko-i-cigulkat … 2026-03-03/658388

Общи условия

Активация на акаунт