Някой знае ли нещо за автоимунния тиреоидит на Хашимото

• 135 531
  • 467
  •   1
Отговори
# 360
  • У дома
Ами, не знам и аз вече с тези кг-ми. Малко преди да започна лекарството бях на суровоядство за известен период и смъкнах малко. После уж трябваше да стане по-лесно, но аз качих 2 кг и зациклих. На мен ми увеличиха дозата преди няколко дена и вчера и днес всичко ми трепери. Явно ми идва в повече. Ще пробвам да режа хапчетата и сама да експериментирам с дозите, но те са едни миниатюрни, няма да ми е лесно.

# 361
  • У дома
pepvaneva, според тази статия Д-р Татяна Николова е работила в Плевен. Ще питам братовчедка ми за нея, тя също е лекар там.

ето нещо по въпроса http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=187340.20

Последна редакция: пн, 11 фев 2008, 00:21 от Atalanta

# 362
Ето ме Laughing С килограмите зле, с жлезата също, но вече не ми пука. Омръзна ми.

За мазането с йод съм го чела. Не стомаха обаче, а гърдите и рамото- отпред беше отдясно, на гърба - отляво май. Изглежда се избягва сърцето. Ще потърся сайта и ако го намеря ще го пусна.

Аз не бих рискувала обаче!

# 363
  • ВАРНА
аз съм с хашимото и понижена функция на жлезата, пия еутирокс 50. качвах килограми преди да започна лечението (диагнозата ми е поставена от юли 2007). сега килата си стоят, вярно не се тегля редовно, но не виждам промяна. започнах с гимнастика вкъщи и скоро смятам да тръгна на фитнес. тръгването на фитнес го отлагах, защото преди доста се изморявах и не знаех дали има смисъл изобщо да започвам ходенето. но сега определено се чувствам по-добре и се мятам. не спазвам диета. само кафето спряв от 3 седмици. това е. и пуша, което не знам дали вреди ( то е ясно, че вреди) по-особено, ако мога така да се изразя.

# 364
  • Пловдив
Като разпитвам наляво-надясно все попадам на разни хранителни добавки. Препоръчаха ми продуктите на VISION. Има във форумите за тях - майките ги дават на децата си - комплекс витамини. Изглежда са много разпространени в България. Уж лекували какво ли не, но май всички тези щуротии просто помагат за подобряване на състоянието, едва ли нещо ще спре току така автоимунния процес. последните продукти, за които научих са с китайски произход и пак от братската съветска страна дойде информацията - http://www.sigcess-madina.ru/6837834860.
Мисля си, обаче, че дори и само подобрение да се получи, пак е от полза. Само дето много пари искат за всички тези чудеса,гадовете и произхода и качеството не са гарантирани. Ама нали съм непримирима, ми се ще да опитам нещо. Не може така медицината да вдига ръце пред това заболяване. Не е толкова лесно да се регулират хормони с 1 хапче!

# 365
Здравейте!
И на мен миналата седмица ми откриха тиреоидит на Хашимото.Причината да си направя изследвания е повтарящ се през няколко години гнездов косопад.Ендокриноложката ми д-р Девенджиева е убедена,че причината е увеличения брой на Антителата ТПО.Изследванията ми са ТСХ-1.45 ,Антитела ТПО 1300 при допустими 60.Щитовидна жлеза 1Б,COR-ритм.сърд,дейност RR.
Izpisa mi selenogin,l-tiroksin 50.
За съжаление нищо за заболяването не ми бе обяснено.Аз се притеснявам да започна лечението,защото се притеснявам да не се отрази зле на косата ми.Моля ви ако някои е имал подобни проблеми или знае нещо по въпроса да пише.
наистина ли при прием на хормони човек се чувства по-зле.
Ако лекарката е права излиза ,че съм имала този проблем и по вреем на бременноста ми.Слава богу,че детето ми е живо и здраво.

# 366
И аз съм с Хашимото.
След като го родих, ми поставиха тази диагноза-понижена функция на щитовидната жлеза-увеличени ТАТ и МАТ, а TSH-2  и нещо.
Изписаха ми Л-тироксин 50 мг. и Цефасел-пих ги на 2 пъти по три месеца и после ги спрях, защото ми писна и защото на 3 месеца трябва да ходя да изследвам нивото на ТАТ и МАТ.
Знам, че не е правилно, затова пак ще ходя при ендокринолога.
Не знам, звучи ми зловещо, че това е за цял живот!

# 367
Имаше ли отрицателни последици от пиенето на л-тироксина?
Като качване на килограми,косопад,проблеми с цикъла или отпадналост?

# 368
  • София и там където не се пуши
Имаше ли отрицателни последици от пиенето на л-тироксина?
Като качване на килограми,косопад,проблеми с цикъла или отпадналост?

В петък съм при моя ендокринолог и ще питам, но мисля, че лекарството помага това да не се случва. Имах период, който не се чувствувах добре, но сега се старая да не прекалявам с хапването (не пазя диета) и като че ми стават доста умалените ми дрехи. За косата има период, който пада, но сега дори я пуснах по-дълга не е така. Цикъла не мога да кажа поначало откакто родих преди 10 год имам проблем.

# 369
Здравейте! Аз съм бивша болна от хашимото. Десет години бях на Л-Тироксин (100), от една година не пия хапчета, а се лекувам от две. Моята лекарка е д-р Николова, която видях, че се споменава в този форум. Публикувам своето съобщение, за да кажа, че тя ще прави лекция на тема "Стрес и метаболитни нарушения - диабет и заболявния на щитовидната жлеза" идната седмица на 19.02. Тъй като интересът към лекциите й е голям, а местата са ограничени, не мога да напиша тук за всички къде ще е лекцията. Но ако някой проявява интерес, ще ме открие на milena_vaskova@yahoo.com.
Чао от мен Simple Smile))

# 370
Преди да започна да пия лекарствата имах по-силен косопад.Определено косата ми пооредя и се изправи/не знам защо, може би има връзка с хормоните/.Цикълът ми стана още по-редовен от преди-т.е. на 28 дни, вместо на 30-32 дни, а за килограмите не мога да кажа нито, че отслабвам, нито, че дебелея.Дано последното не се случва!

# 371
Здравейте,
И аз съм от новаците, но не и в болестта. Имам тиреоидит на Хашимото от 7 години. Диагностицираха ме в Ендокринологията зад Министерството на земеделието след ехография на щитовидната жлеза, изследване на хормони и антитела. Оттогава пия Л-тироксин от малка доза към все по-увеличаваща се последните години - 100 - 125 мг зависи от сезона.
Като цяло се чувствам добре, с изключение на една криза със сърцебиене през лятото и понякога учестения пулс, при която ендокринолози и кардиолози си прехвърляха топката.
Нямам проблеми с килограмите и цикъла си през това време, а когато почувствам нервност и раздразненост знам, че хормонът ми се обажда и бягам в лабораторият,т.е. следя се понякога по-често, но има смисъл.
Преди няколко месеца решихме да имаме дете и тогава малко се притесних, че вероятно няма да е много лесно с моите сбъркани хормони. Последно не бяха в норма, но явно съм късметлийка, защото докато уточнявахме коректната доза и хубавото събитие ми се случи - вече съм в 3 месец. Правя си изследвания всеки месец и коригирам Л-тироксина под лекарски контрол, но не мога да го вкарам в нормата и последно беше висок - ТСХ - 5,3, което за моето състояние не е добър резултат. Пак повишиха дозата ми - вече е 150 мг Л-тироксин, но лекарката ми предочита това да става бавно с малки увеличения.
Аз, разбира се, съм притеснена и мисля да се консултирам с още някой, макар да не съм недоволна от сегашната ми лекарка, но може би е хубаво да се видя с д-р Катя Тодорова, за която чувам хубави отзиви, явно и лечението и е различно с въпросните селен и аспирин, които влияят върху антителата.
На всички вас искам да пожелая много здраве, добри резултати от изследванията и добри лекари:)
Знам, че заболяването е упорито и понякога доста изнервящо и се налага и разбирането на близките ни. Ясно е, че и начинът ни на живот е важен, всички лекари казват  - много спокойствие трябва, разбира се, това е много трудно в днешно време.
Все пак, всичко добро и наистина по-спокойни дни и успех в търсенето на адекватни лекари, лечение и методи:)
Хубава седмица  bouquet

# 372
Хубаво е,че си бременна.Аз много се бях притеснила като ми поставиха диагнозата,че няма да мога да имам второ дете,но явно това не е проблем.
Някой може ли да пише за аспирина как влияе на антителата ,при мен те са проблема.И как се пие?

# 373
  • София
Здравейте, и аз съм с автоимунен тиреоидит на Хашимото от близо година и половина. Преди това - през 2000 година ми откриха базедова болест - хиперфункция на щитовидната жлеза със стойност на TSH 0.0001  Shocked, обаче без загуба на килограми. Последва 2 годишно лечение с метизол (в началото един уж професор ми назначи по 14 хапа на ден с което доста ми обърка организма и от хипер ме изпрати в хипофункция и е много вероятно заради него да е и това Хашимото след това). След лечението бях в ремисия 6 години с нормални хормони, но неспокойна жлеза (според моята лекарка) от края на 2006 година започнаха първите симптоми на хипофункцията: тъй като заради базеда си следях хормоните на всеки 6 месеца, успяхме да забележим че жлезичката си е намалила функцията. Започнахме веднага зимата с по 25 мг еутирокс, лятото - без. От както съм бременна обаче дозата ми се увеличи 5-кратно. Мисълта ми е, че ако лекарят ви е добър специалист в областта, който ви е назначил адекватно лечение с еутирокс  и нямате други хормонални проблеми не би трябвало да имате проблеми с килограмите. Аз дори си слабеех въпреки хипофункцията (която обаче беше контролирана, т.е. не стигнах до недостиг на хормона). Извинявам се за романа, но реших че ще е полезно да споделя патилата си с вас. Една неправилно лекувана хиперфункция може да ви доведе Хашимото и ... да минете в хипофункция, което си е до живот. Така че внимавайте.

# 374
Абсолютно съм съгласна с whisper799,
Правилната профилактика и лечение, както и редовните изследвания са много важни и необходими както за състоянието на жлезата, така и за състоянието на боледуващия.
Лекарите, с които съм се срещала са били винаги много изчерпателни и в обясненията си за заболяването ми и за състоянието, както и винаги са ме питали за това дали имам проблеми с цикъла, килограмите и др..., както и винаги са подчертавали при евентуална бременност веднага да се обаждам и изследвам. Естествено и аз не малко съм се ровила по сайтовете да разбера нещо повече. Така че, наистина е важно и лекарите да адекватни и да провеждат необходимото и адекватно лечение, за да се чувстваме и за да сме добре.
Това заболяване е наистина дълголетно, но ако ние не си помагаме сами със грижата за самите нас, няма да се почувстваме по-добре.
Всъщност искам да ви обнадеждя, и да ви дам кураж да не преставате да търсите по-добрите лекари, по-доброто лечение и да не се отказвате от изследванията си и наблюдаването на състоянието ви, защото никое заболяване не минава само от самосебе си.
Успех  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт