Обновяваме BG-Mamma. Искаме да го направим заедно с вас

• 8 469
  • 284
  •   1
Отговори
# 105
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вече са написали всичко, което бих искала, но ще го напиша и аз.

Търсачка, която намира каквото се търси и подрежда резултатите хронологично - най-новите теми първо.
Преди време като че ли автоматично редкатираше размера на снимката, ако може да се върне ще е супер.
При цитиране на пост със снимка, снимката се намаляваше и веднага ставаще ясно, че е в цитат. Сега  нови и цитирани са един размер и е леко объркващо.

И емотикончетата. искам си онова, което се търкаля от смях, другото с бухалката... всичко онези от преди две-три обновявания.

Благодаря !

# 106
Здравейте!

Радвам се да се включа в темата и бих искала да обсъдим до колко сме сигурни, че искаме страниците отново да започнат да изглеждат така:

Текст, текст, текст , текст, текст текст, текст, текст  

Текст, текст , текст, текст текст. 

А какво е предвиждането ви за мнението на младата аудитория (20 - 30 годишните) относно този стил емоджита?

Прекрасен уикенд на всички!

Последна редакция: сб, 23 май 2026, 18:22 от Инa

# 107
  • София
И младите ги по същия начин като деца в някогашната Zamunda, мир на праха ѝ. Grinning

# 108
Би ми било удобно в Лични съобщения да има филтър на съобщенията по име на потребител или комуникацията с конкретен потребител да е видима на едно място, като в чат.

# 109
... бих искала да обсъдим до колко сме сигурни, че искаме страниците отново да започнат да изглеждат така:
Скрит текст:
Текст, текст, текст , текст, текст текст, текст, текст  

Текст, текст , текст, текст текст. 
А какво е предвиждането ви за мнението на младата аудитория (20 - 30 годишните) относно този стил емоджита?
Като една праведна Gen X-ерка веднага попитах моят любим AI (+ AI агрегатор за бекъп и верификейшън) какво мислят по въпроса какъв е вкусът на Gen Z-ърките що се отнася до емоджитата
Скрит текст:
Поколението Z третира емоджитата по-малко като буквални илюстрации на емоция и по-скоро като слоеве от стилизиран, силно ироничен и безизразен подтекст. Ако милениалите въведоха емоджитата в мейнстрийма, за да подчертаят точно какво чувстват, поколението Z ги използва, за да подкопае изцяло значението, предпочитайки естетика на откъснат хумор, драматично преувеличение и самосъзнание. 

Предпочитаният от тях стил на използване на емоджита се фокусира върху няколко основни навика:

1. Ироничните и безизразни основни елементи
Вместо да използват емоджита, които съответстват на пряма емоция, поколението Z се обляга силно на визуални символи, които представляват неловкост, смущение или „усмивка през болката“. 

🫠 (Топящо се лице): Крайният символ за справяне със стреса, социалната тревожност или неловката ситуация. То крещи: „Бавно се разтварям под тежестта на този момент, но се опитвам да остана приятен.“ 

💀 (Череп) или 😭 (Силно плачещо лице): Те напълно са заменили традиционните емоджита от смеещ се плач (😂), които поколението Z широко разглежда като остарели или „свиващи се“. Черепът означава „Умирам [от смях]“, докато плачещото лице показва драматично преувеличение или смях толкова силен, че губите контрол. 

🤠 (Лице с каубойска шапка): Рядко се използва буквално; представлява хаотична енергия или налага смело изражение, докато всичко се обърква („Току-що разбрах, че финалът е кумулативен 🤠“).

😐 (Неутрално лице) или 🙃 (Обърнато лице): Използва се, за да се изрази стоически, невпечатлен или пасивно-агресивен отговор на неловка или неизбежна ситуация. 

2. Висок сарказъм и „акцент“
✨ Блестящи частици (✨Текст тук✨): Поставянето на блести около конкретни думи или фрази се използва силно, за да се внесе интензивен сарказъм, подигравка или ирония в дадено изявление, вместо да се направи да изглежда магично. 

👁️👄👁️ (Комбинация Очи-Уста-Очи): Персонализирана комбинация, използвана за имитиране на празен, зашеметен поглед на абсолютно недоверие, шок или срам от втора ръка.

🤡 (Клоунска физиономия): Използва се, за да се порицае някого (или себе си) за нещо невероятно глупаво, фалшиво или наивно – по същество се казва: „Ти си клоун, че вярваш в това.“ 

3. Визуални комбинации като съкращения на изреченията
Поколението Z обича да групира напълно различни емоджита, за да действат като хипер-специфична фраза или действие: 

☝️🤓 (Ръка + Зубарска физиономия): Използва се, за да се подиграе на някого, че е всезнайко, или да започне неподтикната корекция от типа „ами, всъщност...“.

🕳️👨‍🦯 (Дупка + Сляп мъж): Съкращение за „изведнъж не мога да видя“ – използва се, когато умишлено се игнорират червени знамена или драма. 

☕🤏 (Кафе + Щипаща ръка): Представлява отпиване на чай, сигнализирайки, че някой тихо седи и се наслаждава на сочни клюки. 

4. Минимализъм на емоджитата и отхвърлянето на „искреността“

Традиционните, искрени емоджита често се възприемат от поколение Z като агресивни или фалшиви. Например, просто 👍 (палец нагоре) или ✅ (отметка) често се интерпретира като пренебрежително, студено или пасивно-агресивно. По подобен начин, общите усмихнати лица като 😀 или 😊 могат да изглеждат прекалено официални и корпоративни. Когато искат да покажат истинска признателност или мека, естетическа атмосфера, без да са твърде интензивни, те избират по-меки варианти като 🫶 (сърцевидни ръце) или тихо 😌 (облекчено лице). 

Ta изводът е, че ако аз мога да съществувам с техните минималистично-иронични еможита, то и на тях ще им се наложи да преживеят няколко броя от моите старомодни такива без трайни увреждания на менталното им здраве Wink

PS Майтапът настрана - от 2-3 дни във форума имаме нов бъг (Chrome Ver. 148.0.7778.168) - като пиша нов пост Enter (Shift+Enter) не вкарва нов ред/параграф и ми се налага да си запазя поста и да го редактирам втори път за да заприлича на нещо.

^^^ супер яки са си старите емоджита! Експресивно-агресивно-непасивни!

Последна редакция: сб, 23 май 2026, 19:00 от Agent Provocateur

# 110
Agent Provocateur, а дали нямате наоколо някой истински представител на поколението Z, за да сподели мнение по въпроса?
Не бихме искали решенията за бъдещата платформа да оставяме изцяло на AI предположения.

Честит ден на българската писменост!
И на всички, които умеят да превръщат буквите в смисъл и стойност! Gift Heart

# 111
Имам, разбира се. 2 бр представители. Въртят очи, пуфтят презрително и се дистанцират от "дъртите", независимо какви емотикони ползваме или колко модерни дънки сме обули или колко сме "куул" в очите на приятелите им. По същия начин по който ние се държахме преди 30 год. Но аз лично не бих си преобзавела къщата за да съответства на предпочитанията на тийновете ми, защото мисля, че моята къща би трябвало да отразява моя стил. Което не означава, че не обновявам и не правя промени.

Последна редакция: нд, 24 май 2026, 16:25 от Agent Provocateur

# 112
Аз също, но защото си е моята къща и само аз решавам там. За обществени места се търси компромис, някак всички трябва да съществуваме заедно там.

# 113
  • Down south
Бих се зарадвала на опция "Игнориране на потребител"
Естествено, за игнорираните  да. не бъде видимо.
При наличието на такъв бутон, негативните емоции, които носят дадени писания, рязко ще намалеят.

# 114
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скролерът работи точно така Wink
Другото решение е селективната слепота - виждаш аватара и не четеш. Simple Smile

Честит празник! Simple Smile

# 115
За обществени места се търси компромис, някак всички трябва да съществуваме заедно там.
Да, затова и тази тема сондира мненията на потребителите. Затова като потребители и предлагаме актуализации и липсваща функционалност, които да направят този форум едно приятно и съвременно витуално място за общуване. Стилистиката на емотиконите е най-малко релевантното нещо в случая, съпоставимо със сезонен декор.

Последна редакция: нд, 24 май 2026, 18:20 от Agent Provocateur

# 116
На друг сайт съм виждала, че в настройките на акаунта може да се зададе стил на емотиконите.
Аз имам друг дразнещ момент - често при отваряне на нови мнения през нотификациите, ме праща не на първото ново, а няколко след това или направо на рекламите в долния край на страницата и винаги трябва да скролвам нагоре, за да съм сигурна, че не пропускам мнение (моб.)

# 117
  • Euskal Herria
А дали е възможно да се върне старото положение, когато при редактиране на пост, се появяше известие - за непрочетено? Или по някакъв начин да се сигнализира, че има промяна/допълване и пр. Понякога потребител допълва поста си, а ти вече си прочел първоначално публикуваното. Да, в много случаи не е толкова важно, но понякога, когато се касае за необходима информация, се пропуска.

# 118
  • София
Приложение бг мама кога ще има? 😊

# 119
Приложение бг мама кога ще има? 😊

По случай празника, а и защото сте толкова мили и отзивчиви, споделяме - работим по мобилно приложение 🥳 🥳 🥳
Още малко търпение и ще ви покажем първите прототипи.

Общи условия

Активация на акаунт