Евровизия (тема 36) - Vienna 2026 United by Music

• 94 990
  • 3 085
  •   1
Отговори
70-o юбилейно издание на Конкурса за песен на Евровизия - Виена 2026

Първи полуфинал 12 May 2026
Втори полуфинал 14 May 2026
Финал - 16 May 2026

Място: Wiener Stadthalle

Участват 35 държави:

ФИНАЛ

На финала участват 25 държави
Big 5+ класиралите се 20 от полуфиналите

Конкурсът за песен на Евровизия (Eurovision Song Contest) се провежда от 1956 година. Първото издание е в швейцарския град Лугано с участието на 7 държави.  През 2008 се поставя рекордът с участието на 43 държави.
През 2026 се отбелязва юбилейното 70-о издание на най-мащабния музикален конкурс в света. България участва на "Евровизия" от 2005 година, като БНТ е член на EBU (Европейския съюз за радио и телевизия) от 1993 и е заявила желание за участие още оттогава
.

Резултатите от анкетите в тема 35:

Коя от песните в първия полуфинал ще премине към финала?
Финландия 12.7%
Израел 12.3%
Гърция 11.9%
Молдова 9.6%
Сърбия 9.2%
Швеция 8.8%
Хърватия 7.3%
Литва 5.4%
Полша 5.4%
Черна гора 5.0%
Белгия 4.2%
Портуалия 2.7%
Сан Марино 2.3%
Естония 1.9%
Грузия 1.2%

(Извадка: 47 гласували)

Коя от песните във втория полуфинал ще премине към финала?

България 17.9%
Румъния 9.6%
Албания 9.2%
Австралия 7.2%
Кипър 8.4%
Дания 8.0%
Норвегия 7.2%
Украйна 6.8%
Малта 5.2%
Чеxия 4.8%
Швейцария 4.8%
Армения 3.2%
Латвия 3.2%
Люксембург 2.8%
Азербайджан 2.0%

(извадка: 47 гласували)

ЛИНК КЪМ ПРЕДИШНАТА ТЕМА

Последна редакция: пт, 15 май 2026, 11:13 от diziler

# 1
  • България

Подредбата е прекрасна за България - след най-тежката метъл песен, 1 балада с прилична мелодия, 1 балада с лоша мелодия.
С тази подредба закопаха Австралия, Украйна, Дания, Финландия, Румъния, а подпомагат Албания, Великобритания, Италия, Норвегия.

# 2
Не всеки се влияе от тази подредба. Ти влияеш ли се? Или някой от пишещите в темата? Аз не, знам си песните и знам отсега за когото ще гласувам.  Това е за тези, които не са чували въпросните песни и за сефте ще ги чуят в събота и на момента ще  вземат решение. 

# 3
  • България
Повечето зрители на Евровизия гледат само финала, тогава чуват песните за първи път, на база единично изпълнение преценяват.

Гласувах за България, Австралия, Малта, Албания, Чехия, Сърбия, Финландия, Молдова, Австрия.

# 4
Защо да закопават Дания? Първият и последният изпълнител винаги са в по-добра позиция от останалите. За другите важи най-вече след кого са.

# 5
Гласувах за Албания, Сърбия, Италия и Австрия. И за Дара.

# 6
Скрит текст:
На мен ми харесва частта със столовете - интересна е, движенията са насечени, като на кукли. Нека се види, че Дара може да танцува всичко. Просто трябваше да е по-кратка спрямо цялото изпълнение. Изпълнението на крак трябваше да е преобладаващо.
Вече към самия край на парчето имах чувството, че една кралица се разхожда със свитата си по сцената, супер беше.🤗
Не знам дали това ще помогне, но виждам, че много хора имат проблем с драматургията и ще се опитам да я обясня така, както я виждам аз: Дара многократно е казвала, че песента е свързана с един вид social anxiety и Бангаранга е енергията, която ѝ помага да го овладее и да излезе от вкъщи.

В първата част виждаме точно това - Дара е вкъщи и тези вътрешни демони се събуждат. Частта със столовете репрезентира сковаността и ограничението, които тези чувства предизвикват, докато в един момент Дара не влиза в диалог с тях, събужда Бангарангата  в себе си (момента, когато танцува в центъра, а те са на столовете около нея) и те започват да я слушат.

Тогава те започват да танцуват с нея, зарязват столовете, излизат от вкъщи и Дара танцува с демоните си, напълно овладяла ситуацията и енергията.

Така че не, това със столовете не е твърде дълго - точно навреме и на място си е, както и всичко останало Simple Smile

Божке... Аз не бях разбрала нищо такова. Дано зрителите да го схванат. Simple Smile

Аз не бих я слушала доброволно тая Бангаранга, но  си е факт, че песента се вписва добре сред другите, Дара се представя чудесно, а и въобще си е готина. Надявам се да стигне и по-напред, но самото класиране на финал си е успех.
Скрит текст:
Всички изпълнители идват с идеята да спечелят, в крайна сметка това е конкурс и има състезателен характер. И все пак победителят е само един, което не означава, че всички останали са генерално губещи. Тъкмо напротив, могат само да спечелят.
Барбара Прави беше победена от Måneskin, но към днешна дата и двете песни са много, много известни. Rosa Linn със "Snap" направо избухна. Има куп други примери, да не изброявам. В крайна сметка Евровизия дава възможности, които са безценни за изпълнител от малката държава като България. Смятам, че "Bangaranga" ще остане много, много разпознаваема песен, както и името на Дара, ако си изиграе правилно картите.

Дано. Макар че, песните от Евровизия, които стават известни и извън конкурса са просто друг клас, та аз лично не смятам, че е възможно. Но е много готина, много талантлива Дара и в момента ни носи много радост, от което имаме нужда. Поне напоследък, след Джирото, това е второто хубаво и зареждащо нещо, от което виждам, че хората се вълнуват позитивно.

Ами ако все пак рискувате и решите да си го причините и да изгледате отново представянето от полуфинала или директно утрешния финал, ще видите, че си има история. В изкуството (поне доброто такова) рядко нещо е самоцелно Wink

Има още символика в изпълнението, но няма да влизам в подробности. Затова мисля, че имаме добър шанс за много по-високо класиране и не изключвам топ 5. Не мисля, че на журито ще им обягне много добрата драматургия Grinning

# 7
Аз: за Албания, Чеxия, България, Великобритания, Молдова.

Промениx леко инфото в първия пост. Че полуфиналите са вече в историята,  а има и ред за финалните песни.

# 8
Скрит текст:
На мен ми харесва частта със столовете - интересна е, движенията са насечени, като на кукли. Нека се види, че Дара може да танцува всичко. Просто трябваше да е по-кратка спрямо цялото изпълнение. Изпълнението на крак трябваше да е преобладаващо.
Вече към самия край на парчето имах чувството, че една кралица се разхожда със свитата си по сцената, супер беше.🤗
Не знам дали това ще помогне, но виждам, че много хора имат проблем с драматургията и ще се опитам да я обясня така, както я виждам аз: Дара многократно е казвала, че песента е свързана с един вид social anxiety и Бангаранга е енергията, която ѝ помага да го овладее и да излезе от вкъщи.

В първата част виждаме точно това - Дара е вкъщи и тези вътрешни демони се събуждат. Частта със столовете репрезентира сковаността и ограничението, които тези чувства предизвикват, докато в един момент Дара не влиза в диалог с тях, събужда Бангарангата  в себе си (момента, когато танцува в центъра, а те са на столовете около нея) и те започват да я слушат.

Тогава те започват да танцуват с нея, зарязват столовете, излизат от вкъщи и Дара танцува с демоните си, напълно овладяла ситуацията и енергията.

Така че не, това със столовете не е твърде дълго - точно навреме и на място си е, както и всичко останало Simple Smile
[/spoiler]

Божке... Аз не бях разбрала нищо такова. Дано зрителите да го схванат. Simple Smile

Аз не бих я слушала доброволно тая Бангаранга, но  си е факт, че песента се вписва добре сред другите, Дара се представя чудесно, а и въобще си е готина. Надявам се да стигне и по-напред, но самото класиране на финал си е успех.
Скрит текст:
Всички изпълнители идват с идеята да спечелят, в крайна сметка това е конкурс и има състезателен характер. И все пак победителят е само един, което не означава, че всички останали са генерално губещи. Тъкмо напротив, могат само да спечелят.
Барбара Прави беше победена от Måneskin, но към днешна дата и двете песни са много, много известни. Rosa Linn със "Snap" направо избухна. Има куп други примери, да не изброявам. В крайна сметка Евровизия дава възможности, които са безценни за изпълнител от малката държава като България. Смятам, че "Bangaranga" ще остане много, много разпознаваема песен, както и името на Дара, ако си изиграе правилно картите.

Дано. Макар че, песните от Евровизия, които стават известни и извън конкурса са просто друг клас, та аз лично не смятам, че е възможно. Но е много готина, много талантлива Дара и в момента ни носи много радост, от което имаме нужда. Поне напоследък, след Джирото, това е второто хубаво и зареждащо нещо, от което виждам, че хората се вълнуват позитивно.

Ами ако все пак рискувате и решите да си го причините и да изгледате отново представянето от полуфинала или директно утрешния финал, ще видите, че си има история. В изкуството (поне доброто такова) рядко нещо е самоцелно Wink

Има още символика в изпълнението, но няма да влизам в подробности. Затова мисля, че имаме добър шанс са много по-високо класиране и не изключвам топ 5. Не мисля, че на журито ще им обягне много добрата драматургия Grinning

Да, да... Благодаря ти, че така хубаво си го обяснила. Мисля, че и други хора не са се задълбочили толкова и не са схванали  сюжета в хореографията.

# 9
Огън момиче е нашата Дара! Взриви залата с енергията и харизмата си. Може да не е най-съдържателната песен, но категорично е най-завладяващия ритъм; единствената песен, която те кара да затанцуваш и залудуваш заедно с изпълнителя. Абсолютна сладурана е Дара, много секси, но без капка вулгарност.
Песента на Албания ми хареса. Внушително изпълнение, но буквално веднага ме блъсна асоциация с Like a Prayer на Мадона.
Румъния също ми хареса.
Антигони е далеч от Шакира, повече ми напомня нашата руса Златка, с което категорично слиза на ниско ниво. Коментирам я, само защото е спрягана за нещо.
Останалите финалисти ще си ги припомня в събота. Определено имаше страхотни гласове, но като песни не ме впечатлиха.

# 10
По БНТ1 дават Дара непрекъснато цяла сутрин. 9 ч. в новините, в сутрешния блок, после в 100% будни, включваxа и Виктор и Боряна от Виена, пратениците на БНТ, пускаxа и интервю с Дара веднага след полуфинала.  При Нова ТВ сутрешният блок завърши с песента на Дара, минута след това "На кафе" започна с Дара, коментираха я. (Гала и Патрашкова не пропуснаxa да се поxвалят, че я познават от малка). Предполагам, че и в "Преди обед" по БТВ. Но снощи  късните новини на НОВА и БТВ започнаха с Дара, направо е поxвално, че и трите национални телевизии я дават постоянно. И вечерния бюлетин на БНР вчера завърши с Дара.. след тежката политика, беше супер завършек.

# 11
България, Финландия и Румъния са ми единствените фаворити. Четвъртият ми фаворит отпадна (Латвия).

# 12
Антигони явно разчита да обере вота на мъжете. И ще го направи, поне на тези, за които е по-важно да оплакнат очите, отколкото какво им слушат ушите. Laughing

# 13
Антигони явно разчита да обере вота на мъжете. И ще го направи, поне на тези, за които е по-важно да оплакнат очите, отколкото какво им слушат ушите. Laughing

Аз мисля, че на повечето мъже, които гледат Евровизия, това няма да им подейства Nature RainbowJoy

# 14
Много са ми разнородни фаворитите, но всеки ми харесва по своему и си ги пускам да ги слушам. Албания, Австрия, Израел, Малта, Норвегия.

Не разбирам хайпа по румънската песен, текста ми е много отблъскващ, и не мога да оценя музикалните и достойнства. Не е моята тематика.
Финландската ми идва малко повече бутана и преекспонирана, нищо специално няма в нея.

Общи условия

Активация на акаунт