Априлски бебета 2026-та годинa (Тема 1) 💙💗

• 10 076
  • 387
  •   1
Отговори
# 375
Аз все още кърмя, та не знам кога ще започна. Като подарък за бебето един роднина ни подари машината на филипс за пюрета. Чудя се дали да не давам по малко пюре и по малко да видя към кое ще прояви по-голям интерес. Още ми е хаотично с това захранване, честно казано.

# 376
Малее Viavi, убили сте се от път, верно. Май малката е направила бойкот, не й се е ходело на почивка и ви е накарала насилствено да си тръгнете 😄😄😄 къде живеете по морето?

Относно захранването е хубаво детето да има готовност поне преди да се започва. Като да няма инстинкта с избутването на езика, да седи полуседнало с помощ отзад, да не се засища с млякото вече, да проявява интерес към нашата храна, може да има и още, не помня, като не е нужно да има всичките признаци, няколко от тях са достатъчни. С баткото започнах 4 дни преди на направи 6 месеца. Сега мисля по същия начин, като ще го и наблюдавам, ако има признаци за по-ранно захранване, няма да го мъча до 6тия месец. Масово препоръчват захранване от 4тия месец, без значение начина на хранене. Като има и случаи, в които вече се налага ранното захранване, например рефлукс, спиране на наддаването, запек и др. Общо казано и на 4тия месец не е грешка, вече кой когато си реши. Аз не искам да бързам, че си е занимавка всеки път, ако мога да си го спестя за няколко месеца, супер. Ще правя пюрета и ще си подготвям заготовки, демек ще замразявам и после затоплям на водна баня и съм готова. Така правех и с баткото, че то трябва да се хвърля храна иначе, няма как да направиш само за едно ядене. Ще пробвам и нещо в ръцете да му давам, ама малко по-натам. Иначе си взех една книга за захранването от специалист по детско хранене и там си има направо схема за 1 месец и мисля да карам по нея, всеки ден различен зеленчук или плод. Ще гледам и какво има сезонно, де. Има и примерни рецепти, трябва да взема да я прочета.

# 377
Доколкото съм чела новите методики(вкл.КиндиРу-то го проповядват) - подпирането с възглавници, седенето на барбарони, паяците и въобще всякакви насилствени държанета седнало/да върви са противопоказни за двигателния апарат на детето. То ако ще трябва да го подпирам, че да седи, значи въобще не е готово, не е укрепнала мускулатурата.
Повечето ми познати започнаха от 4 месец. Вече сме на 3, но изглежда крайно неготова. Освен ако не стане чудо и не дръпне рязко за месец, обмислям към септември да я захраня, когато ще е на 5 месеца. Подраняването не е желателно, но пък и чакането до последно не води до нищо добро. Който кърми - супер, ама не може никой да ме убеди, че е чудесно детето да се храни до 1г+ с АМ, дето е бъкано със захар. И с избили зъби тепърва, това е чудесна комбинация за кариеси и пулпити от ранна детска възраст. Така че мисля септември, ако мога тотално да разкарам млякото идните месеци ще е супер, но така като гледам - моите виждания и тези на бебето силно се разминават. Нощните хранения все така ми стоят, прави по-големи паузи, но са си там. Joy И си яде все така на 3 часа денем, въобще в чудо се виждам, толкова искам да разкарам АМ.
Сокове няма да давам, това категорично, не виждам нищо полезно. Плодове чак като е прояла всичко друго, че да не ми отказва солената храна. Мисля да пробвам първо с пюренца, вече ако я виждам напреднала - ще давам парченца/намачкано. Като цяло е много кьопава, горката, задавя се със собствената си слюнка, с мляко, не е много надеждна да я захранвам с парчета от раз. Joy Чела съм, че ако се задавела вече при захранването - по-трудни се освобождавали дихателните пътища от пюре, отколкото от парчета, но мисля класически да захранвам в началото.
Но имаме време дотогава, пак казвам, тя е твърдо ЗА адаптираното мляко. Joy Иначе се заглежда доста в нашата храна, каквото и да ядеш, всъщност - очите й са в него. Както котките по кръчмите те гледат в очите, когато си ядеш пържолата, по същия начин и тя наблюдава, чак ти присяда. Joy Иначе "яде" от лъжица лекарства, но пък не иска да пие вода, все така избутва с езиче...

# 378
  • Melmak
Нали все пак млякото е основната храна на децата до 1 г? Аз не виждам как ще се разделим с АМ и не ми е цел. Отгледали са ме с хумана и мен. Да я насилвам е по-голямо зло от адаптираното, а и аз не съм положила никакви усилия да кърмя, така че няма какво да се правя на притеснена за АМ.
Не знам кога ще се научи да сяда, защото още не иска да хваща предмети дори. Опитвам се, играчки, какво ли не.. е, не иска, дърпа си ръчичките и си ги лапа тях. Взех й гризалка на жирафчето софи, ама май нулев интерес.

Докато не се научи да сяда никакво захранване не виждам как ще стане. Обаче пък бързо се променят. Сякаш до преди 10 дни се будеше по 2 пъти нощем. Сега има нощи, в които не се буди или макс един път и толкова.
Вода пие, но аз не й давам много.
Btw цялата рода я жали, че е на АМ. Реших Достинекса да остане моята малка тайна. Никой не знае какво ми е на душичката и родата (вкл. Мм) не проявяват много разбиране. Помощ имам, но повече заради самото дете, искат да са с нея. Никой не схваща през какво минах и в родилното, и след това и минавам към момента. Ии продължаваме с тезата, че не съм имала кърма и за това е на АМ.

# 379
  • София
Пандора , и ние така бяхме с играчките и ръчичките - докато не ни подариха тази ръкавичка. Аз му я "слагам" и той си я стиска и яде нея 😅. Така постепенно започна да проявява интерес и към други неща.
Охх с това кърмене , голямо съдене 😡
Аз мъчих и себе си и детето с кърмене, мастит направих и си изревах очите. Два месеца приблизително и се отказах.. хич не се и обяснявам. Много ми е грозно да ме питат кърмиш ли ? На кой по дяволите му влиза в работата ?

# 380
Аз баткото захраних с готови пюренца в началото. То яде по 1-3 лъжици, после половинка, после цяло. Та...с готовите пюрета. Като вкарах всички храни, които ядем вкъщи - започнах да му заделям от нашето, пасирам и храня. Съобразявах без подправки и т.н. Кухня не съм давала, да си призная. По-удобно ми е от нашата храна директно.

# 381
Дъщерята беше с рефлукс и по съвет на гастро, започнах да я захранвам на 4+++. Уж готова- гледаше ни в устата и се облизваше, държеше лъжица, не се наяждаше (уж) с кърмата- голяма грешка. Докарахме си стрес взаимно, че даже според мен беше намразила храненето, защото пищеше само щом ме видеше с паницата. Не искаше да яде, плюеше и аз, като за първи път майка, упорито предлагах и я карах да яде… голяма грешка, трябваше да прекратя веднага, ама нали специалист е казал да захранвам…. На нея ѝ готвех, както възнамерявам и за малкия да го правя. Купих си уреда за готвене на пара и пасиране на Мапи от Емаг. Всичко ставаше супер бързо и без да цапам 1000 неща. Зеленчуци пазарувах от био магазини, също така и предварително бях замразила доста неща и само вадех и размразявах. На 10м мина на кухня- държавна и частна, като май бях по-доволна от държавната, защото са основно манджички, точно като на баба от едно време Joy (поне аз така ги оприличавам). Аз не съм фен на пюретата в бурканче, защото за да имат толкова дълъг срок на годност, то значи са слагани някакви стабилизатори и не знам още какви неща. Не знам, може и да греша, но не ми пречеше да обеля 2-3 зеленчука и да ги сложа в уреда. Така също следях и вкарването на мазнините- рапично и не помня вече какви още бяха Sweat Smile.
Сега малкия мисля да го захраня към края на 5-тия месец, нищо, че и той има рефлукс. Просто се надявям това ми дете да яде с желание и да не се притеснявам за дефицити на витамини Sweat Smile

# 382
Малкият също ни гледа като се храним, започнахме към 2 месец да го слагаме с нас на масата на един шезлонг. Интересно му е. Иначе самият той е като ламя🤣 Попадне ли му нещо в устата - няма плюене🤣 Но ми се струва разумно да започне първо да сяда, а и наистина май е разумно лятото да мине, защото сега сме си постоянно нанякъде и ще е мега сложно.

# 383
beelover, съгласна съм за срока на пюретата, но за мен "био" продукцията на пазара не се знае колко е био наистина.
За мен най-добре е от двора на баба/дядо, но си е рядко вече това.
Не ми е било никога проблем да сложа няколко зеленчука да сваря/на пара. Но в началото като се дава по.1-2 лъжички, и аз да варя морков специално за това - не е моето. Аз ползвах готови пюрета, докато се вкарват по един зеленчук.

Никога не съм се притеснявала за захранването -все някога ще проядат Simple Smile Само следях запичащ и разхлабващ зеленчук да редувам.

# 384
Аз на първото му готвех. Захраних го 6-7 месец. Забавих се, защото точно началото на 6 месец лежахме в болница и нямаше как. А като я изписаха, трябваше да съм сигурна, че е здрава, за да започна.
Сама си готвех. Не е голяма философия да свариш няколко парчета зеленчук/плод. Имах и уред на пара, понякога просто ги сварявах и намачквах с вилица. Само като бяхме на път взимах бурканчета. Тогава бях млада и зелена, не бях чувала за захранване водено от бебето. Но с второто мисля да опитам, въпреки че съм 50/50.

Говорих си със зъболекаря на голямото и той също потвърди, че трябва да седи самостоятелно и да не се пасира идеално дърго време храната, заради развитието на долната челюст и захапка. Също така шишета тип биберони или сламки в по-голяма възраст да се избягват. Най-добре да се учи от чаша да пие, а за път такава с дупчици и капаче в единия край.
Ние също слагаме малката в столче за хранене с приставка за новородено и тя доста любопитно ни гледа как хапваме. Даже примлясква и започват да текат лиги. Мисля си, че ако прояви по-рано желание и може да седи, няма да чакам шестия месец.

Последна редакция: пт, 17 юли 2026, 17:14 от ilieva_i

# 385
Онзи ден сложихме и ние втората доза ротарикс + 6 валентната. Сравнително добре ги понесе. Малката днес ме изненада като започна да се обръща от гръб по корем и цял ден това прави. Мислех,че няма да го направи скоро, сега ще има това да прави по цял ден.
За захранването ще изчакам поне 5 навършени месеца. На каката много кратко пасирах гладко. Давах и домашни и купени, и парчета.

# 386
Ние днес преди обед бяхме на лекар за шествалентна и за ротавирусна и до към 16 ч беше ок, но сега вече почна да се гърчи и да мрънка. Още не реве с глас и няма температура, така че засега няма да давам Панадол.

С голямото дете захраних от 6 м нататък, но със зор. Той тогава не проявяваше почти никакъв интерес към нашата храна, но заради песъчинките в бъбреците, които му откриха, се наложи да дадем яко газ със захранването - всеки ден едва ли не различен зеленчук въвеждах, за да мине по-скоро на немлечна храна, поне отчасти. Уви, въпреки интереса към опитването в началото, големият ни син се оказа злояд и до 1.5 г. нямаше изцяло заместено хранене. 😒 Този път, ако видя интерес, ако ще и на 4 месеца да е, ще почна да давам на малкия и други неща да опитва, освен кърма, пък големите порции и заместените хранения ще ги оставим за когато се препоръчват.

# 387
  • Melmak
Здравейте, при нас положението след ротавирусната не е розово, но снощи беше кошмар! От 2:30 до 5:30 не спа, рева зверски. Не е болна, няма температура, нито диария, нито запек. Обаче рева и се гърчи. Минаха 7 дни и въпреки това болните продължават. Направо вече не знам.. първата доза не я усетихме кой знае колко, защото по цяла нощ беше рев с тия колики. А сега уж се беше кротнала, но от миналия петък както я сложихме е ужас. Днес ми се смее и ми вика “гуу”, но добре, че са бабите й, иначе вече щях да полудея! Лошото е, че грам не можах да спя през деня. Легнах си в леглото и нищо, денем не мога да мигна.

Общи условия

Активация на акаунт