Разчитане на снимка на бял дроб

• 377
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, от Монтана съм и тук ме снима една сестра. Каза, че няма доктор за разчитане на снимката. Евентуално да се върна на 15.05 😕 може ли да кажете вижда ли се нещо. Баща ми почина на 03.05 от белодробна недостатъчност на 50 години 😭

# 1
Съболезнования! Защо е правена снимката имаш ли оплаквания?

Не мисля, че някой може със сигурност да ти каже какво се вижда, все пак тук не сме рентгенолози.

Но тъй като съм чувала, че  пускат снимки на чат GPT поне за ориентир, я пуснах и аз. Това написа:

По тази рентгенография на гръден кош:

Белите дробове изглеждат сравнително добре разгънати.
Не се вижда очевидна голяма пневмония, масивен плеврален излив или колабиран бял дроб.
Сърдечната сянка не изглежда силно увеличена.
Има леко засилени бронхо-съдови/интерстициални сенки в долните и централните части, което може да се среща при бронхит, пушене, вирусна инфекция или недобро вдишване по време на снимката.
Не виждам нещо драматично или спешно на тази снимка.

Но ако си имаш някакви оплаквания отиди на лекар!

# 2
Така както сте снимала - какво е това правоъгълно цветно нещо по средата в долния край на снимката? То закрива важни компоненти от нея. И Чат-а не е прав. Щом бащата е бил на 50г , то дамата е на около 25 предполагам , сърдечната сянка е уголемена за тази възраст. Съвета ми е да се видите с Лл и да направите консултация с кардиолог.

Последна редакция: пн, 11 май 2026, 01:03 от Модератор Никол

Общи условия

Активация на акаунт