Елктрически, Hybrid, Plug-in Hybrid

• 894
  • 39
  •   1
Отговори
# 30
Виждала съм в обяви, % на батерията, примерно 88%, 92%. Интересно ми е колко време издържат? Имат ли гаранция и колко години.

Един мой колега си зарежда електомобила със слънчева енергия и му излиза безплатно, а през деня - във фирмата.

# 31
  • В небето
Виждала съм в обяви, % на батерията, примерно 88%, 92%. Интересно ми е колко време издържат? Имат ли гаранция и колко години.

Един мой колега си зарежда електомобила със слънчева енергия и му излиза безплатно, а през деня - във фирмата.

Pepina_n3, всички предоставят гаранция на тяговата батерия 8 г. или 160000 км., освен Тесла, които предоставят 8 г. или 198000 км. (и гарантират минимум 70% запазване капацитета на батерията през гаранционния период).

FBID10204749174914681, много качествен автомобил сте си взел. Ако живеете в САЩ, двигателят е "мек" хибрид, т.е. батерията е с малък капацитет и се самозарежда от ДВГ. Можете да разберете дали е "мек" или "пълен" хибрид най-лесно по следния начин - ако автомобилът има допълнителен порт за зареждане с електрическа енергия, то е "пълен" хибрид, ако не - "мек" хибрид.

Вятър и мъгла, ако на човек му е писано да умре при пожар, няма да се удави. Причини за възникване на пожар, колкото ще човек. Ако мислим непрекъснато негативно, то е "повикано" и в един момент се случва.

# 32
Тутанкамон, съгласна съм, че животните не си избират по горивото колата, чиято ел система да съсипят. Имах предвид, че нормален автомобил се гаси с прахов пожарогасител или такъв с въглероден диоксид. Обаче при батериите на хибриди и изцяло електрически автомобили стандартизация доколкото знам няма. Има много редки елементи и съединения, които не присъстват в конвенционалните автомобили. При иницииране на реакция чрез запалване се развива за кратко време много висока температура и започват химични процеси, които не вярвам някой да знае как да овладее предвид, че никой не знае какво има в конкретната батерия на конкретния модел автомобил. И хайде, него го остави... Ами околните автомобили? А сградите? А обгазяването на хората в района с бог знае какво? Това са ми опасенията. Автомобилът като такъв е чудесен, докато е в изправност. Но аз съм професионално деформирана да идентифицирам рискове Simple Smile И мога да те уверя, че когато електрическите автомобили и хибридите изравнят по брой конвенционалните автомобили, статистиката ти рязко ще даде други данни. Особено като се вкара и фактора "нов внос от Италия".

Признавам обаче, имам интерес към технологията - на този етап наистина в нея е бъдещето. Просто смятам, че беше пусната в масова експлоатация преди да бъдат решени базови нейни проблеми.
Братко/сестро, ти къде отиде с тия пожари, батерии и чудесии? С тия опасения къде ги описваш, аз те виждам с един прекрасен велосипед, или тротинетка дето се бута с крак.

# 33
  • София
Скрит текст:
Ето  официално потвърждение на написаното от mordohai. Simple Smile
На сайта са дадени и разни насоки  как  да се пази батерията в  топло/студено  време, кое  е оптималното  зареждане и  т.н..

Последна редакция: ср, 13 май 2026, 08:16 от Просто русалка

# 34
Ако живеете в САЩ, двигателят е "мек" хибрид, т.е. батерията е с малък капацитет и се самозарежда от ДВГ. Можете да разберете дали е "мек" или "пълен" хибрид най-лесно по следния начин - ако автомобилът има допълнителен порт за зареждане с електрическа енергия, то е "пълен" хибрид, ако не - "мек" хибрид.

Не знам за САЩ, но по принцип производителите са систематизирали три типа хибриди:
- Мек хибид, зарежда се от двигателя, но батерията е много малка и изобщо не могат да карат само на ток.
- Хибрид, пак се зарежда от двигателя, но батерията е по-голяма и могат да карат десетки километри на ток.
- Плъг ин хибрид, той освен горното вече има и порт за зареждане вечер у дома и при нормално градско каране, ако е зареден през нощта, може цял ден из града да се джитка само на ток, да кажем до към 50 километра.

За хора с много градско последният тип е най-добър ако имат къде да си го зареждат.

# 35
В Германия на хибрид се казва пълен хибрид, Vollhybrid (HEV Hybrid Electric Vehicle) - двигател с горене и електромотор, батерията никога не се зарежда външно.

# 36
Има и RHEV, ако искаме да задълбаем. При него, колата реално е електрическа, и има малък бензинов двигател - 1.5, 90-100 коня, чиято функция е да допълва/подпомага електрическия т.е. работи като мекия хибрид, но на обратния принцип.
Колкото до изказването, че мекия хибрид извънградско харчи и е като бензинова кола, пълни глупости. Това важи само и единствено, ако карате спортно/агресивно - например със 140-150 по магистралата.
Тойота Корола Крос, 4x4, 2025-та година, на 3000 км т.е. още даже не е съвсем разработена, дава 4.8-5.2 на сто бензин, реален извънградски разход. Това е при съвсем нормално каране, със 110-120 по магистрала, при изпреварване само се вдига 130-140, а на извънградските пътища с 90-95. Ако е чист бензин, разхода ще е поне с два литра по-висок.

# 37
Има и RHEV, ако искаме да задълбаем. При него, колата реално е електрическа, и има малък бензинов двигател - 1.5, 90-100 коня, чиято функция е да допълва/подпомага електрическия т.е. работи като мекия хибрид, но на обратния принцип.
Колкото до изказването, че мекия хибрид извънградско харчи и е като бензинова кола, пълни глупости. Това важи само и единствено, ако карате спортно/агресивно - например със 140-150 по магистралата.
Тойота Корола Крос, 4x4, 2025-та година, на 3000 км т.е. още даже не е съвсем разработена, дава 4.8-5.2 на сто бензин, реален извънградски разход. Това е при съвсем нормално каране, със 110-120 по магистрала, при изпреварване само се вдига 130-140, а на извънградските пътища с 90-95. Ако е чист бензин, разхода ще е поне с два литра по-висок.

@ладимир_Иванов, не е точно така. Тойота Корола, чист бензин, предно задвижване и автоматик 2022г., със скорост 110 на темпомат по магстрала и 90 извънградско дава разход между 4.4-4.8. Проверявано е нееднократно, както със засичане на бензиностанция, така и в приложението MyToyota.

Последна редакция: ср, 13 май 2026, 16:30 от Тутанкамон

# 38

@ладимир_Иванов, не е точно така. Тойота Корола, чист бензин и автоматик 2022, със скорост 110 на темпомат по магстрала и 90 извънградско дава разход между 4.4-4.8. Проверявано е нееднократно, както със засичане на бензиностанция, така и в приложението MyToyota.
Чиста Корола ли е? А задвижването предно, или 4 по 4? Защото, само тези два фактора оказват влияние на разхода.
Иначе, по мое лично наблюдение, което е скромно и малко - колата е на баща ми и съм я карал общо 3 пъти, няма как да не харчи по-малко от чист бензин, въпреки добавеното тегло от електродвигателя и батерията.

# 39
Ама аз казах, че има някаква икономия, но не съществена. не съм написала, че харчи точно толкова. Освен това дадох и едни данни от ИИ къде пише за икономия до 20% май беше.
Тоест казах, че икономията не е кой знае каква, но иначе се кара като обикновена бензинова кола. Което е малко различно от това, за което пишеш.

П.П. Значение има и мощността на двигателя. Кашкаят, от който съдя, харчи около 6,5 при каране по равното, но е 150 коня. По мои впечатления коли с подобна мощност, но чист бензин, харчат сходно, може би малко повече, но е трудно да се оцени, защото специално трябва да правя чист експеримент. Иначе рекордът ми е 3,3 на 100 разход и то на доста дълга отсечка, ама все спускане (след Велинград на път за София). Това обаче не значи нищо.

Общи условия

Активация на акаунт