Цени на заведения и храна за вкъщи в България

• 10 938
  • 199
  •   2
Отговори
# 30
  • София
Ако за салата или паста и някакво безалкохолно платя около 10 евро, се чувствам късметлийка.

# 31
И на мен много скъпо ми се струва, абсурдно е вече. Още повече яд ме хваща като знам, че за парите си ще получа нещо супер посредствено. Намалихме и ние ходенето по ресторанти, все по-често е разочароващо.

# 32
  • гр.Пловдив
Не ми се мисли по морето какво чудо ще е този сезон ...

# 33
Не ми се мисли по морето какво чудо ще е този сезон ...
Аз от години не стъпвам на българското море и скоро няма и да стъпя отново. Мутри, чалга, високи цени за отвратителна храна, презастрояване и като капак отгоре на всичко - ешерихия коли, ешерихия беси. Испания и Гърция ме чакат.

# 34
  • HH
Миналата седмица в Гърция вечеря за двама в хубав ресторант на брега на морето - едната порция пилешко филе с билки и 5 вида гарнитура, другата телешка пържола с някакъв сос и гарнитури, два десерта - шоколадови топки пълни с крем и нещо си още - много беше вкусно. Към всичко това 3 бири и бутилка минерална вода. И 1 пърленка. Излишно е да казвам, че порциите са огромни, нищо общо с България - където и да е. Сметката беше 65 евро. Платихме с карта. На сервитьора оставихме на ръка бакшиш, защото беше голям симпатяга и ни обслужваше с внимание.
Сега за сравнение в България - обяд за двама в среден клас заведение - малко ресторантче, но нищо кой знае какво като цяло, няма гледка, никакви екстри - две салати ( витаминозна салата - настъргано червено цвекло, морков и ябълка) , две порции пилешка пържола с варени картофи, 2 айряна  - 75 евро. Искахме да платим с карта - казаха ни, че не може, само в брой.  Оставихме малко бакшиш от обща култура.
Чакахме доста, явно няма достатъчно персонал и 1 сервитьор обслужваше поне 10 маси.
Общо взето ситуацията е такава, че се радвам, че идва лято, за да си давам парите в чужбина за хубава храна, хубава обстановка и културно обслужване, вместо да си давам парите в България за мизерия, безкрайно чакане и двойни цени на всичко.
Да Ви кажа в Гърция цените това лято няма да са такива.Само нощувките някэде са вдигнати 3 пъти(апартамент 250 евро миналата година ,тази искат 700).
Собствениците българи ли са?

# 35
  • Beyond the stars
Обяд, в кутия за бюрото да го ям - таратор и проста бяла риба с картофи гарнтура - 9, 40 евро.
Не съм в центъра или в бизнес парка, заведение за бързо хранене с три маси.

# 36
Винаги съм готвила.
Тежко е ако е всеки ден и за много хора.
Готвенето по настроение и за удоволствие е друга опера.
Разбирам, че в заведенията качеството вече вече рие земята, цените излетяха, но в пъти е по-леко, да не готвиш.
И преди и сега посещавам заведения само за бизнес-срещи или по празници и редовно имам болки и киселини. Изключвам "Хилтън", хранене за специален контингент на определени лица и подобни, но там не се яде всеки ден.

# 37
Факт, стана много скъпо да се храниш по заведения, обяд под 8-9евро почти няма, ако има то е някаква малограмажна супа.
В Европа въобще не са по-евтини заведенията, но в пъти е по евтина храната в магазина.
Не съм се спряла, ограничила съм заведенията до познати и ще отбележа, че в някои от тях не са вдигнати цените от миналото лято. На места има понякога тук там някоя забележка, но като сме я отправяли възпитано към персонала, реагира адекватно и затова продължаваме да ходим.
Да са пълни не мисля, че може да се обобщава, има такива, които се справят добре, много на ръба, много се сменят.
Масово намалиха порциите с идеята да поръчваш повече.

По туристически места в чужбина не ям, и там бая дървета има, просто са чужбински и тревата на съседа не е по зелена.

# 38
  • София
.....
Да Ви кажа в Гърция цените това лято няма да са такива.Само нощувките някэде са вдигнати 3 пъти(апартамент 250 евро миналата година ,тази искат 700).

Ами не е точно така .
За задължителният ми воаяж по плажовете на Олимпиада с преспиване в Неа Врасна защото там места за паркиране доволно за разлика от Олимпиада юни месец букнах същият апартамент като миналата година и струваше около 10% по-скъпо от миналата година .
Сигурен съм , че ще има изключения които ще вдигнат много цените , но няма да са болшинство .
Изненада ме приятно и обратната тенденция .
Онзи ден , в понеделник имах малко работа до Офринио . Естествено посетих пазара който всеки понеделник се провежда там . Приятната изненада ме очакваше при жената от която редовно си купувам домашен зехтин , миналата година този който предпочитам ми го продаваше по 20 евро за 2 литра , сега ми даде 3 литра за 21 евро .

# 39
Надявам се да не прозвучи грубо, но нека  да сравняваме що -годе по някакъв критерий. Столица със столица, Голям град с друг голям град.
Офринио е село, в което ходят предимно българи или имат собственост там, единственото му предимство, е че е най-близко до Западна България.
Цената на зехтина зависи от реколтата и кога пазарувате, сега чистят старата реколта, ако се очаква добра нова цените падат, ако се обакма лоша не. Това са си пазарни процеси, които си имат смоята динамика.

# 40
Да сравняваме Рим със София ли?
Не, мерси!

# 41
  • Русе
Цените в Русе са ужасяващи, определено нашето семейство не може да си позволи вече сядане по заведения, което ме натъжава, но такава е реалността.

# 42
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Преди нямах възможност откъм време и не ходехме по заведения. Вече нямам желание и възможност откъм пари.
Наистина цените изкъртват вече. Да седнем 2ма възрастни и 2 деца в заведение вече отива на 150-200€. Аз тия пари не ги бера по дърветата...
Преди ходех 1 път седмично в офиса и обядвах там... Ами то вече и това не искам да си позволявам - 10-12€ за една порция храна... Прекаляват.
И в магазините прекаляват. Ягоди по 10€, боровинки 10€, марули 2€... Думи нямам. Яйца, хора! Яйца - 10 бр. 7€. Девствени кокошки на пълнолуние ли са ги снесли?!?
Да си ги държат.
Свеждам пазара до най-необходимото и толкоз. По-добре да се лиша от нещо, отколкото да го платя 5 пъти по-скъпо, отколкото струва.
Само като обяснявам на децата ми е съвестно, но не искам да плащам за нещата повече, отколкото струват.

# 43
Рим и София са столици на европейски държави.
Питах сега AI, за да не преразказвам лични впечатления дава ми средна цена за вечеря в добър ресторант от три ястия 60-90 евро на човек, пица 15-20 евро при средна заплата нетна заплата 1850-2000 евро
За София дава средна цена на пица 8-12 евро, гурме пица 15 евро, хубав ресторант 50-100 евро на човек при средна нетна заплата 1400-1500 евро.
Това е без алкохол и за двата града.
Статистически цените са сходни, само дето нашите доходи са по-ниски.

# 44
Рим и София са столици на европейски държави.
Питах сега AI, за да не преразказвам лични впечатления дава ми средна цена за вечеря в добър ресторант от три ястия 60-90 евро на човек, пица 15-20 евро при средна заплата нетна заплата 1850-2000 евро
За София дава средна цена на пица 8-12 евро, гурме пица 15 евро, хубав ресторант 50-100 евро на човек при средна нетна заплата 1400-1500 евро.
Това е без алкохол и за двата града.
Статистически цените са сходни, само дето нашите доходи са по-ниски.

Ооо АИ ще ти каже, преди се гледаше телевизора…
Иди, седни, яж и виж кое как е..
Пица средна цена 15-20€ в Рим!!! Пълни глупости.
Ама няма какво да се учудвам, има немалко хора, които твърдят, че пиците в Италия са зле, яденето в Севия е зле-наскоро го прочетох тук,  сушито в Япония е по-зле от Хепи и т.н. и т.н.
На базата всичко писано в нета от всякакви потребители великия АИ вади нещо средно  и готово…което много место няма общо с истината дори  малко

Общи условия

Активация на акаунт