Елктрически, Hybrid, Plug-in Hybrid

• 894
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
В България има доста добре развита мрежа за зареждане вече. Да не говорим, че жената е написала, че са с три деца, жестоко се съмнявам да минават по 800км без да спират. При избор на електрическа кола с голям пробег, едно зареждане за 20 мин ще им е абсолютно достатъчно да стигнат до всяка точка на България.
Има много повече самозапалили се коли с двг, отколкото електрически.
Ние също сме с три деца, имаме две ел коли. Огромно удобство са в много отношения - зона и паркиране в София, данък, цена на км, която особено в момента няма аналог, едва ли и ще има.

# 16
  • Бургас
Ел. колата НЕ Е за зареждане предимно на обществени станции. Едно,че се планира и чака, второ - че е скъпо. Обществените станции са за инцидентни зареждания.
Идеята е като се прибереш вечер, да я заредиш от домашния ток.
Или на всяко друго място, на което имаш достъп до ток - например на работа.
Хубаво е добре да се обмисли ежедневието на семейството, което възнамерява да купува такава.

# 17
Здравейте,
Планираме покупка на нов автомобил и се колебаем между електрически, хибриден или плъг‑ин хибрид. Не сме напълно наясно с плюсовете и минусите на различните варианти, затова ще се радвам да чуя вашите мнения и препоръки.
Семейство сме с 3 деца, като 2 от тях все още се возят в детски столчета. До момента караме Hyundai ix55.
В ежедневието си основно използваме градски транспорт, а автомобилът ни служи най-вече за пътувания извън града – до вилата и за почивки. Възможно е обаче понякога да се налага да се ползва и в градска среда.
Съпругът ми е висок, затова се оглеждаме за по‑голям автомобил – джип или SUV, с повече пространство, така че дори при максимално изтеглена седалка да остава достатъчно място отзад за сядане или детско столче.
Ние сме на подобен хал, в момента караме Honda CR-V Дизел, с едно детенце сме, планираме второ, също ни трябва основно за извънградско каране и обмисляме подмяна, с по-нов, по-икономичен ( особено и предвид цената на дизела) SUV.
За мен лично, електрически автомобил е най-добре, стига човек да има удобен и сигурен начин да го зарежда вкъщи т.е. гараж/двор. Батерията издържа най-добре и най-дълго, ако се зарежда основно по-бавно, или директно, или на 7 киловатова станция. Иначе, ако живеете в апартамент и нямате възможност да паркирате в близост до дома си, както сме ние - живеем в центъра на София, това би означавало зареждане предимно на бързи станции, на които хем токът е в пъти по-скъп, хем батерията се скапва по-бързо. Същото важи и за plug-in хибрида.
Затова, най-добре или чист хибрид, или чист бензин. Баща ми си купи чист хибрид - той може да паркира до блока си, но живее на 7-ми етаж.

# 18
В никакъв случай електрически, ако ви е мил животът!
Ако може да се обосновете.
Първо, в България винаги трябва да си правите план къде ще заредите. Второ, тези батерии, въпреки че много хора твърдят, че са безопасни, има немалко случаи на самозапалили се. Трето, едва ли при по-дълъг път ще желаете да седите по 30 минути – 1 час, за да се зареди. И четвърто, зимата батерията пада много по-бързо.
BellaSV би ли споделила каква електрическа кола караш?

# 19
Към настоящия момент моите задръжки спрямо всички автомобилни технологии, включващи батерии, различни от стандартния акумулатор, са свързани с въпроса "С какво се гаси, ако се запали?". Причините за пожар на автомобила ги свързвам с евентуални проблеми с ел. инсталацията, причинени от гризачи и случайно вмъкнали се в гаража котки. Та докато не си отговоря на въпроса как ще си угася бързо колата, ако се запали, предпочитам да не си рискувам гаража и къщата с такива експерименти.

Наясно съм, че бъдещето е в електрическото придвижване, ама аз живея в настоящето. В моя град все още не е решен проблемът с наводненията при всеки по-голям дъжд, понеже местното ВИК така и не намери време 40 години да си отпуши канализационните шахти по улиците. Аз с кола под високо напрежение през наводнени улици не минавам. Чак такова доверие на автомобилните производители нямам. Затова и оставам на бензин на този етап. Евентуално газ. Други алтернативи не разглеждам.

# 20
Di Soleil Аз за нищо на света няма да си купя такава кола! Всичко това го споделям от приятелка, която наскоро продаде електрическата си кола и вече не бере такива мъки.

# 21
Di Soleil Аз за нищо на света няма да си купя такава кола! Всичко това го споделям от приятелка, която наскоро продаде електрическата си кола и вече не бере такива мъки.
Благодаря.

# 22
Причините за пожар на автомобила ги свързвам с евентуални проблеми с ел. инсталацията, причинени от гризачи и случайно вмъкнали се в гаража котки. Та докато не си отговоря на въпроса как ще си угася бързо колата, ако се запали, предпочитам да не си рискувам гаража и къщата с такива експерименти.

Чак такова доверие на автомобилните производители нямам. Затова и оставам на бензин на този етап. Евентуално газ. Други алтернативи не разглеждам.

@Вятър и мъгла, гризачите и котките не правят разлика между електрическа, дизелова или бензинова кола, все още Simple Smile

Статистически, в процентно отношение случаите на запалени електрически автомобили е близо три пъти по-малък, отколкото на конвенционалните. Просто "истерията" покрай една запалила се Тесла, Тойота или Хюндай е много по-голяма.

П.С., автомобилите на газ също са ходещи бомби според някои, а може би и не случайно е забранено да паркират в подземни гаражи.

# 23
В никакъв случай електрически, ако ви е мил животът!
Ако може да се обосновете.

За мене в момента, а и в бъдещето, електрическите автомобили ще заемат мястото на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, независимо дали са "мек" или "пълен" хибрид. По-тихо, по-екологично, по-малко компоненти за обслужване, цените са почти изравнени, по-евтино зареждане (дори и от обществени зарядни станции).
Разбира се, при електрическите автомобили, поне за момента, въпросите, които подлежат на решаване са пробегът с едно зареждане и издържливостта на тяговата батерия. Първият въпрос се решава със спиране за бързо зареждане (по-често от зареждането на конвенционално задвижваните автомобили). Вторият проблем също е решен от производителите - всички предоставят 8 години или 160000 км. гаранция на тяговата батерия.
Много ми е интересно какво е “мек” и “пълен хибрид”?

# 24
Много ми е интересно какво е “мек” и “пълен хибрид”?

Мекият хибрид има много малка батерия и почти не може да кара на ток. Идеята му е само да използва енергията, генерирана при спиране, и после да я отдава при потегляне като помага за ускорението и пести бензин. На теория в града трябва да е доста икономично, защото често имаме тръгни - спри. Ние караме такова нещо, но не мога да преценя колко помага. Лятото, при градско харчи около 8 на сто или малко отгоре за 150 коня. Но като цяло се кара в лош режим - до десет километра, често и даже по един километър наведнъж. Та не е показател.

# 25
Мекия хибрид е най-вече полезен в градски условия с интензивен трафик, както спомена @Черна станция.

При пълния хибрид /Plug-in/ вече имаме автономна батерия, която трябва да се зарежда в електрическата мрежа. При този вид хибриди, пробега само на батерия е в порядъка на 50-100 км., в зависимост от марката и модела на автомобила.

# 26
Само да добавя, че на дълъг път мекият хибрид си е все едно нормална бензинова кола, може би с минимални печалби от пускане например, но несъществени. Обаче за сметка на това няма някои недостатъци на пълните хибриди - по-малък багажник, по-голямо тегло, което за СУВ може да го направи нестабилен на завой при висока скорост, повече системи за обслужване и разваляне. За мен хибридът е ОК за хора, които карат много градско и малко извънградско за почивки и подобни. Ако е обратното не си струва, защото и цената е по-висока.

# 27
Само да добавя, че на дълъг път мекият хибрид си е все едно нормална бензинова кола, може би с минимални печалби от пускане например, но несъществени. Обаче за сметка на това няма някои недостатъци на пълните хибриди - по-малък багажник, по-голямо тегло, което за СУВ може да го направи нестабилен на завой при висока скорост, повече системи за обслужване и разваляне. За мен хибридът е ОК за хора, които карат много градско и малко извънградско за почивки и подобни. Ако е обратното не си струва, защото и цената е по-висока.
Честно казано, за първи път разбирам от Вас /България/ , че така делите хибридните коли!
Не бях чувал за такова нещо до сега, защото не съм попадал в тази тема явно.
Аз карам 2026 Honda CRV Hybrid TrailSport от Януари,до сега съм страшно доволен от нея. Когато заредя бензин ми изписва пробег около 530 мили, но въобще нямам представа колко харчи като цяло.
Другото което е, при смяната на зимата с пролетта, много по често колата е на EV mode.

# 28
Не ги делим ние, делят ги производителите на коли Simple Smile

# 29
Тутанкамон, съгласна съм, че животните не си избират по горивото колата, чиято ел система да съсипят. Имах предвид, че нормален автомобил се гаси с прахов пожарогасител или такъв с въглероден диоксид. Обаче при батериите на хибриди и изцяло електрически автомобили стандартизация доколкото знам няма. Има много редки елементи и съединения, които не присъстват в конвенционалните автомобили. При иницииране на реакция чрез запалване се развива за кратко време много висока температура и започват химични процеси, които не вярвам някой да знае как да овладее предвид, че никой не знае какво има в конкретната батерия на конкретния модел автомобил. И хайде, него го остави... Ами околните автомобили? А сградите? А обгазяването на хората в района с бог знае какво? Това са ми опасенията. Автомобилът като такъв е чудесен, докато е в изправност. Но аз съм професионално деформирана да идентифицирам рискове Simple Smile И мога да те уверя, че когато електрическите автомобили и хибридите изравнят по брой конвенционалните автомобили, статистиката ти рязко ще даде други данни. Особено като се вкара и фактора "нов внос от Италия".

Признавам обаче, имам интерес към технологията - на този етап наистина в нея е бъдещето. Просто смятам, че беше пусната в масова експлоатация преди да бъдат решени базови нейни проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт