Седмокласници 2025/2026 - тема VII

• 26 295
  • 614
  •   11
Отговори
# 105
Това с оценките в училище е голяма дъвка, защото едно е шестица по математика в СМГ, друго е шестица по математика в 200 ОУ, село Лозен. Не подценявамндецата в Лозен, но ако те имат шестици, то не е редно изобщо да има дете в СМГ с петица.
Моята голямата беше в СМГ до седми клас и Симеонов обясни на първата РС, че той не се интересува от оценки и всички ще имат гарантирани шестици накрая, и нямаше дете в неговия клас, което да не е учило.

# 106
  • shumen
Да,това мисля,че е скалата.
Гиги,и при моя по Математика може да е 4,което ме притеснява.На него хич обаче не му пука.
Shushi,и аз не мисля,че е реално всички да имат 6.
Моето учи и трепери за всички оценки,а някои не само,че не учат,а и са нагли и пречат в часовете.А някои и на училище не ходят.Има деца,които моя казва не са на училище,уж болни,а едното днес цял ден беше с колелото до нас,а живее в другия край на града.Накрая отиват за една-две седмици и ги оформят.
По ИУЧ БЕЛ са правили тест днес.Казва,че е било лесно,но ще видим.

# 107
Аз си мисля, че дори да ти подарят шестица в училище ако нямаш знания едва ли ще изкараш висок резултат на НВО.

# 108
  • София
Мишленце,  слагам в скрит текст,  понеже не е  съвсем  по темата..
Скрит текст:
Много  атрактивна  е  Южна  Корея  за много деца и опрделено не е само  заради кпоп-а.  Едно от тях беше и моето..  Хареса ми идеята  ти за летни  програми, но  другото не  е толкова  супер за чужденци (иначе  спор няма, че образованието им е  топ),  колкото изглежда отстрани (лично мнение).  В унито в  Германия, в  което  дъщеря ми  си караше бакалавърската  степен, се проведа  конкурс за  семестър  тип  Еразъм в  Корея на няколко  кръга. Спечели го и  за мой  ужас  замина  въпреки моето  тръшкане за 6 месеца баш в  началото на  Ковид,  когато  Корея беше  непосредствено след  Китай  по брой  смъртни  случаи.  Само седмици  след  това,  може би  заради   по-адекватни мерки,   нещата  там сериозно  утихнаха.  Когато си  по такава  програма  само, а не за  цялостно следване,  НЕ  искат   корейски (макар  че тя  в унито учеше в езиковия  център и беше  покрила  вече  2 или 3 нива на  Топик след  самостоятелно  явяване),  обучението е изцяло на  английски. Не  плащаш нищо  за самото обучение,  поема  се  заради  договорните  отношения на университетите,   но самолетите,   общежитието,  разходите  за храна и удоволствия, някакви здравни осигуровки на място  са си изцяло за твоя  сметка.

Толкова много й хареса в  Корея, особено на  фона на по-стерилната и обрана  комуникация между  хората в  Германия,  че  кандидатства  после  за магистратура там и  спечели  пълна  стипендия  за  цялата магистърска  програма на английски.  Тук вече почна  сериозният  сблъсък между нас. Принципно не  се налагам на  децата  си, избираха  си  каквито  пожелаха  специалности.  Но  условията на  стипендиите  са  всъщност  лимитиращи, ако свалиш  розовите  очила. А без  стипендия  би било доста  скъпо.. Първото ограничение е  корейският.  Нищо че ще  учиш на английски (Не  признаха  С2  сертификат на  Cambridge. Вероятно  защото обучението е  по американската  система,  та искаха  Тойфел и й  се наложи да се  яви. Или може би  защото е  бил  взет  по-отдавна този на  Кембридж, макар да се  твърди, че  били  безсрочни тези сертификати),  първата  година  е посветена на  изучаване само на  езика (корейския).  Приет  си в  Уни  Х, но никаква гаранция няма, че  езиковата  година ще е там. На нея й  се падна някакъв  отдалечен остров,  доста  скучноват по  спомени,  вероятно са правили  групирания  по нива.  Стипендията (за магистър,   вероятно и за бакалавър е така)  НЕ  позволява  по време на   езиковата година и    последващите  две  от магистратурата  да се работи и да се  трупа  опит  по  специалността, а  това   при  днешните  условия и конкуренция на  пазара на  труда  е кофти вариант (според мен поне), излизаш  от  унито на  25 години без грам практически  опит, а не  всичко е  дипломи и сертификати..Успяхме някак  да  я убедим,  изтъквайки  и факта, че  ще  забрави за  честите  прибирания  у  дома, както е от  Европа. Мусеше  се дълго време,   сърдеше  се, но от това как се развиха нещата  после в  посока  реализация след  завършване на магистратура в  Европа и  работа  по специалността  по  време на  следването   кротна и прие, че   сигурно сме били прави.  Иначе  за собствен кеф  оттогава  3  пъти е ходила  до  Корея Simple Smile Даже преди малко  ме  изнерви с  черния  си, неуместен хумор, понеже  я питах  какво се  чува  за  хантавируса от  круизния  кораб   конкретно  в Швейцария (където тя живее и работи),  защото там  има  заразен в клиника в Цюрих.  И тя ми  вика,  споко,  засега нищо, АКО има нещо обаче,  пак  ще взема да ида в  Корея, ще карам  европейския локдаун  там, справят се  идеално и  с по-малко  ограничения и  ще  си  работя  онлайн..Rage И отдавна  порасналите  "деца", както се вижда, не  са  много зрели в някои моменти.

Иначе познавам дете (и  тя  вече е  голяма)  от  18-то  с  японски, имаше бал някога за навсякъде, избра  18-то.  После  в годините  спечели международен  конкурс  по ораторксо майсторстсво  на  японски,   завърши  висше  в  Япония, но сега си е  у нас.

Последна редакция: пт, 08 май 2026, 08:34 от Просто русалка

# 109
  • Където морето целува небето...
Миналата година имаше съфорумка от Бургас, чието дете с 88,5 точки на НВО по Бел не беше прието в така желаната ПМГ за 3 точки. Детето беше с 5 в дипломата по Бел, което му изяде цели 11 точки и реално щеше да е там, за където беше мечтало 3 години. Толкова за това трябва или не трябва да се взима оценката от дипломата...

# 110
  • София
Дано пък новият  министър  да поправи  тази  дългогодишна  глупост  с оценките  от  дипломата. 5 на  едно  място е  като  6 и  отгоре на  друго. А и не  всички  учители, уви,  са  добронамерени при  оформянето, има  откровено заядливи и оценките  стават  удобен инструмент в ръцете  им.  Колкото  и отвратително  да  звучи,  понеже  е чисто бележкарство, да молят  децата, които  са на кантар, да ги изпитат за 6.

# 111
Shushi2 написах цял ферман и без да искам го затрих Grinning Ще резюмирам накратко:
Скрит текст:
Аз споменах, че започнах търсенето от сайтовете на легитимни посредници. Харесвам училище и отивам директно на сайта на училището. Обикновено организаторите на самата програма са училища и университети - те организират обучение, осигуряват настаняване, трансфер от летище и изготвят програмата за извънучебните занимания. Агенциите често просто правят връзката между училището и ученика.
След това минах на търсачки за програми (gooverseas.com, goabroad.com, teenlife.com, studyabroad101.com). Те са като каталог за различни програми - всяка страница има основна информация и линк към официалния сайт на програмата. Могат да се задават филтри и критерии. Хибавото е, че има ревюта - за по-популярните програми десетки, а може и стотици ревюта.
При съмнение винаги може да се провери училището и в официален правителствен сайт. За Корея например е този: https://www.studyinkorea.go.kr/
Следващият етап, когато харесам програма, е да започна активно търсене на информация и ревюта в социалните мрежи - reddit, Instagram, youtube google maps - навсякъде, където се обсъжда, коментира, задават въпроси. Гледам да избягвам ревюта на официалните сайтове, защото могат да се филтрират.
Следват официални академични форуми, но не съм стигнала до тях.
Последен етап, след като избера програма, ще е онлайн консултация с представители на самата организация. А ако е външна ще пиша и на учебното заведение, за да потвърдят партньорството си с тях.

Просто русалка, да, наясно съм с всичко споменато.
Колкото до нивото на езика - вече много университети предлагат английски потоци и се приемат всякакви и разнообразни сертификати.
Ето дори нещо забавно, един популярен университет за чужденци, с който работят и Интеграл, приема дори Duolingo:

Обаче в повечето университети пълните стипендии са само за потоците с корейски и то за ниво на TOPIK 5 (а за някои специалности 6).
Скрит текст:
Иначе програмата, на която съм се спряла, е създадена от американка, заминала на обмен в Корея на 15 години, която през годините разказва цялата си история и премеждия (имала е и някои много кофти преживявания с първото си приемно семейство). Дори е имала популярен влог от живота си в Корея. Създава програмата, с цел да помогне на други ученици, да не се сблъскват със същите трудности като нея.

Последна редакция: чт, 07 май 2026, 22:34 от _Mishlence_

# 112
  • shumen
Не трябва да се взима оценката от дипломата според мен.А и за мен НВО след 7 клас е излишно.

# 113
Момичета, хайде да разведрим темата! Наздраве на всички, с или без повод! Cocktail
Скрит текст:
Наборчето постигна мечтата си, най-високата възможна за възрастта летва в неговата сфера вече е премината. Пожелавам на всички такова щастие и съм сигурна, че рано или късно всяко дете ще надскочи себе си и ще успее там, където го влече. 

# 114
  • shumen
Детелина,наздраве и честито на наборчето.
А някои знае ли каква е скалата на НВО в точки?

Последна редакция: пт, 08 май 2026, 04:17 от danaeka

# 115
Мисля, че това и скалата.

Много се радвам на деца, които имат цели и си ги следват. На моето целта е само някой косъм от прическата да не се размести.

# 116
Детелина, честито на детето! Още много успехи да има! ❤️

Sunny29, всяко дете е различно и "узрява" по различно време. Ще си постави и твоето цел и ще я постигне. ❤️

Успех на всички деца пожелавам. ❤️

# 117
Аз разгледах по-подробно баловете с класиранията и се убеждавам, че трябва да приключим на второ класиране. За почти всички пловдивски училища, които ме интересуват, балът на трето и четвърто класиране е по-висок от второ. Та ще гледам да приключим на второ. Ако е искала повече, да е учила повече. Не да си гледа само прическата и грима.

# 118
НВО 7 клас не се приравнява към оценки, освен ако не смятат пробният в училище за текуща оценка, както беше в нашето училище. Тогава само използваха тази скала

# 119
  • пустинята Гоби
Да, второ класиране е критичната точка. Дано децата имат сили и шанс да се класират в желаните училища тогава.

Вчера ходих да говоря с учителката по математика на моя син, че не успех да ида на родителката среща. Каза ми, че пише много нечетливо и че над това трябва да работи. Сам не си разчита решенията. Нищо ново за мен, ама сега това му дудна - пиши подредено, че да не се вторачват проверяващите да ти четат всичко и да намират грешки.

По български са на “По жицата”. Аз понеже съм свързана с Добруджа, пък и не само, се разчувствах на разказа, който прочетох наново, според синът ми бил много тъп. Боже дай ми сили! Имаха да пишат домашно с родител, всеки да си каже мнението и да се сравняват.

Общи условия

Активация на акаунт